Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Ontsporen => Topic gestart door: gerard-ns op 20 Augustus 2015, 17:57:40



Titel: 'Pantsertrein met nazischat gevonden'
Bericht door: gerard-ns op 20 Augustus 2015, 17:57:40
'Pantsertrein met nazischat gevonden'

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7124/pantsertrein_1440086183.png)
 Een Duitse pantsertrein (archieffoto, circa 1942).

Een 150 meter lange pantsertrein met aan boord oorlogsbuit die de nazi's uit de handen van het Rode Leger wilden redden en die begin 1945 verdween, is weer gevonden. Althans, dat beweren twee schatzoekers die een vergunning hebben aangevraagd om de trein te bergen.


Volgens de overlevering zou de trein vanuit het toenmalig Breslau, nu Wroclaw, naar een berg in Sileziƫ zijn gereden en daar in een tunnel zijn verborgen. De toegang tot de tunnel zou vervolgens zijn opgeblazen. Op zichzelf is dat geen vreemd verhaal; de nazi's probeerden in de laatste maanden van de oorlog veelvuldig buit uit de bezette gebieden terug naar Duitsland te transporteren.

Het is nog de vraag of de schatzoekers toestemming krijgen. De plaatselijke autoriteiten buigen zich nu over hun vergunningsaanvraag. De schatzoekers, een Duitser en een Pool, willen tien procent van de waarde van wat er in de berg wordt gevonden.

'Spooktrein met goud gevonden'

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7124/goud spooktrein_1440094267.jpg)

Een tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen trein met 300 ton goud en wapens zou in Polen zijn gevonden. Twee Poolse mannen die claimen de trein na al die jaren te hebben gevonden, houden zich echter op de vlakte hopend op geld.


De  Poolse ontdekkers eisen via hun advocaten 10% van de hele opbrengst. De Poolse overheid zegt de aangekondigde vondst 'zeer serieus' te nemen.

'Zeer serieus'

De twee zeggen de locatie van de trein met het goud pas te willen vrijgeven als ze de zekerheid hebben dat ze een deel van de opbrengst krijgen.

Het bestuur van het Poolse Walbrzych bevestigde tegenover CNBC dat het gesprekken voert met de advocaat van de twee. Dat een trein met wapens uit de Tweede Wereldoorlog werd vermist was zeker.

In de treincompartimenten zouden gevaarlijke methaangassen kunnen zitten, om die reden zou eerst de veiligheid van mensen in de directe omgeving van de trein gegarandeerd moeten worden, aldus een woordvoerster van het district.


mvg gerard


Titel: Re:'Pantsertrein met nazischat gevonden'
Bericht door: p-kokkie op 21 Augustus 2015, 12:42:25
Mooi onderwerp voor de volgende A4 diorama wedstrijd in 2016!

Gr. Pascal


Titel: Re:'Pantsertrein met nazischat gevonden'
Bericht door: Noordwaarts op 19 September 2015, 10:15:26
Wie zelf wil gaan zoeken: in ieder geval een hotel vlakbij. (http://www.dailymail.co.uk/news/article-3240066/Nazi-gold-train-finders-claims-250m-Amber-Room-stolen-Russian-Czars-Hitler-inside.html) Da's makkelijk.

mvg,
Gert