4 Gelukkig weer wat tijd gehad om te bouwen.
Het schaduwstation en bijbehorende omloop in nieveau -1 is klaar en in Koploper gezet, net als de helixen.
Alles werkt nu (denk ik) en als de hele baan klaar is kan het inregelen beginnen.
Eindelijk kan aan het uiteindelijk zichtbare gedeelte begonnen worden, ook omdat het langzamerhand duidelijk wordt hoe dat er uit moet gaan zien.
Aan de rechter korte kant komt een klein station met vijf sporen waarvan vier langs twee perrons en wat sporen voor een losweg en zo. Het station komt half in een boog te liggen (Waldijks) Het eigenlijke stationsgebouw komt gedeeltelijk over de rechter helix te liggen en moet suggereren dat de sporen recht doorlopen in plaats van de helix in te gaan. Wellicht is hier een hoge overkapping voor nodig.
IMGP3153a by
G. van Vliet, on Flickr
Op het middendeel moet de spoorbaan een redelijk scherpe boog (R= 480/540) naar de voorkant van niveau 0 maken , gecamoufleerd door bebouwing met aan de rand nieuwbouw in 70/80er jaren stijl en flatgebouwen. De spoorbaan verlaat de bebouwing en gaat een veenpolder gebied in met een grote boog om een uitloper van een meer en komt op een recht gedeelte dat uitkomt op de linker helix.
IMGP3154a by
G. van Vliet, on Flickr
Over de linkerhelix komt een N weg (provinciale weg) die ook over de spoorbaan heengaat en hier de ingang van de linker helix camoufleert. Via de helix weer het schaduwstation in met alle keuzemogelijkheden.
De spoorbaan wordt dubbelsporig en geëlektrificeerd.
IMGP3155a by
G. van Vliet, on Flickr
Niveau 0 is gemaakt van 9 mm MDF op een houten frame en ligt 23cm boven niveau -1.
De spoordijk wordt gemaakt van groen isolatie zachtboard van 15 cm breed met daarop een strook van hetzelfde zachtboard van 13 cm breed om een spoordijkprofiel te simuleren.
Daarbovenop komt een dunne laag iso-schuim van 3mm als ondergrond voor het ballastbed (is meteen opvulling om ballastmateriaal te besparen) en op dat dunne laagje isoschuim wordt de rails gelegd.
IMGP3143a by
G. van Vliet, on Flickr
Alle materialen voor spoordijk en railbevestiging worden met dubbelzijdig Tesa tape bevestigd (Tesa 4970). Ideaal spul, als er iets gewijzigd moet worden is alles (met voorzichtigheid natuurlijk) los te trekken en zonder schade her te gebruiken. Tevens heb je geen enkel contactgeluid naar de onderplaat wat je met schroeven wel hebt. Je hoort de trein bijna niet maar wel het gewone wiel/rails geluid.
In de bogen komt een lichte verkanting van de sporen.
Dit bereik ik door aan de hoge kant van het spoor, vanaf het einde van de inloopboog, onder de werkelijke boog een gewone laagspanningsdraad van 1,2mm buitendiameter te leggen. Dit eveneens vastgelegd met dubbelzijdig tape met daarover nog een laagje tape om de dwarsliggers vals te leggen. Waar ik bij recht spoor in het midden van de dwarsliggers om de 10 cm een strookje dubbelzijdig tape leg, doe ik dat in bogen aan de lage kant van de boog. In combinatie met de tape op de draad ligt de rail voldoende vast totdat de definitieve ballastlaag wordt gestort.
IMGP3142a by
G. van Vliet, on Flickr
IMGP3147a by
G. van Vliet, on Flickr
Nu de Modelbouwdagen in Rijswijk even afwachten om materiaal voor het aansluiten van de vijf sporen in het station en de goederensporen te scoren.