Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Digitaal => Topic gestart door: rjr op 11 November 2013, 23:15:11Titel: Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 11 November 2013, 23:15:11
Intussen heb ik alle onderdelen binnen om mijn draaischijf digitaal te maken.
Heb niet gekozen voor kant en klaar printen, maar voor een bouwpakket.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/printplaatjes_1384207609.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/printplaatjes_1384207609.JPG)
Foto 1: de nog kale printplaten.

Dit zijn 2 van de belangrijkste printplaten ( al hoe wel, alle printplaten zijn natuurlijk belangrijk aangezien alles samen werkt )
Maar de grote is de controle kaart, met een stukje S88 zodat er vanaf de brug ook terugmelding is.
De kleine komt in de brug, naast aansturing van de motor zit hier ook aansturing voor verlichting en seinen op. En natuurlijk de terugmelding. Daarnaast is er nog een hele kleine print met sensor. Die kijkt of er 1 keer is rond gedraaid.

Daarnaast hebben we verschillende zakjes met alle onderdelen die op de printen moet:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/onderdelen1_1384207934.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/onderdelen1_1384207934.JPG)
Foto 2: zakjes met onderdelen.
Hierbij een zak, met allemaal weer kleine zakjes, met allemaal onderdelen. Soms 1 per zakje, soms wel 10 of meer per zakje. En zo heb ik er nog een aantal liggen.
Afgelopen zaterdag op de beurs een paar seinen gekocht voor op de brug. En intussen een lens met verlichting geleend om het geheel in elkaar te zetten.
Nog een hele klus om alles op de juiste plaats te krijgen, maar dat gaat vast lukken.

Zal proberen hier zo nu en dan een update van de vorderingen te geven.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 12 November 2013, 19:50:01
Roelco,

ik neem aan dat je ervaring hebt met (SMD-)solderen?

Succes!!! Benieuwd naar het resultaat!
Ook even nieuwsgierig van welk merk dit is.

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 12 November 2013, 23:15:25
Heb ervaring met SMD ja, maar dat is wel een paar jaar geleden dat ik het voor het laatste gedaan heb. En mijn ogen zijn er duidelijk niet beter op geworden. Toen ging alles zonder hulpmiddelen. Nu heb ik een groot vergrootglas met verlichting er bij om het toch beetje goed te kunnen zien.

Dit komt van http://www.digital-bahn.de/bau_ds2010/dsd2010_konzept.htm (http://www.digital-bahn.de/bau_ds2010/dsd2010_konzept.htm)
Filmpjes van gezien, en zien er heel mooi uit. Mogelijkheid voor verlichting en seinen op de brug. Zelfs terugmelders op de brug, of een geluidsmodule.
En door zelfbouw ook nog eens een extra uitdaging.

Het eerste deel, de kleine print, is klaar. Kijken of we morgen aan de grote kunnen beginnen.
Maar het is wel even een puzzel.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 13 November 2013, 22:54:04
De printen zijn klaar:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Printen Klaar_1384378852.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Printen Klaar_1384378852.JPG)
Foto 3: Printen klaar voor controle en testen.

Was wel weer een beetje wennen nadat het toch wel even geleden is dat ik met SMD bezig was. Maar het is gelukt. Weerstandjes, eerst een eilandje vertinnen. Dan met een pincet dat component op z'n plaats schuiven. Hierdoor ligt hij vast. Dan voorzichtig aan de andere kant vast solderen.
Ook bij grotere componenten werkt deze techniek prima. Zelfs bij IC's. Daar heb je alleen nog wel wat speling op het onderdeel. Hierdoor kun je het eventueel nog een beetje bij draaien. dan aan de andere kant beginnen. En het pootje dat als eerste vast gezet is nog even weer verwarmen. Zodat de spanning van het pootje af is.

De tin die ik had was een beetje aan de dikke kant. Is iets eenvoudiger als ik een slag dunner zou hebben, maar die was op.

En mocht je een keer een kortsluiting krijgen tussen verschillende pootjes dan wil het wel eens helpen wat tin bij te voegen. Door de extra vloeimiddel in de tin trekt de tin zich dan terug naar de eilandjes. Moet natuurlijk niet te veel tin zijn. Dan past het niet en moet je wel eerst even wat weghalen.

De volgende stap is een uitgebreide visuele controle. Daarna aansluiten en een aantal testen uitvoeren. Op de site wordt een document geleverd met controle punten. Spanning meten op verschillende punten, kijken of er communicatie tussen de printen is. controle via de ledjes op de print.
Als dat ook allemaal goed is kunnen we de kleine printen gaan inbouwen in de brug. Seinen aansluiten, kijken of de voorschakel weerstanden nog aangepast moeten worden. Ze zitten en op de print, en al aan de seinen. Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst test werk nu.

Als kleine aanvullen, dus connectors voor de netwerk kabels voor de S88 moeten er nog op. Dacht dat ik die op voorraad had, maar helaas was dat niet het geval meer. Niet helemaal goed opgelet.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 14 November 2013, 18:10:52
Roelco,

je omschrijft een goede manier van solderen aan SMD. Zo zit het ook in mijn hoofd.
Tin is overigens eenvoudig weer weg te halen met wat lytsedraad. Lytsedraad op hoeveelheid tin neerleggen, verwarmen met soldeerbout en de tin vloeit weg in het draad.

Ben benieuwd of alles bij jou in 1x gaat werken  ;)

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Wim Ros (RoSoft) op 14 November 2013, 20:03:27
Even een opmerking van technische aard, de manier van plaatsing van de RJ45 (s88-n) connectoren is op zijn zachtst gezegd een beetje onhandig.
Zo te zien had dat beter gekund.

Mvg
Wim.


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 14 November 2013, 21:29:42
Die bij de dipswitch is inderdaad niet logisch geplaatst nee....

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 14 November 2013, 21:38:04
Sander,

Klopt, en ook 2 keer moeten gebruiken omdat de hoeveelheid tin toch wel echt te veel was om het anders nog weer netjes te krijgen. De print lijkt verder helemaal goed, dus zou in 1 keer moeten werken, kijken of dat ook echt zo is.

Wim,

Ook dat klopt. Mij ook niet helemaal duidelijk waarom ze het zo hebben gedaan. Maar ja, dat is als je niet zelf je printjes ook ontwerpt. Schema's en print layouts zijn openbaar gemaakt, dus op zich een optie om dat aan te passen natuurlijk. Maar zover ben ik in deze niet gegaan.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 21 November 2013, 09:08:26
Intussen tijd gevonden om de print een goede visuele controle te laten ondergaan. Naast een paar verbindingen waar ik wat twijfels had ook een paar gevonden die ik gewoon vergeten was.

Dus nog even met de soldeerbout er langs om deze verbindingen na te lopen.
Toen alles er goed uit zag toch aangedurfd om er spanning op te zetten.
Niets ging roken, en niets ging stinken. Een rode led ging knipperen en verder niets.
De controle lijst van de site er bij gehaald, en punten gaan nameten. En alles klopte. Ook het rood knipperen van de led klopt, dan is er geen verbinding met de kleine print. En dat klopt want die was nog niet aangesloten.

Alles zo ver goed dus. Langzaam verder gegaan op de controle lijst. Kleine print er aan, nog steeds niets gaan roken.
Computer er aan, en kon zo waar dingen schakelen. Licht aan en uit.
Draai beweging, en daarbij hoorde je zacht het relais schakelen.

Op de site is een mooi programma te downloaded, en daarmee kun je de schijf laten draaien, licht schakelen, de terugmelders controleren. Bij het omzetten van de switches zag je ook gelijk reactie.
Zelfs de stroom die de motor trekt wordt daarmee gemeten. En de sensor voor positie van de schijf.

Alles leek goed. op 1 controle na. Ik rij 2 rail. En daarvoor zit er een omschakel relais op die bij passeren van een soort nul lijn, de rails moet ompolen. Maar deze reageert helemaal niet.
Vanochtend het schema eens goed nagekeken. En heel ingewikkeld is het niet.
Gisteren wel de led gecontroleerd, en die is goed. het relais nagemeten, en die lijkt ook goed.
Nu zag ik wel dat het mogelijk is in de instellingen dit relais uit te schakelen voor als je hem er wel op hebt zitten, maar met 3-rail werkt. Dus kan nog eens proberen deze echt aan te zetten. Kijken of dat werkt.
En de sporen/verbindingen in dit gedeelte nog eens goed na kijken, en intussen een idee waar ik wat dingen na kan moeten. Kijken of we dit nog goed krijgen. Want dat is toch wel nodig.
Maar ben al blij dat er toch zo veel leven in het geheel zit.

Dus kunnen we ons gaan voorbereiden op de volgende stap, het inbouwen in de brug van dat deel van de printen, verlichting, en seinen. Geluidsmodule laat ik voorlopig in elk geval achterwege.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 21 November 2013, 11:03:52
Roelco,

Goed bezig!
Ik blijf dit volgen, erg interessant!

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 23 November 2013, 23:04:33
Intussen de problemen opgelost. Alles werkt nu naar behoren. En relais wordt geschakeld om de stroom om te polen.
Kan ook de snelheid van de brug regelen nu.
Nu is het dus tijd alles goed in te bouwen in de brug, nog een heel klus met al die draden die er onder de brug gaan komen, maar ben wel blij dat het nu toch wel functioneert. En op zich niet z'n groot probleem geweest. Sensor zat niet goed.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: gerard-ns op 24 November 2013, 15:58:01
hoi roelco

heb je er foto's van

mvg gerard


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 25 November 2013, 12:56:59
Ik heb wel wat foto's gemaakt tijdens het proces, maar nog niet aan toegekomen ze hier te plaatsen. Enkele heb ik nog niet eens van mijn toestel afgehaald.
Maar hierbij een klein foto verslagje van de huidige stand.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/testopstelling_1385379240.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/testopstelling_1385379240.JPG)
Foto 4: Testopstelling.

1 laptop om de documenten online te kunnen bekijken. De andere om het testprogramma te draaien, en de print aan te sturen. En zo stap voor stap alles door te lopen.

Nadat alle alles was gecontroleerd, de brug zelf onderhanden genomen.
Hier moesten wat gaatjes in geboord worden om draden door te kunnen voeren.
Verder moest de bestaande aandrijving iets worden aangepast.
Op zich allemaal geen aanpassingen die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Motor en sensor aangesloten_1385379467.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Motor en sensor aangesloten_1385379467.JPG)
Foto 5: sensor en motor aangesloten om te kijken of die reageert.

Wel moesten er bepaalde onderdelen uit. Dus hebben we een zakje met rest onderdelen:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/onderdelen die overbodig zijn_1385379556.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/onderdelen die overbodig zijn_1385379556.JPG)
Foto 6: Rest onderdelen na de ombouw.

Ik heb voorlopig 2 seinen voor op de brug, op foto 4 zie je ze liggen. 2 maal dezelfde van Viessmann.
Tenminste, op beide doosjes staat 4017. Echter toen ik de tweede uit z'n doosje haalde viel me gelijk wat op. Er zit een diode aan 1 van de draden, en 2 weerstanden aan de beide andere draden. Met elk een stukje krimpkous, rood op de ene weerstand, geel op de andere weerstand, en 2 maal dezelfde waarde van de weerstand. Die kleur ringetjes op die dingen zegt mij wel iets.

Bij de tweede die ik uit het doosje haalde viel me echter wat op. De gele krimpkous was wit geworden??
En de weerstand had een andere waarde?? Doosjes nog eens goed bekeken, staat toch echt zelfde nummer op. En ook nergens iets kunnen vinden van kleur ledjes, waarbij dan een vinkje kan staan bij wit of geel. Niets dat er van buiten op wijst dat de ene witte lampjes heeft, en de andere gele?
Maar de kleur van de krimpkous deed mij het ergste vermoeden.
Intussen heb ik alles netjes op de brug gemaakt ( foto nog op de camera, houden jullie nog tegoed )
Draadjes weggewerkt door de stukjes rietje die ik onder de brug heb geplakt. Brug weer op z'n plaats, en de 5 draden die van de brug komen op basis van de kleurcode aangesloten. Kleur was rood, geel en grijs.
In de documentatie staat paars, geel en grijs. Dus ben er vanuit gegaan dat met Paars rood bedoeld werd, en als zodanig aangesloten. Vervolgens geen communicatie tussen beide printen.

Was eigenlijk wel bedtijd, maar ja, als het dan toch niet volgens verwachting is ga je niet lekker naar bed. Dus toch maar eens verder gekeken, na gemeten welke kleur nu aan welke ring zit, dat op de brug weer bekeken, en vervolgens de kleur code maar los gelaten dat geel op de tekening ook de gele draad moest zijn. En gezorgd dat uiteindelijk de juiste pinnen aan elkaar zitten, en ja hoor, communicatie. En helaas, 1 sein met geel licht, en 1 met wit licht :(. Hoe moet je dat nu weten als ze dezelfde code hebben???

Misschien eens met een gele stift kijken of ik ze wat beter op dezelfde kleur kan krijgen, of een nieuwe bij kopen, en dan de "verkeerde" vervangen. (als de koop een witte blijkt dan geel vervangen, is de koop geel dan de witte vervangen, en hopen dat ze niet nog meer kleurcombinaties hebben ) Aan de andere kant, ze schijnen verschillende richtingen op, dus je ziet ze eigenlijk niet allebei gelijktijdig, dus misschien is het niet zo erg.

Nu is de volgende opdracht het afregelen van de schijf. Op moment loopt hij regelmatig vast omdat hij zogenaamd zou klemmen. Zit een controle op. als er te veel stroom wordt gevraagd zal de schijf wel klemmen, wordt 1 van de terugmelders actief gemaakt, en stopt de brug. Alleen is de nominale stroom die nodig is als parameter weg te schrijven, die acties moet ik nog doen. Ook zou er nog een probleem kunnen zijn met de sensor. Heb daarvoor een klein onderdeel geprint, te zien op Foto 5, zwart met 4 witte strepen. Echter, soms blijkt het zwart van de printer niet altijd zwart te zijn voor de sensor, en is nabewerking met echt zwart dus een vereiste.

Het proces loopt dus nog verder. Niet een oplossing van kopen, aansluiten, en spelen. Maar wel een interessant project. Zeker als je steeds weer iets verder komt.

Groet,
Roelco

Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 25 November 2013, 23:09:03
Hierbij nog een foto van de de brug, met alles er onder op z'n plaats. Best heel wat draden er onder. En dan heb ik nog niet eens alles. De terugmelders gebruik ik (nog) niet. en heb nog maar 2 van de mogelijke 4 seinen aangesloten.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/alles onder de brug_1385416933.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/alles onder de brug_1385416933.JPG)
Foto 7: Alles onder de brug.

En hierbij nog 1 waarbij de brug weer even op z'n plaats is gezet voor testen:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/brug op z\'n plaats_1385417047.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/brug op z\'n plaats_1385417047.JPG)
Foto 8: Brug weer op z'n plaats.

Heb het schijfje dat onder de sensor zit vervangen door een exemplaar waarbij ik het zwart opnieuw zwart had gemaakt, en daarna het programma gedraaid wat er bij hoort voor analyse en programmeren van de instellingen. Onder andere de snelheid van het draaien is daarmee in te stellen, maar ook instellingen voor de stroom die bij de motor hoort.
En hij draait nu z'n rondjes en stopt ook bij de sporen. Wel merk je dat hij niet overal even makkelijk draait. Door de lastregeling wordt dat wel op gevangen, maar je kunt het wel een beetje horen.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 25 November 2013, 23:25:18
Maar wel gaaf!!

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 27 November 2013, 12:36:21
Gisteren nog weer aan het testen geweest. Knipper licht en verlichting gemaakt. Licht is nog niet fel genoeg, zie je bijna niet.

Verder gespeeld met de instellingen. De schijf kan heel mooi langzaam draaien, maar lijkt dan toch wat minder betrouwbaar. Dus de snelheid maar wat hoog gezet, toch wil ik er nog wel eens verder naar kijken.

En op gegeven moment, niets meer, alle verlichting uit. Ledjes op de print uit. Zekering kapot :(. En ik had er maar 1 besteld.
Ach ja, je kent het vast wel. Ben je aan het testen, even iets veranderen, opnieuw testen. Elke keer netjes de spanning er eerst af voor je iets doet, tot op een gegeven moment, even snel iets aanpassen, oeps, spanning er nog niet af. Toen deed de zekering dat dus maar even voor mij :(.

Nu dus op zoek naar nieuwe zekering voor het geheel.

Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 27 November 2013, 14:41:25
Roelco,

zekering werkt! Check!

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 27 November 2013, 22:49:46
Sander, Ja zo kun je het natuurlijk ook bekijken :).

Ben gewoon beetje stout geweest, de zekering overbrugt zodat ik toch verder kan met testen :).
Natuurlijk wel met een bepaald risico, maar goed. Hij doet het, dat wisten we. En was niet meer aan het klussen aan de brug zelf. Maar naar de software instellingen kijken hoe dat werkt, en hoe krijg ik het netjes.
Nou dat lijkt op zich gelukt te zijn. Kan nu via de muis de draaischijf prima aansturen, en weet hoe het werkt. Rechts draaien, links draaien. stapje vooruit, stapje achter uit. Naar een bepaald spoor.

Daarnaast wat gespeeld met de tijden van de seinen. Hoe lang zwart tussen in rood en geel. Hoe langzaam de lichten uit moeten gaan.

En als laatste wat gespeeld met de fijn afstelling van de brug, en met name de stopposities. Hij liep iets te ver door. Dat heb ik nu bijgesteld. Lijkt nu behoorlijk goed. Dus deze instellingen maar eens een tijdje houden. Kunnen het heel eenvoudig veranderen als het toch nodig is.

Volgende stap, aansturen vanuit koploper :). (o ja, en weer in de baan bouwen. Heb hem toch helemaal uit de baan gehad om wat makkelijker te kunnen testen )

Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 27 November 2013, 23:41:27
Roelco,

filmpje?  ;D

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 28 November 2013, 08:19:08
Had geprobeerd hier een filmpje te uploaden, maar mocht niet, was verkeerde formaat gaf die aan. Was een mp4, en kon zo niet vinden of ik hem ook met een andere extensie kon saven.

Filmpjes is voor mij helemaal nieuw.

Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 28 November 2013, 11:22:54
Roelco,

het probleem van het filmpje zit hem in onze software. MP4 kan inderdaad niet geupload worden.
Tip voor onze to-do-list.

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 29 November 2013, 22:00:24
Na weer een paar avonden puzzelen kan ik de schijf nu ook besturen vanuit koploper.
Extra ingewikkeld werd het gemaakt omdat ik voor de test mijn roco MM had gebruikt als centrale.
En die heeft zijn wissel decoders net anders genummerd, maar binnen koploper staan die nummers voor een draaischijf vast.

Het aansturen met de MM zelf was dus op zich wel redelijk snel voor elkaar, maar omdat dan vervolgens ook nog goed te gaan krijgen binnen koploper duurde wel even wat langer. In eerste instantie snapte ik er helemaal niets van wat koploper nu deed. Kwam steeds totaal ergens anders terecht dan ik had verwacht. Maar nu snap ik hoe ik het precies moet definiƫren binnen koploper zodat de decoder ook snapt wat koploper bedoeld.

Uiteindelijk zal het allemaal onder Lenz moeten draaien, dus enkele rare instellingen nu moet ik weer ongedaan gaan maken, maar omdat ik het nu snap is het nu niet meer z'n probleem het goed werkende te krijgen met Lenz.

En dan in koploper eens wat vaste routes maken rond de draaischijf zodat ik wat duurtesten kan laten lopen daaromheen.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 3 December 2013, 15:33:52
Intussen bezig geweest met aanpassingen binnen koploper. Daar extra blokken toegevoegd. Intussen zitten we op bijna 80 blokken. En moeten er uiteindelijk nog wel een paar bij gaan koen eigenlijk zodat ik op enkele sporen 2 treinen binnen kan krijgen, en de uitloop sporen aan het eind moeten ook nog blokken worden, maar dat is weer voor later.

Me nu bezig gehouden met alle blokken rond de draaischijf, en de schijf zelf natuurlijk. En wisselstraten voor alle combinaties aangegeven.
Daarnaast heb ik ook allemaal ontkoppelrails symbolen weer gegeven bij de sporen zodat ik via handmatig met de muis op z'n ontkoppelrail kan klikken waarna er dus een commando wordt gestuurd die de draaischijf naar dat spoor moet sturen.
En daarnaast nog iets om de richting van de schijf mee om te zetten zodat ik dan handmatig kan regelen hoe deze moet draaien.

Nu dat allemaal ingevoerd is wordt het tijd dat te testen in praktijk, dan wat vaste routes toevoegen zodat ik wat automatische bewegingen rond de draaischijf ga krijgen en ik een soort van duurtest kan laten uitvoeren om te zien of de positionering betrouwbaar blijft.

Omdat de draaischijf decoder ook eigen terugmelders heeft komt die in de S88 lijn te zitten. Echter komt die er tussen in omdat hij ongeveer aan het begin van de keten komt. Dus wordt het alle blokken nalopen en alles er na hernummeren. Gaat nog een hele klus worden voor alles dan weer goed draait. Helaas werkt de hernummer optie in koploper bij Lenz niet.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Jefftrack op 3 December 2013, 16:15:05
Ik begrijp dat de draaischijf ook te bedienen is met de Multi Maus ???

Kun je uitleggen aan een digibeet hoe die bediening dan werkt ???

Jeffrey


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 3 December 2013, 17:19:20
Ja hoor, hij is ook te bedienen met een MM, en wel door het schakelen van wissels.
Als eerste een tekening, van hoe de DSD2010 geprogrammeerd kan worden ( maar dat doet natuurlijk elke decoder op z'n eigen manier )

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/dsd2010programeren_1386084853.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/dsd2010programeren_1386084853.JPG)

Hier heb ik aangegeven waar mijn sporen zitten, op de rode punten. De groene zijn de tegenoverliggende sporen, maar zit verder geen aansluiting aan.
Op basis hiervan heeft de decoder de adressen gekregen zoals aangegeven in het scherm ernaast, adressen. Omdat ik de decoder als marklin compatible heb aangegeven begint hij bij adres 225. Voor de roco muis moet je hier 4 bij optellen, dus kom je op 229. (Had er ook voor kunnen kiezen het basisadress met 4 te verlagen)

Maar door nu dus wissel 229 te schakelen kun je kiezen tussen licht aan of licht uit.
Met adres 231 ( 227 + 4 ) kun je de draaischijf 1 stap laten gaan, naar rechts met wissel in de rechtdoor stand, en naar links met wissel in krom stand. (of net anders om)
Met 230 ( 226 + 4 ) kun je de draaischijf 180 draaien, rechtsom of linksom, afhankelijk van wissel recht of krom zetten.
Met 232 ( 228 + 4 ) kun je de richting van je draaischijf bepalen voor de volgende stappen. wissel recht is ene richting, wissel links is andere richting.
Daarna krijg de adressen voor de verschillende aansluitingen.
P4 is dus voor mijn aansluiting op spoor 28.
Om de draaischijf daar te krijgen moet je wissel adres 233 (229+4) schakelen, volgens mij krom.
Afhankelijk van de stand van 232 (228 + 4 ) gaat de draaischijf dan rechts om of links om naar dat spoor.
Voor spoor aansluit 32 moet je spoor aansluiting 8 hebben, en daar hoort adres 234 ( 230 + 4 ) dus bij.
Zo heeft elk spoor zijn eigen adres met bijbehorende wisselstand. En als je die kiest gaat de draaischijf daar naar toe.

Hoop dat dit een beetje duidelijk is, zo niet, vraag rustig wat je niet snapt.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 4 December 2013, 12:03:30
Gisteren bezig geweest alles in de baan in te bouwen.
Er komt dus vooraan in mijn S88 lijn 24 nieuwe terugmelders bij.
8 met info van de draaibrug.
8 met welke positie de brug heeft,
8 met eventuele foutmeldingen.

Alle volgende schrijven dus 24 op.
Vervolgens van de gelegenheid gebruik gemaakt om er nog maar wat extra terugmelders tussen te zetten omdat ik die ook nodig ga hebben.

Dan komen we op het probleem van opnieuw nummeren binnen koploper. Had 10 X 16 is 160 terugmelders in gebruik nu, niet alle punten, maar op alle terug melders zijn er wel een aantal in gebruik.
Dat is dus een gigantische puzzel om dat weer goed te krijgen, terwijl er gewoon voorgedefinieerde verschuivingen nodig zijn. Dat moet toch anders kunnen.

Dus maar eens een nieuwe database aangemaakt binnen koploper. Klein houden, files analyseren, iets toevoegen, weer files bekijken. En volgens mij moet het mogelijk zijn met een extern programma alles op te schijven.

Waar worden ze gebruikt.
Bij de blokken in de lijst met te verwachten bezetmelders, en er onder in bezet bij.
Bij stopplaats.
Bij bezetmeldpunt voor extern tableau.
in baanontwerp bij punt in blok.

Dit zijn volgens mij voor mij de belangrijkste, al gebruik ik die punten voor extern tableau op moment toch niet, dus die zijn misschien niet eens meer correct en moet ik toch wel handmatig controleren.

Je kunt ze ook nog voor speciale acties gebruiken, maar dat heb ik nog niet echt staan, dus zijn wel handmatig te controleren.
Voor het eiken worden ze gebruikt, maar ook dat is beperkt en met de hand te corrigeren.

Dus volgens mij ben ik een heel eind als ik bovengenoemde punten heb aangepast. En dat moet mogelijk zijn.

Dus maar eens goed over na denken hoe we dat gaan doen.

Roelco

 


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 9 December 2013, 12:26:56
Intussen heeft koploper de draaischijf even mogen aansturen. Niet veel meer gedaan. Even wat getest.
Via koploper kan ik het scherm van de draaischijf openen, en door op een spoor te klikken gaat de schijf daar heen, na nog wat kleine aanpassingen werkt dat nu goed.
Ben er alleen nog niet uit hoe ik binnen koploper daar de schrijf 180 graden kan laten draaien.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 9 December 2013, 13:10:43
Roelco,

lekker bezig!
Staat op andere fora gene duidelijke uitleg hoe men dat heeft gedaan?
Anders bij Karst Drenth even informatie vragen, op zijn baan wordt een loc 180 graden gedraaid, aangestuurd door Koploper. Wel is waar andere elektronica, maar de aansturing zou hetzelfde moeten zijn.

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Jefftrack op 9 December 2013, 13:33:31
Indruk wekkend mooi...... wil ik ook wel maar ja weet zelf nog niet hoe ik een wissel moet aansturen... ;D ;D ;D

Jeffrey


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 9 December 2013, 13:57:51
Sander,

Nee heb ik nog nergens kunnen vinden. Maar zoek nog even wat verder, anders even op koploperforum een vraag uitzetten.
Karst heeft het wel gedaan in vol automatisch bedrijf, en dat lijkt bij mij ook te werken.
Wil alleen ook handmatig kunnen rijden, en dan de schijf gewoon 180 graden draaien. Weet intussen wel een oplossing hiervoor, heb op mijn baanplan verschillende ontkoppel railsymbolen aangebracht. Als ik hier op klik wordt het bijbehorende wissel commando gegeven, en dat komt dan overeen met sturen naar het spoor waar dit symbool staat. Via een schakelaar op mijn baanplan kan ik zorgen dat de schijf rechts of links draait naar het gewenste spoor. En daar kan ik ook wel een klop bijvoegen van draai 180 graden. Rechts of links om maakt in dat geval niet zo veel uit, maar zelfs dat is te regelen.
Maar vind het wat vreemd dat het niet zou kunnen vanuit dat scherm om de draaischijf te bedienen:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/draaischijfscherm_1386593740.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/draaischijfscherm_1386593740.JPG)
vanuit dit scherm bedoel ik dus.

En Jeffrey,

Zo moeilijk is het allemaal uiteindelijk niet hoor. Draaischijf of wissel aansturen, manier is het zelfde, alleen wordt de draaischijf gezien als 12 wissels in mijn baan :). Alleen een kwestie van de juiste wisselcommando's laten uitsturen. Alleen kun je voor een wissel dit helemaal zelf configureren, maar voor de draaischijf heeft koploper allemaal voorgedefinieerde waardes, en moet je maar zorgen dat je decoder die ook goed snapt :).

Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 14 December 2013, 23:20:34
Heb het probleem van 180 graden draaien verder nog niet uitgezocht, komt eventueel nog wel een keer. Heb een handigere manier om de draaischijf vanuit koploper makken handmatig te bedienen, en dat werkt.

Wel heb ik automatisch rijden getest vanuit koploper. Met nog maar 4 sporen waarbij 2 treinen steeds heen en weer rijden, draaien, en zo de hele tijd door. Op zich heel mooi gezicht als het allemaal werkt.
Alleen eens in de zo veel keer gaat het fout. Opdracht wordt goed verzonden. In het analyse programma van de decoder kan ik zien dat het commando goed aangekomen is. Doel adres is inderdaad correct. Alleen in plaats van daar helemaal heen te draaien draait hij maar in stap in die richting. En dan gaat het fout.

Koploper denkt dat de schijf aangekomen is, en stuurt de lok er op. Maar dat kan dus niet. Als je snel zelf ingrijpt en de lok even met de hand verplaatst, dan gaat het daarna wel weer goed.

Ben nog in overleg met de ontwerper waar dit door zou kunnen komen.
Een mooie aanpassing in koploper zou zijn een check of de schijf staat waar die hoort te staan. Via S88 geeft de decoder namelijk terug waar hij echt staat. Dan zou koploper kunnen controleren waar hij staat en of dat goed is. Zo niet, de opdracht nog een keer versturen. Maar ja, dat zit niet in koploper, en gezien de status van koploper zal dat ook wel niet meer komen.
En ja, dat zou dan een workaround zijn voor het echte probleem. Dus maar gewoon kijken dat we die opgelost krijgen.

Kan dus wel beetje genieten van het geheel, maar moet wel goed blijven opletten, en regelmatig even ingrijpen. Komen er vast nog wel achter waar dat door komt, kan alleen wel even duren  natuurlijk.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 17 December 2013, 13:09:08
Gisteravond nog weer even wat testen gedraaid. En zowaar heeft het die avond zonder 1 probleem gedraaid. Niet zo heel lang aan het testen geweest, maar tot dus ver wel de langste periode waar alles foutloos gedraaid heeft. Hoop dat het geen eenmalige uitzondering was, en dat alle problemen er nu uit zijn. Meer testen zullen het ons vertellen.

Wel een mooi gezicht, treinen de schijf op, en weer er af, seinen schakelen tussen rood en wit.
Getest met onder andere de lok uit deze set.
http://www.roco.cc/de/product/149417-0-0-0-0-0-0-001002/products.html (http://www.roco.cc/de/product/149417-0-0-0-0-0-0-001002/products.html)
Toch mooi om te zien dat deze mooi midden op de schijf blijft staan. En zo veel ruimte heeft hij dan niet meer over :).
Misschien dat ik de max snelheid nog iets ga terugschroeven. Ze rijden nu met 15km/uur de schijf op, maar mag best nog wat langzamer eigenlijk.

Groet,
Roelco


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: Sander Lageveen op 17 December 2013, 16:25:27
Roelco,

goed om te horen!
Altijd mooi om zulke grote machines te zien draaien op zo'n schijf!

mvg,
 Sander


Titel: Re:Draaischijf digitaal maken.
Bericht door: rjr op 15 Januari 2014, 12:23:45
Heb me intussen eens bezig gehouden met de terugmeldingen van de draaischijf decoder.
Die heeft vele terugmeld opties. Over wat er gebeurd. Over waar hij is. En over welke fouten er opgetreden zijn.

Met name dat waar hij is geeft dus de mogelijkheid om in het programma te kijken of de lok ook daar staat waar koploper hem verwacht.
Via logische en speciale acties heb ik dat nu voor elkaar. Als de brug niet op de juiste plaats staat wordt het commando nog een keer verstuurd. En eventueel nog een keer als nodig is.

Wil ook nog wat met fout meldingen gaan doen. Zodat als er iets fout gaat de treinen rond de draaischijf niet meer rijden.

Op zich wel een interessante actie geweest, naast extra zekerheid rond de besturing van de draaischijf heeft het mij ook veel geleerd over de mogelijkheden van koploper in deze. En daarvan is nog wel meer te gebruiken in de toekomst :).

Wil op een toekomstige beurs nog eens kijken voor 2 extra seinen, en zit nog te broeden op een oplossing om de oprij seinen en afrij seinen apart te schakelen. Niet dat dit in het echt gebruikt zal zijn, maar geeft wel een leuk beeld. Aan de andere kant, ben ook al best tevreden over het huidige resultaat, dus misschien blijft het ook wel zoals het nu is. En dan sluiten we dit project hiermee dus ongeveer af.

Volgende stap wordt dan om de draaischijf op te gaan nemen in een automatische route zodat een trein netjes gedraaid wordt, even wat lok verzorging krijgt alvorens weer te vertrekken.

Groet,
Roelco