Titel: Vraag over schema alarmsirene Bericht door: hubertus op 11 Februari 2019, 09:19:33 Bij de Faller brandweerkazerne die ik heb, zit ook een electronische schakeling voor een alarmsirene.
Het ding maakt verschrikkelijk veel herrie, maar juist dat blijkt op sommige regelmatige bezoekers van mijn baan een enorme aantrekkingskracht te hebben. Het geluid is een beetje vergelijkbaar met een luchtsirene met afwisselend aanzwellende hoge en afzwakkende lage tonen. Zoals de schakeling nu is, is het direct stil als ik de schakeling uitzet. Wat ik graag zou willen, is dat bij uitzetten het geluid afzwakt tot een steeds lagere toon en uiteindelijk uitsterft. Ik heb de schakeling proberen na te tekenen. Ik denk dat hij zo klopt, maar niet 100% zeker. (https://myalbum.com/photo/1KeijAFC7l95/1k0.jpg) Kan wat ik wil met een aanpassing van de schakeling en, zo ja, hoe? groet, Huub Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: Noordwaarts op 11 Februari 2019, 13:42:22 Gekke vraag, maar is het niet eenvoudiger om zo'n geluidsmodule van AVT te kopen en daar het gewenste geluid in te zetten?
Mvg, Gert Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: hubertus op 11 Februari 2019, 14:49:32 Ongetwijfeld, maar dan weet ik zeker dat ik er verder niks van leer.
groet, Huub Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: hubertus op 17 Februari 2019, 17:47:36 Ben zelf nog wat aan het experimenteren geweest.
Als ik pootje 3 van de NE556 met een 100 ohm weerstand naar de massa trek, begint het effect wat ik wil bereiken, maar helaas stopt het ook weer vrij snel, waarna een constante toon blijft klinken. Niet de oplossing dus. :( Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: Sander Lageveen op 11 Maart 2019, 12:19:03 Pootje 11 van de 556 heeft dezelfde omschrijving, wellicht is die ook van invloed op het volume van de schakeling?
Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: hubertus op 11 Maart 2019, 14:53:26 Het gaat mij er niet direct om het volume te verminderen, maar de toonhoogte te verlagen.
Als je de frequentie waarmee een NE555 pulsjes uitspuugt steeds verder omlaag brengt, zou je dat effect moeten krijgen. Ik ben er verder ook niet meer mee bezig geweest. Binnenkort maar een wat experimenteren met een losse NE555 op een experimenteerbordje om de werking daarvan beter te begrijpen. Misschien snap ik dan ook waarom er twee worden gebruikt in de schakeling. Ik heb wel vermoedens, maar echt snappen doe ik het nog niet. groet, Huub Titel: Re:Vraag over schema alarmsirene Bericht door: dneijenhuis op 12 Maart 2019, 22:58:20 Ik zou 't eens op een breadboard moeten bouwen om te doorgronden wat er precies gebeurt. Ik heb een vermoeden, maar ff geen tijd om hier mee te puzzelen (net als de overwegbel van Klaas Zondervan die ik nog steeds wil opbouwen voor een test aan onze decoder).
Wat als je pen 4 (Reset) met een schakelaar tussen met +8 (aan) of GND (off) verbind? Wordt de 2.2uF elco dan volledig ontladen en dus de toon van de tweede unit lager? Dat is wat volgens mij de schakeling doet: de spanning over de 2.2uF elco wordt via de OpAmps doorgegeven naar de CV ingang van de tweede unit waarmee je de frequentie regelt. Succes! Daan |