Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Grootspoor => Topic gestart door: Noordwaarts op 11 September 2017, 16:45:07Titel: Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Noordwaarts op 11 September 2017, 16:45:07
https://nos.nl/artikel/2192456-veel-gewonden-na-treinongeluk-in-zwitserse-alpen.html

mvg,
Gert


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 14 September 2017, 18:08:46
Soms zit je dichter op het nieuws dan je lief is.
Na de betreffende trein te hebben gefotografeerd toen die vanaf de Oberalp-pas afdaalde naar Andermatt, was ik net ingestapt toen de wagon waarin ik stond, een paar meter weinig zachtzinnig werd verplaatst.
Als botsing stelde het op zich niet heel veel voor, maar omdat velen vermoedelijk net als ik niet hebben gezeten (of zelfs nog aan het instappen waren) en een wagon vol zat met schoolkinderen, toch redelijk veel gewonden.
Voor mij resulteerde dat in een ritje terug naar de regio Luzern, waar ik net die ochtend was vetrokken. Maar dit keer dan liggend in een Tessiner ambulance.
Na wat onderzoeken mocht ik met een dvd-tje met foto's het ziekenhuis weer verlaten. Erg aardig dat het ziekenhuis een hotel had geregeld (want de oorspronkelijke bestemming was niet meer te bereiken) en zelfs ervoor zorgde dat ik daar kwam, deze keer zittend in een ambulance die toch die kant op moest.

Complimenten voor de goed geregelde hulpverlening na het ongeluk. Voor mij blijven de gevolgen hopelijk beperkt tot wat korte termijn lichamelijke ongemakken en een wat mislukte vakantie. De tijd zal het leren.

Groet, Huub


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Arjen52 op 14 September 2017, 18:42:30
@Hubertus: toch wel een heftig verhaal.
Je vertelt niet wat je letsel is, maar hopelijk herstel je snel en kan je toch nog een beetje genieten van je vakantie.


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Sander Lageveen op 14 September 2017, 19:34:24
Huub,
Heftig verhaal!

Wens je veel sterkte en beterschap!


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Noordwaarts op 14 September 2017, 20:14:14
Toch maar even een reactie hier, want anders lijkt het net of het me niks doet en het tegendeel is waar.
Ik kreeg kort nadat ik dit draadje opende een berichtje van Huub dat hij in de bewuste trein had gezeten.
Hopelijk houden de klachten niet al te lang aan.

mvg,
Gert


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 September 2017, 21:09:31
Dat is schrikken Huub!
En dat wil je liever niet meemaken denk ik...
Hopelijk gaan je klachten snel weg en kan je snel de volgende vakantie plannen en deze vergeten.
Sterkte er mee


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Wesley op 14 September 2017, 21:45:31
Er valt weinig aan toe te voegen, dus om niet in herhaling te vallen: ik sluit me bij de bovenstaande schrijvers aan - en deel de hoop dat de klachten snel over zijn!


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 15 September 2017, 19:42:17
Dank. Zonder er een medisch forum van te maken, ik ben vooral vanwege nekklachten naar het ziekenhuis gebracht.
Na het ongeluk was de vakantie voor mij eigenlijk wel voorbij.  Het besef hoeveel geluk ik ondanks alles heb gehad, komt wat later, maar beheerst dan wel even je doen en laten.
Maar vooral daarvoor natuurlijk wel nog leuke dingen gedaan, als ik er binnenkort de puf voor heb, val ik jullie wel weer lastig met de foto's en wat geneuzel eromheen. :)


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Noordwaarts op 15 September 2017, 20:21:05
 (y)

mvg,
Gert


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Spoorzeven op 15 September 2017, 22:58:33
Lees dit net pas, sterkte Huub!


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 18 September 2017, 12:56:33
In het onlangs gefotografeerd draadje staan twee "seconds for disaster"-plaatjes.  ;D


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Martijnstein op 18 September 2017, 14:55:36
Bizar dat je hierbij betrokken bent. Hopelijk ben je er snel bovenop.


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: GerardvV op 18 September 2017, 22:47:26
Jakkes Huub. Sterkte met de verwerking.


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 19 September 2017, 11:19:45
Inmiddels ruim een week verder, tijd voor een wat uitgebreider verslag. Niet iedereen zal zo'n ervaring hebben en voor mij goed om het even van me af te schrijven.

Ik was maandag dus op doorreis van Luzern naar Graubünden. Er zijn diverse manieren om dat te doen, maar een van de mooiere is toch de route via Andermatt en Disentis. Vooral omdat het in het weekend vrij veel had geregend en de sneeuwgrens onder de 2000 meter was gekomen en er dus kans was op verse sneeuw.
Onderweg naar Andermatt bleek er op de bergen inderdaad een laag verse sneeuw te liggen en daar aangekomen was duidelijk dat het een echte sneeuwreis naar de Oberalppas zou worden. De trein uit Disentis was wat vertraagd, waardoor ik die bij de afdaling nog op de foto (http://forum.modelspoorwijzer.net/grootspoor/onlangs-gefotografeerd/msg44505/#msg44505) heb kunnen zetten.
De trein kwam even later op spoor 2 binnen. De bedoeling is dan dat de loc afkoppelt, omloopt en aan de andere kant weer aankoppelt.
In die tijd kun je gewoon instappen, wat ik dan ook gedaan heb. Fotocamera even op de stoel gelegd, grote reistas tussen de stoelen in schuiven en dagrugzak in het bagagenet leggen. En toen is er dus iets mis gegaan. Met een flinke klap werd de wagon een paar meter verschoven. Wat in eerste instantie leek op hardhandig rangeren, bleek dus gewoon echt verkeerd gegaan te zijn, in plaats van om de trein heen te rijden, was de loc weer net zo hard terug tegen de wagons gereden.
Iemand anders in mijn wagon viel. Ik kon zelf blijven staan, mijn fotocamera lag een paar stoelrijen verder op de grond. Een testfoto gemaakt, camera leek nog te werken, verder afgezien van wat spierpijn leek het allemaal reuze mee te vallen.
Al snel kwam personeel door de trein met de melding dat er een ongeluk was gebeurd en de vraag of we verwondingen hadden. Op mijn terloopse opmerking dat ik "alleen wat nekpijn had" werd onmiddellijk gereageerd dat ik moest blijven zitten, zo min mogelijk bewegen en wachten tot er medisch personeel kwam.
Vrij snel daarna waren de eerste sirenes te horen en kwam ook de eerste helikopter aangevlogen.
Het eerste wat dan gebeurt is een snelle inventarisatie van de gewonden, wie heeft het eerste hulp nodig? Ik had gelukkig geen prioriteit en moest voorlopig blijven zitten. Ik zat in de voorlaatste wagon, de laatste wagon waar de loc dus tegenaan was gereden, zat vol met schoolkinderen. Daar zijn ook de meeste gewonden gevallen.
Na een tweede onderzoek in de trein, ben ik onder begeleiding van een arts en drie brandweerlui (een om mij te ondersteunen, een voor de reistas en een voor de camera en rugzak  :D ) naar de lokettenruimte van het station gebracht, waar alle lichtgewonden waren verzameld om te worden onderzocht, c.q. in afwachting van verder.
Iedereen krijgt daar een kaart omgehangen, waarop zijn status staat aangegeven. Zo is altijd duidelijk of iemand al is onderzocht en wat de verdere stappen zijn. Dit lijkt goed te werken.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7049/20170919_100427_resized_1505810812.jpg)

Daar ook wat meer uitleg gekregen over het wat en hoe. En je ziet steeds helikopter- en ambulancepersoneel binnenkomen, om daarna met patiënten weer te vertrekken. De algeheel medisch coördinator en de medisch transportcoördinator zijn duidelijk herkenbaar. En er wordt gezorgd dat je zoveel mogelijk met steeds dezelfde hulpverleners te maken krijgt.
Het gaat niet altijd perfect, ik was op zeker moment in de provisorische "wachtkamer huisarts" gezet, terwijl toen al besloten was dat ik liggend naar het ziekenhuis moest, de vraag was alleen nog vliegend of rijdend. Het werd uiteindelijk rijdend.

Ook fascinerend om te zien hoe dat stukje bij beetje op je wordt ingepraat dat het toch echt het beste voor je is als je naar het ziekenhuis gaat. Waar ik in het begin vooral baalde dat ik minimaal een uur vertraging had, had ik er bij het inladen in de ambulance al helemaal vrede mee dat ik misschien een nacht in het ziekenhuis moest doorbrengen.

De politie is ook nog aanwezig om foto's te maken en NAW-gegevens te vergaren van iedereen die in de trein was / gewond was (criterium wet ik niet) en daarna begon het ritje over de voor het overige verkeer afgesloten Schöllenenstrasse naar Göschenen en daarna de snelweg naar Stans bij Luzern.

Omdat initieel melding was gemaakt van een botsing tussen twee treinen, waarvan een met passagiers, is er direct groots uitgepakt. Er zouden 5 helikopters en 25 ambulances zijn opgeroepen, waaronder uit Zürich en in mijn geval dus Tessin. Of ze ook allemaal tot in Andermatt zijn gekomen, weet ik niet. Het ongeluk viel uiteindelijk mee, maar er was de pech van het moment (mensen aan het instappen en/of nog staand in de trein) en de grote hoeveelheid kinderen.

In het ziekenhuis kwamen de artsen die mij in Andermatt hadden onderzocht nog even poolshoogte nemen. En na onderzoek werd ik met medicijnen op zak door een ambulance naar een naburig hotel gebracht. De volgende dag opnieuw de reis gemaakt, maar deze keer in Andermatt wel buiten de trein gewacht tot ik zag dat de loc was omgelopen en weer aangekoppeld.  ;D

De klachten gaan op en af, maar lijken gelukkig wel minder te worden.


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: Noordwaarts op 19 September 2017, 12:00:42
Je hebt in ieder geval wel een bijzondere 'Swiss made' souvenir.  8)
Goed om te horen dat de klachten minder lijken te worden.

mvg,
Gert


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 26 September 2017, 15:39:47
Ik had er tot nu toe gelukkig geen ervaring mee, dus geen idee hoe gebruikelijk het is dat je op de hoogte wordt gehouden.
In elk geval hier wel, ik kreeg vandaag bericht van de Schweizerische Sicherheitsuntersuchungsstelle SUST (niet helemaal zeker, maar ik denk te vergelijken met iets dat het midden houdt tussen IVW en de Onderzoeksraad voor Veiligheid) dat er een officieel onderzoek wordt geopend naar dit ongeval. Uit het bijgesloten bericht blijkt ook dat er uiteindelijk 35 lichtgewonden waren en zowel locomotief als verschillende rijtuigen zijn beschadigd.


Titel: Re:Treinongeluk in Andermatt
Bericht door: hubertus op 12 Oktober 2017, 19:02:27
Voor de liefhebber, uitkomsten (https://www.sust.admin.ch/inhalte/BS/2017091101_SumB.pdf) van het onderzoek.