Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Tafelbaan - voor de klein behuisden
Pagina's: [1]   Omlaag
Print
Auteur Topic: Tafelbaan - voor de klein behuisden  (gelezen 31640 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
Maarten
Newbie

Offline Offline

Berichten: 4« Gepost op: 31 Januari 2010, 15:26:33 »

Voor die mensen die klein behuisd zijn en net als ik niet een aparte kamer voor hun treinenhobby hebben wil ik hier mijn project van de "Tafelbaan" laten zien. Hij is elders ook al getoond maar kort samengevat kan mijn voorbeeld wellicht leuk zijn ter inspiratie voor anderen. Om maar te laten zien dat een kleine modelbaan echt kan ook al heb je géén ruimte. Waar een wil is is een weg.

Het idee is simpel: ik heb zelf een tafel gemaakt uit oude onderdelen en heb de maatvoering ingesteld op mijn (simpele) baanplan. De tafel heeft een dubbele bodem en als ik het blad eraf neem dan hou ik een lage bak over waarin mijn modelbaan in schaal HO ligt.

Foto van de tafel in opbouw met de aanleg van de dubbele bodem


Mijn baanplan wordt heel simpel en ik maak gebruik van de krappe boogstraal R1. Dat is dus een boogstraal van 356,5 mm, de diameter wordt dan ruim 70 cm. Voor de aanleg gebruik ik Fleischmann profirails. Deze krappe bochten zijn natuurlijk niet zo'n fraai gezicht en daarom bouw ik in de bak zogenaamde 'bochtverhullers' om de ergste krapte buiten beeld te houden.
Het hele baanplan laat ik hier zien


De hoogte van de binnenbak is hoog genoeg voor treinen en zelfs seinen en lantaarnpalen.


En toen kon de ruwbouw en het testen van de aansturing beginnen. Ik blijf bij deze baan bij analoge aansturing. Dat hoeft verder hier niet uitgespit te worden. Ik wil vooral de optie van de baan IN een tafel laten zien.


Nog een 'bochtverhuller' aan de andere kant van de tafel


En dan hier even mijn eerste opzet voor de simpele aansturing met Flaieschmann schakelaars. Ik ben nog bezig dit aan te passen, maar dit geeft al een indruk. Dit verdwijnt ook allemaal onder het tafelblad zodra ik iets anders wil doen dan de hobby.


En omdat het binnenklimaat in de tafel maakte dat rails begon uit te slaan (met dicht tafelblad erop) heb ik aan de onderkant van de dubbele bodem ventilatiegaten gemaakt. Grote gaten van een paar centimeter uitgeboord, en met horgaas rondjes eroverheen geplakt zodat geen insecten zich gaan nestelen in de tafel.


Voor nu nog een laatste plaatje van de ruwbouw


Zoals ik al zei, waar een wil is is een weg, ook al heb je geen ruimte in je huis  Grin
Gelogd
Paul VT 11.5
Full Member

Offline Offline

Berichten: 140


Kyllburg in H0


« Antwoord #1 Gepost op: 1 Februari 2010, 01:23:48 »

Er zijn zat mensen met hetzelfde probleem als jij: gebrek aan ruimte!
Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking. Ik hoop alleen dat de krappe
bogen geen probleem zijn voor je materieel ed. Suc6!

Greetz, Paul
Gelogd
Maarten
Newbie

Offline Offline

Berichten: 4« Antwoord #2 Gepost op: 1 Februari 2010, 13:12:17 »

Ha Paul,
de R1 boog maakt dat ik niet alles kan laten rijden inderdaad. Maar op zo'n afstand laat je ook geen mega-sneltrein rijden. Het moet ook allemaal een beetje in verhouding blijven. Hoewel ik denk aan Nederland ca 1950 heb ik er al eens een ROCO BR01 op laten rijden en dat ging zonder problemen. Maar ik heb al begrepen dat ik daar geluk mee heb gehad met deze uitvoering. Veel van dat soort locs redden het niet. Maar zoals gezegd, het materieel moet ook eigenlijk passen bij het formaat baan dat ik hiermee uitbeeld.

Feit is dat ik hiermee gewoon een baantje heb waar ik treinen kan laten rijden zonder dat het me ruimte kost in huis. Ik persoonlijk vind het jammer als een trein alleen maar in een vitrine mag staan. Ik wil het spul kunnen laten rijden  Grin
Gelogd
Paul VT 11.5
Full Member

Offline Offline

Berichten: 140


Kyllburg in H0


« Antwoord #3 Gepost op: 11 Februari 2010, 00:14:45 »

Maarten,

Hoe ga je eigenlijk nu eea aanpakken met scenery (lijkt mij geen ruimte meer voor?)
of gaat het puur om het rijden/rangeren? Zeg maar een shunting game waar die Engelsen
zo gek op zijn?

Greetz, Paul
Gelogd
Maarten
Newbie

Offline Offline

Berichten: 4« Antwoord #4 Gepost op: 11 Februari 2010, 23:15:44 »

Ha Paul,

in de tafel is inderdaad geen ruimte voor een flinke entourage. Mijn gedachte gaat echter uit naar een Hollands landschapje met flauwe duinen en een zogezegde "lege" inrichting. Slechts een enkel huis, wel een klein landerig stationnetje en verder vooral kaal landschap met een rustiek weggetje. Less is more

Het heeft me even structureel aan tijd (en geld) ontbroken dus de aankleding heeft nog even op zich laten wachten. Ik ben desondanks al bezig om een vooroorlogse duinvilla te bouwen en ik heb al een dorpsstationnetje op het oog wat ik wil reconstrueren. Verder zal er hooguit een enkel huis(je) bijkomen. Voor de aankleding dan nog een onbewaakte overweg, een verstild perronnetje en wat rommelige aankleding op het goederenspoortje. Lantaarnpaaltjes, overweglichtjes en wat seinpalen uit seinbeeld '46 heb ik al in huis en zullen tezijnertijd hun plek op dit baantje vinden.

Voor een mooie weergave van duinen ben ik nog aan het oriënteren op andere voorbeelden die voorhanden zijn in de diverse fora en wil ik over niet al te lange tijd eens gaan beginnen met proberen.
Gelogd
Buffer
Newbie

Offline Offline

Berichten: 9« Antwoord #5 Gepost op: 8 Maart 2010, 22:17:53 »

Mooi prosjekt Maarten, ben benieuwt hoe het wordt. Smiley

Niels
Gelogd

Niels de Ruijter
Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.
Pagina's: [1]   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Tafelbaan - voor de klein behuisden
« vorige volgende »
Ga naar: