Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Pagina's: 1 [2] 3   Omlaag
Print
Auteur Topic: Houtoverslag  (gelezen 55315 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #15 Gepost op: 23 Mei 2015, 21:25:48 »

Het huisje zit in elkaar. Gewoon met houtlijm de wandjes aan elkaar gezet. Vanwege het zeer dunne hout (0,6 mm balsa) is het niet erg stabiel. Daarom heb ik in de hoeken een extra profieltje (1*1 mm) gelijmd en ook onder het dak een tweetal balkjes van 2 * 0,5 mm. Dat geeft straks ook wat steun voor het golfplaten dak.

En het huisje ook aan de voorkant:


Het laadperron is nu geverfd met lichtgrijs van Revell en daarna met wit weer wat lichter gemaakt. Daarbij heb ik de verf zoveel mogelijk van de penseel geveegd, zodat die bijna droog is. En daarmee dan zoveel mogelijk de stenen verven en de voegen grijs laten.

Daarna heb ik de balsa strips rondom het perron gelijmd en op hoogte gesneden. Nadat dat goed gedroogd was, heb ik nog van 0,5 mm profieltjes een band langs het perron gelijmd en die met het bruin/zwarte verfmengsel behandeld. Tot slot het geheel wat verouderd met pigmentpoeder van Artitec in de kleur steenkrijt.
Het perron zal ik nog wel wat verder verouderen met groene, gele en bruine pigmentpoeder en wat opgroeiend groen.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #16 Gepost op: 31 Mei 2015, 10:29:16 »

De rotspartij links achteraan staat er nu ook. Eerst heb ik een paar stukken piepschuim op de onderplaat gelijmd om wat hoogte te maken en daarop heb ik een paar stukken rots gelijmd. Die rotsen heb ik van gips gegoten in mallen van Woodland Scenics. Daarna heb ik met een mengsel van gips en Alabastine muurvuller de stukken rots met elkaar verbonden en ook een laag over het piepschuim geboetseerd. Daar moet je wel een laag van minstens 2 millimeter overheen smeren, anders blijft het te kwetsbaar.
Vervolgens heb ik het geboetseerde mengsel, nadat het is uitgehard, nog bewerkt met een raps, beitel en schroevendraaier om het wat minder glad te maken. Daardoor past de structuur wat beter bij de gegoten rotsen.
Het resultaat zie je op de foto.
Wat je daar ook kunt zien, is de mosvorming, een beetje gelig en groenig, op het laadperron. Die heb ik met pigmentpoeder van Artitec aangebracht. Dat doe ik met een fijn penseeltje, dat nadat het in het poeder is gedoopt nog even aftik om zo weinig mogelijk poeder aan te brengen. Het is gemakkelijker om later nog wat meer aan te brengen dan om wat weg te halen.Op deze foto kan je zien dat ik de rotsen gekleurd heb.

De werkwijze die ik daarvoor gebruik is om in mijn linkerhand een pipetje met schoon water te hebben en in mijn rechterhand een kwastje met verdunde grijze verf, in dit geval Steingrau van Revell Aqua Color. De verdunde verf is ongeveer 1 deel verf en 2 delen water. Uit het pipetje laat ik vanaf het hoogste punt wat water lopen en direct daarna tip ik met de kwast in het water. Daardoor stroomt de verf met en in het water naar beneden. Belangrijk is dat je voldoende water gebruikt, zodat de verf niet meteen in het gips trekt. Dan wordt het een egaal grijze massa en dat is nou net niet de bedoeling. Laat die verf maar lekker stromen, dan krijg je vanzelf kleurverschillen. Je kunt altijd achteraf nog een keer met water en verf eroverheen gaan.
Na afloop nog even goed controleren of je al het gips hebt gehad en er dus geen witte plekken meer zijn. Plekken die je nog te licht vindt, kun je dan meteen nog een beetje bijwerken met water en verf.
Gelogd
H0llandsBouwwerk
Full Member

Offline Offline

Schaal: Z
Systeem: Analoog
Berichten: 117WWW
« Antwoord #17 Gepost op: 31 Mei 2015, 10:56:44 »

Ziet er veelbelovend uit   Duim omhoog
Gelogd

Met een groet, Peter van Seuren. († 1949 - 2016)
Modelbouwer van Nederlandse gebouwen en andere objecten.
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #18 Gepost op: 31 Mei 2015, 18:14:07 »

Dank je wel, Peter.

Ondertussen nog wat aan de kraan gewerkt. De kraanarm heb ik bovenaan aan de staander bevestigd met een stukje ketting van Weinert, nummer 9318; die is ongeveer 1 mm dik en dus wat aan de dikke kant (16 cm in het echt), maar een kleinere kon ik niet vinden. Onderaan heb ik de arm gewoon met houtlijm aan de staander bevestigd. De ketting heb ik aan beide kanten met secondenlijm vastgemaakt. En daarmee heb ik ook de hijsketting vastgezet.Het dak zit nu op het schafthuisje en dat heb ik meteen maar wat verweerd. De eerste laag was het zelfde bruin/zwarte verfmengsel als voor het laadperron. En daarna heb ik er met roodbruin van Tamiya en de bekende pigmentpoeders van Artitec nog wat roest- en mosaccenten op aangebracht. De onderkant van het dak is matgrijs van Revell.


Tenslotte (voor vandaag) nog het vooraanzicht van het huisje. Als je heel goed door de deuropening kijkt, kan je nog een stukje van de tafel zien.
De potkachel moet ik nog plaatsen.
Bij een houtoverslag is natuurlijk hout in overvloed, dus heb ik maar een voorraadje brandhout aangelegd.

Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #19 Gepost op: 10 Juni 2015, 18:59:44 »

Op een diorama met houtoverslag horen ook bomen thuis, vind ik. Ik heb ervoor gekozen om een stel goedkope bomen te kopen en die vervolgens te gaan verfraaien. Op de foto zie je links de aangepaste boom en rechts de originele. Het resultaat heb ik bereikt door met een scherpe zijsnijtang onregelmatige happen uit de boom te knippen en daarna met een stevige kwast houtlijm op de buitenkant van de boom te smeren en die vervolgens te voorzien van strooisel van Woodland Scenics. Ik gebruik daarvoor Green grass of Weeds, beide fine turf.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #20 Gepost op: 20 Juni 2015, 18:22:33 »

Ik had nog een mooi stuk Peco-rails liggen, maar dat is te kort voor een A4tje. Daarom heb ik besloten om een stootblok te bouwen.

Wat ik ga gebruiken:
  • een blokje styrodur van ongeveer 17 * 17 mm en een dikte van 8 mm
  • twee stukjes messing H-profiel van 1,5 * 1,5 mm en 8 mm lang
  • een stukje hout van 17 mm lang, 2 mm breed en 1 mm dik
  • twee buffers
  • twee stukjes profiel van ongeveer 2 * 2 mm, waaraan de buffers worden bevestigd.
Het blokje schuim heb ik met een scherp mesje op maat gesneden; aan de voorkant heb ik het schuin afgesneden. De hoogte van het schuimblokje komt overeen met de onderkant van de buffers van de wagons. Daarna met een fijn borsteltje en schuurpapier wat opgeruwd en tenslotte met lichtgrijze verf (Revell Aqua Color Hellgrau) geschilderd.
De H-profieltjes en de bufferhouders heb ik matzwart geschilderd.
Het stukje hout heb ik een beetje vervuild met sterk verdunde Hellgrau.
De H-profieltjes worden - voorzien van een beetje houtlijm - verticaal in het blokje schuim gedrukt. Het is wel verstandig om een gaatje van ongeveer 1 mm voor te boren, anders krijg je geen mooi resultaat.
De kleine plaatjes heb ik eerst op het hout gelijmd, symmetrisch met een hart-op-hartafstand van 11 mm (dat is de afstand tussen de buffers op het rollend materieel).
En daarna met een handboortje van 0,9 mm een gat geboord voor de buffers en de buffers erin gelijmd, ook met houtlijm.
Als laatste heb ik het houten balkje tegen de H-profieltjes gelijmd.
Het resultaat:


Nu nog wat verder verweren met sterk verdunde zwarte verf en pigmentverf (groen mos, geel mos, roest) en dan kan het op mijn diorama gelijmd worden.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #21 Gepost op: 20 Juni 2015, 21:09:28 »

