Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Digitaal => Topic gestart door: janspoor op 18 Juli 2015, 22:14:28Titel: Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: janspoor op 18 Juli 2015, 22:14:28
Hallo. Ik heb iets zeer vreemds aan de hand: een digitale loc (dcc) met voor en achterlicht begint niet te rijden maar in plaats daarvan beginnen de witte en rode lichten tegelijk te knipperen en de loc blijft staan. Soms start hij na enige tijd alsnog. Kan het zijn dat hij te warm is geworden of wat zou het anders kunnen zijn? Ik werk met aansturing via Ecos 2 en Koploper.


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: Anne W op 18 Juli 2015, 23:19:28
Beste Jan,

Knipperende lichten wil nog wel eens betekenen dat de decoder overbelast wordt, als hij knippert en na een poosje werkloos gezet te zijn wel weer gaat rijden, versterkt dat mijn mening.

Groet, Anne W


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: janspoor op 19 Juli 2015, 11:13:03
Beste Anne: Dank voor je antwoord. Inmiddels was ik nog wat verder aan het googelen geslagen en kwam ik dit antwoord meerdere malen tegen, dus je zou wel eens gelijk kunnen hebben. De volgende vraag is dan natuurlijk: waar zou die overbelasting dan plotseling vandaan komen want eigenlijk heb ik daar nog nooit mee te maken gehad. Het is wel vreemd overigens dat twee andere locs dezelfde verschijnselen beginne te vertonen. Ik heb de spanning op de baan nog eens gemeten en die is vrij constant. Zou het kunnen dat ik op mijn Ecos 2 te veel treinen tegelijkertijd laat rijden? Hopelijk heb jij of iemand anders hierover nog ideeën? In ieder geval alvast bedankt voor het meedenken!


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: Sander Lageveen op 19 Juli 2015, 12:27:45
Heb je de locs zelf omgebouwd?

Mijn vermoeden is dat bepaalde delen niet goed geïsoleerd zijn en dat daar door de door jou genoemde storing optreed.

Mvg,
 Sander


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: janspoor op 19 Juli 2015, 13:19:36
Hallo Sander. Nee, in dit geval betreft het een gloednieuwe loc uit een Fleischmann starterset. Inmiddels heb ik de loc gedemonteerd en ben tot de ontdekking gekomen dat het motortje is doorgebrand. Ik snap er eerlijkgezegd niks van. In de handleiding staat dat deze loc op 20 V zou moeten lopen, maar de meeste van mijn locs lopen allemaal op 12 à 14 V, dus heb ik de Ecos ook op de laagste uitgangsspanning gezet (14 V). Zou het kunnen dat er een te grote stroom door deze nieuwe loc is gegaan? Vr groet Jan


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: hubertus op 19 Juli 2015, 15:23:30
Als het een gloednieuwe loc is, gewoon terug naar de winkel (als je tenminste niet al te enthousiast bent geweest bij het demonteren).


Titel: Re:Digitale loc knippert met lichten
Bericht door: Anne W op 19 Juli 2015, 23:00:18
Beste Jan,

Ik ben het met de voorgaande "spreker" eens, spullen onder garantie altijd terug naar de leverancier, maar eerst nog even goed in de documentatie en handleiding kijken of er iets in staat over minimale en maximale spanningen en eventueel digitale centrales (bij Märklin nog wel eens een "formeel" topic...).

Groet, Anne W