Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Pagina's: 1 ... 6 7 [8]   Omlaag
Print
Auteur Topic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid  (gelezen 20656 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
Zilte
Full Member

Offline Offline

Berichten: 190« Antwoord #105 Gepost op: 1 Januari 2021, 13:34:06 »

Hou me op de hoogte. Ik ben er ook mee bezig, maar wel met kleine stapjes. Wat wel een aanrader is je aanmelden bij het Rocrail-forum. Ongekend hoe snel je daar antwoord krijgt.
Gelogd

Met vriendelijke groet,

Zilte
1200blauw
Sr. Member

Offline Offline

Berichten: 364« Antwoord #106 Gepost op: 1 Januari 2021, 21:34:39 »

Ik heb me aangemeld, want ik heb weer een probleempje: het zou mogelijk moeten zijn rijwegen automatisch te laten genereren, maar zoals Albert het beschrijft lukt dat bij mij niet. Er staat vast ergens een piefje of palletje verkeerd.
Gelogd
1200blauw
Sr. Member

Offline Offline

Berichten: 364« Antwoord #107 Gepost op: 2 Januari 2021, 11:04:17 »

Weer een stukje verder met Rocrail. Ik heb het baanplan getekend in het pakket. De bezetmelders waren natuurlijk al aangebracht. Om de juiste adressen terug te vinden hoefde ik alleen maar een loc te laten rondrijden. Rocrail heeft een feature waarmee je kunt zien welk adres een geraakte bezetmelder heeft. Ook geeft het pakket aan welke van de in het baanplan getekende bezetmelders nog niet door de loc geraakt zijn, zodat je weet welke je nog moet definiëren. Erg handig. Wat me wel opviel is dat het formaat adres anders is. iTrain wil die in de vorm [nummer bezetmeldmodule].[nummer aansluiting] en Rocrail maakt er een 4-cijferig adres van, zonder punt. Zo is adres 1.1 in iTrain in Rocrail opeens 1601 geworden. Ik vind het best. Het werkt.

Het automatisch genereren van de rijwegen is me nog niet gelukt. Ik heb ook van het Rocrail-forum nog geen toegangscode of -procedure gekregen.
Gelogd
1200blauw
Sr. Member

Offline Offline

Berichten: 364« Antwoord #108 Gepost op: 2 Januari 2021, 13:10:46 »

Inmiddels ben ik weer een stapje verder. Het niet kunnen genereren van rijwegen kwam door een paar foutjes in het baanplan dat ik had getekend. Die kon ik na een tip opsporen door Bestand/Route/Spoorplan testen en vervolgens in de Server Monitor kijken met welke fouten het programma kwam. Nadat die fouten waren verholpen lukte het dus wel.

Het volgende probleem is dat ik het niet voor elkaar krijg een loc automatisch te laten rijden. Ik sleep een loc naar een blok. Daar wordt hij netjes getoond, maar na Start Loc en Automatisch Rijden gebeurt er niets. Als ik zelf met het schuifje de loc laat rijden volgt er een spookmelding in het volgende blok en forceert Rocrail een Stop in de ECoS (op zich wel een veilig gevoel trouwens). Weer een puzzeltje om op te lossen Smiley
Gelogd
Jakop de Bruin
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 6799


239*


WWW
« Antwoord #109 Gepost op: 2 Januari 2021, 14:48:38 »

Lekker bezig!  Duim omhoog
Gelogd

Waldijk '80-'93 en '00-'09
1200blauw
Sr. Member

Offline Offline

Berichten: 364« Antwoord #110 Gepost op: 2 Januari 2021, 19:11:39 »

Zou je zeggen he?! Toch gaat het niet van een leien dakje. Ik kwam er achter dat Rocrail het niet zo fijn vindt dat opstelsporen diagonaal en dicht langs elkaar liggen, als er een blok van moet worden gemaakt. Ik bedacht dus een stuk te hertekenen. Rocrail biedt de mogelijkheid een deel van het baanplan een stukje op te schuiven (niet heel intuïtief, maar toch), ECHTER... het bewaakt niet dat je daarmee een deel van het baanplan buiten beeld kunt schuiven. Daar kwam ik dus per ongeluk achter. Ik zag geen kans alles weer in beeld te krijgen, dus dan maar alles leegmaken en uithuilen dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan, dus "verwijder alles". Blijkt Rocrail van iedere transactie, dus ook van het verwijderen van elke cel, een backup maakt. Dat gaf een enorm verkeer op de harde schijf, met uiteindelijk een crash van Rocrail tot gevolg. Opnieuw opstarten gaf een ernstig verminkt spoorplan.
Ik heb nu de complete subdirectory van het hele baanplan weggegooid (wel backup gemaakt) en ben helemaal opnieuw begonnen. Even een tegenslagje, maar we gaan stug door.

Valt me wel op dat Rocrail minder stabiel lijkt dan iTrain. Ook als je dingen probeert te bewerken in het spoorplan terwijl Rocrail nog in de "bedienen"-modus staat crasht het pakket onder bepaalde (niet te definiëren) omstandigheden. Het is dus zaak vooral zorgvuldig te werken kennelijk.
Gelogd
1200blauw
Sr. Member

Offline Offline

Berichten: 364« Antwoord #111 Gepost op: 3 Januari 2021, 20:39:20 »

Zo, weer een stuk verder. Ik heb inmiddels het hele baanplan opnieuw getekend, met alle opstelsporen horizontaal en alle blokvermeldingen in horizontale delen van het traject opgenomen. Anders gaat Rocrail over z'n nek. Ook heb ik alle bezetmelders weer geconfigureerd en aan de juiste blokken toegekend. Daarna heb ik weer rijwegen laten genereren. Dat ging niet ineens goed, maar na wat heen en weer schuiven met een paar blokken kwam het toch op z'n pootjes terecht.
Had ik al genoemd dat Rocrail de complete loclijst uit de ECoS kan overnemen? Dat scheelt best veel werk. Nadeel is alleen dat je er dan geen plaatjes bij kunt zetten in Rocrail. Vind ik geen ramp.

Inmiddels ben ik erin geslaagd een loc van een bepaald blok naar een ander blok te laten rijden. Op de één of andere manier lukt het niet overal, terwijl toch de richtingen goed lijken te staan. Ik heb ook één situatie waar de loc door een sectie heen schiet bij het afremmen en zo een spookmelding veroorzaakt. Bij een ander blok lijkt de "in"-melder niet herkend te worden als behorend bij het blok. Daar moet ik ook nog naar kijken. Een derde situatie is vreemd. Ik stuur de loc onderweg van blok 8 naar blok 9. De loc wordt ook genoemd in blok 9. Echter raakt de loc zoek ergens halverwege het traject. Hij wordt opeens niet meer genoemd in blok 9 (nog wel in blok Cool en eenmaal aangekomen bij de "uit"-melder gaat de prik van de baan omdat Rocrail een niet-bestaanbare situatie constateert. Ik heb al naar de bezetmelder gekeken, die had inderdaad een los contact, maar verhelpen van dat probleem loste de situatie niet op. Toen heb ik er maar een eind aan gemaakt voor vandaag. Wellicht heb ik ergens in de week weer tijd. Suggesties welkom!
Gelogd
Jakop de Bruin
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 6799


239*


WWW
« Antwoord #112 Gepost op: 3 Januari 2021, 20:45:39 »

De aanhouder gaat winnen!  Wink
Gelogd

Waldijk '80-'93 en '00-'09
Pagina's: 1 ... 6 7 [8]   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
« vorige volgende »
Ga naar: