Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Mijn baan => Topic gestart door: marc_tramt op 10 Maart 2010, 22:27:55Titel: Wph Tilburg - een Nederlands rangeerbaantje
Bericht door: marc_tramt op 10 Maart 2010, 22:27:55
Ondanks dat het een tikkie saai is (de halve modelspoorwereld rijdt geel-blauw) koop ik af en toe ook wat NS-spul. Het blijft nou eenmaal herkenbaar en dat in combinatie met een beetje jeugdsentiment maakt dat ik toch soms wat aanschaf.  Het is natuurlijk ook wel leuk als het spul dan kan rijden maar om daar een hele baan voor te bouwen gaat me te ver. Een klein modulebaantje leek me daarom een aardig idee, en uiteindelijk kwam ik op het thema van een werkplaats uit, losjes gebaseerd op Tilburg. Het plan zoals het er nu ligt is het resultaat van veel schuiven en passen en meten. Het past  op 2 modules van 122x40cm en wordt opgebeouwd met Roco rails en wissels. Het thema werkplaats geeft de mogelijkheid om veel soorten materieel te gebruiken; losse locs, rijtuigen, delen van treinstellen, wagons, werkmaterieel. Op de meeste sporen kunnen 2 rijtuigen (26,4 m/1:87) staan.

Het idee voor het sporen gebruik is ongeveer als volgt:
Een trein komt binnen (van links) over het onderste spoor (spoor 1). De loc kan eventueel omlopen via spoor 2.  De 2 middelste sporen links zijn opstelsporen, elk met een lengte van 2 rijtuigen. Het spoor rechtsboven  geeft toegang tot de werkplaats (binnen een denkbeeldige traverse, eventeel een schaduwspoor aansluiten om materieel te wisselen) . Op het spoor linksboven kan ook een rijtuig binnen gezet worden (schilderwerkplaats?) en achter de loods komt nog een portaalkraan boven het spoor.  Al met al genoeg mogelijkheden om te rangeren.
En tenslotte, wanneer ga ik dit bouwen? Geen idee! Eerst tramnbaantje afronden. Misschien dat ik de ruwbouw wel eerder doe, zodat ik al kan rijden en rangeren.  De scenery volgt dan later.

Opmerkingen/aanmerkingen/reacties? Laat maar horen!

(http://www.xs4all.nl/~bruinbaa/Ontwerp%20Tilburg%20in%20Anyrail%20met%20landschap.jpg)

Titel: Re:Wph Tilburg - een Nederlands rangeerbaantje
Bericht door: neudalhausenstadbahn op 10 Maart 2010, 23:38:02
Leuk idee Marc, als je zover bent ga ik ook deze baan volgen.

Groetjes Michiel