Als 'toetje' voor vandaag de vorderingen aan de rotsen. Er is al wat begroeiing te zien. Maar met de wisselvallige dagen verwacht ik dat er snel wel wat meer groen te zien zal zijn.
En door het vocht zal de rails ook wel snel gaan roesten.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #22 Gepost op: 28 Juni 2015, 21:00:14 »


En inderdaad, de zon en de regen hebben hun werk gedaan. De rotsen zijn veel meer begroeid en de rails zijn roestig geworden.
Nu nog een vrijwilliger vinden om het roest eraf te rijden. Misschien de Stoom Stichting Nederland?
Gelogd
Jefftrack
Administrator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Digitaal
Berichten: 1071« Antwoord #23 Gepost op: 30 Juni 2015, 13:34:14 »

 Grin Grin Grin je bent lekker bezig en dat met dit weer  Duim omhoog

Jeffrey
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #24 Gepost op: 5 Juli 2015, 15:55:44 »

Nu staat het stootblok ook op zijn plaats. En meteen omgeven met groeiend spul en wat zand.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #25 Gepost op: 11 Juli 2015, 15:38:29 »

De bodem is voorbereid voor het plaatsen van het schafthuisje. De tafel en de bankjes staan er ook al. Nu het huisje nog..
Voor de potkachel zal af en toe hout moeten worden gehakt; hiervoor is al een afgezaagde boomstam voorzien, rechts op de foto.
De omgeving van de bodemplaat is voorzien van zand (Anita Decor), van mijn mengsel van diverse soorten turf van Woodland Scenics en van struikjes van Noch.Ook heb ik een paar bomen geplaatst aan de achterkant van het diorama. De ondergrond heb ik gelijmd met houtlijm en die grond bestaat uit losjes gestrooid
Soil turf van Woodland Scenics, fijngestampte dorre boomblaadjes uit eigen tuin, zand en groene turf van Woodland Scenics.En tenslotte nog een foto, waar de bomen in hun geheel op staan.
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #26 Gepost op: 22 Juli 2015, 20:54:16 »

Gekapte bomen worden uit het bos gesleept met paarden. De boom hangt aan de paarden met een touw. Dat touw heb ik nagebootst met zwart geverfd koperdraad van een spoeltje dat ik ooit uit een elektrisch apparaat heb gesloopt. De diameter van het koperdraad is ongeveer 0,2 mm.


De bomen worden met de hand op lengte gezaagd voordat ze op de wagons worden getakeld. Het personeel moet ik er nog bij zetten.

Er ligt nog wat voorraad te zagen bomen.... Alle boomstammen komen van snoeiafval uit eigen tuin, onder andere van een kerria.
Gelogd
Jefftrack
Administrator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Digitaal
Berichten: 1071« Antwoord #27 Gepost op: 24 Juli 2015, 09:00:10 »

Nice ..... Duim omhoog

Jeffrey
Gelogd
Trainbuffn
Jr. Member

Offline Offline

Berichten: 76


« Antwoord #28 Gepost op: 18 September 2015, 17:47:23 »

En toen was 'ie klaar, mijn diorama. Grin


Het schafthuisje is kant en klaar en voorzien van binnenverlichting, maar die brandt niet op de foto. Houtstapel voor de potkachel, een ladder, een bankje om buiten te kunnen zitten bij mooi weer en - aan de linkerzijkant - een fiets. De hond heeft het ook wel naar zin met alle vrijheid.


Alsof de houtstapel nog niet hoog genoeg is... Maar ja, hout zat in de omgeving.


Krijg die boomstam maar eens netjes op de rongenwagen gelegd!


De paarden worden opgejaagd door het mannetje met de bruin/gele jas.


En tot slot een overzicht van mijn diorama.

Veel succes voor de deelnemers die nog niet klaar zijn met hun diorama en tot ziens op Eurospoor.
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 1802


« Antwoord #29 Gepost op: 18 September 2015, 18:21:27 »

Ziet er goed uit! Mooi!

Laat je het vloertje van die blokhut zo?
Welke gedachte zit daar achter?

Mvg,
 Sander
Gelogd

mvg,
 Sander
Pagina's: 1 [2] 3   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumA4 Diorama wedstrijd2015Topic: Houtoverslag
« vorige volgende »
Ga naar: