Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Ontsporen => Topic gestart door: hubertus op 7 Oktober 2014, 13:23:44Titel: Modelspoor en de wetenschap
Bericht door: hubertus op 7 Oktober 2014, 13:23:44
De belegen modelbouwers onder ons, kunnen het zich ongetwijfeld nog herinneren. Leds had je in drie kleuren: rood, groen en geel. Waarbij geel in de praktijk vaak groen was. Er waren wel blanco leds, maar wie dacht dat die wit licht uitstraalden, kwam bedrogen uit.
Juist de bij modelspoorders zo belangrijke kleuren wit en blauw, waren niet te realiseren met leds.

Gelukkig waren er Japanners die zich dit probleem van de modelspoorders aantrokken en met succes hebben geprobeerd een blauwe led te ontwikkelen. De gevolgen voor de modelspoorwereld waren enorm. De aloude gloeilamp had definitief afgedaan en daarmee de vervormingen van kunststof kappen doordat een lampje te warm was geworden. De meest fantastisch vormgegeven lichtgeleiders die toch niet deden wat de bedoeling was, werden overbodig. En eindelijk was het mogelijk echt gelijkmatige verlichting in onze rijtuigen in te bouwen, zonder dat de stroomrekening omhoog schiet.
Kortom, we mogen deze heren dankbaar zijn. En ook de Kungliga Vetenskapsakademien hebben het belang van deze uitvinding voor ons hobbyisten op waarde weten te schatten door hiervoor de Nobelprijs voor natuurkunde (http://www.nu.nl/buitenland/3897023/nobelprijs-natuurkunde-uitvinders-blauwe-led.html) toe te kennen.

Huub


Titel: Re:Modelspoor en de wetenschap
Bericht door: Noordwaarts op 7 Oktober 2014, 14:00:37
Daarmee doen ze de uitvinders feitelijk nog te kort, want gezien het feit we nu verlost zijn van vervormingen van kunststof kappen, vind ik dat naast deze Nobelprijs ook de Nobelprijs voor de Vrede hen toekomt. En nu ik er over nadenk: ook de Bond Tegen het Vloeken zou best een duit in het zakje mogen doen!   :D

mvg,
Gert


Titel: Re:Modelspoor en de wetenschap
Bericht door: hubertus op 7 Oktober 2014, 17:07:35
Al kunnen de ledjes tegenwoordig zo klein zijn, dat de Bond Tegen het Vloeken ook wel eens recht zou hebben op een deel van de bijbehorende geldprijs.  :D :D

Huub


Titel: Re:Modelspoor en de wetenschap
Bericht door: Noordwaarts op 7 Oktober 2014, 18:28:35
Gloeiende, gloeiende! O nee, zo gloeien juist niet meer.   8)

mvg,
Gert