Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Mijn baan => Topic gestart door: Mispoes op 2 December 2021, 17:09:10Titel: Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 2 December 2021, 17:09:10
In dit draadje beschrijf ik mijn N-project Kassenberg. Het is aan Gert te danken dat ik dit niet alleen bij de buren ga doen. Na een vurig pleidooi over kennis en ervaring (en nu overdrijf ik maar een klein beetje ;D) kan ik niet anders doen dan de berichten ook hier plaatsen. Het is aan jullie om mij niet teleur te stellen, want ik mag dan het nodige weten over verbouw van modellen en het grootbedrijf, over de bouw van een modelbaan en techniek weet ik nagenoeg niets… Ik heb het modelbouwboek van Gerard Tombroek aan de Sint gevraagd, dus ik ga mij ook nog wel inlezen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1118a_1638457193.jpg)
Loc 1118 met buurlandtrein Amsterdam CS – Hannover Hbf rijdt door de ingraving bij Kassenberg. Te Kassenberg wordt van loc gewisseld en komt de 220 023-6 van de DB voor de trein.

Het H0-project met dezelfde naam van ruim 10 jaar geleden, is een zachte dood gestorven wegens ruimtegebrek. De meeste (en mooiste) treinen zijn behouden gebleven en staan in de vitrine. Sinds een half jaar werk ik aan het N-project waar wel ruimte voor is. De wens om te kunnen rijden is groot en dat kan met het plan wat ik nu aan het uitwerken ben. Met de stap naar N, keer ik terug naar de schaal waar voor mij de hobby op 5 december 1979 mee begon: met Sinterklaas een Minitrix startset gekregen. In 1986 stapte ik over naar H0 omdat deze schaal mij meer mogelijkheden bood voor zelfbouw. Maar met dat zelfbouwen is het bijna afgelopen, op de plek waar ik thans nog af en toe zit te knutselen (meer is het ook niet) komt over een paar jaar de N-baan.

Aan een oppervlakte van 2.30 x 0.90 mtr. (b)lijk ik voldoende te hebben om een compleet thema van een Intercitystation aan een dubbelsporige elektrische spoorlijn met locwisselen en een enkelsporige dieselbaan met twee nevenstations voldoende tot zijn recht te laten komen. Er zijn wel een paar beperkingen/geboden: er is nauwelijks ruimte voor de vrije baan van de dubbelsporige elektrische spoorlijn, scheelt bovenleiding...  ;D De enkelsporige lijn zal met zijn tussen- en eindstation de lucht in moeten waardoor het landschap eerder Zuid-Limburgs aan zal doen dan Twents. De schaduwstations duiken middels tunnels direct naar lagere niveaus, helpt ook niet mee aan het beelden van een Twents landschap.  :-\ Het bouwen van de schaduwstations op meerdere niveau’s wordt nog wel een dingetje voor een groentje als ik. Heb jullie hulp dus nog heel hard nodig… De schaduwstations zijn keerlussen waardoor de trein omgekeerd uit dezelfde richting terugkeert, iets waar ik vroeger van gruwelde, maar waar ik hier schaamteloos gebruik van ga maken, omdat het hierdoor ineens een andere trein lijkt. Voorbeeld: een dieseltrek-duwtrein Enschede - Zwolle met een bruine en gele 2200 heeft de bruine loc in de richting Enschede staan, maar als ie terug komt uit Zwolle, staat de bruine ineens richting Zwolle… een héééle andere trein dus. Zelfde verhaal met de twee gekoppelde Hondekoptweetjes Enschede – Den Haag CS die asymmetrisch gekoppeld zullen worden (d.w.z. ABDk aan Bk i.p.v. Bk aan Bk of ABDk aan ABDk). De pantoloze Bk geeft het Hondekoptweetje een heel ander aanzien dan de ABDk die twee panto’s bezit. Een andere beperking: de treinen hebben een maximale lengte van loc + vier standaardrijtuigen (l.o.b. 26,40 mtr.). Hiermee kan ik niet alleen goed uit de voeten op het grensstation voor locwisselen, maar ook in de schaduwstations, waar overigens niet gerangeerd wordt. Vier rijtuigen is wel het minimum voor een IC-trein, maar in de jaren tachtig kwam het op de Twenteroute veel voor en geeft een prima beeld, zelfs voor een buurlandtrein. Nog een grens: het aantal treinen dat op de baan inclusief schaduwstations gezet kan worden is weliswaar redelijk, maar wel gelimiteerd. Maar dat vind ik niet erg, ik word geen verzamelaar van alles wat er te koop is & meer.

Vervolg 1:

Kassenberg in 1:160 is gesitueerd waar Hengelo ligt. De vertaling in model wijkt teveel af om het station Hengelo te kunnen noemen. De treindienstuitvoering lijkt sterk op die van Hengelo, waarbij veel elementen afkomstig zijn uit de jaren ’80, maar het jaar 1982 is het uitgangspunt. Kassenberg is een internationaal grensstation met Intercitystatus waar de buurlandtreinen Hannover Hbf – Amsterdam CS v.v. van tractie en maatschappij wisselen: van DB diesels op NS E-locs en vice-versa. De stoptreinen uit Münster (via Rheine) hebben Kassenberg als eindpunt en keren hier dus. Deze treinen geeft aansluiting op de Intercitytrein Enschede – Amsterdam CS v.v. op de uren dat de buurlandtreinen niet rijden. De treinen naar Den Haag CS rijden tot Deventer als stoptreinen, maar gaan daarna door als Intercity. Te Deventer wordt ook het deel naar Rotterdam CS voorop bijgeplaatst, het Rotterdamse deel rijdt tot/van Deventer, er is dus geen directe verbinding Enschede – Rotterdam CS. Een uitgeklede versie van de werkelijke situatie uit de jaren ’80 op de verbinding Es-Dv-Ut-Rtd/Gvc. Wel is er een gecombineerde nachttrein uit Kopenhagen en Berlijn naar Hoek van Holland. Verder is er de stoptrein Enschede – Zwolle, na Wierden verlaat de trein het elektrische baanvak. De verbinding Enschede – Zutphen via Goor bestaat (voorlopig nog) niet in deze situatie, in plaats daarvan is er de enkelsporige verbinding Kassenberg – Kassenberg-West – Boswinkel. Hiermee zijn alle modelstations genoemd. De drie ondergrondse schaduwstations (keerlussen) hebben bestaande namen: Enschede, Oldenzaal en Wierden, dit om vergissingen te voorkomen. Enschede fungeert ècht als Enschede, maar Oldenzaal is de poort naar Duitsland en hier worden alle internationale reizigerstreinen en goederentrein richting Duitsland naar toe gestuurd om terug te keren uit dezelfde richting. Wierden heeft dezelfde functie, maar dan voor de reizigerstreinen naar/van Zwolle, Deventer en de Randstad en de internationale goederentrein uit Duitsland. Ik ga op dienstregeling rijden, waarbij geen klok meeloopt; stel je voor al die stress… Nee, het wordt een volgorde van handelingen afwerken, als een treindienstleider zeg maar.

In 1982 bevindt de NS zich qua materieel in de grote moderniseringsgolf die door de gehele jaren tachtig zijn invloed had. In Kassenberg is dat te zien aan de splinternieuwe dieseltreinstellen DH2 (serie 3200) die sinds de winterdienst ’81-’82 op de lijn naar Boswinkel rijden. Het eerste proeftraject voor dit nieuwe materieel. Verder laten de fraaie elektrische locomotieven van de serie 1600 zich steeds vaker zien op de Twenteroute. De comfortabele rijtuigen type ICR zijn bezig de oude Plan E rijtuigen te verdrijven van de IC-verbinding Enschede – Amsterdam CS.
Materieel uit de jaren vijftig is evenwel nog volop aanwezig: Plan E, materieel ’54 en de locseries 1100, 1200, 1300, 2200 en 2400. Tevens zijn dagelijks de van de DB gehuurde diesellocs serie 216 te zien in zowel het reizigers- als goederenverkeer. Naast deze serie zijn ook de beroemde DB V200’en (220 en 221) regelmatige bezoekers van Kassenberg. De elektrificatie rond Bad Bentheim is namelijk nog steeds niet voltooid. Tot slot zijn de dieseltreinstellen van de ‘Baureihe’ 624 vaste gasten in Kassenberg.  

De bedoeling was om vanaf medio 1976 elektrisch te rijden op het baanvak Oldenzaal – Rheine. Milieuorganisaties wisten echter het plaatsen van bovenleidingmasten in het Bentheimer Wald tot eind 1981 juridisch te verhinderen. Op het Nederlandse deel staan de masten al sinds begin 1976 werkloos zonder de koperen leidingen. Thans hebben de NS en de DB de draad letterlijk weer opgepakt en beide maatschappijen zijn bezig met de elektrificatie van het deel Oldenzaal – Schüttorf. De bedoeling is dat m.i.v. het wijzigingsblad van 9 januari 1983 Nederlandse elektrische locomotieven doorrijden tot (inmiddels Bad) Bentheim, alwaar Duitse elektrische locs de treinen overnemen. De V200’en van de serie 220 rijden de buurlandtreinen tussen Kassenberg en Rheine, tot/van Rheine nemen elektrische machines van de serie 110 de treinen voor hun rekening. Omdat de DB door de elektrificatieperikelen een modderfiguur slaat tegenover de NS, heeft het BD (Bahndirektion) Hannover, waar de verbinding Hannover – Bad Bentheim onder ressorteert, bevolen dat zoveel mogelijk DB-materieel naar Nederland in de DB-huisstijl oceaanblauw/beige moet zijn geschilderd om een wat representatiever beeld neer te zetten. Of de DB in dat laatste slaagt, valt te betwijfelen. Feit is wel dat vrijwel alle buurlandtreinen door blauw/beige 220’ers worden gereden. Van de 86 220’ers zijn slechts 3 machines in blauw/beige overgeschilderd, geen aselect gebeuren dus…

Het railplan voor de baan is al aardig concreet. Ik heb mij laten inspireren door het railplan Raschhagen uit het railplanboekje ‘Gleispläne Fleischmann N’ door G. Feuerereißen, een uitgave van Modelbahn Bücherei, ere wie ere toekomt. Het plan is ‘getekend’ met Anyrail, na een halfuurtje de gratis proefversie te hebben gebruikt, was ik overtuigd en heb een licentie gekocht.   

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Kassenberg Any 1_1638466559.png)

De zeshoeken geven de tunnelingangen weer, de toegangen tot de schaduwstations Enschede, Oldenzaal en Wierden. De sporen 1 t/m 7 horen tot het reizigersgedeelte van Kassenberg. Er liggen drie perrons: A aan spoor 1, B aan spoor 3 en 4 en C aan spoor 5 en 6. De sporen 4 en 5 zijn in feite de doorgaande sporen vanuit Enschede/Oldenzaal naar Wierden.
Spoor 1 (geen bovenleiding) is voor de DH2-stellen naar Boswinkel.
Spoor 2 (geen bovenleiding) is voor het opstellen van Duitse diesellocs van/voor de buurlandtreinen, hier zijn meestal één à twee 220’ers te vinden.
Spoor 3 (geen bovenleiding) is voor de kerende stoptrein uit Münster (DB 624 of 221 met Wende).
Spoor 4 (met bovenleiding) is voor alle treinen uit de richting Wierden, dit is het spoor waarop de buurlandtrein naar Duitsland van loc wisselt: van NS naar DB.
Spoor 5 (met bovenleiding) is voor alle treinen uit de richting Enschede/Oldenzaal, behalve de stoptreinen uit Münster. Op dit is het spoor wisselt de buurlandtrein uit Duitsland van loc wisselt: van DB naar NS.

Spoor 6 (met bovenleiding) is voor het opstellen van elektrische NS-locs van/voor de buurlandtreinen. Dit is een heel gezellig spoor: hier staan drie à vier NS E-locs met beide panto’s omhoog te wachten op het moment dat ze voor de buurlandtrein naar Amsterdam mogen rijden.
Spoor 7 (met bovenleiding) extra opstelspoor voor NS E-loc.

De sporen 11 t/m 17 (geen bovenleiding) vormen samen (nogal hoogdravend genoemd) Kassenberg Rangeerstation. De sporen 11-13 zijn goederensporen. Tussen spoor 11 en 12 staat een Van Gend & Loos-loods, waar het een komen en gaan is van vrachtwagens en bestelbusjes. Hier staan Gs’en, bagagewagens en een paar keer per week is er zelfs een motorpost te vinden. De sporen 14 t/m 17 is de tuin van Kassenberg, hier staat vaak reizigersmaterieel opgesteld, bijvoorbeeld spitsmaterieel.

Station Kassenberg West ligt tussen Kassenberg en Boswinkel. Twee DH2-stellen (ik noem ze bewust geen Wadlopers omdat die bijnaam in 1982 nog helemaal niet bestaat, bovendien valt er in dit heuvellandschap niets wad te lopen) verdelen gedurende de hele dag de diensten tussen Ksb en Bwk en kruisen te Ksb West. De halfuurdienst is gezellig, overzichtelijk en dus saai. Als het na proeven blijkt te kunnen, dan liggen de wissels altijd in afbuigende stand en rijden de DH2-stellen tijdens vertrek de wissels rechtuit open. De hegemonie van de DH2-stellen wordt een paar keer per week doorbroken door een 2400 of DB 216 die een koelwagen (vol bananen en vogelspinnen) of een open goederenwagen (met landbouwmaterieel) naar Boswinkel brengt.       
Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 2 December 2021, 17:30:14
Welkom Poesbaas op het 'mijn baan' gedeelte van het forum waar 2rail, 3rail en N-spoor elkaar in waarde laten en slechts speelsgewijze steken onder water met een knipoog de 'schermutselingen' aftekenen tussen verschillende sporen.

Overigens2 is een tachtiger jaren baan altijd mooi om te volgen.
Ben benieuwd naar je materieel, waar tegenwoordig veel van beschikbaar is dankzij o.a. Piko die de Nederlandsche markt ook niet in H0 vergeet.
Wellicht voor hun interessant om in N (en ook H0!!) de ICR's uit te brengen want tweedehands lopen die van Minitrix ook gigantisch uit de hand hoor ik van een collega die N rijdt.
De 1600 van Fleischmann past ook prima in je jaar...(wel het wapen verplaatsen  ;))

Kortom...laat maar zien!  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 2 December 2021, 19:19:11
Dank u!

Gelukkig is het meeste aanwezig, ook de stam van 4 ICR's (A+B+B+B) en een extra A om een Plan E-trein te completeren. Omdat Minitrix geen A's heeft uitgebracht, maakt een ICR-A de trein compleet: A+B+B+RD. Dit geeft mooi de overgangsfase weer. Ik zal het verhaal verder completeren hierboven.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 2 December 2021, 21:40:11
Super, ik ga je volgen 'Poes! Komen er ook foto's bij? Ik vind plaatjes kijken ook erg leuk, al was het in eerste instantie alleen maar van het materieel.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 2 December 2021, 22:16:24
heb je daar tijd voor dan? je moest toch een boek afmaken. ik heb de 1e al uit  ;D

.. het forum waar 2rail, 3rail en N-spoor elkaar in waarde laten en slechts speelsgewijze steken onder water met een knipoog de 'schermutselingen' aftekenen tussen verschillende sporen.


dus ik mag geen onderschrift als: Wer fährt denn da noch N Spur...  ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 2 December 2021, 22:23:12
dus ik mag geen onderschrift als: Wer fährt denn da noch N Spur...  ;D

Zou van mij wel mogen, hier staat tenminste geen fout in... ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 2 December 2021, 22:25:09
Super, ik ga je volgen 'Poes! Komen er ook foto's bij? Ik vind plaatjes kijken ook erg leuk, al was het in eerste instantie alleen maar van het materieel.

Tuurlijk, zal binnenkort eens beginnen met wat plaatjes. Maar nu weer eerst verder met boek 84-85, moet van iedereen. ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 2 December 2021, 23:16:31
Ja precies!! :D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 December 2021, 13:36:55
Eerst maar eens even wat rijtuigensets:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0271[1]_1638617591.JPG)
Deze twee samenstellingen (ICR/Plan E A+B+B+RD en ICR A+B+B+B) zijn voor de IC-dienst Enschede - Amsterdam CS en rijden 1x per 2 uur.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0272[1]_1638617712.JPG)
Deze twee sets (DB A+B+B+BD en AB+AB+B+BD) rijden op de uren dat de binnenlandse IC niet rijdt Hannover-Amsterdam CS.

Alles van Minitrix


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: GerardvV op 4 December 2021, 14:01:55
Kijk nou, de kat veranderd van smaak ;D
Leuk, dit ga ik volgen. Leuk baanplan en idee. (y)
Ik ben benieuwd hoelang je het niet verbouwen van materieel volhoud ook al wordt dat in deze schaal lastiger.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 4 December 2021, 14:35:33
De enkelsporige lijn zal met zijn tussen- en eindstation de lucht in moeten waardoor het landschap eerder Zuid-Limburgs aan zal doen dan Twents. De schaduwstations duiken middels tunnels direct naar lagere niveaus, helpt ook niet mee aan het beelden van een Twents landschap.  :-\
Niet zo bescheiden, boven Oldenzaal - De Lutte ligt toch een heus berglandschap, naar men zegt. En uit ervaring weet ik dat daar flinke kuitenbijtertjes tussen zitten.

Het wordt trouwens een uitdaging om de diesels van de lijn naar Boswinkel in de werkplaats in Zwolle te krijgen. Dat wordt of eerst naar Oldenzaal/Enschede of linksrijdend naar Wierden.  ;)

Wat betreft de schaduwstations zou ik overwegen om daar op een of andere manier de mogelijkheid te maken dat ze niet als keerlus gebruikt hoeven te worden. Dus dat een trein richting Wierden weer bij Oldenzaal/Enschede tevoorschijn komt. Ik vind het altijd zo sneu voor het personeel van VW dat de trein, die de door hun met bloed, zweet en tranen gefabriceerde auto's vervoert, door de Hollanders weer linea recta terug naar de fabriek wordt gestuurd, zonder zelfs maar één auto af te laden.

Groet, Huub


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 December 2021, 15:14:58
Niet zo bescheiden, boven Oldenzaal - De Lutte ligt toch een heus berglandschap, naar men zegt. En uit ervaring weet ik dat daar flinke kuitenbijtertjes tussen zitten.
Ondanks het feit dat ik nog geen kilometer van de ingraving te Odz woon, denk ik bij een Twents landschap meer aan wat vlakker land met weiden en houtwallen en loofbossen. Maar je hebt wel gelijk... ;D 

Het wordt trouwens een uitdaging om de diesels van de lijn naar Boswinkel in de werkplaats in Zwolle te krijgen. Dat wordt of eerst naar Oldenzaal/Enschede of linksrijdend naar Wierden.  ;)
Dat zou idd nogal wat zaagbewegingen kosten, maar bij mij hoeven ze 's avonds na einde dienst alleen maar naar Enschede voor reiniging. In feite bedoeld om ze te keren, teneinde eenzijdige slijtage te voorkomen.

Wat betreft de schaduwstations zou ik overwegen om daar op een of andere manier de mogelijkheid te maken dat ze niet als keerlus gebruikt hoeven te worden. Dus dat een trein richting Wierden weer bij Oldenzaal/Enschede tevoorschijn komt. Ik vind het altijd zo sneu voor het personeel van VW dat de trein, die de door hun met bloed, zweet en tranen gefabriceerde auto's vervoert, door de Hollanders weer linea recta terug naar de fabriek wordt gestuurd, zonder zelfs maar één auto af te laden.
Dat was voor mij een reden om (voorlopig) af te zien van een VW-trein, echt! :o Ik had een plan om een VW-trein samen te stellen, bestaande uit 5 eenheden (10 wagens) waarop 40 zilvergrijze Kevers. In het voorjaar van 1982 heb ik geboeid naar een bloktrein met talloze Silverbugs staan kijken die in Odz aan de kant stond. Maar de reden dat ie weer beladen terugkomt uit de Randstad deed mij besluiten het niet te doen. Waar ik vroeger gruwelde van keerlussen, zijn ze nu een belangrijk onderdeel van de dienstafwikkeling.   
 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 December 2021, 15:17:26
Ik ben benieuwd hoelang je het niet verbouwen van materieel volhoud ook al wordt dat in deze schaal lastiger.
Er is al een buffetrijtuig gebouwd in 1:160... ;D

Misschien dat ik nog wel een keer een Hondekopviertje (IC) bouw volgens de bewezen 3x2=4 methode...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 4 December 2021, 15:28:38
Dat was voor mij een reden om (voorlopig) af te zien van een VW-trein, echt! :o Ik had een plan om een VW-trein samen te stellen, bestaande uit 5 eenheden (10 wagens) waarop 40 zilvergrijze Kevers. In het voorjaar van 1982 heb ik geboeid naar een bloktrein met talloze Silverbugs staan kijken die in Odz aan de kant stond. Maar de reden dat ie weer beladen terugkomt uit de Randstad deed mij besluiten het niet te doen. Waar ik vroeger gruwelde van keerlussen, zijn ze nu een belangrijk onderdeel van de dienstafwikkeling.    


Maar je zou dat toch kunnen ondervangen door de trein twee keer samen te stellen? Eén maal met beladen wagens en éénmaal met lege wagens? En er dan voor zorgen dat ze ieder altijd in een tegenovergestelde richting rijden?

mvg,
Gert


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 4 December 2021, 15:30:44
Er is al een buffetrijtuig gebouwd in 1:160... ;D

Zeker!! (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=16400.msg409898#msg409898)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 4 December 2021, 15:55:14
Waar ik vroeger gruwelde van keerlussen, zijn ze nu een belangrijk onderdeel van de dienstafwikkeling.

Het een sluit het ander niet uit. In mijn eigen baan kan ik vanuit het schaduwstation naar believen naar de ene kant of naar de andere kant van het station.
Toegepast op Kassenberg zou dat zoiets worden (ik ben geen tekentalent):
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7049/keerlus of toch maar niet_1638626045.gif)

Jakop heeft die mogelijkheid ook, maar doet het op een wat andere manier.
Dan kun je toch die VW-trein laten rijden.  ;D

groet, Huub


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 December 2021, 16:00:14

Maar je zou dat toch kunnen ondervangen door de trein twee keer samen te stellen? Eén maal met beladen wagens en éénmaal met lege wagens? En er dan voor zorgen dat ze ieder altijd in een tegenovergestelde richting rijden?

mvg,
Gert

En dan de treinen ongezien weer terug in de richting zien te krijgen met de juiste loc ervoor... ;D
Daarnaast heb ik slechts ruimte voor 1 int. goederentrein. Zoals ik in de inleiding al beschreef, het plan heeft zijn beperkingen. 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 December 2021, 16:12:41
Jakop heeft die mogelijkheid ook, maar doet het op een wat andere manier.
Dan kun je toch die VW-trein laten rijden.  ;D

Volgens mij kan dat niet in het plan wat ik voor ogen heb. De ruimte is te beperkt, ik heb de maximale lengtes nodig van de opstelsporen. Hieronder Wierden dat nog verre van af is:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/CIMG8255_1638627267.JPG)Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 5 December 2021, 09:26:22
Dan zou je twee kanten op een verbinding moeten maken tussen Wierden en Oldenzaal in je schaduwstation. Dat kost je ruimte en het is de vraag of je dan met de hoogteverschillen uitkomt (ervan uitgaande dat schaduwstation Odz boven of onder dat van Wdn komt).

Niet zo bescheiden, boven Oldenzaal - De Lutte ligt toch een heus berglandschap, naar men zegt. En uit ervaring weet ik dat daar flinke kuitenbijtertjes tussen zitten.
Ondanks het feit dat ik nog geen kilometer van de ingraving te Odz woon, denk ik bij een Twents landschap meer aan wat vlakker land met weiden en houtwallen en loofbossen. Maar je hebt wel gelijk... ;D 

Met de Oldenzaalse kant kun je wellicht een beetje smokkelen door de A1 "iets" te vervroegen en het spoor daaronder te laten verdwijnen. Aan de Wierdense kant heb je het essenlandschap, ontstaan in de laatste ijstijd en door de jaren heen voor zien van karrevrachten mest. Dat is dus ook niet perfect vlak. Het spoor dmv een ingraving laten verdwijnen misstaat dan niet vind ik. Misschien dat de sporen naar Kasselberg wat in de weg liggen voor dat effect. Langs veel weilanden liggen bovendien van oudsher houtwallen met veel bomen en dichte begroeiing, vandaar de benaming "coulissenlandschap". Daarachter iets laten verdwijnen is naar mijn bescheiden mening best mogelijk.

Leuk om al wat materieel te zien. Waarom heb je gekozen voor 2x Amsterdam - Hamburg? Heb je iets met die specifieke trein?
Je noemt heel specifiek tijden waarop je treinen moeten rijden. Ga je ook werkelijk op een klokschema rijden?

Ik ben benieuwd hoelang je het niet verbouwen van materieel volhoud ook al wordt dat in deze schaal lastiger.
Misschien dat ik nog wel een keer een Hondekopviertje (IC) bouw volgens de bewezen 3x2=4 methode...

Daar gaat 'ie al... ;D
Volgens mij is ene Michel bij de buren in de weer met NS-materieel te printen in Z. Omschalen naar N zou niet heel moeilijk moeten zijn, maar dan is wel de vraag hoe gedetailleerd het er dan uit komt natuurlijk. Misschien de moeite waard de opties eens te bekijken als je dat al niet gedaan had.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 December 2021, 14:15:39
Jullie hebben het over een probleem dat (nog) geen probleem is, er komt (vooralsnog) geen VW-trein, ik wil namelijk geen trein die niet terug kan keren uit dezelfde richting... ;D Maar met deze opmerking raak je zijdelings een ander, veel groter probleem: de opzet zoals ik die voor ogen heb, kan, zoals ik het nu zie, helemaal niet. Ik zal dat hieronder in een nieuwe post toelichten. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij dat er zoveel meegedacht wordt... :-*

Nee, dit is de minimale samenstelling, op de foto zie je de blauwe 1118 met trein 2447 naar Braunschweig.

Ik ga op dienstregeling rijden, waarbij geen klok meeloopt; stel je voor al die stress… Nee, het wordt een volgorde van handelingen afwerken, als een treindienstleider zeg maar.

Hier bedoel ik mee dat je aan de trein kunt zien hoe laat het is. Voorbeeld, de IC-trein uit Asd: om 13.00 uur vertrekt een NS-stam (4x ICR) uit Ksb naar Es, om 14.00 uur een DB-stam (A+B+B+BD) naar Hannover, om 15.00 uur de IC bestaande uit A+B+B+RD (ICR/Plan E), om 16.00 uur vertrekt de DB-stam AB+AB+B+BD naar Hannover. Daartussen allerlei treinbewegingen die in alle regelmatigheid afgewerkt worden. Spitstreinen doorbreken de regelmatigheid en daaraan kun je ècht zien hoe laat het is. ;D

Ik word beslist geen verzamelaar van zoveel mogelijk NS-materieel. Ik wil dat hebben wat mooi genoeg en bruikbaar is. Ik zie soms afschuwelijke creaties (handgemaakt/kleinproducties) voor ontzettend veel geld van eigenaar wisselen. Ik gebruik DH2-stellen omdat die er overtuigend genoeg uitzien, redelijk geprijsd zijn en omdat ik twee NS dieselstellen nodig heb. Als Piko volgend jaar de DE1 aankondigt, dan komen die te rijden op Bwk, omdat het karakter van dat type beter aansluit. Maar als Phildie een DE1 aankondigt, laat ik die voorbij gaan. Ik ga ook niet allerlei dingen zelf (ver)bouwen. Hooguit wat eenvoudige(r) ombouwzaken die in H0 bewezen zijn, zoals het buffetrijtuig en een keer een drie-keer-twee-is-viertje. Maar daar blijft het dan ook bij. Ik zag op een ander forum dat men initiatieven ontplooide om een Plan E-A te verkrijgen, de A ontbreekt in het Minitrix-programma. Ik los dat op met een ICR-A van Minitrix (overgangsfase uitbeeldend en nog echt-waar-gebeurd ook). En in de spitsstam Plan E wijzig ik een paar B's in AB's van de DE-stam. Preisers klagen niet over het comfort, ook niet die met de 1e klaskaartjes...
      


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 December 2021, 21:43:15
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0273_1638728654.JPG)

Schaduwstation Es/Odz. Bij de letters Ksb is de trein al 270° gedraaid t.o.v. het tunnelportaal.
De sporen in Enschede worden als volgt gebruikt:
1: Transitspoor > Odz
2: IC-stam NS (Asd)
3: stoptrein Gvc (mat 54)
4: stoptrein Zl (trek-duw 2200 + Plan E)

De sporen in Oldenzaal:
1: DB 624 (Münster)
2: DB 221 + Wende (Münster)
3: Eilzug tr. 2242 (Hildesheim)
4: Int. tr. DSB/DR (DK/DDR)*
5: Buurlandstam DB
6: Transitspoor > Ksb
*Zodra de trein uit Kopenhagen/Berlijn in NL is aangekomen, kan de internationale goederentrein (TEEM) naar spoor 4.

Leuk bedacht allemaal, maar nu komt het probleem: hoe krijg ik de halve cirkel van Wierden in/door de spiraal van Es/Odz gevlochten? Dat is het nadeel dat je op 3 aparte vellen de railplannen van de 2 schaduwstations en het bovengrondse station tekent. Ik zag gisteravond pas dat in het railplanboekje 'Wierden' een stukje de lucht ingaat. Het is niet meer dan een keerlus, geen wissels, geen opstelsporen. Het bevindt zich qua niveau tussen Ksb en Bwk en dus in de berg waar het spoor van Ksb West naar Bwk op ligt. Best ingewikkeld, maar ik maak het nog ingewikkelder. Ik denk even hardop aan de volgende (on)mogelijkheden als oplossing:
 • de rails van de boog van Wdn in de rails van de spiraal van Es/Odz vlechten (hoe in hemelsnaam, het is dubbelspoor vs enkelspoor) ::)
 • tussen de spiraal van Es/Odz de boog van Wdn plaatsen, ongelijkvloers, waarschijnlijk leidt dit tot onaanvaardbare stijgingen van de spiraal :-\
 • de keerlus aanleggen volgens het railplanboekje, maar dan vind ik het niet leuk meer en doe niet meer mee >:(
 • de keerlus aanleggen volgens het railplanboekje, maar dan iets uitbreiden met gebogen wissels voor een stuk dubbelspoor en dan vervolgens filerijden om toch de dienstuitvoering te kunnen afwikkelen, al dan niet in afgeslankte vorm ???
 • de baan uitbreiden door een L-vorm te nemen, Wdn komt dan dwars in de baan te liggen, ik kan uitbreiden naar 2 mtr. breed, het is dan wel gedaan met het bedachte werktafeltje... :'(
In aantal van de bovengeschetste situaties moet de spiraal met enkele wentelingen worden uitgebreid.

Hieronder 'Wierden' in het Raschhagenplan:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0274_1638733258.JPG)
De tunnel begint in het originele plan van het boekje later, er is dus meer vrije baan te zien. Ter navigatie heb ik het tunnelportaal in mijn plan (rechts) er ook ingetekend.

Ik had zelfs een variant van het westelijk schaduwstation bedacht waarbij Wierden opgaat in Deventer en Zwolle, dit geeft wat meer ontspanning in het sporengebruik:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0275_1638733349.JPG)

 
 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Huup op 5 December 2021, 22:16:52
Frank, heb je de mogelijkheid om de baan te strekken, bv langs de muren? Een tafel van 2m30 diep, zo begrijp ik het, is vreselijk onhandig.
Door strekken krijg je denk ik meer rijlengte en dus ook meer mogelijkheden voor hoogteverschil. Bijkomend voordeel is ook dat de treinen voor je idee echt ergens anders naar toe gaan. Ze komen en gaan van links of rechts in plaats van dat je ze telkens voor je hoort, waar ze ook heen gaan.

Groet
Huup


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 5 December 2021, 22:52:55
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0274_1638733258.JPG)

Kun je niet je opstelsporen van Wdn diagonaal leggen, dus parallel aan het diagonale spoor van de "keerlus" (is het natuurlijk niet echt), al dan niet onder een iets flauwere hoek? Dan zou je de keerlus wellicht nog kwijt kunnen om de klimspiraal van Ksb heen?
Dan moet Odz/Es wel voldoende diep zijn natuurlijk, maar ik vermoed dat je dat vanwege het lange traject ernaartoe wel lukt.

Ik zeg erbij dat ik wat moeite heb om het me helemaal ruimtelijk goed voor te stellen, maar volgens mij kan het zoals ik beschrijf.

Wist je trouwens dat je spoorplannen in Anyrail ook kunt exporteren als .jpg-bestanden? Dan even in bv Paint er een stukje van afknippen en hier als bijlage uploaden. Dan heb je keurig strakke plaatjes die waarschijnlijk ook duidelijker zijn.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 December 2021, 23:03:48
@ Huup: Helaas niet. De tafel wordt 2.30 mtr breed en 0.90 mtr diep. In het geval van de L vorm zou de tafel in de hoek nog 2 mtr. doorlopen maar daar is de diepte slechts 0.70 mtr.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/CIMG8257_1638738205.JPG)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Wesley op 5 December 2021, 23:08:33
Met zo'n L-vorm kun je echter wel wat vrije baan winnen in de smalle poot, voor de hoofdlijn en/of de zijlijn naar Boswinkel.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 December 2021, 23:09:11

Ik zeg erbij dat ik wat moeite heb om het me helemaal ruimtelijk goed voor te stellen, maar volgens mij kan het zoals ik beschrijf.


Ik heb sowieso een slecht ruimtelijk inzicht, en zie overal direct een oplossing in... ;D Het probleem dient zich later vanzelf aan, maar zoals je het nu vertelt zou het een oplossing kunnen zijn, de spiraal kruist de boog volgens mij niet. Wierden heeft een redelijke lengte v.w.b. de opstelsporen, dus daar zou misschien iets van de lengte afkunnen ter compensatie van de grotere boog. Is natuurlijk ook niet normaal wat ik allemaal wil op zo'n klein oppervlak... ::)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 December 2021, 23:12:37
Met zo'n L-vorm kun je echter wel wat vrije baan winnen in de smalle poot, voor de hoofdlijn en/of de zijlijn naar Boswinkel.

