Zoeken

 
Geavanceerd zoeken



Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenDigitaalTopic: Stoomloc gedigitaliseerd Rookgenerator vervangen?
Pagina's: [1]   Omlaag
Print
Auteur Topic: Stoomloc gedigitaliseerd Rookgenerator vervangen?  (gelezen 8649 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
Zuijlen
Newbie

Offline Offline

Berichten: 2


« Gepost op: 3 November 2019, 15:57:01 »

Beste mensen,
Ik heb zojuist een br01 digitaal gemaakt van Fleischmann. Deze heeft een rookgenerator nr 10 van Seuthe. De rookgenerator wil ik schakelbaar maken. Er zit een Lopi 4.0 van ESU. Uiteraard kan ik de rookgenerator op een uitgang schakelen. De nr 10 van ESU vreet helaas behoorlijk veel stroom. Is het misschien verstandiger om er een Seuthe 11 in te zetten? Deze 11 is geschikt voor digitale stroom, volgens Seuthe zelf, en hij heeft schijnbaar een hogere ohmse weerstand zodat ie de decoder minder belast.
Kan iemand mij antwoord geven op deze vraag?
Alvast bedankt voor het meedenken!
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 2028


« Antwoord #1 Gepost op: 5 November 2019, 09:53:55 »

De Seuthe 10 is eigenlijk voor analoog gebruik en trekt 120mA.
De Seuthe 11 is voor digitaal gebruik en trekt 70mA.

De decoder die jij omschrijft heeft belastbare functieuitgangen van 250mA met een maximum van 500mA voor alle uitgangen samen.

Technisch gezien zou het moeten werken. Echter zou ik de Seuthe 10 vervangen voor de 11. Dit om de stroomopname te beperken en deze te kunnen gebruiken voor andere toepassingen zoals verlichting of automatische koppelingen.
Gelogd

mvg,
 Sander
vanderzee
Newbie

Offline Offline

Berichten: 8


« Antwoord #2 Gepost op: 5 November 2019, 21:47:39 »

Een stukje theorie.
De mate van rookontwikkeling (pardon, stoom) is afhankelijk van de ontwikkelde warmte in schoorsteen. Die warmte is een product van spanning en stroom. Analoge banen hebben vaak een variabele rijspanning van 10-16 volt. De 10 moet bij die rijspanning voldoende verdamping ontwikkelen en moet er een redelijke stroom lopen. Digitale banen staan altijd onder spanning. Op de + van de decoder is 18-22 volt beschikbaar. De 11 kan dan continu warmte ontwikkelen en dan hoeft er minder stroom door heen te lopen. Je kan een 10 op een decoder aansluiten (1 draad, dan zit de 10 ook op het trein chassis!) maar veel treiners zetten hem op een functie aansluiting met dimoptie. Ik ken de ESU niet persoonlijk, maar handleidingen spreken van een programmeerbare waarde op een functie van minimaal 1 tot maximaal 255 (4 tot 250 mA). Laat je 255 staan, dan is de 10 onnatuurlijk enthousiast en zal je vaak moeten "tanken". Wat die extra warmte in je lokje aanricht.... . Misschien eerst programmeren op waarde 160 en dan kijken hoeveel verdamping dat geeft. Die warmte kan je altijd met bijv. in stappen van 5 naar boven of naar beneden bijstellen voor het gewenste effect. Is dit allemaal te veel gedoe, dan is een 11 de snelste optie, en hoeft de functie aan/uit geen dimoptie te hebben. De handleiding van de lopi zou ook de rookgenerator als aansluit accessoire ergens moeten benoemen.
Mogelijk is dit een (iets uitgebreider) antwoord op je vraag.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenDigitaalTopic: Stoomloc gedigitaliseerd Rookgenerator vervangen?
« vorige volgende »
Ga naar: