Omdat mijn modelbaan zich rond 1980 gaat afspelen met als centraal punt halte Rijswijk dienen er ook bovenleidingportalen te komen zoals deze daar tot eind 1981 stonden, stalen zigzagmasten van de electrificatie van de ‘Oude Lijn’, aangepast met DIN profiel liggers.
Gelukkig heb ik nog aardig wat foto’s in het archief waarop deze masten staan, o.a. deze;
730300 03b-35 Mat '54 Rijswijk by
G. van Vliet, on Flickr
Met behulp van tekeningen van DIN portalen en het omrekenen van fotomaten ben ik tot het volgende schetsje gekomen;
SCN_0002a by
G. van Vliet, on Flickr
Om tot een wat werkbaarder omzetting van de werkelijkheid naar model te komen qua maten van de te gebruiken profielen zijn de 1:87 maten van de profielen bijna verdubbeld. Dit kan goed gedaan worden zolang je de onderling verhoudingen maar in de gaten houdt.
Als werkmateriaal is messing gekozen, hiermee kan je behoorlijk stijve constructies met een redelijk fragiel uiterlijk samenstellen, het solderen van het messing helpt daarbij om de constructie wat stijver te krijgen.
Na het maken van het schetsje eens bij De Wapstad gekeken wat daar aan messingprofiel voorradig is.
Voor de masten heb ik U-profiel 2,5x1,5mm. gekozen, voor de dubbele draagbalk 2x U 2x2mm.,
voor de hangsteun H-profiel 2x2 mm. en voor de diagonale schoren naar de hangsteun H-profiel 1,5x1,5mm. De hoeksteunen zijn gemaakt van hoeklijn 2x1 mm.
Voor de zig-zag steunen in de masten heb ik 0,2mm hardmessingplaat gebruikt waarvan 1,4mm brede stroken zijn geknipt.
Begonnen is om de masten te maken met het U-profiel 2,5x1,5mm., deze profielen 10 mm. langer afgezaagd dan op de schets aangegeven zodat er ook een betonnen voet om de mast kan worden gemaakt, de lengtemaat op de schets is de maat vanaf de betonnen voet.
Het profiel H1,5x1,5 past mooi in het U2,5x1,5 en hiervan zijn twee afstandhouders afgezaagd van 3 en 5 mm., deze zijn boven en onder in de masten gesoldeerd.
IMGP6969a by
G. van Vliet, on Flickr
De kale mast uit de twee U-balken met tussenstukjes;
IMGP6982a by
G. van Vliet, on Flickr
Daarna van de 1,4mm. stroken de zig-zag vorm gevouwen, dit door de strook op de tekening te houden en met een pincet om te vouwen. Na het vouwen het zig-zagje tussen de U-profielen gefrot en vastgesoldeerd.
IMGP6989a by
G. van Vliet, on Flickr
Daarna in de top van de mast de schetsplaten gesoldeerd;
IMGP7021 by
G. van Vliet, on Flickr
De twee U-balken 2x2 voor de draagbalken afgezaagd en deze tegen beide masten gesoldeerd.
Dan de H-balk 2x2 voor de hangsteun tussen de beide draagbalken gesoldeerd.
Op de juiste afstanden voor de diagonale steunen twee blokjes tussen de draagbalken gesoldeerd.
Voor de beide diagonale schoren de H-balk 1,5x1,5 op lengte gezaagd en de beide zijden onder de juiste hoek afgevijld zodat zij goed tegen de hangsteun en het tussenblok tussen de beide draagbalken aansluiten, daarna deze vastgesoldeerd.
Nu zit de vorm al goed in dit portaal en zijn ze redelijk stabiel.
IMGP7003 by
G. van Vliet, on Flickr
Dan kan eigenlijk de afwerking al beginnen en kunnen er op alle onderlinge bevestigingsplaatsen van de balken L-balkjes gesoldeerd worden zodat het lijkt of de balken echt met behulp van deze hoeklijnen bevestigd zijn.
IMGP7019 by
G. van Vliet, on Flickr
IMGP7020 by
G. van Vliet, on Flickr
Verdere detaillering met isolatoren en dergelijke volgt later.
De masten zijn gesoldeerd met de vlam, de rest met een 60W boutje.
Als vloeimiddel is verdunt fosforzuur gebruikt zoals je normaal voor low-melt soldeer gebruikt, dit werkt ook prima bij gewoon soldeer.
Als soldeer is gewoon 40/60 1mm. soldeer gebruikt.
Wel elke keer, aan het einde van een werksessie, als je stopt met solderen de hele handel met water en zeep afspoelen om invreten van het fosforzuur op het model te voorkomen.
Wordt vervolgt.