Hoewel aantrekkelijk, die extra ruimte, neem ik het liefst de toevlucht tot de L-vorm niet, omdat ik mijn werktafeltje dan kwijt ben. En om nou in de huiskamer op de Workmate te gaan drie-keer-is-vieren...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 6 December 2021, 00:14:32
kom kom.. ik moet het ook met de eettafel doen  ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 11:32:59
Ik probeer een beeld te vormen van de niveaus van de baan en de schaduwstations en ik begrijp als eerste niet op welk niveau schaduwstation Wdn nu percies ligt.
Meteen na de tunnelingang komt de wisselstraat van de schaduwsporen....dan zit je toch nog op hetzelfde niveau als het zichtbare deel?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 6 December 2021, 11:58:46
Zoals ik het nu zie heb je het zichtbare deel, daaronder Wdn en daaronder Odz/Es (vanwege de keerlus naar Ksb concludeer ik dat), correct? Daarvan ben ik tenminste uitgegaan bij mijn mogelijke oplossing.

Je kunt ook in het zichtbare deel dalen, dus als de boog rechts al dalend is zit je bij de tunnelingang al wel een stuk lager. Ik weet niet hoeveel je nodig hebt voor N-spoor eerlijk gezegd, maar in H0 was dat een half niveau (4-5cm) geweest zo'n beetje.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 14:21:57
Niveauverdeling

Oorspronkelijk:
niveau 1 (kelder): Es en Odz
niveau 2: Ksb
niveau 3: Wdn (in berg)
niveau 4: Ksb West
niveau 5: Bwk

Ik ben 2 varianten die hier genoemd zijn aan het onderzoeken als serieuze optie.

Variant van 1200 blauw
Hierbij leg ik een Minitrix 'R2½' om de buitenboog van de spiraal (R2 Flm) heen. Het hele sporenplan is gebaseerd op Flm Piccolo (waarom denk ik altijd aan mini knakworst als ik 'piccolo' zie?) welke slechts 4 radii heeft, Minitrix maar liefst 6. R3 van Minitrix ligt relatief dichtbij R2 van Flm. Door gebogen rails van R3 en R2 van Minitrix te combineren krijg ik voldoende tussenruimte en het minste verlies aan lengte voor de opstelsporen. Met het tevreden gevoel van van 'het kan toch' ging ik slapen...

niveau 1: (kelder): Es en Odz
niveau 2: Wdn
niveau 3: Ksb
niveau 4: Ksb West
niveau 5: Bwk

Variant Wesley
Wesley wees op de mooie uitloper van Boswinkel bij de L-vorm. Dat idee liet mij niet meer los. Stel je voor een spitstrein, bestaande uit DB 216 + 4x Plan E, uit Zl die niet in Es eindigt maar in Bwk... Ik kan de diepte beperken tot 50 cm diepte. Wierden moet dan onderin opgesplitst worden in Zwolle en Deventer, het ziet er niet uit, maar daar boven wordt de modelbaan een stuk aantrekkelijker gemaakt. Als ik een werkbare werkruimte over kan houden, is deze variant de grootste kanshebber.

De niveauverdeling blijft als bij de hierboven beschreven variant.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 14:59:01

Wist je trouwens dat je spoorplannen in Anyrail ook kunt exporteren als .jpg-bestanden? Dan even in bv Paint er een stukje van afknippen en hier als bijlage uploaden. Dan heb je keurig strakke plaatjes die waarschijnlijk ook duidelijker zijn.

Dank voor deze tip, ik was nog niet verder gekomen dan 'opslaan als' en had de exportfunctie nog niet opgemerkt. (y)

Heb het meteen in de praktijk gebracht, beide varianten in jpg. Jouw boog heb ik maar even de Olst-boog genoemd... ;D

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Dv-Zl R3_1638795474.jpg)
De aansluiting van de sporen in Dv is nog een rommeltje, maar de sporen zijn net lang genoeg voor de gehanteerde standaard.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Dv-Zl 2_1638795512.jpg)
Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Wesley op 6 December 2021, 16:52:31
Wesley wees op de mooie uitloper van Boswinkel bij de L-vorm. Dat idee liet mij niet meer los. Stel je voor een spitstrein, bestaande uit DB 216 + 4x Plan E, uit Zl die niet in Es eindigt maar in Bwk... Ik kan de diepte beperken tot 50 cm diepte. Wierden moet dan onderin opgesplitst worden in Zwolle en Deventer, het ziet er niet uit, maar daar boven wordt de modelbaan een stuk aantrekkelijker gemaakt. Als ik een werkbare werkruimte over kan houden, is deze variant de grootste kanshebber.

De niveauverdeling blijft als bij de hierboven beschreven variant.

Of niet: bij een breedte van 50 cm is het misschien mogelijk (dat zou je precies moeten uitrekenen) om Wdn (of Zl/Dvt) in die smalle poot onder te brengen. Wellicht hoeven Es en Odz dan niet zo ver de diepte in, maar kunnen ze op hetzelfde niveau aangelegd worden als Wdn/Zl/Dvt. Aan de andere kant: als je die poot nog wat smaller maakt (bijv. 35 of 40 cm), past een keerlus daar weliswaar niet meer, maar voor een zijlijn plus wat landschap heb je in N nog zat ruimte én mogelijk kan het werktafeltje (al dan niet op wieltjes, zodat je ook daadwerkelijk bij de baan kunt) er dan nog vóór geparkeerd worden...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 18:17:01
Ik begrijp er geen hout van!  ;D

Leuk die niveaus, maar als we bijvoorbeeld Ksb nu eens 0 (cm) noemen, hoeveel cm liggen de andere niveaus dan lager en/of zelfs hoger?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 20:47:22
En ik maar denken dat ik hier degene was met slecht ruimtelijk inzicht... ;D

Omdat alles nog niet vaststaat, even de niveau's in mm, te beginnen met 1 op 0 mm:

Oorspronkelijk:
niveau 1 0mm (kelder): Es en Odz
niveau 2 95 mm Ksb
niveau 3 114 mm Wdn (in berg)
niveau 4 136 mm Ksb West
niveau 5 200 mm Bwk
Of niet: bij een breedte van 50 cm is het misschien mogelijk (dat zou je precies moeten uitrekenen) om Wdn (of Zl/Dvt) in die smalle poot onder te brengen. Wellicht hoeven Es en Odz dan niet zo ver de diepte in, maar kunnen ze op hetzelfde niveau aangelegd worden als Wdn/Zl/Dvt. Aan de andere kant: als je die poot nog wat smaller maakt (bijv. 35 of 40 cm), past een keerlus daar weliswaar niet meer, maar voor een zijlijn plus wat landschap heb je in N nog zat ruimte én mogelijk kan het werktafeltje (al dan niet op wieltjes, zodat je ook daadwerkelijk bij de baan kunt) er dan nog vóór geparkeerd worden...

Wdn/Dv/Zl komen onder de smalle poot, alleen kruisen de eerste 90° de uitloper van Es/Odz. Die laatste moet dus in elk geval een nivootje lager.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Wesley op 6 December 2021, 20:51:27
Alleen als je het tunnelportaal houdt waar-ie is. Als het spoor vanuit station Ksb rechtsaf buigt i.p.v. linksaf, zitten ze elkaar niet in de weg (maar of dat past is een tweede...)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 20:53:13
Voor de plaatjeskijkers: een foto die ik net bij de buren uploade van de gecombineerde D1244/D236 uit Kopenhagen/Berlijn.

Spoor 7 is speciaal voor een 1300 die met een Plan E-RD 's morgenvroeg de int. trein uit Kopenhagen/Berlijn opwacht. Zodra deze trein binnen is gaan de 220 en de groene bagagewagen er af (bagagewagen gaat naar VG&L waar ongeduldige busjes wachten) en komen de 1300 met de RD aan de trein. Die RD is door Servex voorzien van talloze ontbijtpakketten voor de hongerige reizigers...

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/CIMG8259_1638816620.JPG)
Wat is dit? foto staat bij mij gewoon rechtop!
 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 22:11:56
Citaat
En ik maar denken dat ik hier degene was met slecht ruimtelijk inzicht...

Nou, dat zit eigenlijk wel redelijk goed hier, maar ik begrijp niet dat Wdn 1 cm hoger ligt dan Ksb én die vorm kan hebben zoals nu getekend. In mijn visie botst dat ontzettend


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Wesley op 6 December 2021, 22:19:02
Ja, de originele marges zijn wat te klein. Ook in N heb je toch nog steeds een cm of 4 à 5 nodig waar sporen over elkaar heen lopen, en zowel Ksb-Wdn als Wdn-Ksbw (19 resp. 22 mm) is definitief te weinig. Maar inmiddels gaat Wdn omlaag ipv omhoog, en halverwege die 95 mm (tussen de kelder en Ksb) zal er wel plaats wezen.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 22:20:16
@ Jakop Gelukkig... ;D

Vergeet niet dat ik de oorspronkelijke opzet van het railplanboekje heb aangehouden. Ik weet niet hoe de hoogtes na de modificatie moeten worden. Ik heb het grotendeels uitgewerkt in afbeeldingen. Misschien dat het dan voor iedereen duidelijk wordt...

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Ksb_1638821869.jpg)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Es-Odz_1638821899.jpg)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Dv-Zl_1638821943.jpg)Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 22:44:33
Nu ben ik de term Wdn helemaal kwijt, maar ik neem aan dat het gewoon bij C de Zl - Dv aansluiting is.
Deze tekening(en) geven duidelijkheid, echter vraag ik me nu af waar het tunnel portaal aan de rechterkant van Ksb komt.
Dat moet onderhand op of heel dichtbij de wisselstraat zijn…  :-\


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 22:56:03
Wdn is opgesplitst in Dv en Zl omdat ik volgens mij in deze variant geen compleet Wierden kan aanhouden. Daarom heb ik een paar posts geleden de trein van Wierden naar Deventer en Zwolle genomen... ;D

Ik heb de tunnelportalen er weer ingetekend. Bedenk wel dat dit de Wesleyvariant is, in de L-vorm dus. De opgegeven hoogtes gelden hier niet meer voor.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Ksb_1638824120.jpg)

 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 23:02:32
En hoe loopt de lijn naar Bsk dan over de lijn van Ksb naar C? Daar zal toch ook minimaal een viaduct moeten zijn
Gaat in deze variant de route naar Zl - Dv onder de lijn van Ksb naar C door?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 December 2021, 23:20:55
Dat klopt, daar komt een viaduct.

Nadat de hoofdlijn bij C het tunnelportaal in gaat, duikt de lijn in een halve spiraal naar beneden, naar Zl en Dv. Hoeveel windels er nodig zijn weet ik nog niet. Misschien dat het bij deze halve cirkel kan blijven.

Ik heb ook een tekening waarin alles aan elkaar gekoppeld is, heel overzichtelijk.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Ksb totaal_1638825621.jpg)

 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 December 2021, 23:29:24
Zeker! Waarom nu pas?  ;D

Als je hier brood in ziet wellicht de rails een hoogte meegeven om te kijken hoe e.a uitkomt.
Ben niet bekend met Anyrail, maar dat zal vast kunnen en wellicht een 3D mogelijkheid om het van alle kanten te bekijken.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Huup op 7 December 2021, 10:37:37
Het project is bijzonder omvangrijk. Mijn ervaring is dat een eerste baan beter simpel kan zijn om vandaaruit te leren. Is je plan misschien terug te brengen naar de essentie: een dubbelsporige hoofdlijn met een dieseltak en een schaduwstation?
Eerlijk gezegd denk ik dat een dergelijke vereenvoudiging evenveel spelplezier kan  opleveren en zeker gezien ook de beperkte ruimte, je een hoop bouwergernis bespaard.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 7 December 2021, 20:12:51
Wellicht is dat iets om in het achterhoofd te houden als het te gecompliceerd wordt om uit te voeren. Voorlopig is het advies echter tegen dovemansoren gericht en ga ik door op de ingeslagen weg. Ik bereid mij goed voor met boeken, planning en input van ervaringsdeskundigen. Ik ga zeker niet over één nacht ijs: op zijn vroegst begint over 2 jaar pas de bouw. Overigens & overigens: de essentie is een afwikkeling van een dienstregeling met (vooral) reizigerstreinen, vrij gebaseeerd op Hengelo in de jaren '80. Zonder die uitgebreide keerlussen gaat dat niet.  

Als je hier brood in ziet wellicht de rails een hoogte meegeven om te kijken hoe e.a uitkomt.
Ben niet bekend met Anyrail, maar dat zal vast kunnen en wellicht een 3D mogelijkheid om het van alle kanten te bekijken.

Beide behoort tot de mogelijkheden, ik moet mij verder gaan verdiepen in het programma. L-variant lijkt nu nog de enige mogelijkheid. De opstelsporen in de 'Olstboogvariant' zijn net te kort om de max.lengte (loc+ 4-delige stam) te kunnen stallen.Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Huup op 7 December 2021, 21:24:09
Dovemansoren met achterhoofdresonantie. Dat gaat wel goed komen


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 14 December 2021, 21:54:00
Ik bedoel maar...

Vandaag arriveerde vanuit Heerhugowaard de stoptrein Es-Dv-Gvc

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0296_1639511621.JPG)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 December 2021, 22:09:00
Ja, Ernst heeft veelal wel voorraad  :D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 14 December 2021, 22:27:02
Toch gaat het ook daar hard. Vorige maand 17 stuks op voorraad, thans nog 8.
Prima service overigens, op maandag besteld en toch ook nog op maandag verstuurd, ondanks dat op hun website staat di-vr.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 December 2021, 22:43:10
Hij zal maandags wel aan z’n baan aan het bouwen zijn boven de winkel…als je er dan toch bent (denk ik)  :D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 15 December 2021, 11:29:14
Netjes gescoord 'Poes! (y)

Als die stoptrein nu toch ook eens fatsoenlijk in 1:87 beschikbaar kwam... En nee, die Piko kliko is niet fatsoenlijk >:(
Smoelt 'ie in 1:160 wèl een beetje?
Anyways, tot die tijd maar een viertje inzetten als stopper. Dat gebeurde ook wel eens. Of twee bakken ertussenuit ;D (echt niet)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 15 December 2021, 12:27:23
Het model ziet er keurig uit. Opvallend is, hoe de N-modellen in werkelijkheid er altijd beter uit zien dan op foto's. Rijtuigen, locs en nu weer deze Hondekop. Een minpunt vind ik de belachelijk grote panto's. Die doen qua formaat denken aan de 'grote' panto's zoals sommige '46-ers op het laatst nog hadden. Maar verder mooi model in 1:160.

Lijkt mij best leuk om eens een viertje om te bouwen naar een tweetje... 4-1½=2 (of zoiets). Maar een vier in de stopdienst serie 7000 is heel goed te doen hoor. We hebben het er bij mij thuis volgens mij wel even over gehad, maar een mat.'46-2 kan ook prima. In de jaren '80 heb ik heel vaak een vier in de 7000 aangetroffen (en gefotografeerd), ook in de stille uren. Evenwel was een twee de standaard.

 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 19 December 2021, 18:37:28
Helaas moet 1 stel terug: rijdt niet, wel verlichting, ook wisseling met de andere Bk gaf geen verbetering. Dit model wordt omgewisseld in de winkel.

Nog helaaser is dat ik de stellen niet kan koppelen zoals ik zou willen. Ik had er al een beetje rekening mee gehouden door die (laat ik eerlijk zijn onmogelijk) scherpe bogen bochten. Ik lijk wel een sekterijder...  :-\ De koppelstang gebruiken om met een combi van twee tweetjes te kunnen rijden, ga ik niet doen. De treinserie 7000 (Es-Dv-Gvc) wordt gereden met een enkel tweetje, eigenlijk zoals het op papier buiten de spits hoort.
 
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/0141_1639931482.jpg)
335 vertrekt op 6 april 1985 als trein 7054 Enschede-Den Haag CS uit Hengelo, waar C&A toen nog steeds voordeliger was.

Het tweede tweetje wordt nu ingezet als pendeltje naar Oldenzaal. En waarom ook niet, een geel tweetje Odz-Hgl was de eerste trein die ik op de foto zette, in december 1981. In het najaar van 1972 ging ik voor het eerst met de trein, van Odz naar Hgl met een geel tweetje.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 19 December 2021, 23:08:07
Balen dat een stel kaduuk blijkt te zijn en bovendien het koppelen niet lukt, zoals je had bedacht. Hopelijk krijg je een vervangend stel.

EDIT:
Mijn vraag over de BD in de eerste foto van dit draadje staat inmiddels hier (http://forum.modelspoorwijzer.net/mijn-baan/bouwen-met-weinig-bouwgelegenheid/msg73430/#msg73430).


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 20 December 2021, 00:36:24
Balen dat een stel kaduuk blijkt te zijn en bovendien het koppelen niet lukt, zoals je had bedacht. Hopelijk krijg je een vervangend stel.

Daar krijg ik een ander exemplaar voor, de behoefte aan een viertje mat '54 wordt nu wel groter. Dus wellicht dat ik toch een keer 3x2=4 ga doen in 1:160. Met een IC-stel kan ik de leuke omloop in de serie 700/1700 Es-Dv-Rtd/Gvc nabootsen. Korte kering van de 1700 (treinstelserie en treinserie hebben dit nummer) en de ruime kering van de 7000 te Es geeft wat complicaties bij verstoringen.

Jouw vraag over de BD zal ik naar jouw eigen draadje importeren. 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 23 December 2021, 14:39:20
Afscheid genomen van de R1 bochten. R1 werd R2 en wat R2 was, werd R3, ook in de schaduwstations. Het kon allemaal net, de diepte van de baan neemt toe van 85 naar 91 cm, de breedte van 220 naar 230. Wel heb ik spoor 17 (linksonder) opgeofferd voor wat meer marge. Fleischmann zonder railbedding (het oude Roco) gaf de oplossing. Op papier zou de Hondekop niet eens door R1 komen, in de praktijk kon het wel, maar ik wil het mijzelf en het materieel niet langer aan doen. ;D

Het bovengrondse deel ziet er als volgt uit (de bogen links met de witte blokjes maken deel uit van het schaduwstation):

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Kassenberg R2-3_1640263132.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 23 December 2021, 15:28:27
Ik heb altijd een hekel aan R1,R2 etc.. dan weet ik nog niks, aangezien ik veelal de R'en van betreffende railmateriaal niet paraat heb.
Daarom heb ik het meestal over radius ...

Dus om er een beetje gevoel bij te krijgen, wat is de radius van deze R2?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 23 December 2021, 20:00:32
De verhoudingen zullen zullen wel zo'n beetje hetzelfde zijn als bij H0.

R1: startset/industriebochten (=maffia)
R2: iets groter, parallelradius aan R1
Tussen R2 en R3 zit vaak een grote stap, alsof je van de baan van Mars naar die van Jupiter reist.

Bij het verhaal van mij zijn de radii als volgt:

R1: 192 mm (Flm) inmiddels verlaten
R2: 225,6 mm (Flm) en 228,2 mm (Roco)
R3: 396,4 mm (Flm) en 261,8 mm (Roco)
R4: 430 mm (Flm)

Flm= Fleischmann Piccolo met bedding
Roco= Fleischmann Piccolo zonder bedding, het oude Roco

De R2 boog naar Kassenberg West wordt Flm, de dubbelsporige bogen van de hoofdbaan en de bogen van de schaduwstations wordt met Roco gelegd.
In feite is de Roco R3 de asteroïdengordel die het grote gat tussen de gangbare Flm R2 en Flm R3 opvult, maar dan zonder steentjes... ;D

De boog tussen West en Boswinkel is met Flm R4 gepland: radius 430 mm.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 23 December 2021, 20:23:53
De oostelijke schaduwstations zijn ook aangepast met de ruimere bogen. Tevens wat uitgebreid: Es heeft een extra spoor gekregen om een evt. Hondekopvier in IC-uitvoering te kunnen stallen en in Odz is ruimte gecreëerd voor het Hondekoptweetje. Verder is er een nieuw station ontstaan om een grote (goederen)trein te kunnen plaatsen. Bijv. DB treinstel 601 7-delig (ex TEE) of een VW-trein omdat het moet van jullie... ;D Voorlopig heb ik dat Hannover genoemd.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Es-Odz-H R2-3_1640283731.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 23 December 2021, 21:42:05
Dank! Doe ik het even x 2 en dan heb ik een beeld naar H0  ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 24 December 2021, 21:10:38
Vandaag in één klap de krapte in het E-locpark opgeheven. Tot nu toe had ik alleen een 1300.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0299_1640372723.JPG)

Met de 1601 heb ik wat huiswerk meegekregen: het wapen staat teveel naar links, maar sowieso had ik toch een 1600 met het nummer in het midden willen hebben. Waarschijnlijk blijft dit de 1601, vanwege de prachtige cover van het 1600-boek.

Opvallend aan de 1100 is dat dit, voor zover ik kan nagaan, de eerste blauwe 1100 met botsneus is in (grootproductie) model die de sierlijsten in reliëf heeft.  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 24 December 2021, 21:40:28
Mooi rondom 1982 die 1211 en 1601  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 25 December 2021, 15:08:47
Gefeliciteerd met je aanwinsten 'Poes! (y)
Je dacht natuurlijk nog gauw even de portemonnee leeg te maken voor het belastingjaar eindigt ;D

Ik ben niet zo thuis in de N-wereld, dus weet ik niet welke fabrikanten dit moois maken. 1211 is meen ik van Piko, maar de rest?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 25 December 2021, 15:12:44
Van links naar rechts: Fleischmann-Piko-Piko

Met een collega als N spoorder ben ik iets meer op de hoogte  ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 26 December 2021, 12:20:28
Gefeliciteerd met je aanwinsten 'Poes! (y)
Je dacht natuurlijk nog gauw even de portemonnee leeg te maken voor het belastingjaar eindigt ;D

Dank! Zoiets ja... ;D  

Mooi rondom 1982 die 1211 en 1601  (y)

Ik zat een tijdje in twijfel over het themajaar: 1982 of 1984. Het kunnen inzetten van een blauwe 1200 gaf voor mij de doorslag: ICM-1 legde het daar tegen af. Ik heb aan 1982 heel veel mooie herinneringen, veel ondernomen, zeer weinig gefotografeerd. De blauwe 1204 op 6 maart 1982 in Hengelo. Eveneens in Hengelo: de Noordzee-Expres naar Hamburg op een mistige vrijdagavond in november 1982 met aan kop de blauwe 1211. Ik zie nog zo de priemende rode sluitlichtjes van het laatste rijtuig, een plan E-RD, in de mist verdwijnen richting Oldenzaal. Toen ik thuiskwam zag ik op tv de hit van die tijd: The day before you came van ABBA met die voorstadstrein die in de nevel van Stockholm verdwijnt...

Eigenlijk stond de 1202 (geel-grijs, gerenoveerd) van Piko hoger op de aankooplijst, maar ik kon die blauwe 1211 niet weerstaan. De 1202 is namelijk bestemd om voor de binnenlandse IC (ICR + 3x Plan E) gezet te worden. De 1211 (en 1115) komen in de pool voor de DB-stammen (locwisselen met DB 220). Eindelijk kan ik de Noordzee van nov 1982 uitbeelden. Ik ga de omloop t.z.t. zo samenstellen dat de 1211 altijd op vrijdagavond de D239 Noordzee Expres (Asd-HH) zal trekken. Mèt RD, wat eigenlijk niet toegestaan is vanwege max 4 rijtuigen. De samenstelling wordt dan: 1211 + A + B + B + BD + RD. Zal hem binnenkort tonen.

Ook heel 1982 voor mij is de blauwe 1138 met gele neus, op 6 maart 1982 een paar keer gezien. Ik hoop dat Piko deze uitvoering met dit nummer uitbrengt...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 26 December 2021, 12:44:00
Als je tussen de oogharen door kijkt zou je een ICM-1 voor een ICM-0 kunnen laten doorgaan wellicht? Dan kan het weer wèl. Ik heb die wel eens op de Twentelijn gezien, al weet ik niet meer wanneer precies.
Een gerenoveerde 1200 kan natuurlijk prima in 1982, dus die zou je alsnog eens kunnen aanschaffen toch?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Sander Lageveen op 26 December 2021, 13:49:40
6 maart is sowieso een wereldse dag!!!!


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 26 December 2021, 16:42:50
Ik zie nu dit draadje pas. Mooi en ambitieus baanplan.  (y)

Leuk dat je je beperkt tot een bepaald dienstregelingjaar, dat maakt keuzes om iets wel of niet aan te schaffen duidelijk. Desalniettemin vraag ik me af waarom je niet een periode kiest waardoor je wat minder kritisch hoeft te zijn in wat je laat rijden. Ku je nog altijd kiezen welk jaar je uitbeeldt als je een bepaalde collectie op je baan hebt staan.
@Sander, laat me raden.... ;D

Grtz,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 26 December 2021, 17:16:48
6 maart is sowieso een wereldse dag!!!!

Nou 'Poes, volgens mij moet er ook een ooievaar boven je baan, richting Enschede ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 26 December 2021, 18:20:01
Dan is die ooievaar zo'n 2 jaar te laat, vrees ik... ;D

Als je tussen de oogharen door kijkt zou je een ICM-1 voor een ICM-0 kunnen laten doorgaan wellicht? Dan kan het weer wèl. Ik heb die wel eens op de Twentelijn gezien, al weet ik niet meer wanneer precies.

Voor het eerst zag ik een ICM (toen nog ICIII) in januari 1984, de 4011. ICM-1 door laren gaan voor een ICM-0 werkt bij mij niet. Dan zou ik hem moeten verbouwen en heel misschien doe ik dat ook wel eens een keertje, maar een ICM heb ik niet echt nodig, dus de kans is erg klein. Liever stop ik mijn energie in een Hondekopvier in IC-uitvoering, waarschijnlijk de 1731.

Een gerenoveerde 1200 kan natuurlijk prima in 1982, dus die zou je alsnog eens kunnen aanschaffen toch?

Klopt, en die komt er ook wel, alleen wordt die aankoop nog even uitgesteld. De bedoeling was de 1202 eerder aan te schaffen dan de 1211, omdat ik in de regel eerst de locs aanschaf die voor een vaste trein komt te staan. Maar door de schoonheid van die 1211 heb ik de 1202 later gepland. De combinatie van blauw op een 1200 met de vernieuwde roosters vind ik prachtig. Ook de gehuisstijlde maar nier gerenoveerde 1200 komt er ook nog. Is ook voor locpool bestemd.

6 maart is sowieso een wereldse dag!!!!

Zeker, vooral in 1982, toen ik een keur aan interessant materieel zag, de blauwe 1138 en 1211 had ik al genoemd, maar in de namiddag reden er ook drie DH2'en Hengelo binnen waar talloze NVBS'ers met fototoestellen uitstoven...

1987 was dan weer een wat minder...  :(

Ik zie nu dit draadje pas. Mooi en ambitieus baanplan.  (y)
Leuk dat je je beperkt tot een bepaald dienstregelingjaar, dat maakt keuzes om iets wel of niet aan te schaffen duidelijk. Desalniettemin vraag ik me af waarom je niet een periode kiest waardoor je wat minder kritisch hoeft te zijn in wat je laat rijden. Ku je nog altijd kiezen welk jaar je uitbeeldt als je een bepaalde collectie op je baan hebt staan.

Dank! Ik dacht al, waar blijf je... ;D
Het is niet een dienstregelingsjaar, maar een kalenderjaar. 1982 kende twee dienstregelingsjaren: 81-82 en 82-83.
Ik wil mij juist beperken om niet van alles te 'hoeven' aanschaffen. Bij het kiezen van thema's in de afgelopen tientallen jaren, vond ik het altijd aangenaam om  beperkingen aan te houden. Het jaar 1982 is voor mij een prima keuze omdat ik heel veel moois heb gezien en weinig fotografeerde. Ik ga veel van dat leuks gewoon uitbeelden in model in een fantasiethema met een realistische twist. Naar mate er meer materieel kwam, kreeg ik een warmer gevoel bij 1982.   


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 26 December 2021, 22:01:22
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0302_1640547243.JPG)

Ook maar even de aanwezige DB-locs op de foto gezet, van voor naar achter: 220 012, 220 023, 220 027 en 216 105.

De blauw-beige 220'ers zijn voor het aanbrengen en overnemen van de buurlandtreinen (IC-dienst Hannover-Amsterdam v.v.) en wisselen dus in Ksb met de NS E-locs. Ik ben dol op blauw-beige 220'ers! ;D In het voorjaar van 1983 werden alle drie blauw-beige 220'ers buiten dienst gesteld. Ook dit woog mee in de keuze 1982-1984.

De rode 220 027 is voor de Eilzug Hildesheim-Hannover-Kassenberg treinenpaar 2242/2249. De trein zal verder bestaan uit drie Silberlinge (B+AB+B) die nog aangeschaft moeten worden en een oude groene D, die er al is.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0276_1640548366.JPG)

In werkelijkheid reed deze trein Hildesheim-Hannover-Hengelo tot eind mei 1976 met V200 tot Hengelo. Daarna elektrische tractie met locwisseling in Bad Bentheim. Met ingang van 3 juni 1984 werd deze trein opgeheven.

De 216 105 speelt de rol van een huurloc en zal het meest te vinden zijn voor een Plan E DE-trein (AB+AB+AB+B).

Ik overweeg t.z.t. nog een rode 216 aan te schaffen en een blauw-beige 221.

De 220'ers zijn van Roco, de 216 van Brawa.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 26 December 2021, 22:27:22
Ik zit natuurlijk verlekkerd naar die groene Dye973 te kijken voor 2242/2249. Jammer dat die er in H0 op dit moment niet is. Af en toe komt hij tweedehands op Ebay voorbij. De bijbehorende Silberlinge heb ik inmiddels voor deze trein beschikbaar, die heb jij dan weer(/nog) niet. Leuk dat we die overlap hebben. Ik houd je samenstellingen in de gaten. Wellicht zit er nog iets interessants voor mij bij. Wat me opvalt is dat je kennelijk een hele batterij DB-locs hebt en tot voor kort slechts één NS-eloc.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 27 December 2021, 12:19:57
Af en toe komt hij tweedehands op Ebay voorbij.
Zijn de prijzen te hoog, of is de toestand van de rijtuigen niet toereikend om een exemplaar aan te schaffen?

die heb jij dan weer(/nog) niet.
Leuk dat we die overlap hebben.
In H0 heb ik de trein al jaren compleet. Voor N wacht ik op Piko, die heeft m.i. de mooiste Silberlingen in N. Dit modeljaar in tijdperk 3 en 5, ik hoop komend jaar op tijdp. 4.
Inderdaad, treinenpaar 2242/2249 heeft al een tijdje onze beider interesse. Ik bewaar goede herinneringen aan deze trein en die gaan van 1972 tot 1983.

Wat me opvalt is dat je kennelijk een hele batterij DB-locs hebt en tot voor kort slechts één NS-eloc.
Dat viel mij ook op en daar moest wat aangedaan worden. ;D Toch is dat ook wat vertekend: de 216 heb ik sinds juli, de rode 220 heb ik begin oktober aangeschaft terwijl de blauw-beige 220'ers pas in november arriveerden.  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 27 December 2021, 14:56:26
Af en toe komt hij tweedehands op Ebay voorbij.
Zijn de prijzen te hoog, of is de toestand van de rijtuigen niet toereikend om een exemplaar aan te schaffen?

Ik koop òf nieuw, òf bij iemand die ik ken of een goed gevoel bij heb (wat dat ook wezen moge). Ik heb ook zeer zelden narigheid en als dat zo is, dan is dat eigenlijk altijd bij mensen waarbij ik van mijn eigen richtlijn ben afgeweken.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 27 December 2021, 22:52:56
Helder, ik heb ook zo mijn restricties. Koop regelmatig wat op Ebay Duitsland en dat bevalt erg goed. Heel af en toe op Catawiki, maar nooit op de digitale vuilnisbelt die Marktplaats heet. Teveel analfabeten en ongemanierd gespuis.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 30 December 2021, 13:44:05
Wellicht leuk voor Kassenberg, Piko komt in schaal N met een geel/grijze 1100 zonder botsneus en L- sein: https://www.piko-shop.de/en/praesenz/search/category_filter-50/l-18/o-relevance/p-1/q-2022.html

mvg,
Gert


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 30 December 2021, 14:09:38
Valt helaas buiten het themajaar 1982. In 1981 was er nog wel een enkele 'platte' 1100 met A-sein te vinden in geel-grijs, maar voor omgekeerd L moet je terug naar 1977.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 30 December 2021, 20:06:41
Oei, jij bent echt streng voor jezelf.  ;D

Ik durf zo bijna niet meer te laten zien want er klopt vast niets van qua periode.  ;D

N - spoor gaat er overigens wel steeds fraaier uitzien!

Grtz,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 30 December 2021, 20:51:57
Kost mij geen enkele moeite. Het is ter behoud van de 1982-sfeer... Heel bewust voor dat jaar gekozen.

Ach, smokkelaars zat hier. Dus laat gerust zien... ;D

Dat vind ik ook, het valt mij iedere keer weer op, hoeveel een model mooier is dan op de plaatjes. (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 30 December 2021, 21:56:07
Er is denk ik de laatste jaren een grote stap gemaakt bij N modellen, niet in de minste plaats door Piko.
Een collega van mij rijdt N en zodoende ben ik wat meer bekend geraakt met de modellen.
De Piko 2200 modellen zijn erg mooi en je ziet eigenlijk alleen aan de koppelingen dat je een N model bekijkt op een foto….en de iets te grote zwaailichten dan nog  :-\


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 30 December 2021, 23:17:15
Ik was verbaasd dat de 2200 kortkoppelmechanieken had, toen werd mij duidelijk dat de techniek een enorme sprong had gemaakt, ook v.w.b. het rijgedrag...
Ik heb een bruine en geel-grijze 2200 gekocht voor de trek-duw. Ja 1200-blauw, ik ook! ;D

De zwaailichten zijn mij ook te groot, beide locs krijgen kleinere blauw zwaailichten (niet werkend). De bruine moet nog andere nummerplaten krijgen van de 2271 heeft maar heel even met witte vignetten gereden. Wie toch Piko/Scaletrading adviseert... blauwe 1115 met combinatiebuffers, groene Hondekop 348 met blauwe banen. Zou het de Railhobby zijn?
 
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0315_1640898682.JPG)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 30 December 2021, 23:47:44
Ik heb een bruine en geel-grijze 2200 gekocht voor de trek-duw. Ja 1200-blauw, ik ook! ;D

Het is een virus, niet uit te roeien... ;D
Zelf overweeg ik met twee bruine te gaan rijden, of is dat "over the top"?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 15:05:18
Het is een virus, niet uit te roeien... ;D
Zelf overweeg ik met twee bruine te gaan rijden, of is dat "over the top"?

Het lijkt wel een sekte! ;D

In de jaren 70 niet.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 15:23:28
Inmiddels heb ik ook in het railplan het schaduwstation aan de westelijke kant voorzien van R2 en R3 en zijn ook de flexibele rails in Dv aangesloten.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Dv-Zl Roco R2-3_1641302428.jpg)
Zwolle heeft drie sporen:
1: transit
2: Spitstrein Es-Dv-Zl
3: Trek-duw Es-Zl

Deventer heeft zeven sporen:
1: IC OS/Es-Asd
2: D1244/TEEM
3: transit
4: IC OS/Es-Asd
5: IC OS/Es-Asd
6: IC Es-Rtd
7: Es-Gvc

Ter toelichting, de tekening moet 90° rechtsom gedraaid worden.
D1244 is de int. trein uit Kopenhagen/Berlijn, de TEEM (begrip uit de jaren zeventig) de int. goederentrein.  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Spoorzeven op 4 Januari 2022, 15:28:48
Frank, ga je die 216 105 nog omnummeren? Slechte kandidaat voor een huurloc (nooit in Bw Oldenburg thuis geweest en in 1982 zelfs ver weg in Gießen).
Een 220 in t/b ben ik nog niet tegengekomen in mijn dia verzameling, maar een 221 heb ik wel voor je (Salzbergen, 270679):
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7252/Salzbergen - DB 221 136-5 - 270679 - 72,73_1641302841.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 4 Januari 2022, 15:49:20
Bedoel je met 'transit' een leeg spoor om door te kunnen rijden?
In dat geval zou ik bij Dv spoor 3 het transit spoor maken met wissels in de rechtdoorstand  ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 16:03:58
Ja, de transitsporen zijn bedoeld om door te kunnen rijden naar het volgende (schaduw)station en moeten altijd vrij zijn. Ik heb daar ook naar zitten kijken, het wissel naar 3 is weliswaar afbuigend, maar dat is de enige afbuigende wissel, de rest is rechtsdoor, dus deze heeft de voorkeur voor het doorgaande spoor. Spoor 1 geeft vier afbuigende wissels, ik heb het gewijzigd.   

Frank, ga je die 216 105 nog omnummeren? Slechte kandidaat voor een huurloc (nooit in Bw Oldenburg thuis geweest en in 1982 zelfs ver weg in Gießen).
Een 220 in t/b ben ik nog niet tegengekomen in mijn dia verzameling, maar een 221 heb ik wel voor je (Salzbergen, 270679).

Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik ga zo min mogelijk vernummeren omdat dat in N een stuk lastiger is dan in H0. Het umbeheimaten is al helemaal niet te doen. Ook rijtuigen en goederenwagens ga ik niet vernummeren, noodzakelijk om doublures te voorkomen. Ik heb dus met het overstappen naar N een paar principes (moeten) laten varen. Dubbelnummers bij locomotieven en treinstellen zullen bij mij niet voorkomen.
Brawa heeft duidelijk iets met Gießen, zowel in H0 als N. Ik vind het wel knap hoe Brawa (en nu ook Piko) telkens om de Oldenburger huurlocs heen weet te manoeuvreren. Alsof ze het niet willen... In H0 heb ik een rode Oldenburger van Brawa, maar die heeft als BD Münster. i.p.v. BD Hannover. Dat kwam mij goed uit, omdat ik de loc in 1974 plaats (voor de TEEM). Maar weer onmogelijk voor inzet bij NS, de loc vertrok begin 1975 al zuidwaarts. De rode 216 140 staat ook nog op mijn lijstje, die loc was al in 1978 blauw/beige.  
Heerlijke plaat met die 624 op de achtergrond. Blauw/beige 220’ers kwamen bijna niet naar NL. Alleen de blauw/beige 220 060 Bw Oldenburg kwam wel eens naar Hengelo (in elk geval op 1 oktober 1975).

NS stond in elk geval wel in het raster van de 220'ers:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/img024_1641305006.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 4 Januari 2022, 20:19:17
Als je Deventer en Zwolle parallel legt, scheelt het je twee wissels en heb je geen transitsporen meer nodig.
En als je kopsporen aanlegt voor de trams en tramachtigen, spaar je nog meer wissels uit en krijgen en passant de overige (doorgaande) sporen ook een wat grotere nuttige lengte.

groet, Huub


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 20:24:44
Hoe bedoel je dat precies, dat parallel leggen, Dv parallel aan ZL of andersom?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 20:57:33
Inmiddels heb ik de standaarddienstregeling gereed. Deze is gebaseerd op de tijden uit het spoorboekje 82-83. De tabel laat de aankomst- en vertrektijden zien en geeft verder de spoorbezetting en richting aan. Alleen de tijden van de lijn naar Boswinkel ligt nog niet vast, dat wordt op spoor 1 afgewikkeld. De tabellen geven de standaard diensten weer, spits- en andere extra treinen moeten hier nog ingevlochten worden.

Even uren:
05-06   5   ►   Es-Rtd (IC)
08-09   4   ◄   Zl-Es
23-24   4   ◄   Rtd-Es (IC)
24-25   3   ►   Es-Zl
29-36   6   ▲   Odz
32-58   3   ▲   OS
33-34   5   ►   Es-Asd (IC)
38-40   4   ◄   Gvc-Es
51-52   5   ►   Es-Gvc
55-56   4   ◄   Asd-Es (IC)
59-06   6   ▲   Odz

Oneven uren:
05-06   5   ►   Es-Rtd (IC)
08-09   4   ◄   Zl-Es
23-24   4   ◄   Rtd-Es (IC)
24-25   3   ►   Es-Zl
26-34   5   ►   H-Asd (IC)
29-36   6   ▲   Odz
32-56   3   ▲   MS
38-40   4   ◄   Gvc-Es
51-52   5   ►   Es-Gvc
55-05   4   ◄   Asd-H (IC)
59-06   6   ▲   Odz


► = trein in westelijke richting
◄ = trein in oostelijke richting
▲ = trein maakt kop in Ksb

Op de even uren rijden geen buurlandtreinen, dan wordt de IC-dienst naar/van Asd met binnenlandse rijtuigstammen afgewikkeld en is Es begin/eindpunt. Wel rijdt er een Eilzug van Osnabrück naar Ksb, deze sluit aan op de IC Es-Asd v.v. Deze trein bestaat uit een DB 221 met drie blauw-beige Mitteleinstiegswagens (trek-duw met stuurstand) en neemt ook de aansluiting over in omgekeerde richting en onderhoudt een twee-uursdienst.

Op de oneven uren rijden wel buurlandtreinen (DB-stammen), deze is volledig geïntegreerd in de IC-dienst en rijdt in het pad van de binnenlandse IC naar/van Asd. Hannover (H) is dan meestal begin/eindpunt. Om Enschede aansluiting te geven rijdt er een DB 624 van Münster (MS) via Gronau door naar Ksb, deze sluit aan op de IC OS-Asd v.v. De 624 staat anders toch bijna een uur over in Es. De lijn Gronau - Enschede is dus bij mij opengebleven en zelfs uitgebreid naar een twee-uursdienst.

De trein uit Oldenzaal (Hondekoptwee) heeft een plek gevonden op spoor 6, dat in eerste instantie uitsluitend bedoeld was voor wachtende E-locs voor de locwisselingen. Echter, er blijft ruimte genoeg over voor drie lange(re) E-locs zoals de 1200 en 1300 en dat is meer dan voldoende.


Nog even de sporensituatie in het station van Ksb:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Ksb_1641323212.jpg)

Er liggen drie perrons: het eerste met stationsgebouw direct aan spoor 1, het tweede tussen spoor 3 en 4, het derde tussen 5 en 6. Spoor 2 ligt dus niet aan een perron, hier staan de DB 220'ers opgesteld voor de locwisseling.  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 4 Januari 2022, 21:00:33
Hoe bedoel je dat precies, dat parallel leggen, Dv parallel aan ZL of andersom?
Ja. In Deventer leg je een achtste spoor, van Zwolle maak je één spoor.
Dan kun je nog steeds alle treinen van Deventer en Zwolle kwijt bij minder spoor in totaal.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Januari 2022, 21:11:30
Hoe bedoel je dat precies, dat parallel leggen, Dv parallel aan ZL of andersom?
Ja. In Deventer leg je een achtste spoor, van Zwolle maak je één spoor.
Dan kun je nog steeds alle treinen van Deventer en Zwolle kwijt bij minder spoor in totaal.

Het klopt dat de winst van Zwolle (3 sporen) grotendeels teniet wordt gedaan door 2 transitsporen. Alleen zie ik niet hoe ik voldoende opstellengte kan creëren voor een trek-duw (2x2200 + 3x plan E) en een nog iets langere spitstrein (216/1100 + 4x Plan E). Ik denk dat ik aan mijn max zit.  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 15 Januari 2022, 13:11:16
Ik ga het doen! ;D
Nadat ik de afgelopen dagen het Piko Hondekoptweetje goed heb bekeken en gemeten, heb ik besloten een IC-viertje te maken uit drie tweetjes. Eindelijk eens een drie-keer-twee-is-vier voor mijzelf! 8)

De keuze is gevallen op de 1731. Het moest sowieso een vier worden uit de Plan F serie (1711-1741) vanwege de plaatsing van de snelschakelkast. Deze was bij Plan F in de bagageruimte geplaatst waardoor de raamindeling van de Bk van deze vieren gelijk was aan die van de tweetjes. Bij de hogere nummers (Plan G en verder) stond deze in de Bk waardoor deze bak een half raam minder had. Van het inmiddels tot 731 teruggenummerde stel heb ik in 1992 veel foto's rondom gemaakt zodat ik een goed beeld heb van alle bakken aan beide zijden. Vandaar de 1731...

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/0166_1642244831.jpg)
De 731 te Enschede op 27 september 1992

De ombouwwerkzaamheden zal ik in een apart bouwdraadje hier op dit forum delen. Het wordt geen snelle verbouwing. Ik trek er een jaar voor uit, al was het maar omdat ik niet direct drie tweetjes ga aanschaffen. Wens mij succes, want het is in 1:160... :-\

     


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 15 Januari 2022, 13:16:21
Ongevraagde, maar goed bedoelde aanschaftip. (https://www.bol.com/nl/nl/p/brightwise-loeplamp-2-in-1-met-tafelklem-verstelbare-loep-verlicht-vergrootglas-loeplamp-met-led-verlichting-loeplamp-met-standaard-vergrootspiegel-met-verlichting-ingebouwde-led-lampen-wit/9300000071662343/?referrer=socialshare_pdp_www)

 :D

mvg,
Gert


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 15 Januari 2022, 13:45:08
Hij is nog niet zo oud als jij Gert  ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 15 Januari 2022, 14:19:25
Geloof het of niet: hij, jij en ik zijn alledrie vijftigers.   :P

Als ik ooit uit de hobby was geweest en opnieuw gestart, dan zou ik schaal 0 hebben overwogen. Nu blijf ik voor eeuwig een H0 man.

mvg,
Gert


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 15 Januari 2022, 17:54:47
Ik zou valdispert adviseren.  8)

Natuurlijk benieuwd naar de bouw. Succes  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 15 Januari 2022, 18:32:15
Geloof het of diet: hij, jij en ik zijn alledrie vijftigers.   :P

Tja….Frank is net 50, jij loopt tegen de 60 en ik hang er tussen in.  ;D

Wat de bouw betreft, dat moet lukken, al zijn de (schuur)marges de helft kleiner  :-\
Steken de raamsponningen uit of is de bak aan de buitenkant vlak?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Joran op 15 Januari 2022, 18:46:32
Wens mij succes, want het is in 1:160... :-\

Succes! Leuk plan trouwens  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 15 Januari 2022, 20:10:43
Dank u! :)

Tja….Frank is net 50, jij loopt tegen de 60 en ik hang er tussen in.  ;D
Ik bedoel maar... 8)
Alsof een '46-er tegen een mat'54 en een Plan U zegt: "wij zijn van dezelfde generatie"... ;D

Steken de raamsponningen uit of is de bak aan de buitenkant vlak?
Gelukkig geheel vlak en bijna net zo belangrijk: de bak is aan de onderkant ook helemaal vlak, dat allemaal maakt het dat ik het aandurf. Afgelopen week heb ik het hele bouwplan uitgewerkt, de Piko Hondekop goed van binnen bekeken en toen op de groene knop gedrukt. De wens om een IC-stel voor Es-Rtd te hebben is erg groot, daarnaast ben ik het aan mijn stand verplicht ook eens een keer voor mijzelf een 3x2=4 te realiseren. En, een mP en een tweede Hondekoptwee profiteren ook van dit project. Binnenkort de eerste activiteit.

Ongevraagde, maar goed bedoelde aanschaftip. (https://www.bol.com/nl/nl/p/brightwise-loeplamp-2-in-1-met-tafelklem-verstelbare-loep-verlicht-vergrootglas-loeplamp-met-led-verlichting-loeplamp-met-standaard-vergrootspiegel-met-verlichting-ingebouwde-led-lampen-wit/9300000071662343/?referrer=socialshare_pdp_www)
Overigens & overigens: ik heb in de zomer zo'n loeplamp gekocht voor ongeveer de helft van dat bedrag...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 15 Januari 2022, 21:10:12
Maar met dat zelfbouwen is het bijna afgelopen, op de plek waar ik thans nog af en toe zit te knutselen (meer is het ook niet) komt over een paar jaar de N-baan.

Dus je gaat eerst die 3x2=4 doen en dan de N-baan bouwen? ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 15 Januari 2022, 22:45:52
Ik ben nog lang geen 50 en heb  inmiddels ook zo’n ding.  ;D

Maar ja, ik ben ook behoorlijk kippig...

Mooi project Frank!   (y)

Grtz,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: nederbelg op 16 Januari 2022, 10:33:09
Ik ga het doen! ;D
Wens mij succes, want het is in 1:160... :-\

✊ en veel succes met de bouw, jouw kennende komt dat wel in orde.

Dave


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 16 Januari 2022, 10:41:55
Gelukkig geheel vlak en bijna net zo belangrijk: de bak is aan de onderkant ook helemaal vlak

Dat biedt inderdaad perspectief. Mijn recente ervaring met het aan elkaar lijmen van zijwanden is met secondengel. Mits op een vlakke ondergrond verlijmd heb ik daar dan minimaal schuurwerk aan, maar jij zal vast je eigen methoden hebben  :D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 17 Januari 2022, 13:41:07
Dat is ook mijn methode... ;D

Dus je gaat eerst die 3x2=4 doen en dan de N-baan bouwen? ;D
Uitstekend advies! (y)

Mooi project Frank!   (y)
Dank! :)

✊ en veel succes met de bouw, jouw kennende komt dat wel in orde.
Dank! 8)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 17 Januari 2022, 22:39:50
Inmiddels is -indirect- het eerste tweetje binnengekomen voor de ombouw. Indirect, want dit stel, de 351, wordt geruild met de tweede 333, zodat ik geen tweetje hoef om te nummeren.  

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0332[1]_1642451967.JPG)

Binnenkort bouwdraadje beginnen dus...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 18 Januari 2022, 02:11:51
Nice! Dat gaat toch weer sneller dan gedacht. Dapper hoor, steeds kleiner verbouwen.  (y)

Gelet op jouw skills gaat het zeker goedkomen.

Grtz,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 18 Januari 2022, 12:37:32
Ja, het eerste stel is er, nog twee te gaan. De overige twee (333 en 351) op de foto zijn bedoeld voor de trein Es-Dv-Gvc en het stoppertje naar Odz.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Februari 2022, 13:00:46
Hoewel ik het wat rustiger aan wil doen met de aankopen, gisteren de blauwe 1307 van Startrain gekocht. Deze loc stond op mijn lijstje en mag niet ontbreken, temeer daar ik in mijn themajaar 1982 een, weliswaar van slechte kwaliteit, dia maakte van de blauwe 1307 in Odz. Er moet nog wel een derde pit op...

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0348_1643972371.JPG)

 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 4 Februari 2022, 13:06:44
Als je 'm toch onderhanden gaat nemen, dan is dit wellicht interessant: https://micromotor.eu/Motorising-Kits-Umbausaetze-Ombouwsets/N-gauge/Spur-N/Startrain/

mvg,
Gert


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 4 Februari 2022, 13:26:41
Oei, dat wordt wel erg klein die derde pit!
Ik heb 2 H0 1200's voorzien van een derde pit en dat was ø 2 mm

Wellicht alleen een lichtgeleider door de kap en die een likje alu verf geven  (https://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a015.gif)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 4 Februari 2022, 13:51:51
De handrail onder de voorruiten moet ook onderbroken worden. Dat wordt nog een heel gepriegel.
Heftige uitdaging zo klein, maar jou wel toevertrouwd - succes! (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 4 Februari 2022, 23:08:35
Als je 'm toch onderhanden gaat nemen, dan is dit wellicht interessant: https://micromotor.eu/Motorising-Kits-Umbausaetze-Ombouwsets/N-gauge/Spur-N/Startrain/

Op zich rijden beide 1300'en (1307 blw, 1312 glgr) wel goed. Ik zie wel eens klachten voorbij komen over de rijkwaliteiten van de locs, maar deze twee krijgen het niet zo druk: de 1312 zit voor altijd vast aan de RD voor de gecombineerde D-trein van/naar Kopenhagen/Berlijn en de 1307 deelt met de 2400 en DB 216 de TEEM...


Oei, dat wordt wel erg klein die derde pit!
Ik heb 2 H0 1200's voorzien van een derde pit en dat was ø 2 mm
Wellicht alleen een lichtgeleider door de kap en die een likje alu verf geven  (https://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a015.gif)

De handrail onder de voorruiten moet ook onderbroken worden. Dat wordt nog een heel gepriegel.
Heftige uitdaging zo klein, maar jou wel toevertrouwd - succes! (y)

Here's the plan: de handrail moet idd onderbroken worden, maar ik laat hem verder doorlopen dan zou moeten. De meeste 1300'en hebben de pit qua hoogte in het midden enkele locs, w.o. de 1312 had deze iets hoger zitten, de 1301 een stuk hoger. Ik boor een heel klein gaatje boven de handrail en met het verder uitboren (vergroten) wordt vanzelf de handrail onderbroken. Ik zat ook te denken aan een kleine lichtgeleider en deze schilderen. Het gaat mij meer om het aanzien van de derde pit dan het functioneel maken. Vooral bij de geel-grijze maakt het aangezicht een enorm verschil.

Wat ik een nadeel van deze modellen vind, zijn de smalle cabineramen: ze zouden wat verder naar beneden door moeten lopen. Hierdoor zit het model er net niet goed in. Evenwel is het een mooi gedetailleerd modelletje voor een zeer acceptabele prijs. Van de zijkant is het een echte 1300 en voor N-spoor de beste vertaling. De 1312 van Roco heb ik nog in 1983 gehad, dat was een racemonster: die reed zo hard dat de buren klaagden als ie door de geluidsbarrière ging...      


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 5 Februari 2022, 10:50:55
Humor ;D

De 1312 van Roco heb ik nog in 1983 gehad, ...

Nooit geweten dat Roco ook een 1300 in het programma heeft gehad, maar even nagezocht en het klopt wel - uiteraard.
Dat is in N denk ik?

(https://assets.catawiki.nl/assets/2019/5/29/4/1/d/41db69fb-f080-420b-835f-3900e62d0264.jpg)
Catawiki


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Wesley op 5 Februari 2022, 11:01:22
Zo ziet de koppeling er wel uit ja.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 13 Maart 2022, 22:59:06
Ja, compleet onbeschadigd  (y)

Bij de Flm 1601 is het geel minder sterk. Op een gegeven moment ging ik er toch door heen. Toch viel het mij mee, de Jif-methode is wel zeker geschikt hiervoor. Wat bij mij misging was dat ik te vaak over hetzelfde stuk heenging zonder dat dat echt nodig was. Bij het locnummer aan de andere kant en de wapens aan beide zijden ging het wel goed omdat ik hierbij in fases de opschriften weghaalde. ik veegde weliswaar van links naar rechts maar steeds trok ik verder naar boven en verschoof de afplaktape steeds. Het bovenste deel deed ik met cocktailprikkers omdat het 'dikke' rooster het werken met het wattenstaafje onmogelijk maakte. Om 'terrasvorming' te voorkomen heb ik nadat alles er af was het geheel nog één keer totaal geveegd.   
Ik had bewust heb ik als eerste een locnummer links genomen, zodat als het mis zou gaan, ik het zou kunnen camoufleren met een nieuw locnummer. Een loc met het nummer (1601) in het midden zou dan niet meer kunnen, maar dat vind ik niet zo erg. En dus wordt het idd een 1600 met het nummer in het midden, waarschijnlijk wordt het de 1642, mijn favoriete 1982-1600. Op de neus zijn de locnummers 1601 inmiddels ook verdwenen, ook met een cocktailprikker + Cif.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0364_1647204743.JPG)
In het flitslicht lijkt het veel erger, in het gewone kunstlicht en daglicht is het nauwelijks te zien.

Ik ga dit in de toekomst nog weer een keer herhalen omdat ik door heb hoe het werkt en dan wil ik wèl een 1601.

Jammer trouwens dat Fleischmann de karakteristieke witte fabrieksopschriften Francorail-MTE in het midden van de grijze stelbalk heeft vergeten weer te geven.

MTE staat overigens voor Model Trump Express

   


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 13 Maart 2022, 23:25:01
Jammer dat het een beetje mis ging.
In mijn draadje kan je zien hoe onbeschadigd mijn gele lak nog is  :D
Nu is de hele lak al 9 jaar geleden aangebracht en van jouw 1600 wellicht enkele maanden geleden.

Alleen de eerste halve snor heb ik afgeplakt behandeld. De andere 3 helften in het geheel niet afgeplakt.
Een draaiende beweging voldeed mij het beste, maar ik begrijp dat de ruimte bij N wat anders is dan bij H0.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 13 Maart 2022, 23:37:41
Misschien had ik idd een paar jaar moeten wachten. Het experiment is geslaagd, ik heb er weer een methode bij. (y)

Wat ik jammer vind, is dat ik de 1601 af-fabriek had kunnen gebruiken als de debielen bij Roco-Fleischmann beter hadden gekeken naar hun eigen promofoto... >:(  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 13 Maart 2022, 23:47:02
Ja het is onbegrijpelijk dat men dergelijke fouten maakt.
Zonder ‘deskundigen’ te raadplegen, maar alleen maar Google te raadplegen weet iedere nitwit dat, wat zij bedacht hebben, nooit heeft rondgereden…


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Spoorzeven op 14 Maart 2022, 14:41:21
En dus wordt het idd een 1600 met het nummer in het midden, waarschijnlijk wordt het de 1642, mijn favoriete 1982-1600.    
[/quote]
Denk toch dat je het nummer links bedoelt, Frank.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: GerardvV op 14 Maart 2022, 17:48:31
Ja het is onbegrijpelijk dat men dergelijke fouten maakt.
Zonder ‘deskundigen’ te raadplegen, maar alleen maar Google te raadplegen weet iedere nitwit dat, wat zij bedacht hebben, nooit heeft rondgereden…
Ben ik toch benieuwd wat ik in dit draadje gemist heb en niet terug kan vinden. Vertel, vertel.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 Maart 2022, 18:35:55
Positie (https://www.fleischmann.de/en/product/247728-0-0-0-0-0-0-002002-0/products.html) van het stadswapen   ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 14 Maart 2022, 23:28:44
En dus wordt het idd een 1600 met het nummer in het midden, waarschijnlijk wordt het de 1642, mijn favoriete 1982-1600.    
Denk toch dat je het nummer links bedoelt, Frank.
[/quote]

Klopt, het moet idd links zijn. ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 14 Maart 2022, 23:37:38
Ben ik toch benieuwd wat ik in dit draadje gemist heb en niet terug kan vinden. Vertel, vertel.

Dit werd het model:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1601 uilskuikens_1647293945.jpg)

En dat terwijl deze foto maandenlang als promotie werd gebruikt door Fleischmann toen het model er nog niet was:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/promo 1601_1647293751.jpg)

Lijkt wel opzet. Of het is een psychologisch onderzoek waar een psychiater mee hoopt te promoveren: welke sukkels kopen onze rommel?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Edgar op 15 Maart 2022, 21:21:06
Pijnlijk.

Sterkte met de verwerking van deze teleurstelling… Wel weer op te lossen, maar altijd weinig motiverend als het zo eenvoudig te voorkomen was geweest.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: GerardvV op 15 Maart 2022, 23:49:25
Bedankt voor de verduidelijking, inderdaad een rare, te voorkomen fout.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 1 April 2022, 10:01:31
Ik doe zelden een impulsaankoop, maar deze SOFORT KAUFEN via Ebay kon ik niet laten lopen. Een Brawa 216 voor nog geen € 40,=. De loc zou wiebelen tijdens het rijden, de verkoper kon de oorzaak niet vinden.

De loc blijkt bijna als nieuw en redelijk goed te lopen. Prima aankoop dus. Ik moet de DB AG logo's nog wel vervangen door de vertrouwde Kekses, cirkels (kijkglaasjes?) op de dieseltank verwijderen en daarna verraadt alleen de positionering van sommige opschriften op de stelbalk nog dat het hier om een ex-Epoche V loc gaat. Mogelijk dat deze aankoop ten koste gaat van de geplande rode 216, voordeel hiervan is dat het locpark minder weg heeft van een materieelshow (van elk type en kleur één exemplaar).

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/20220327_174601_1648800061.jpg)
    


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 1 April 2022, 10:05:59
En hij wiebelt niet?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 1 April 2022, 10:19:10
Nee, ik constateer een lichte trilling met cabine 2 voorop op 1/3 snelheid. Het zou mij niet eens zijn opgevallen als het niet vermeld was...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Matthijs op 1 April 2022, 11:29:57
Soms heb je van die mooie koopjes.

Ooit aantal jaren geleden een Marklin Motorpost kunnen aanschaffen voor 35 euro. De verkoper kreeg hem niet aan de praat (nieuwe verlichtingprintjes er in gedaan, etc). Binnen een minuut had ik hem aan de praat  ;D Bleek de schakelaar op voeding via bovenleiding te staan in plaats van via sleper  :D 8)

mvg,

Matthijs


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 17 April 2022, 21:29:18
Jeetje... dat is wel heel erg veel mazzel hebben. Was het een mP die je kon gebruiken qua kleur/tijdperk?

Inmiddels besloten dat de rode 216 er t.z.t. bijkomt; ik heb behoefte aan een extra Duitse dieselloc om goederentreinen vanuit Duitsland naar Ksb te kunnen rijden. Twee 216's komen nu in de huurdienst voor NS (eentje voor Plan E en eentje voor goederentreinen vanaf Ksb verder NL in), de derde rijdt dus in DB-dienst goederentreinen vanuit Dld tot Ksb en vice-versa. Dit is een ideale trein om 216's uit te wisselen tussen DB en NS in een drie-wekelijkse omloop: week 1: DB, week 2: NS-reizigers en buurtgoederentreinen, week 3: buurt- en overige goederentreinen met een uitloop in goederentrein naar Osnabrück zonder locwisselen. 's Morgens is dan al een 'verse' 216 uit Dld gearriveerd: los of aan kop van een goederentrein die zonder locwisselen Ksb passeert. Overigens & overigens zal het in principe  mogelijk zijn om een keer een blauw-beige 216 te Ksb te zien locwisselen met... een blauw-beige 216.

Vandaag ook een nieuwe aanwinst in ontvangst genomen: de Piko 1202. Afkomstig uit de Eifel, nieuw, maar € 45,= onder de adviesprijs.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0404_1650223552.JPG)
        


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 17 April 2022, 22:58:00
Goed besluit dat de derde 216 er gaat komen.   ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 18 April 2022, 07:10:33
Ik wou dat Piko met mijn 216 afkwam  :(
Levertijd verschoven van 12-‘21 naar onbekend…..

Mooi ook die 1200  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 19 April 2022, 18:50:00
Misschien is de partij afgekeurd door Piko...

Ja, hij is mooi hè... Heb nu al zin in de geel-grijze 1222 (niet-gerenoveerd).

Goed besluit dat de derde 216 er gaat komen.   ;D

Liefhebber? ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 19 April 2022, 19:37:40
Ik vind het wel fraaie familie, ja.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 24 April 2022, 17:12:27
Vind ik ook. Tijdloos ontwerp (m.u.v. Lolo's), dit i.t.t. die van de V200, die ik een paar jaar geleden in Bad Bentheim in alle rust eens goed kon bekijken; wat een gedateerde vormgeving, maar wel heel erg mooi...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 25 April 2022, 09:23:07
Mooie 1200, gefeliciteerd ermee! 1200's kun je ook niet genoeg hebben. (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 28 April 2022, 19:24:52
Dank u!
Dat ben ik wel met je eens, niet zozeer vanwege de 1200 zelf, maar door de uitvoering van het model. Dat is zo ontzettend goed weergegeven. De 1222 (geel-grijs, niet gerenoveerd) staat op mijn lijstje en ik heb bij Piko alvast moderne zijramen (van de 1202) besteld om van een nieuw aan te schaffen blauwe 1211 de blauwe 1204 met moderne ramen te kunnen maken.

Gisteren eindelijk de blauw-beige DB 221 gekocht voor de trek-duw (AB+B+BDs). De sterke loc doet lekker oversized aan voor die trein die met gemak met een 212 (V100), die de helft van het vermogen van de 221 heeft, gereden kan worden. Met zijn ingebouwde sluitverlichting is het echter een ideale kandidaat voor de trek-duw.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0416_1651166615.jpg)
Het blauw op de foto is gelukkig een heel stuk minder fel in het echt.       


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 28 April 2022, 20:25:25
Ik weet niet hoe dicht je bij de werkelijkheid wilt blijven, maar de 221 waren in tegenstelling tot de 220 niet geschikt voor trek-duw-treinen. Niet geduwd tenminste, trekken lukt natuurlijk altijd wel.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 28 April 2022, 20:26:46
ai....nu moet er alsnog een 212 komen  ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 28 April 2022, 20:46:19
Nee, driewerf neen. Geen 212, lelijk ding.

Ik weet niet hoe dicht je bij de werkelijkheid wilt blijven, maar de 221 waren in tegenstelling tot de 220 niet geschikt voor trek-duw-treinen. Niet geduwd tenminste, trekken lukt natuurlijk altijd wel.

Echt? Dat heb ik mij nooit beseft... Toch meen ik mij ergens in een boek een foto te herinneren van een blauw-beige 221 die achterop duwend een korte samenstelling met Silberlingen vertrekt uit een station. Moet even heel goed nadenken waar ik die foto gezien heb... Maar ik geloof je direct hoor. Schande dat ik dat niet wist, dit weten, ben ik eigenlijk wel aan mijn stand verplicht...

Welke van de V160 series waren geschikt voor trek-duw?   


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 28 April 2022, 20:51:44
Ik dacht een deel van de 216 en alle 215 en 218.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 28 April 2022, 21:05:32
Foto gevonden, in de schaduw is een trekkende 215 te zien...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 28 April 2022, 21:11:18
Ik had ook nog even verder gezocht, want heel duidelijk is men er meestal niet over en moet je het concluderen omdat er niet wordt geschreven dat het er wel in zit.
Maar in Eisenbahn Journal extra 2011-01 staat het dan een keer wel heel expliciet:
"Im Gegensatz zur V 200.0 besaßen die V 200.1 keine Vielfach- und Wendezugsteuerung."


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: GerardvV op 28 April 2022, 21:35:23
Hè, dat is nou ook lullig, heb je net een leuke lok, ben je er blij mee en dan dit. Balen :'(


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 28 April 2022, 21:55:45
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.  8)
Het gaat hier natuurlijk wel om serieuze zaken.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 28 April 2022, 22:20:14
Zo is het maar net! ;D

Hè, dat is nou ook lullig, heb je net een leuke lok, ben je er blij mee en dan dit. Balen :'(

Ach, ik kan er eigenlijk wel om lachen... zit ik daar te blaten "ideale kandidaat voor de trek-duw, bladiebla" en dan kan het niet... :D

De 221 alsnog inzetten voor Wende heeft voor mij nu iets als een 1100 voor een DDM trek-duw inzetten, ook duwend. Dat doen we dus niet. De extra blauw-beige 216 van een paar weken geleden komt nu heel goed van pas, ik heb inmiddels een foto gevonden van een duwende 216 met trek-duw. De 221 gaat 'nu' naar de goederendienst, waar ie eigenlijk in thuis hoort in 1982 en de tweede 216 gaat naar de Wendezüg.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 5 Mei 2022, 16:38:04
Kwam die 221 überhaupt wel in Nederland dan? Ik heb alleen plaatjes met 220's gezien volgens mij, op de Twentelijn dan (de rest interesseert me minder).


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 5 Mei 2022, 22:09:03
Nee, en dat is ook niet nodig. Op de dag dat de eerste 221'er in de buurt van de grens met NL werd beheimated (Oldenburg), werd Odz-Bh juist elektrisch bereden. Hierdoor misten de 221'ers net de mogelijkheid/noodzaak om naar Oldenzaal/Hengelo te kunnen komen. In mijn jaar, 1982, waren de 221'ers al weer verdwenen uit Oldenburg en was de complete serie (de 48 overgebleven machines) geconcentreerd in het Ruhrgebied, maar nog wel in de buurt van NL. Bij bepaalde gelegenheden kwam een enkele 221'er in Arnhem. Ik heb in 1986 een buurtgoederentrein met een rode 221 in Rheine gefotografeerd, aan het begin van de jaren 80 waren 221'ers dagelijks langs de grens te vinden met treinen voor het aan-en afvoeren van bouwmaterialen t.b.v. de aanleg van de A31.

In mijn mijn thema is Odz-Bh nog niet geëlektrificeerd, dus is het heel aannemelijk dat dan de 221'ers hun platte neus in NL lieten zien. Inmiddels ben ik een aantal foto's van de 221 met de middeninstaprijtuigen tegengekomen. Dit maakt dat ik toch weer het oorspronkelijke inzetplan voor de 221 hanteer. De combinatie van de rijtuigen en loc is natuurgetrouw genoeg voor vertaling in model. Het was alleen niet mogelijk, zoals Hubertus aangaf, dat de 221'ers de trein duwden. En dàt is het mooie van modelbouw, in model kan alles...

Nu het geplande programma aan locs, rijtuigen en treinstellen bijna compleet is, wordt het tijd aan de goederenwagens te denken. Naast de buurtgoederentrein, de gemengde internationale trein komt er toch een PON-trein. Leeg weliswaar, zodat in de verkeerde richting rijden minder opvalt. Maar ik heb ook een scenario uitgewerkt om een volle trein zonder al te veel gedoe de 'verkeerde' richting op te laten gaan. Ik heb 6 eenheden Laaes541 van Fleischmann aangeschaft, dat zijn 12 losse wagens. De detaillering van dit model valt mij beslist niet tegen. Op dit moment zijn er, naar mijn smaak, nog geen mooie VW's in 1:160 die in aanmerking zouden kunnen komen om als belading te kunnen dienen. De VW Golf-1 van Fleischmann is niet mooi. Ook de Kever van Wiking overtuigd niet erg. De Passat-2 Van Busch en Golf-1 Wiking beetje twijfelachtig en dus voorlopig toch maar niet. Mijn hoop is eigenlijk een beetje gevestigd op Lemke Mini's, misschien dat die ooit een bruikbare Kever gaat uitbrengen... Mocht dat het geval zijn, dan komen er 48 VW's op die trein. Een herhaling van de gang van zaken rond mijn eerste PON-trein in H0 zo'n 25 jaar geleden. Deze begon ook met 6 eenheden leeg, en een paar jaar deed zich ineens de gelegenheid voor om de trein te beladen met zo'n 50 Golfjes 1(a, gelukkig wel Jakop  ;D). Men leze Railmagazine 317 (en verder) waarin ik uitgebreid in ga op de PON-treinen in H0.

Goede voorlopig leeg dus, en ik zou het helemaal niet erg vinden als het daar bij zou moeten blijven...
Kleine impressie:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0419_1651781301.JPG)                  


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 Mei 2022, 06:08:57
Nu werd de Einser B vanaf augustus 1982 geproduceerd, dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft de lege retourtrein een eerste badge B’s in Leusden gebracht  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 6 Mei 2022, 10:35:00
En dàt is het mooie van modelbouw, in model kan alles...
Foei, je neemt de hobby niet serieus!!


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 Mei 2022, 20:36:55
Klopt, daar is het dan ook een hobby voor... 8)


Nu werd de Einser B vanaf augustus 1982 geproduceerd, dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft de lege retourtrein een eerste badge B’s in Leusden gebracht  (y)

Volgens mij 1980, maar verder zal het aardig kloppen. Mocht er ooit in N een goed ogende 1B uitkomen, dan gaan* er 48 op de trein... ;)

De kwaliteit van de auto's is echt wel een dingetje. In 1981 kocht ik mijn eerste Wikingsetje in 1:160: VW 411 + Audi 100 + Ford Capri + Porsche 911. Dat was toen zo'n beetje de standaard v.w.b. de kwaliteit. Als ik dit vergelijk met de VW T2 van Hadewych Lemke Minis, dan kan die vertaling van Wiking thans echt niet meer meekomen, maar oordeel zelf... Onlangs heb ik een setje van 3 T2's gekocht, dat maakt het totaal op 4. Ik kan de modelbaan straks natuurlijk niet helemaal volplempen met T2's, dus ik hoop dat er meer automodellen van die kwaliteit gaan verschijnen. M

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0427_1651862132.JPG)     

*mits er geen uitstekende Silverbug te krijgen is, want die gaat natuurlijk voor...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 Mei 2022, 21:22:38
Volgens mij 1980, maar verder zal het aardig kloppen.

Je hebt natuurlijk gelijk. Ik was gefocust op (ex)mijn GTI met 1,8 liter motor, die kwam in augustus ‘82.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 6 Mei 2022, 21:24:09
Die bussen zien er inderdaad goed uit  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 6 Mei 2022, 22:44:15
Die Kever lijkt wel autodrop tussen die busjes...

Heb je de 1B GTI niet meer? :(


overtuigd    overtuigt              

Oef!!! :o


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 7 Mei 2022, 08:05:34
Nee, na een jarenlang proces van wikken en wegen kwam het besef boven dat de vrije tijd beperkt was en onvoldoende om alle hobbies bij te houden.
De praktijk was dat de auto al jaren het onderschoven kind was en heb de knoop doorgehakt en hem verkocht aan een jonge gast (eind 20, begin 30 schat ik), die al een Einser cabrio had gerestaureerd en ook een ‘83 GTI wilde. De auto zal weer rijden is mijn inschatting  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 28 Mei 2022, 14:45:08
Verstandige keuze, de wagen is in goede handen en jij kreeg weer ruimte in je garage, hoofd en, naar ik aanneem, hobbybudget...

Ik merk dat ik achterloop met de aankopen. Vorige week een ETA-combi 515 + 815 aangekocht. Ik had behoefte aan een extra DB treinstel en de keuze viel op een Fleischmann 515 in blauw-beige, de rode vind ik wat saai. Voordeel van dit model is dat op deze manier het beeld van gekoppelde stellen ook natuurgetrouw neergezet kan worden op mijn toekomstige baan met zijn krappe bogen bochten...

De motor- en bijwagen gebruik ik voor het rijden van een retourrit Kassenberg-Rheine en af en toe zal er met de combi douaneslagen naar Bad Bentheim meegemaakt worden. Het grootste deel van de dag zal de combi doorbrengen op een kopspoortje te Ksb.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0441_1653741826.JPG)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0443_1653741857.JPG)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 29 Mei 2022, 06:48:08
Je collectie groeit met de dag lijkt wel! (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 31 Mei 2022, 19:19:35
Opgepast! Bekentenislectuur, afgelopen weekend zijn ook nog een derde 1200 en mijn eerste 2400 gearriveerd... :D

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0439_1654017144.JPG)

De 1222 is de tussenvariant: geel-grijs, maar niet gerenoveerd en naar mijn mening de minst mooie uitvoering (slaat niet op de vertaling door Piko, want die is weer subliem). Met de bruine 2456 is de eerste digitale N-loc binnen gekomen, tevens met sound. De geel-grijze 2400 vind ik niet zo mooi (dat slaat wel op de vertaling van Piko), de kans bestaat dat ik deze voorbij laat gaan.

Ik kom zo langzamerhand aan het eind van wat ik wil hebben, qua materieel. Naar verwachting zal eind deze week de laatste goederenwagen arriveren, een Tads en dan is ook die categorie compleet. 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 31 Mei 2022, 19:59:40
Dan nu....rails, rails, rails....  (https://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a0511.gif)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 31 Mei 2022, 21:45:36
Hooguit voor het tussenbaantje, project Gronau. Eerst het aanwezige materieel, waar nodig, optimaliseren, d.w.z. ander nummertje (1600, 2200), kortkoppelingen inbouwen (Plan E), decoders aanbrengen (bijna alles) of zelfs helemaal digitaliseren (DH2, 220), hier een daar een soundmodule (o.a. 624, 221) of een verbouwinkje (mat 54-4).


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 3 Juni 2022, 20:56:27
Vandaag kwam de laatste goederenwagen binnen die ik op mijn lijstje had staan: een Tds van Minitrix. Hiermee is de verzameling van goederenwagens compleet. De bloktrein van 6 lege eenheden (à 2 autotransportwagens) Laaes/Laaekms 541 had ik jullie onlangs al laten zien.
Toen die binnen was, ben ik gaan bouwen aan de gemengde internationale goederentrein die ongeveer dezelfde lengte heeft (ca. 840 mm). De wagens van de trein moesten voldoen aan de volgende eisen:

 • Kortkoppelmechanieken hebben
 • Tijdperk 4
 • Een beetje in het beeld passen van begin jaren ‘80
 • De voorste twee wagens een buurtgoederenkarakter hebben regio Hengelo/Oldenzaal/Enschede

Na binnenkomst kunnen de voorste twee wagens van de trein worden gehaald tijdens het locwisselen. Ik heb twee van die ‘kopsetjes’ van twee buurtgoederenwagens samengesteld. Dat wat overblijft is de stam, en die heeft ongeveer dezelfde lengte als de langste rijtuigstam zodat de trein op de meeste sporen van de schaduwstations gestald kan worden. Evenwel is er een lang spoor gepland aan de westkant waar de gehele trein terecht kan, net als de lege PON-trein. Dit heb ik spoor ‘Stroe’ genoemd. Aan de oostzijde komen twee sporen in een schaduwstation dat eigenlijk Seelze zou moeten heten, maar dat is een vieze naam en dus noem ik het maar Hannover, het is alleen voor de goederentreinen. Voor de keuze van de  goederenwagens en de positie in de trein heb ik mij laten inspireren door foto’s die ik zelf gemaakt heb in het midden van de jaren ’80.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1143_1654280787.jpg)
1143 met een internationale gemengde goederentrein bij Oldenzaal op 4 april 1986
De achterkant:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1216_1654280832.jpg)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1634_1654280948.jpg)
1634 op 30 november 1985 door Oldenzaal. Kbs, VTG en Tds zijn belangrijke aanwijzingen

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/2450_1654281117.jpg)
2450 te Oldenzaal op 5 mei 1986. Het ziet er uit als een korte buurtgoederentrein, maar het gaat wel de grens over…

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/1124_1654281185.jpg)
1124 + 1306 te Enschede op 20-01-1986 met de buurtgoederentrein die uit het havengebied afkomstig is.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/2470_1654281297.jpg)
2470 te Oldenzaal op 4 maart 1987. Ook deze burtgoederentrein bestaat uit twee gesloten wagens.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/2505_1654281401.jpg)
2505 te Oldenzaal op 27 maart 1986. De loc heeft zojuist een lege Kbs opgehaald vanaf het Oldenzaalse industrieterrein. Een paar dagen eerder werd deze wagen met halffabrikaten bij Trioliet voor de deur gezet.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/2323_1654281513.jpg)
2323 te Oldenzaal op 23 mei 1985. De eerste wagen is een Kbs met door Trioliet afgeleverde felrode machines. Aangezien deze foto voor boek 84-85 is geselecteerd, heb ik een uitsnede gemaakt. De rest is zeer de moeite waard, dus…

Een aparte positie neemt de Interfrigo koelwagen van Chiquita in. Dit is met Chiquita-opschriften een model dat in de eerste helft van de jaren ’70 is te plaatsen. Omdat dit type wagen Ibes in de jaren ’80 nog aanwezig was, vind ik het nog verantwoord. Ik heb deze wagen in drie schalen: 0, H0 en N, met hetzelfde wagennummer. Deze wagen heb ik nog net niet heilig verklaard, wel zalig.
Het eerste kopsetje bestaat uit de koelwagen NS Ibes + rongenwagen NS Kbs met landbouwvoertuigen. De Ibes gaat naar een fruitimporteur in Boswinkel. De Kbs is bestemd voor Oldenzaal waar Trioliet halffabrikaten van landbouwvoertuigen ontvangt en verlaadt, dit is een situatie rechtstreeks uit de praktijk: tot in 1987 werd zo’n twee keer per week een wagen naar  het Oldenzaalse industrieterrein geduwd en opgehaald. Vaak met een 2400, één keer een 2200 waargenomen. De felrode apparaten waren een aparte verschijning op de rongenwagens, anno zijn ze nog steeds rood. De firma bestaat nog steeds, als is ze een stukje opgeschoven op het industrieterrein.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0462_1654281764.JPG)
De Kbs is van Fleischmann, de Ibes van Brawa. De hooibaalpersen zijn van Wiking en moeten nog rood gespoten worden.  

Het tweede kopsetje bestaat uit 2 DB Gbs-achtige gesloten wagens, deze kunnen zowel naar Enschede, Oldenzaal, Boswinkel of bij de VG&L-goederenloods te Kassenberg gesplaatst worden.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0461_1654281866.JPG)
2x Gbs van Brawa

De kopsetjes kunnen ook met elkaar worden gewisseld aan de ‘stam’ maar niet allebei aan de stam, dan wordt de trein echt te lang. De stam bestaat uit: een DR zelflosser (Fcs/Eds), 2 open bakken van NMBS en DB (E), een DB Tads zelflosser, een DB Gbs en drie DB VTG-gasdrukketelwagens (type is mij niet bekend).  

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0455_1654281970.JPG)
Tds en Fcs van Minitrix

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0460_1654282010.JPG)
2x E van Minitrix: Db en NMBS

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0459_1654282060.JPG)
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0458_1654282127.JPG)
Gbs van Brawa met bordes van Brawa en de set van drie VTG gasketelwagens van Fleischman

De grensoverschrijdende goederentrein kan er dus als volgt uitzien:
Loc + Fcs + E + E + Tds + Gbs + VTG + VTG + VTG
(stam)
Loc + Ibes + Kbs + Fcs + E + E + Tds + Gbs + VTG + VTG + VTG
(kop 1 + stam)
Loc + Gbs + Gbs + Fcs + E + E + Tds + Gbs + VTG + VTG + VTG
(kop 2 + stam)
Eigenlijk is er nog een derde ‘buurtkop’ ik ben namelijk ook nog bezig met een bruine Motorpost 3000. Ik heb een keer voor een paar tientjes een kap gekocht van de mP 3032 van Arnold N. Dit wordt een dummy en m.b.v. van o.a. twee t.z.t. vrijkomende draaistellen van de Piko Hondekop maak ik deze kap compleet. Deze mP zal veel rondhangen bij de VG&L-loods maar zal ook een keer westwaarts rijden. Dit zal ook wel eens met de goederentrein gebeuren, de mP gaat dan in opzending direct achter de loc mee:
Loc + mP + Fcs + E + E + Tds + Gbs + VTG + VTG + VTG
(kop 3 + stam)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0464_1654282211.JPG)
De kap van de bruine mP van Arnold N

Ik werd geïnspireerd door een foto in het boek van de 1000: blz. 91 onder. Hierop is een bruine mP direct achter de 1009 te zien in een gemengde goederentrein.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 3 Juni 2022, 22:06:57
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0455_1654281970.JPG)
Tads en Fcs van Minitrix
Pssst, Tds... (Tads is een vierasser)

Leuk idee om de binnenkomende goederentrein bij de locwissel op te splitsen in de buurtgoederentrein en de verder rijdende doorgaande trein.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 3 Juni 2022, 23:12:32
Pssst, Tds... (Tads is een vierasser)

Oh, echt? Heb ik dat ding ruim 35 jaar lang voor Tads uitgemaakt... :-\
Ik ga het aanpassen in de tekst, dank! (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 3 Juni 2022, 23:14:26
Pas dan het stuk wat er dubbel in staat ook even aan  ;)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 3 Juni 2022, 23:19:08
Was mij idd ook al opgevallen... ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 10 Juli 2022, 13:11:41
Finish what you started...

Eindelijk de gemankeerde 1600 van Flm gereed gemaakt. Gemankeerd omdat het wapen teveel neer links stond en het verwijderen met Jakops Jifmethode ook wat geel meenam op één hoek (de eerste).

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Het aanbrengen van de kleine nummers op de snoet is erg lastig. Dat wilde met Kleinspoors actuele nummerset helemaal niet, maar gelukkig had ik ook nog een oud nummersetje. Dat ging beter, en zo is de oorspronkelijk beoogde 1601 via 1642, 1633 en 1623 een 1629 geworden. Het laatste reservesetje 1647 was gelukkig niet nodig. Na het aanbrengen ging er een zijdeglans vernislaag over en dat is erg goed gelukt. Daar waar het misging is bijna niets meer te zien en de overige hoeken waar het geel bleef is niets meer te bekennen van schuur/polijstactiviteiten. De Jifmethode is hier in het AW opgenomen in het register van de gecertificeerde procedures.

De 1629 kwam in februari 1982 in dienst en kreeg pas in mei 1984 het wapen van Wageningen opgeplakt. Zeer geschikt dus voor mijn 1982-theater. Eigenlijk had de loc hoogglansvernis moeten hebben maar deze zijdemat vernis vind ik veel mooier.

Een 1601 met het nummer in het midden durf ik nu wel aan...

't Volk wil natuurlijk foto's, welnu:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0403_1657451191.JPG)
Eerst even een proefnummertje...

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0483_1657451249.JPG)
Niets meer te zien van de Jifkrassen

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0481_1657451328.JPG)
Hier heb ik bijna een hele middag over gedaan...

Zo Modelleisenbahn GmbH, en nu graag de komende tien jaar even geen flaters meer... >:(

    


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 10 Juli 2022, 13:21:40
ik vind hem mooi!  (y)
toch wel spannend dat je met jif door de verflaag heen gaat, heb ik nog niet meegemaakt :o
mooi dat het goed gekomen is! vraagje trouwens: welke vernis is dat?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 10 Juli 2022, 21:25:45
Is ook wel een beetje eng, want toen ik al die krassen zag dacht ik wel: komt dit allemaal nog wel goed? :-\

Humbrol 135 Waarschuwing: als je in het potje kijkt denk je vast: komt dit allemaal nog wel goed? :-\


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 10 Juli 2022, 22:00:18
Mooi dat het gelukt is!  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 10 Juli 2022, 22:12:58
Ja, met dank aan jouw tip over de Jif/Cifmethode.  (y)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 10 Juli 2022, 23:11:42

Humbrol 135 Waarschuwing: als je in het potje kijkt denk je vast: komt dit allemaal nog wel goed? :-\


och, dat had ik niet toen ik in het potje keek.. maar toen het weken later nog niet droog was begon ik hem wel te knijpen (verhaal bij de buren (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=91548.msg3222082792#msg3222082792))


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 11 Juli 2022, 19:57:35
Hoe krijg je dat voor elkaar? Deze vernis is na een uur al stofdroog. Ik houd echter altijd minstens 48 uur drogen aan om het model veilig veelvuldig vast te kunnen pakken voor de eindmontage.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 12 Juli 2022, 08:47:59
tja, daar ben ik dus nooit achter gekomen. of het nu de reactie met m600 was, ik weet het niet.
ik zal binnenkort wel eens een proef stukje doen. maar problemen met verfhechting (of uitharding) lijkt de story of my life te zijn
ben toevallig van de week bezig geweest met een alternatief maar dat is erg kostbaar.
is namelijk een 2k autolak  ;D maar dat zie ik nog niet echt zitten omdat je dat niet op "voorraad" kan maken.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 12 Juli 2022, 13:55:46
In het verleden heb ik H 135 ook met M600 verdund, dat ging prima.
Ik sta hier wel van te kijken. Te weinig verdund kan het ook niet zijn, want dan sputtert de de spuit letterlijk tegen. Wellicht te dik gespoten?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 12 Juli 2022, 16:18:39
omdat ik het antwoord nu ook wel wilde weten ben ik is even verder gaan zoeken.
nu heb ik geen h135 gebruikt maar de ac5401. ik dacht dat dit hetzelfde was.

toen ik er op google naar zocht, kwam ik dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=ZXIoOhef0nM) tegen wat ik toentertijd gebruikt heb om na te kijken hoe of wat.
wat ik ( helaas) gemist heb is het bovenste commentaar:

The Humbrol website did use to recommend using Cellulose Thinners when airbrushing these clear cotes. In fact this was the only way I could get the Matt Cote to fully dry, with normally thinners it would always remain slightly tacky when handled (if years later).

goh, waar ken ik dat van... bij mij was het weken misschien wel 2 maanden en nog steeds tacky.

dus waar het nu mis gaat... ik weet wel dat humbrol extreem weinig info geeft. hoewel die ac5401 nog gewoon te koop is vind ik er niks over op de humbroll site


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 12 Juli 2022, 16:41:54
Mij is dit product totaal onbekend. Staat AC voor acryl ofzo? Bij het zien van die ribbeltjesdop dacht ik meteen aan acrylverf...

Maar wat een narigheid. Is de schade groot?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: duikeend op 13 Juli 2022, 15:07:44
Het is gewoon solvent based: https://www.roxleymodels.co.uk/humbrol-ac5401-satin-cote-28ml-p-1275.html
de verpakking zegt ook petroleum destilate maar de website zegt "clean with water..."
in de eerder gelinkte post bij de buren kun je zien dat de schade wel redelijk werd nadat ik het gefixeerd had met
motip matte lak. die reageerde met de humbrol. maar al me al had het erger gekund. de 1600 had nergens last van en is ok, de 2 1100'en hebben wat craquelé effect.
het was in ieder geval een goede les dat je altijd op moet letten.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 20 Juli 2022, 22:24:44
Ik ben inmiddels ook met de Jif methode aan de gang en ben ook iets door het geel gegaan. Heb jij daar nog iets aan gedaan of lost de vernis het op?

Grt,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 20 Juli 2022, 22:35:20
Ik heb het opgelost door op die plek het locnummer te plaatsen, dus links. De bedoeling was om het locnummer in het midden te plaatsen (1601-1615), maar daar zag ik dus vanaf. Als je heel goed kijkt zie je het nog een beetje (zie foto met nummer 1842). De wat mattere vernis heeft ook zijn bijdrage geleverd.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 20 Juli 2022, 23:01:04
Ik heb afscheid genomen van de Brawa 216's. Reden: de starre koppelinghouder aan het draaistel. Weliswaar kon de kortkoppelinghouder gemakkelijk geplaatst worden, maar er was geen bewegingsmogelijkheid. Toen ik op het punt stond de soundversie van de rode 216 van Brawa aan te schaffen heb ik maar even wat proeven gedaan met één van de twee ob Brawa's... Dat ging dus mis: lichte goederenwagens werden in een boog uit de rails gewipt. Dat kunnen we dus niet hebben. En dus maakten de drie (twee aanwezige + één geplande) plaats voor twee Piko's.

De blauwe-beige 216 177 met sound is besteld maar nog niet uitgeleverd (2022 noviteit), komt waarschijnlijk in augustus.

De rode, V 160 012 is al aanwezig, een tijdperk 3 die ik ga vernummeren in 216 021-6, om de volgende redenen:

 • 216 021-6 is in NL geweest als huurloc, in elk geval in 1984
 • 216 021-6 heeft als Bw Oldenburg gehad
 • Goede herinnering aan de 216 021-6: heb ik nog in het Altrot gefotografeerd
 • V 160 012 en 216 021-6 zijn een Krupploc
 • Leuk nummer: er staat in feite 2x 216 in het nummer
 • Model V 160 012 heeft als Bw Vuilnisdorp, 216 021-6 heeft dat ook als Bw gehad, Bw opschriften wijzig ik niet, te klein, dus blijft de vernummerde loc kloppen
   
Dit hoeven we dus niet te doen:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/216 083_1658350746.jpg)
216 083-6 met overgeschreven BD/Bw-opschriften: BD Hannover werd BD Essen, Bw Oldenburg werd Bw Oberhausen


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 Juli 2022, 06:08:54
De blauwe-beige 216 177 met sound is besteld maar nog niet uitgeleverd (2022 noviteit), komt waarschijnlijk in augustus.

Hetzelfde hier in Waldijk, maar dan de 3rail versie zonder sound en die staat nu op levertijd onbekend  :(

Ga je die ook omnummeren?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 21 Juli 2022, 09:42:46
Heb je die nog steeds niet???

Nee, ik laat deze 216 177-6 zoals ie aangekondigd is, Bw Braunschweig past mij wel: tot aan de elektrificatie van Oldenzaal-Rheine (1976) kwamen 216's van het Bw Braunschweig met goederen- en personentreinen tot Oldenzaal en Hengelo. In mijn thema wordt, zoals in de inleiding aangegeven, die elektrificatie ruim 6 jaar uitgesteld. Daarnaast heb ik goede herinneringen aan dat Bw, heb ik in 1997 bezocht:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/0264_1658391002.jpg)
Vlnr: 218 906-2 (ex-gasturbine 210 006-3), 216 179-2, 218 264-0, 216 183-2, 218 253-8 voor de bühne in het Bw Braunschweig op 07-06-1997.

Overigens & overigens is het nummer niet helemaal gelukkig gekozen: de machine werd pas in 1985 overgespoten in blauw-beige. De foto staande 216 179-2 zou beter voor mij geweest zijn: deze loc werd in 1979 blauw-beige. Maar goed, ik hanteer voor dit soort details wat minder strikte regels.

De rode 216 gaat in de huurdienst, terwijl de blauw-beige in de trek-duw te vinden zal zijn, waar eerst de blauw-beige 221 voor/achter stond. Die 221 daar mag niet van Huub... ;D Overigens zal ik de 216's ook wel een keertje van plek laten wisselen want de rode voor de trek-duw en een blauw-beige voor de Plan E-DE trein doen het ook goed...


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 Juli 2022, 10:22:41
Heb je die nog steeds niet???

Nee dus....stond voor Q4 2021 toen ik hem in November bestelde...  :(

Overigens & overigens is het nummer niet helemaal gelukkig gekozen: de machine werd pas in 1985 overgespoten in blauw-beige. De foto staande 216 179-2 zou beter voor mij geweest zijn: deze loc werd in 1979 blauw-beige. Maar goed, ik hanteer voor dit soort details wat minder strikte regels.

[Lorre aan] Dan neem je de hobby niet serieus... ;D [Lorre uit/]


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 21 Juli 2022, 11:43:46
Die 221 daar mag niet van Huub... ;D
Eindelijk iemand die naar me luistert…


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Spoorzeven op 21 Juli 2022, 15:35:22
De 216 021-6 is van 290583-020684 in Bw Oldenburg gehuisvest geweest. Die gehele periode in het rood, want de loc was op 29 december 1995 nog steeds rood (Altrot).


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Joran op 21 Juli 2022, 17:09:57
De blauwe-beige 216 177 met sound is besteld maar nog niet uitgeleverd (2022 noviteit), komt waarschijnlijk in augustus.

Hetzelfde hier in Waldijk, maar dan de 3rail versie zonder sound en die staat nu op levertijd onbekend  :(

Ga je die ook omnummeren?

Heeft die de juiste standplaats/nummer voor inzet in Nederland?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 Juli 2022, 17:25:20
Nee, die is nooit gespot in NL cq. huurloc geweest. Zal omgenummerd worden


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 21 Juli 2022, 20:13:50
In H0 zou ik dat ook zeker gedaan hebben, sterker nog, ik heb dat al meer dan eens gedaan. In N is het wijzigen van Bw's mij teveel gekriebel op de vierkante nanometer.


Overigens & overigens is het nummer niet helemaal gelukkig gekozen: de machine werd pas in 1985 overgespoten in blauw-beige. De foto staande 216 179-2 zou beter voor mij geweest zijn: deze loc werd in 1979 blauw-beige. Maar goed, ik hanteer voor dit soort details wat minder strikte regels.

[Lorre aan] Dan neem je de hobby niet serieus... ;D [Lorre uit/]

I rest your case... ;D

Eindelijk iemand die naar me luistert…

Zekers...

De 216 021-6 is van 290583-020684 in Bw Oldenburg gehuisvest geweest. Die gehele periode in het rood, want de loc was op 29 december 1995 nog steeds rood (Altrot).

In het boek De moderne tractie bij de NS in kleur staat een mooie foto van de loc met een buurtgoederentrein bij Haren.

Op 17 september 1995 fotografeerde ik de loc in Wanne-Eickel.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/0265_1658426896.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 21 Juli 2022, 20:26:05
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0489_1658427913.JPG)

Ik moest hier nog wat nieuwe locs aanmelden:

 • de bewuste V160
 • een DB 184 die onder de Nederlandse draad kon rijden
 • een tweede 2200

De DB 184 heb ik vanwege zijn schoonheid en mooie sound gekocht: het typische föhngeluid wat ik mij nog van de DB 181 herinner. Deze loc komt af en toe proefrijden onder 1500 V en gaat de feesttrein, vanwege gereedkomen elektrificatie aan het eind van 1982, trekken. De locs zijn in de jaren zeventig een keer of vier vijf in NL geweest.

De 2200 is de tweede bruine 2200 die ik heb gekocht en komt in plaats van de oorspronkelijk geel-grijze 2400 die ik niet zo mooi vind van Piko. Dit wordt een dummy en krijgt een 2300-nummer. Is vooral bedoeld als sluitloc van de klompentrein trek-duw, maar mag af en toe ook tweede viool spelen achter zijn gemotoriseerde bruine collega in een flinke goederentrein. Met beide huiven voorop, lijkt mij een prachtig gezicht. 8)Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 30 Juli 2022, 11:11:26
Ik heb denk ik in één week nog nooit zoveel pakketjes en brievenbuspost binnen gekregen voor de hobby:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0008_1659172218.JPG)

 • verdeelplaat, zoals mij hier werd aanbevolen
 • 25-pins stekkerverbindingen, zoals mij hier werd aanbevolen
 • transfers Kleinspoor o.a. voor de toekomstige IC-4 1731
 • extra decoders om door  te kunnen gaan met het V200 digi project
 • de laatste ontbrekende rails voor de testbaan, inclusief ontkoppelrail
 • railschroefjes
 • custom made nieuwe nummers voor de Piko 216

En dan liggen er ook nog pakketjes met draad en een DB-rijtuig in het Postfach in Bad Bentheim, haal ik vanmiddag op. ;D


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Spoorzeven op 7 Oktober 2022, 09:54:05
Gaan we hier even verder over dat DSB-rijtuig: hoe pak je nou dat dak aan, Frank?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 7 Oktober 2022, 22:29:01
Inkorten, net als de rest van het rijtuig. Als je heel netjes twee helften zaagt en aan elkaar lijmt, kun je zelfs de ribben onzichtbaar op elkaar laten aansluiten. De lijm fungeert tevens als een soort plamuur. In H0 vaak genoeg gedaan, nu gaan we kijken of dit in N ook kan. Zodra dit gelukt is, komen er grote ventilatoren op het dak.

Hier de hoofdrolspelers bij elkaar:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0110_1665173778.JPG)

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0111_1665173916.JPG)
Beide hebben klapvouwdeurtjes in de overgangen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0112_1665174323.JPG)
Het lijkt op een mislukte Bpmz maar het is de basis van het nieuwe rijtuig. Het dak lijkt goed te passen, maar schijn bedriegt: het dak klikt niet goed op de bak. Mogelijk dat het dak van een Eurofima rijtuig beter past. Gaan we nog bekijken.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/DSC_0112a_1665174469.jpg)
Als het inkorten van het rijtuig net zo goed lukt als de fotoshop, gaat het wel wat worden.

 

 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 8 November 2022, 20:27:52
Paul Bender (voormalig moderator bij Benelux) deed mij de suggestie aan de hand een uithaalspoor aan te leggen zodat de doorgaande sporen niet onnodig lang bezet blijven:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Ksb-Bwk_1667931712.jpg)

De baanplannen van de "ondergrondse" schaduwstations zijn in de loop der tijd eveneens aangepast. Deze sluiten aan de oostkant (A) en westkant (B) aan op het bovengrondse deel met klimspiralen, deze heb ik er nog niet ingetekend.

Oostelijke richting (Enschede-Münster en Oldenzaal-Osnabrück):
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Es-Odz-H_1667931817.jpg)

Westelijke richting (Zutphen-Deventer-Zwolle):
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/88/Zp-Dv-Zl-Rtd_1667932019.jpg)


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 14 Oktober 2023, 07:16:08
'Poes is een beetje ingedut geloof ik. Geen nieuws meer te melden?
Ik meende ook dat er al meer stond. Is er geveegd?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Joran op 14 Oktober 2023, 13:27:11
Zelfde topic bij de buren heeft hij vandaag nog gepost.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 14 Oktober 2023, 15:44:22
Ah, dank. Daar staan inderdaad recentere posts. Dan ben ik waarschijnlijk daarmee in de war geweest.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 14 Oktober 2023, 16:15:30
'Poes is een beetje ingedut geloof ik.

Ingedut niet, ik post regelmatig over het plan, zoals reeds gemeld gisteren en vandaag nog bij de Grote Buur. Alleen niet hier meer. Ik heb gemerkt dat de belangstelling voor het project, dat ik denk af te kunnen lezen aan het aantal reacties, nogal geluwd is. Dat kan aan mij liggen, de soort info of aan het mogelijke "feit" dat dit vooral een H0-forum is (mijn aanname). Als dat laatste idd klopt, snap ik dat best, dat wat mij niet zo interesseert, nodigt mij ook niet uit tot reageren. Is ook allemaal niet zo erg, maar zodra ik een 'paarlen-voor-de-zwijnen-gevoel' krijg, stop ik er op een gegeven moment mee. Ik bleef en blijf wel actief hier, want de sfeer is goed, men is behulpzaam en dat probeer ik ook te zijn. ;) 


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: hubertus op 14 Oktober 2023, 16:43:54
Ah, jammer. Grote Buur is een maatje te groot voor mij.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 14 Oktober 2023, 17:29:50
Ik denk dat de voornaamste reden is dat er hier minder mensen actief zijn dan bij die "Grote Buur". Voor mijzelf sprekend vind ik wat je doet bijzonder interessant, maar echt iets nuttigs bijdragen aan je draadje doe ik zelden, omdat 1. jij allang weet wat ik te melden zou kunnen hebben over de Twentelijn en 2. ik bijzonder weinig weet over andere schalen dan H0. Voor mij is het dus vooral halen ipv brengen, maar nu valt er ook niets meer te halen... :-[


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 Oktober 2023, 18:43:32
Jammer dat ik nu daar moet kijken hoe het verder gaat…
Je kan toch copy-paste die berichtjes hier ook plaatsen?


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Mispoes op 15 Oktober 2023, 13:46:17
Jongens toch, dit gaan jullie echt niet missen hoor... ;D

@1200blauw: niemand hoeft zich aangesproken te voelen vanwege niet reageren.

Overigens & overigens: er verandert niets aan de situatie sinds 9 november 2022, dus... ;)

Het draadje wordt niet verwijderd, het gaat niet op slot en ik ga niet weg. Misschien, als ik (over een jaar of vijf?) aan de bouw van de baan begin, kan ik het definitieve sporenplan en de bouw laten zien. Wellicht gaat het dan meer leven. Als iedereen hier daarna als een gek gaat reageren, vraag ik aan de moderatie of het draadje dicht mag. ;D
En voor degene die tussentijds updates wil zien: kom gewoon gratis gluren bij de buren (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=100747.75).Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: 1200blauw op 15 Oktober 2023, 16:55:10
@1200blauw: niemand hoeft zich aangesproken te voelen vanwege niet reageren.

Geen zorgen, ik vatte het niet persoonlijk op (y)
Wel jammer dat je alleen updatet bij de buren. dat is toch wat onpersoonlijker dan hier.


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: niels b op 15 Oktober 2023, 18:46:30
Hoi Frank,

Dan ga ik je bij de buren volgen.  (y)

Ik reageer ook lang niet altijd maar dat wil niet zeggen dat ik het niet lees en/of leuk vind om te lezen. Aan belangstelling ligt het in ieder geval niet. Maar ik herken wel wat je zegt hoor, maar ik lees het minder af aan het aantal reacties.

Grtz,
Niels


Titel: Re:Station Kassenberg (1982) in 1:160
Bericht door: Noordwaarts op 5 November 2023, 21:39:01
Oké, kijk ik voor Kassenburg wel bij de buren. Ben benieuwd waar je andere toekomstige project dan te volgen zal zijn.

mvg,
Gert