Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Mijn baan => Topic gestart door: rjr op 17 April 2012, 13:17:33Titel: van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 17 April 2012, 13:17:33
ben intussen al een mooi tijdje met mijn baan bezig. Een goede naam voor de baan opzich vind ik lastig, maar aangezien er op de baan 3 stations gaan komen,
1 Schwarzburg, een middelmatig doorgangs station.
2 Baden-Baden, een groot kopstation.
3 <nader te bepalen> klein kopstation met industrie.

heb ik het topic hier maar zolang vernoemd naar de 2 bekende stations.

De baan is intussen geruime tijd in opbouw. ben iemand die soms snelle sprongen maakt, maar vervolgens ook lange tijd stil kan liggen omdat er gewoon gereden wordt, en niet echt veel opbouw. Toch hebben we intussen wat aankleding gemaakt, en is het niet meer alleen een trein die over planken rijd. Mede daarom zit ik al langere tijd te denken om er eens een topic over te starten met de huidige gang van zaken. Vandaar mijn poging.

Het idee achter de baan:
Niet gericht op iets in het echt, maar volledig mijn weergave van de werkelijkheid.
heb redelijk wat treinen, en zie ze graag zoveel mogelijk op de baan, beschikbaar om te rijden. Dus heb ik redelijk wat ruimte nodig op mijn schaduwstation.

Daarnaast vind ik een doorgaand station mooi om het treinverkeer, en de mogelijkheid dat er van alles beweegd zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Mooi afwisselend treinverkeer over het station.

Voor het rangeerwerk is een kopstation interessant. Loks afkoppelen, naar draaischijf, andere lok voor de trein en klaar voor vertrek. Hier moet ook mogelijkheden zijn om goederentreinen uit te rangeren, wat goederen overslag.
En natuurlijk de grote lokverzorging.

Voor mijn kleine loks is een lokaalspoortje met een klein stationetje een mooie optie.

Daarnaast moeten ook de kinderen aan hun trekken kunnen komen, en lekker op een eigenstukje ervaring opdoen met deze hobby. Wat mij vanuit mijn jeugd ook bijgebleven is, en als zeer positief ervaren, de mogelijkheid om al vroeg treinen uit te wisselen met de baan van mijn vader. Hierdoor kun je met een klein beetje materieel toch een afwisselend beeld krijgen op de baan.

Verder natuurlijk wat standaard regels zoals daar zijn:
Scherpe bochten zo veel mogelijk buiten beeld (redelijk gelukt, kinderbaan is een uitzondering hierop)
Overal bij kunnen ( en ondanks het drukke sporenplan kan ik inderdaad overal bij, deels doordat onderdelen weg te halen/klappen zijn )

Het rijdend materieel
Mijn voorkeur gaat uit naar het stoomtijdperk, waarbij ik me niet al te strak aan 1 tijdperk hou. Zolang het stoom is past het bij elkaar. Daarnaast heb ik ook wel wat diesels, daarbij probeer ik me wel te beperken tot tijdperk III

Een enkele elektrische lok vanuit tijdperk 3 spreekt mij ook wel aan, maar vind wel dat ik dan ook bovenleiding moet hebben, en dat over de gehele baan vindt ik dan weer niets omdat de stoom dan niet zo mooi uitkomt. Als oplossing heb ik op 1 van de stations een stukje smalspoor. Dat wil ik dan te zijnertijd van bovenleiding voorzien, zodat daar een krokedil op kan rijden. Een stukje van de rails ligt daarvoor al wel, maar een lok daarvan heb ik nog niet. enkel 1 personen wagen.

Het sporenplan:
De wensen zijn nogal fors, dat is mij bekend. De totale ruime die ik beschikbaar heb valt binnen de 4.4m X 3.3m, waarbij op bepaalde punten ook nog rekening gehouden moet worden met schuin dak. Dus niet echt heel groot voor dit wensenplaatje. Toch heb ik een baanplan kunnen bedenken waarbij het allemaal mogelijk is. Door in lagen en zones te werken is het mogelijk veel te doen op de relatief kleine ruimte, waarbij er ook nogaltijd ruimte is voor andere zaken dan alleen maar rails.

Op de onderste laag heb ik 2, in elkaar verweven schaduwstations.
1 van 12 sporen waarvan de laatste altijd vrij moet blijven als doorloop spoor, en toegang tot het tweede kleinere schaduwstation van 9 sporen. Aan het eind van dit schaduwstation komt ook het eerste schaduwstation weer terug. (misschien is het geheel ook als 1 groot schaduwstation te zien, toch zie ik het zelf graag als 2 )
schaduwstation 1 heeft 1 extra lang spoor, voor de echt lange trein, de andere sporen zijn ook al redelijk lang, en treinen met meer dan 20 wagen, of een personen trein met 7 lange 4 assige rijtuigen kunnen hier zonder probleem een plaatsje vinden.
Schaduwstation 2 is wat beperkter in de lengte voor de kortere treinen.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_1_1334660316.jpg) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_1_1334660316.jpg)

Vanuit de schaduwstations kunnen er keuzes gemaakt worden. Als eerste is er de verbinding met de kinderbaan, waar ook afzonderlijk rondgereden kan worden ( de baan in werkelijkheid is iets anders wegens wat zijsporen bij een station, maar de plannen van de kinderen zijn intussen weer veranderd, en de baan zal dus weer wijzigen, voor het gemak in mijn overzich is dit enkel een rondje )

Als de trein verder rijd kan er gekozen worden voor de klimspiraal naar boven naar de stations, of beneden blijven en het schaduwstation weer inrijden.
Het 2 sporig deel onderaan is in zicht en heeft reeds aankleding. Het schuine deel is op een opklapbare brug voor de deur.

Als de trein naar boven gaat komt deze via een klimspiraal op het paradespoor naar de anderekant van de kamer.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_2_1334660389.jpg) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_2_1334660389.jpg)

Hier komt na een halve lus, het spoor station Schwarzburg binnen. Ondanks dat er 2 sporen rechts het station binnen komen zie ik dat als 2 enkele sporen die elke een andere kant op gaan. Hierdoor is op beide sporen dus 2 richtingsverkeer mogelijk wat voor een afwisselend rijbeeld zorgt.
Ook zit er aan de rechterkant een aansluiting naar een klein schaduwstation. De treinen kunnen van Schwarzburg hierheen rijden, en andersom, vanuit het schaduwstation via station Schwarzburg, de rest van de baan weer op.

Als laatste heeft de trein de mogelijkheid langs het station door te rijden richting de andere kant van de kamer, hierbij blijft de trein dus buitenbeeld, en komt vanuit de andere kant station Schwarzburg binnen.

Ook aan de linkerkant van Schwarzburg zie ik de twee sporen als 2 enkelsporige aansluitingen.

bij vertrek vanuit Schwarzburg links heeft de trein de mogelijkheid te keren en weer vanuit links station Schwarzburg binnen te rijden. Ook kan de trein rond rijden, en weer van rechts station Schwarzburg binnen te rijden. Of de trein rijd rond, en kiest aan de rechterkant weer voor het hoofdspoor naar beneden naar de schaduwstations.

Als laatste zijn er vanuit beide vertrekkende sporen aan de linker kant van Schwarzburg, mogelijkheden om de sporen verder naar boven te kiezen naar het kopstation Baden-Baden.

De twee sporen naar Baden-Baden komen in zicht, met een bergkam er tussen waardoor ze als het ware beide in een verschillend dal zitten. Mede hierdoor is ook het uiteindelijke sporen plan vrij rustig.

Aan de linker kant is er ook nog een aftakking naar kleine lokverzorging. 1 spoor die een lokloods binnen rijd, in de lokloods is vervolgens een wissel met de mogelijkheid 3 treinen neer te zetten. Hierdoor kan een binnen komende lok verwisseld worden door een andere lok, zonder dat er in zicht veel ruimte nodig is om de loks ook te plaatsen.

Als de trein aan de rechterkant Schwarzburg verlaat heeft de trein dus de mogelijkheid te vertrekken naar beneden naar de schaduwstations. De trein kan echter ook kiezen om boven te blijven, en aan de linkerkant Schwarzburg opnieuw binnen te rijden.

Tot hier ligt het railplan er al, en wordt er al druk mee gereden.
De rest is nog toekomst muziek, en kan in de praktijk nog wel een beetje aangepast worden.

Op het eerste spoor van station Schwarzburg is een combinatie met smalspoor gemaakt (groen op de tekening ). aan het eind van het spoor gaat het smalspoor zijn eigen kant op. Heeft nog een klein eigen kopspoortje op het station, en verdwijnt vervolgens ook de tunnel in naar een nog te bouwen 3 sporig eigen schaduwstation.

Als laatste gaan er dus 2 afzonderlijke sporen verder naar boven naar station Baden-Baden.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_3_1334660814.jpg) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_3_1334660814.jpg)

Doordat ik ook hier de sporen weer als 2 afzonderlijke enkelsporige trajecten zie kunnen er dus gelijktijdig 2 treinen binnen komen op station Baden-Baden, of 2 tegelijk vertrekken, of 1 binnen komen en 1 vertrekken.
De sporen komen hier achter de grote lokloods langs, over de wisselstraat richting de stationsporen.
Het station bestaat uit een 3 tal sporen voor personen vervoer, 2 voor goederen vervoer, met daarnaast nog wat bedrijfsporen voor goederen overslag. Wat dat precies gaat worden is nog niet bekend.
Vervolgens kan er via de lokverzorging naar de draaischijf gereden worden.
het stukje links van het station, voor het schuine deel, en dus voor de deur, wordt een optioneel deel, die weg te halen is zodat de kamer goed toegankelijk is. Door de wisselverbindingen op re rest van het station, is het ook mogelijk zonder dit deel toch te rijden op het station. Maar als we het wel plaatsen kan een lok die binnen komt al makkelijker naar de logverzorging, dan wel kunnen er langere treinen binnen komen.

Als laatste is er achter de lokloods nog een extra aftakking die via wat bruggen over de hoofdbaan richting een klein kopstation links in de kamer gaat. Hier komt ook een bedrijfsaansluiting voor het nodige rangeer werk. Daarnaast is in die hoek ruimte voor een stad.

Zoals gezegt, dit laatste gedeelte is nog in opbouw. Hier kunnen wel wat veranderingen nog gaan optreden. Zo zal er nog wel wat schuifwerk plaatvinden om de sporen van de lokverzorging goed uit te laten komen. Is er nog de mogelijkheid om achter de loods in de hoek een kopspoortje te maken om een lok klaar te zetten, of een extra uitloop spoor te maken.

Als zichtbaar gedeelte komen we dan op het volgende:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_zichtbaar_1334660845.jpg) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/huidigebaan_zichtbaar_1334660845.jpg)

Daarnaast dus ook de kinderbaan, die er onder ligt, en zoals een module op beurzen van een "dak/lichtlijst" is voorzien.

Tot zover de eerste bijdrage van het idee. Zoals gezegt begint de baan intussen ook kleur en natuur te vertonen, en zal binnen kort ook daarvan wat foto's plaatsen om een indruk te krijgen van het geheel.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 17 April 2012, 13:24:37
Indrukwekkend sporenplan! Ik zie uit naar de foto's die je in het vooruitzicht stelt.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 17 April 2012, 13:40:43
Interessant en -inderdaad- indrukwekkend sporenplan.
Ben benieuwd naar de hier op volgende update's.  :)

Mvg,

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 17 April 2012, 15:12:57
Hierbij dan de eerste paar foto's:

De eerste de uitgang van station Schwarzburg aan de rechterkant van de sporenplan.
De tunnelportaal, gemaakt van dasklei. De rotsen van gips. Hogere begroeiing moet nog aangebracht worden, en mijn begrasser heeft intussen een update gehad, en zal hier en daar ook nog even wat bij betrokken gaan worden.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0655_1334667408.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0655_1334667408.JPG)

1 wisselaandrijving aan deze kant moet nog veranderd worden naar een aandrijving onder de tafel. Maak ik gebruik van zowel geheugendraad aandrijvingen, als servo aansturing.
Daarnaast reeds beetje begonnen met de kabelgoten voor de sturing van de seinen/wissels, alvorens de ballast aan te brengen.

De armseinen staan aan deze kant van het station reeds op hun plaats.

Hierbij nog wat meer een overzichtsfoto richting dezelfde kant van het station.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0661_1334667559.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0661_1334667559.JPG)

Hierop is ook de aansluiting van de smalspoorbaan op het eerste stations spoor te zien, en achter in de hoek het kleine schaduwstation. Daarboven komt dus nog een plaat voor de lokverzorging en wisselstraat van station Baden-Baden.

Vervolgens nog een foto van de andere kant van station Schwarzburg, de beginnende contouren van de berg, met op de achtergrond al wat stadsgebouwen. Op de berg is vervolgens een laag gips gekomen.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0670_1334667709.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_0670_1334667709.JPG)


Stationsgebouw Schwarzburg, mijn eerste bouwdoos die ik ook echt bewerkt hebt om de plastic look er af te krijgen. Wel eerst wat getest op bestaande gebouwen, maar hierbij alles van te voren bewerkt. Met een toch wel mooi resultaat al zeg ik het zelf:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1508_1334668169.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1508_1334668169.JPG)

Links de bewerkte voorkant, rechts zoals de kleur eerst was gezien op een onbewerkte achterkant.
Wel een hele klus zo om het gebouw te maken, maar je krijgt dan ook wel echt iets moois. Maar goed, de baan hoeft ook niet in een paar dagen klaar, ik zie dit echt als een 10jaren plan.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 17 April 2012, 15:52:12
Snelle actie, met die foto's ;). Je krijgt meteen al een goede indruk van je baan en de aankleding ervan.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 17 April 2012, 16:48:27
Even kijkende naar de tweede foto, het spoor links van de zuren wagen, dit gaat gecombineerd normaal- en smalspoor worden?
Er komt daar dus nog een tweede spoorstaaf tussen te liggen? (zie ik die al liggen links van het spoor?)

Als ik dan weer even naar het baanplan kijk, zie ik dat het smalspoor nog niet helemaal klopt volgens tekening, kan dat? Er gaat nog een wissel aan de aftakking normaal- smalspoor geplaatst worden?


Dit even voor me eigen oriëntatie, even checken of ik goed zit te kijken. ;) ;D

Mvg,

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 17 April 2012, 19:11:40
Romar,

Ja dat klopt, op deze foto zit het smalspoor/normaalspoor wissel er al in, de derde rail nog niet. Intussen hier in werkelijkheid al wel, net als dat extra wissel voor vertakking van het smalspoor zodat dat weer klopt met het baanplan.

RoelcoTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 18 April 2012, 12:01:09
Als vervolg op Foto 3, hier en later stadium van diezelfde hoek:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/schwarzburg_lokverzorging_1334741877.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/schwarzburg_lokverzorging_1334741877.JPG)
Foto 5: lok verzorging Schwarzburg

Zoals te zien zitten hier ook nog de wisselaandrijvingen boven de tafel. Die zullen allen verdwijnen onder de tafel. De tunnel aan deze kant is volledig weg te nemen zodat ik daar eventueel beter bij kan. Deze moet nog een laagje dasklei krijgen voor het echte tunnel idee.

Ook de lok loods is te verwijderen waardoor ik bij het wissel in de lok loods kan, en bij de 3 sporen die vandaar in de berg onder de stad verdwijnen.

verder is er een trap richting de watertoren, en kan er achter de watertoren langs gelopen worden om via een bergpad in de stad te komen.

De lok loods moet ook nog deuren krijgen, en verder lok verzorging in de form van een waterkraan, een kleine kolen kraan, en ergens tegen de berg een kleine kolen bunker.

En een iets meer detail foto van het gebied naast de lok loods:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/schwarzburg_lokloods1_1334742006.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/schwarzburg_lokloods1_1334742006.JPG)
Foto 6: gebied naast de lok loods in Schwarzburg

De boom is nog een kale versie, die moet nog bewerkt worden en blaadjes krijgen. Was hier vooral beetje voor het idee.

Vervolgens dezelfde berg, maar dan vanaf de andere kant van de baan:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/zicht_op_stad_1334742216.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/zicht_op_stad_1334742216.JPG)
Foto 7: zicht op de stad

Ook hier nog in een vroeg stadium, zonder gipslaag, links in de stad al wel de eerste ideeën voor het kleine station.
Helemaal rechts zijn de twee tunneluitgangen te zien die naar Baden-Baden zullen gaan, met in het midden de ruimte voor de bergkam. Daaronder liggen dus nog 2 sporen. De bergkam zal uit 2 losse onderdelen bestaan die weg te nemen zijn zodat ik in nood bij de sporen er onder kan.
Ook de stad is verdeeld in 2 losse platen die 1 voor 1 weg te nemen zijn zodat ik ook daar bij het spoor er onder kan. Voor kleine problemen, als een ontspoorde wagen kan ik er ook wel van onderaf bij terwijl de platen er op liggen, maar mocht groot onderhoud nodig zijn dan kan het dus nog wat toegankelijker gemaakt worden.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 20 April 2012, 11:51:27
Het stationsgebouw van Schwarzburg is intussen in een ver gevorderd stadium. Nog wat kleine puntjes op de spreekwoordelijke i zetten. Maar hier al vast wat vervolg foto's van de bouw.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_dak1_1334914559.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_dak1_1334914559.JPG)
Foto 8: hoofdgebouw station Schwarzburg hoe het ongeveer moet worden.

De verschillende delen even samengevoegd. de schoorstenen zijn intussen vervuild, maar nog niet vast op hun plaats, het dak moet nog een behandeling ondergaan.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_hoofdgebouw_1334914720.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_hoofdgebouw_1334914720.JPG)
Foto 9: Hoofdgebouw station Schwarzburg meer definitief.

Hier heeft het dak intussen ook een behandeling gehad, en is de buitenverlichting ook van echte lampjes voorzien.
Wel een heel gepriegel zowel die kleuren op dak aanbrengen, als ook die verlichting maken.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_totaal_1334914881.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_totaal_1334914881.JPG)
Foto 10: Station Schwarzburg in zijn totale opstelling.

Hierbij een foto van de andere kant van het volledige stationsgebouw. Voor het perron heb ik een MDF plaat gebruikt zodat ik niet de verschillende onderdelen met een naad er tussen heb. Dit moet natuurlijk nog wel behandeld worden. Op de rand moet een tegelrand komen voor het instappen. De rest wordt een soort van zand/grind bedding.
Aan deze kant moet er ook nog verlichting aangebracht worden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_wachtruimte_1334915095.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg_wachtruimte_1334915095.JPG)
Foto 11: Station Schwarzburg, de wachtruimte wordt intussen al gebruikt.

De eerst passagiers staan intussen te wachten op de treinen. Nog even tijd om de krant te lezen alvorens de juiste trein binnen zal rijden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg1_oplokatie_1334915228.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bouw_schwarzburg1_oplokatie_1334915228.JPG)
Foto 12: Station Schwarzburg op zijn uiteindelijke locatie.

Een mooi gebouw, de eerste keer dat ik ook het durven vervuilen, maar ben best tevreden met het eind resultaat. De wachtruimte moet nog verlichting krijgen, en bij de deur aan de rechterkant moet de buiten verlichting nog aangebracht worden.

Een plan om de achterkant van het gebouw open te houden, en daarin een bediening voor dit stationsgedeelte te maken heb ik laten varen. Vond dat toch wat zonde van het gebouw, en leek toch iets minder handig in de bediening.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 20 April 2012, 15:07:11
Je station ziet er mooi uit! Ik heb ervoor gekozen om het dak niet te kleuren met geel-zwart/bruine accenten, zoals jij, maar dit oogt toch ook wel fraai.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 23 April 2012, 14:32:54
Ook bij Foto 7 is er intussen al meer gebeurd.
Als eerste is het geheel van een laagje gips en wat rotspartijen voorzien:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1517_1335183309.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1517_1335183309.JPG)
Foto 13: Berg voorzien van gips.

Deze is vervolgens wat op kleur gebracht:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1519_1335183430.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1519_1335183430.JPG)
Foto 14: Berg op kleur.

Daar waar gras moet komen een groen onder kleur. Daar waar meer rotspartijen komen met grijs als hoofdkleur bezig geweest.

En eens kijken of het een beetje staat om er een klein kapelletje neer te zetten:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1528_1335183512.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/IMG_1528_1335183512.JPG)
Foto 15: Klein kapelletje op de berg.

Natuurlijk moet het geheel nog wat meer een natuur indruk krijgen. Als eerste maar eens kijken of we pad kunnen maken zodat mensen het kapelletje ook kunnen bereiken via een mooie wandeling:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergpad_totaal_1335183696.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergpad_totaal_1335183696.JPG)
Foto 16: Berg pad

Ziet er wel redelijk uit, maar is het natuurlijk nog niet helemaal. Ligt te schuin nog, gras moet er nog omheen, hier en daar wat stenen in het pad verwerken.
Nadat ik mijn begrasser een beetje heb opgewaardeerd kon ik dat ook eens proberen hier:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergpad_onder2_1335183863.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergpad_onder2_1335183863.JPG)
Foto 17: Berg pad met gras

De steentjes zijn 1 voor 1 met een pincet aangebracht. Er moet nog wel wat extra komen, hier en daar wat struikgewas rond het pad, De rotspartijen links en rechts moeten nog meer verborgen gaan worden achter struiken/bomen, maar op zich ben ik hier best tevreden mee.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/gras_voorkerkje_1335184074.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/gras_voorkerkje_1335184074.JPG)
Foto 18: Opnieuw het kapelletje

Een laatste foto voorlopig van het gebied voor het kapelletje. De begrasser doet het wel goed. De gras sprieten komen mooi overeind te staan. Dit gedeelte van de berg moet voorzien worden van naaldbomen. En hier en daar nog wat struiken/lage begroeiing.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 23 April 2012, 14:40:05
goed bezig. :duim-omhoog-icoontje:  ;D


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 23 April 2012, 14:43:51
Mooi! (http://smileys.on-my-web.com/repository/Happy/happy-049.gif)

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 24 April 2012, 17:09:56
begint er goe uit te zien


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Bjorn van der Meulen op 24 April 2012, 17:29:10
Oei, dat is niet lelijk! Welke vezellengte is dat?

mvg Bjorn


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 April 2012, 09:19:16
Verschillende, begin met iets van 2mm en dan werk ik naar langer. De langste hier zijn als ik het goed heb 6mm.

Plaatsen die wat wilder moeten zijn begin ik met wat verschillende lengtes en kleuren door elkaar, en zet dan accenten met voornamelijk langere met ook nog wel wat kort er bij tussen.
Dat heb ik b.v. rond het bergpad gedaan.

Is het wat vlakker gebied dan begin ik echt met 1 korte lengte in 1 kleur, zoals voor het kapelletje, waar het mannetje staat. Daar eerst met 2mm, en daarna duidelijke accenten met 6mm zoals de lichtgekleurde pollen.

Op de helling daar ben ik begonnen met echt heel bruine vezels ( 1 mm ) waarna ik met verschillende lengtes wat groene accenten heb aangebracht.


Gisteren heb ik aan de andere kant van de berg, de kant van Schwarzburg, het berg pad verder afgehandeld. Als dat droog is kan ik ook daar beginnen met het gras eromheen.
Bovenaan moet het naaldbosje nog wat doorlopen, dus daar eerst weer de bruine basis grond.
Verder naar beneden moet aan die kant een weilandje komen, denk met wat dieren en wat fruitbomen er in.

Gisteren in Schwarzburg ook nog even bezig geweest met de ballast van de rails aan de lok verzorging kant. Ook dat kan nu mooi drogen, en vanavond eens opruimen zodat ik van het weekend ook weer rijden kan :)

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 April 2012, 11:27:41
Intussen ook de berg aan de kant van Schwarzburg van wat gras voorzien. Niet bepaald de beste foto, maar om toch een idee te krijgen:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/berg_schwarzburg2_1335430243.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/berg_schwarzburg2_1335430243.JPG)
Foto 19: berg Schwarzburg kant.

Het pad gaat hier verder naar beneden. Helemaal onderaan komt iets van een weiland met dieren en/of fruitbomen, kijken hoe dat mooiste uit gaat komen.
Onderaan gaat het pad verder aan de andere kant van de weg, en loopt daar uiteindelijk achter de watertoren langs via een bergpad weer terug naar de stad.

Ben verder opzoek naar mooie dennenbomen. Niet van die standaard driehoekige groen sprieten maar iets meer een boom. En dan ook een aantal die onder aan de stam wat kaal zijn zoals je dat in een echt naaldbos ook ziet. Bovenaan groen, onderaan kun je mooi door het bos kijken.

heb intussen wel wat mooie bomen gevonden, maar die zijn niet zo kaal onderaan. Dat zijn er meer voor wat losse bomen net buiten het bos. Daarvan al eens 2 bij het kapelletje gezet om een idee te krijgen. Hiervan wat foto's gemaakt om een idee te krijgen:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen_overzicht1_1335430574.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen_overzicht1_1335430574.JPG)
Foto 20: Overzicht op het kapelletje.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen_overzicht2_1335430671.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen_overzicht2_1335430671.JPG)
Foto 21: Overzicht op het kapelletje.

2 overzichten vanuit verschillende hoeken.

Vervolgens een mooie close op van de muziekkant voor het kapelletje:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen2_1335430862.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje_metbomen2_1335430862.JPG)
Foto 22: Muziekkant voor kapelletje

Ben al wel eens opzoek geweest naar muziek van een alpenhoorn, en dan van 1 instrument zodat ik met een luidspreker onder de berg wat leven in dit gedeelte kan brengen. Maar dat is mij nog niet gelukt om te vinden.

RoelcoTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 26 April 2012, 12:51:36
http://www.youtube.com/watch?v=K7dnvkFajnw&feature=related
deze wat


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 April 2012, 13:01:28
Bedankt,

dat is inderdaad wel iets wat ik zoek :).

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: theokersten op 26 April 2012, 21:03:07
dat is mooi zo die kapel.
geeft een vakantie gevoel ;D
gr.theo


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 7 Mei 2012, 10:49:23
We zijn intussen weer wat verder in de tijd, en het is mooi weer geweest op zolder, dus de struiken en ander groen rond het kapelletje groeide weelderig:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken vogelvlucht2_1336379283.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken vogelvlucht2_1336379283.JPG)
Foto 23: Begroeiing rond kapel

In de vroege ochtend komt de zon over de bergkam terwijl de Bern reeds aan het oefenen is op zijn favoriete plaats bij het kapelletje:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken1_1336379416.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken1_1336379416.JPG)
Foto 24: De zon komt op.

Nog een extra sfeer foto vanaf een andere hoek:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken2_1336379541.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kapelletje met struiken2_1336379541.JPG)
Foto 25: Kapelletje tussen de 2 sparren door.

Zoals te zien is is de baan nog lang niet af, er staan op de achtergrond ook nog wat dozen die nog niet af zijn. Iets waar ik nog aan moet wennen om rekening mee te gaan houden voor de te nemen foto's.

Nu er meer beschutting is in het struikgewas rond het kapelletje, komen er ook dieren in die omgeving die bij een nieuwsgierige toerist snel de beschutting van het hogere gras opzoekt:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/slang_bij_kapelletje3_1336379718.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/slang_bij_kapelletje3_1336379718.JPG)
Foto 26: Slang zoekt beschutting in het hogere gras.

Intussen ben ik ook verder naar links onder de stad bezig geweest met de contouren van het landschap, hierover later meer.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 7 September 2012, 11:54:38
Later meer is wel vrij veel later geworden :).
Maar ja, de zomer is geweest, vakantie, en ook zo nu en dan mooi weer, en dan is het geen weer om binnen te gaan zitten.

betekend natuurlijk niet dat we niets aan de treinen doen, maar dat wordt dan gedaan op de buitenbaan van LGB.

Intussen van de week voorzichtig de eerste stapjes gezet om binnen alles weer goed op te ruimen/schoon te maken. De meeste spinnenwebs zijn weer weg. Dan is er nieuw booster materiaal onderweg, en moeten we eerst eens een goede verdeling maken van de baan en de schakeleenheden.

Maar er komt nog weer een goed weekend aan wat weer betreft, dus de komende dagen houden we het rijden nog even buiten :)


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 25 September 2012, 21:25:24
Ben benieuwd naar wat komen gaat.  :)

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 8 Oktober 2012, 12:26:11
Van het weekend een nieuwe booster in gebruik genomen. Wat extra vermogen voor de baan was wel nodig. Nu nog een extra booster speciaal voor de wissel decoders, die ligt al klaar, moet alleen nog even aangesloten worden en wat draden omgelegd.

Zijn wel acties die niet direct te zien is, anders dan in het treinen verloop. Door de extra booster de beperking in koploper op het max aantal treinen maar eens omhoog geschroefd naar 8. En gelijk kwam er meer beweging op de baan. 6 Of zelfs 7 treinen tegelijk. Maar goed dat je dat niet zelf meer in de gaten moet houden.

Daarnaast wat lichte voorbereidingen getroffen voor het uiteindelijke hoofdstation. Een kopstation met rond de draaischijf de lok verzorging.

Daarnaast is ook de kinderbaan aangepast. Nu er regelmatig 2 mee willen naar boven en met "hun" treinen willen rijden mocht het station wel iets groter. Nu een doorgaand station met 3 sporen en enkele opstel sporen. Nog wel wat onenigheid welke trein nu als eerste z'n rondjes mag rijden, maar met elk hun eigen muis is daar in elk geval geen probleem meer mee.

Binnen kort nog maar eens kijken of we nog wat foto updates kunnen maken.

RoelcoTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 8 Oktober 2012, 13:09:52
Daar ben ik wel heel benieuwd naar.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 9 Oktober 2012, 02:24:10
Hoor ik daar een filmpje aankomen?  ;D


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 24 Oktober 2012, 15:08:56
Ben niet zo van de filmpjes.

Daarnaast vooral bezig geweest met wat problemen op te lossen op de baan. mijn MM's deden beetje gek. En de centrale geeft de informatie niet meer continue door aan de baan waardoor ik loks opnieuw opdrachten moet gaan geven als ze eens een vuil stukje baan zijn tegen gekomen.

Ook lijkt de stijging het station in wat te stijl te zijn. Volgens de berekeningen zou het onder de 3% moeten blijven ( in de buurt van 2.5 of net iets er boven ) maar de combinatie met bochten op dat deel geeft toch dat mijn langere treinen moeite hebben het station binnen te rijden. Moet ik toch nog naar een iets andere oplossing gaan zoeken, want ze moeten wel normaal binnen kunnen komen. En wil ook wel graag met die lengte kunnen blijven rijden.

En we hebben een weg geschilderd. Nu de kleine naast een mooi ketelwagentje ook wat auto's heeft kunnen scoren op eurospoor moest er natuurlijk ook een echte weg komen op de baan waar die auto's dan kunnen rijden.

Zal vanavond eens proberen die foto's daadwerkelijk te maken, maar of er ook een filmpje gaat komen?

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 Oktober 2012, 11:39:29
Hierbij dan een kleine foto update. Als eerste een stukje van de kinderbaan. Hier komt een klein deel van een dorpje, 2 huisjes, wat begroeiing. De achterkanten moeten nog in de blauwe verf gezet worden, met wat wolken.

En de weg moet nog strepen krijgen, maar de eerste auto's hebben de parkeerplaats in elk geval al gevonden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/hoekje_kinderbaan_1351156985.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/hoekje_kinderbaan_1351156985.JPG)
Foto 27: hoekje op de kinderbaan.

In een andere hoek het eerste deel van de wissel straat het station binnen. Eerst alles eens een beetje uitleggen kijken of de werkelijkheid wel een beetje overeenkomt met de ideeën op papier/computer.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/wisselstraat_indeling_1351157318.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/wisselstraat_indeling_1351157318.JPG)
Foto 28: Eerste uitleg voor het idee en de mogelijkheden.

Als dit dan toch wel redelijk lijkt te kunnen kunnen we de eerste wissels echt neerleggen, en dan ook gelijk de aandrijving doen. Hiervoor worden in deze hoek servo's gebruikt. Deels boven op de plaat. Dit deel van de baan wordt soort modulair gebouwd. Dat wil zeggen dat het kleinere planken zijn die weg te halen zijn .Om niet helemaal in de knoop te komen met hoogte verschillen kan dit niet te hoog, en is er in het eerste deel van het spoor geen mogelijkheid de servo's er onder de plaat te maken. Tenminste, kan wel als het echt zou moeten, maar geeft veel meer werk. Nu komt het er boven op, komt er vervolgens een gebouw als klein schuurtje of stukje begroeiing overheen zodat je er niets van ziet, maar wel bij kunt.

De plaat kan ik nu naar voren halen om er aan te werken, en vervolgens achter in de hoek schuiven zodat er kan rijden. Even de railschoentjes verschuiven zodat de rails weer mooi aansluit.

Als ik de platen weghaal dan kan de grote plaat er onder omhoog geklapt worden zodat ik bij de sporen er onder bij kan. Dit voor groot onderhoud, als daar is een lok ontspoort kan ik er zo net genoeg bij om het weer goed te krijgen :)

En dan kan ik nu proefrijden met deze hoek, kijken of de verschillende treinen daar netjes door komen. Als er eens een lokje blijft staan kan ik er net bij om deze een duwtje te geven.

Achter de draaischijf moet de lokloods komen, aan de voorkomt de lokverzorging.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/wisselstraat_station1_1351157780.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/wisselstraat_station1_1351157780.JPG)
Foto 29: Eerste deel is wat rails betreft klaar voor gebruik.

Verschillende aansluitpunten gemaakt op de baan, en alle wissels voorzien van puntstuk polarisatie zodat ook het sikje probleemloos over de wissels gereden kan worden.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 25 Oktober 2012, 11:45:56
Je bent iets moois aan het bouwen!

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 Oktober 2012, 15:08:46
Bedankt,

We doen ons best, snel gaat het allemaal niet, maar dat hoeft ook niet. Ik roep al jaren dat het een 10jaren plan is, dus we gaan rustig verder :).

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 25 Oktober 2012, 15:22:45
Leuke update, ik denk dat dit wel eens iets moois kan gaan worden.  :)
Ben benieuwd naar het vervolg.

De wisselstaat boven de draaischijf ziet er ook mooi uit, veel mogelijkheden.

Mvg,

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 Oktober 2012, 15:42:30
De wisselstraat heeft inderdaad behoorlijk wat mogelijkheden. Heb ook gezocht naar een oplossing waarbij er mogelijkheden open blijven op het moment dat er een trein binnen komt of weggaat.
Dit kan dan zijn een andere trein die tegelijk binnen komt of juist weggaat.
kan een rangeer actie zijn, kan een lok zijn die om moet rijden op de draaischijf te bereiken. Maar er moeten over de wisselstraat meerdere acties gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden.

Of dat in de praktijk ook gaat gebeuren is natuurlijk nog even de vraag, maar de optie is er.

De volgende grotere actie ( naast het verder werken aan de kinderbaan ) is de wissel decoders op een eigen booster zitten. Nu zitten die nog op dezelfde als de baan. Een actie die wel wat tijd neemt, maar verder alleen onder de tafel zal gebeuren.

En daarnaast toch ook beetje kijken naar de aankleding. Heb nog een fruitboomgaard die aangelegd moet worden. En op eurospoor wat dennenbomen gekocht die nog een plaatsje moeten vinden op de baan.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 Oktober 2012, 22:32:54
Intussen de hoek van de kinderen een beetje verder uitgewerkt:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kinderhoek1_1351282999.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/kinderhoek1_1351282999.JPG)
Foto 30: Kinderhoek met achtergrond.

Ben geen kunstschilder, maar de achterkant valt me niet tegen. Helpt natuurlijk dat het een beetje een donker hoekje is. Wel moeten er nog wat bomen/struiken voor gezet worden zodat de achtergrond nog wat verdoezeld wordt.

En heb op verzoek ook maar gelijk wat strepen op de weg getekend.

Hierbij nog een overzicht foto van hoe de kinderbaan in de rest van de baan geïntegreerd is.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/totaaloverzicht_1351283240.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/totaaloverzicht_1351283240.JPG)
Foto 31: Totaal overzicht kinderbaan.

Hij loopt onder mijn eigen baan door, met er achter 1 van mijn schaduwstations. Die is vanaf de andere kant goed bereikbaar, dus geen probleem dat de "achterwand" hier dicht gemaakt wordt. Bij de baan er boven moet nog een stukje landschap met afwerking er voor. Voor de kinderbaan moet je dus wel even bukken om die te zien, maar voor de kinderen zelf is de hoogte precies goed.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 27 Oktober 2012, 21:09:25
Naar aanleiding van een ander draadje, hier een foto verslag van de reis van de 78:

De 78 staat al klaar op het station Schwarzburg voor vertrek. Snel alvast een foto voor de trein zo al vertrokken is.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_vertrekt2_1351362554.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_vertrekt2_1351362554.JPG)
Foto 32: BR78 staat klaar op spoor 1.

Tegen tijd dat we bij het station komen klinkt net de fluit voor vertrek van de trein.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_vertrekt4_1351362802.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_vertrekt4_1351362802.JPG)
Foto 33: BR78 klaar voor vertrek.

De fluit komt op een foto natuurlijk niet over. Maar bij mij langs het station wel. Dit is 1 van mijn sound loks :). Met een mooi geluid zet de lok zich vervolgens in beweging, en kiest het linkse spoor het station Schwarzburg uit. Hopelijk verliezen ze onderweg niets, iemand heeft de deur niet helemaal afgesloten.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_opweg_naar_tunnel_1351363056.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_opweg_naar_tunnel_1351363056.JPG)
Foto 34: vertrek richting de tunnel.

Met een luide fluit verdwijnt de trein de tunnel in. Nu is het even geduld hebben. De trein gaat op weg om wat hoogte te winnen, en komt dan in omgekeerde richting nogmaals in beeld.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_uit_tunnel2_1351363474.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_uit_tunnel2_1351363474.JPG)
Foto 35: BR78 op het klimmende traject richting Badan-Baden.

Omdat het dan een klimmend traject is kun je goed horen dat de lok moet werken om hoger te komen. Een kenner hoort dus ook duidelijk als de lok weer uit de tunnel komt en zich naar boven zwoegt.

Niet veel later klinkt de luide fluit weer als de BR78 een kruising met een weg nadert. En vervolgens station Baden-Baden binnen loopt.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_onderweg1_1351363729.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_onderweg1_1351363729.JPG)
Foto 36: BR78 nadert een wegkruising.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_komt_binnen_1351363940.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_komt_binnen_1351363940.JPG)
Foto 37: BR78 loopt station Baden-Baden binnen.

Nu het klimmen achter de rug is laat de trein zich langzaam uitrollen langs het station.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_binnen_op_baden_1351283672.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_binnen_op_baden_1351283672.JPG)
Foto 38: BR78 staat op zijn eindbestemming op station Baden-Baden.

Nadat de wagens meegenomen zijn voor een volgende taak kan de 78 zich richting de draaischijf beven om te draaien en te wachten op zijn volgende opdracht.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_opde_draaischijf_1351364335.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/78_opde_draaischijf_1351364335.JPG)
Foto 39: BR78 op de draaischijf.


Vandaag ook het tweede spoor het station Baden-Baden binnen in gebruik genomen. Station zelf is nog niet zoals het moet worden, maar een tijdelijke oplossing om de oprit en het eerste deel van de wisselstraat te testen. Bovendien kan ik nu wat meer rangeer bewegingen maken, en nog wat meer treinen op de baan zodat we ook eens wat kunnen wisselen.

Ook een kleine aanpassing gemaakt in 2 sporen van mijn schaduw station. Heb vrij lange sporen. Treinen van ruim over de 2 meter zijn mogelijk. Maar er rijden ook behoorlijk wat korte treinen rond. En als die dan op z'n lang spoor staan is dat wel een beetje zonde. Dus voorlopig 2 sporen opgesplitst ( dat wil zeggen meer terugmeld punten gemaakt ) Nu nog kijken of ik het in koploper nu ook goed krijg zodat er 2 korte treinen kunnen/mogen staan, maar als het zo uitkomt ook 1 lange trein. Als dit beetje werkt kan ik dat bij nog een aantal sporen doen. Kan ik de capaciteit van mijn opbergsporen nog wat uitbreiden:).

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 27 Oktober 2012, 23:49:39
Mooie reportage, Roelco! Ook je post ervoor vind ik interessant: mooi hoe je het kinderbaantje hebt geïntegreerd in je hoofdbaan. Zo kunnen de kids ook heerlijk meedoen met pa!

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 30 Oktober 2012, 23:37:33
Vandaag koploper maar eens aangepast zodat ik mijn capaciteit van mijn schaduw stations nog weer iets heb kunnen uitbreiden. op 1 lang spoor kunnen nu 2 korte treinen of 1 lange trein staan.

Max kunnen er nu 27 treinen in de schaduw stations staan.
5 met lengte 1 meter.
4 sporen met lengte van 1.10 meter of 2 sporen met lengte van 2.40
3 sporen met lengte van 1.20 meter.
6 sporen met lengte van 1.40 meter.
8 sporen met lengte van 2.40 meter.
1 spoor met lengte van 2.80 meter.

Wil nog een 3 tal sporen aanpassen zodat er max een 30 treinen kunnen staan.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 30 Oktober 2012, 23:41:43
Van zulke hoeveelheden treinen met zulke lengtes kan ik alleen maar dromen! Veel succes met het samenstellen van mooie treinen. Ik zie er t.z.t. graag foto's van.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 15 November 2012, 10:49:57
De nieuwe aanwinst is binnen gereden op Schwarzburg. De BR50 van Roco met geluid. Schitterende lok.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/BR50_in_schwarzburg2_1352968270.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/BR50_in_schwarzburg2_1352968270.JPG)
Foto 40: BR50 binnen op Schwarzburg

Even later komt de trein in omgekeerde richting weer door Schwarzburg heen om zijn lading terug naar herkomst te brengen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/BR50_vertrekt_1352968396.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/BR50_vertrekt_1352968396.JPG)
Foto 41: BR50 met trein op de terugweg door Schwarzburg

Zit uiteindelijk een mooi geluid in de lok. In eerste instantie wat problemen mee gehad wat uiteindelijk kwam omdat de speaker niet goed bevestigd was in het dak van de lok.
Nadat die goed was aangedrukt waren de problemen de wereld uit. De lok stond al langer op mijn lijstje. En nu kwam ik deze set tegen met de lok in mooie uitvoering, en al digitaal met geluid. Dus maar mee genomen. ondanks dat de set eigenlijk een tijdperk 4 set is. Wat lok betreft hou ik me niet zo aan die tijdperken.
Met de wagens probeer ik dat wel wat meer. Moet dus ook nog wel even wennen aan deze wagens. Met name de drie grotere dichte wagens.


Vervolgens ben ik ook nog wat verder gegaan met de baan om wat van de nieuwe bomen een vaste plaats te geven op de baan.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bos_voor_kapelletje1_1352968800.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bos_voor_kapelletje1_1352968800.JPG)
Foto 42: naaldbos voor kapelletje

Ze geven gelijk een wat voller beeld aan de berg en maken het geheel toch meer af.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bos_voor_kapelletje2_1352968892.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bos_voor_kapelletje2_1352968892.JPG)
Foto 43: Naaldbos voor kapelletje

Hier nog een vanuit de andere hoek het zelfde bos.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 November 2012, 12:34:00
Intussen weer wat verder gegaan met de aankleding van de baan. Op foto 31 is te zien dat er nog een behoorlijk rots gedeelte onder het kapelletje is te zien, daar nog beetje gebroken door wat tijdelijke bomen er voor te zetten, maar dat moest natuurlijk nog wel echt bijgewerkt worden.

Daar ben ik van het weekend wat mee bezig geweest:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed_1353925049.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed_1353925049.JPG)
Foto 45: begroeiing van de helling

Met de begrasser eerst de vlakke delen van wat gras voorzien, daarna de steilere delen voorzien van groen. Op deze foto is het diepte gezicht nog wat slecht te zien. Dat gaat toch niet zo goed op de foto.
Wel geeft het een mooi overzicht weer.

Vervolgens nog 2 foto's gemaakt waarbij de zon lekker de kamer in scheen, en dan krijg je toch wat andere effecten.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed2_1353925303.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed2_1353925303.JPG)
Foto 46: De zon schijnt door de bomen

Nee aan sinterklaas doen we niet op de modelbaan, maar met de zon de kamer zo in geeft het wel wat meer diepte werking. De rotsen zijn zo mooi begroeit, maar ook de kale rotsen komen her en der nog mooi door het groen heen. Omdat ik hier onderaan ook stukken met de begrasser heb gedaan had ik de rails er tijdelijk weggehaald. alvorens deze terug te plaatsen heb ik vervolgens ook de ondergrond zwart geverfd zodat ik daar nu ook aan de ballast kan beginnen. Heb daarbij ook even de rails mooi evenwijdig teruggeplaatst, wat tot dus ver nog niet overal even mooi was.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed3_1353925552.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bekleed3_1353925552.JPG)
Foto 47: ander aanzicht op de bergwand.

Hierbij hetzelfde deel nog een keer vanuit een andere hoek. Het kleine groen ziet er nu redelijk goed uit. Nu nog op zoek naar wat groter groen in de form van bomen om dit deel af te maken, en de ballast van de rails natuurlijk, ook dat zorgt altijd gelijk voor een heel ander gezicht.

Onderlangs loopt een pad naar een foto punt die op foto 46 goed te zien is. Maar ook langs de berghelling is een pad gemaakt naar boven, deze komt door het stukje bos dat er al is uiteindelijk uit bij het kapelletje.

En zo blijven we bezig, en blijft er werkt genoeg. Maar het wordt zo ook wel een genot om de treinen hier langs te zien komen.

Ook in het dal van station Schwarzburg heb ik verdere voorbereidingen getroffen. Hier is het laatste deel van de stoep rond de huizen gemaakt. Die moet nu nog op kleur gebracht worden waarna ik ook aan die kant de laatste delen met de begrasser kan bewerken.
Omdat ik ook daar dicht bij de rails moet werken, en ik de rails daar niet zo makkelijk weg kan halen moet ik wel eerst mijn voorbereidingen treffen alvorens daar aan de gang te gaan.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 26 November 2012, 13:19:46
Dat ziet er overtuigend uit, Roelco. Nog wat klein struikgewas erbij maakt het helemaal af. Misschien ietsje minder rode veldbloemen en/of ook veldbloemen van een andere kleur erbij, bijvoorbeeld geel, wit of paars.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 November 2012, 13:44:24
Bedankt Ruud.

Op moment heb ik helaas alleen geel en rood op voorraad. Op de foto komt dat rode inderdaad vrij duidelijk naar voren. Maar het is al niet zo erg meer als in het begin, toen ik alleen rood had:). Onder andere bij de eerste foto goed te zien.

Paars zou inderdaad ook wel een goede optie zijn, valt wel iets minder op dan dat felle rood.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 10 Januari 2013, 12:56:15
Het heeft even geduurd voordat jullie weer een update hebben mogen zien, maar er is wel degelijk wat op de baan gebeurd. De aanloop naar het station heeft wat testwerk gedaan, en dat loopt eigenlijk prima. Verder wat bezig geweest met de aankleding, wat nieuwe bewoners geplaatst als ook wat bloemen gepoot.

Mijn station Schwarzburg heeft zijn perron gekregen met ook wat extra attributen als bagage wagens, bankjes en hekwerk.
De overgang naar het perron is gemaakt, en daarom heen de eerste ballast aangebracht.

En in ruwbouw de platen gemaakt voor mijn uiteindelijke station Baden-Baden. En hierbij de rails eens uitgelegd om te kijken hoe het past, en wat ik aan wissels eventueel nog te kort kom.

Zo, en nu eerst een paar foto's bij bovengenoemde woorden:) :

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bloemen_1357815008.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand bloemen_1357815008.JPG)
Foto 48: bloemen schieten uit de grond.

Hier een paar bloemen waar een eenzame wandelaar van geniet. Iets hoger zit de uil alles in de gaten te houden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/berwand uil_1357815108.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/berwand uil_1357815108.JPG)
Foto 49: De uil vol in beeld.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand wandelaar_1357815185.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/bergwand wandelaar_1357815185.JPG)
Foto 50: De wandelaar beter in beeld.

Naast de bloemen kon er ook nog genoten worden van het langs komend verkeer.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Lenz66 komt langs_1357815337.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/Lenz66 komt langs_1357815337.JPG)
Foto 51: Lenz 66 komt langs rijden.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 10 Januari 2013, 13:10:33
Mooi geknutsel met groen en kleur!

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 10 Januari 2013, 13:16:06
Wat betreft het station Baden-Baden. Ik zie dit een beetje als een groter station aan de rand van een middelgrote stad in een omgeving met aansluiting naar verschillende lokale plaatsen. Maar ook de aansluiting richting de grotere hoofdlijnen zijn vanaf hier te bereiken.

Dus voor verkeer hebben we natuurlijk het personen vervoer. Lokale treinen stoppen hier voor vervoer naar de verschillende kleine plaatsen. Ook is er ( komt er ) een lijn naar het centrum van de stad. voor personen, maar ook lokale goederen voor de winkels in het centrum, en een suikerfabriek ( of wat dit ook gaat worden )

Verder is er voor reizigers de mogelijkheid over te stappen. Zowel naar andere kleinere plaatsen in de buurt, als ook op de nationale treinen naar andere grote plaatsen.
Hiervoor zullen er 3 sporen beschikbaar zijn langs perron.

Daarnaast is er goederen vervoer, dis zal voornamelijk overslag/uitrangeren zijn. Kleinere treinen komen vanuit de verschillende plaatsen met vervoer voor elders. Die worden uitgerangeerd, eventueel goederen overgeslagen naar internationale wagens, en als lange goederen weer weggestuurd waarbij goederen voor dezelfde locatie dus met dezelfde trein mee kan. En andersom. Lange goederen treinen komen hier binnen om vervolgens opgedeeld te worden in meerdere kleinere treinen voor de verschillende locale bedrijven.

Op station zijn dus rangeer bewegingen om treinen samen te stellen of op te splitsen.
Er is een lok verzorging waarbij de loks kunnen wachten tot hun nieuwe trein is samengesteld.
Daarnaast zijn er wat kleine sporen voor goederen overslag/opslag met wat loodsen. Kolen verzorging voor de stoomloks. Olie verwerking voor de diesels die binnen komen. hout overslag van locale wagens naar internationale wagens. Dus veel verschillend verkeer.

En zoals al een paar keer gemeld zijn er mogelijkheden voor internationale treinen. Zo nu en dan komt er eens een Oostenrijkse lok binnen. Ook Nederlandse loks komen regelmatig hier goederen halen voor de haven van Rotterdam. En heel enkel zou er ook nog een fransman binnen kunnen lopen ( al word die op moment door de kinderen gebruikt )

Voor de goederen zijn er 3 sporen beschikbaar, al kunnen die ook wel 1 van de sporen voor de goederen gebruiken. Daarnaast heb ik 3 punten met korte sporen voor overslag van goederen.

Nu is het niet geheel zo dat het sporenplan van het station is gemaakt na bovengenoemde te hebben overdacht. Het is meer andersom gegaan. Het plan lijkt me leuk voor wat rangeer mogelijkheden. En bovengenoemde verhaal zou dit wel kunnen verantwoorden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/overzicht baden_1357816248.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/overzicht baden_1357816248.JPG)
Foto 52: overzicht Baden-Baden.

Rechts de drie sporen voor personen. Daarnaast de 2 voor goederen en helemaal links 2 korte sporen voor overslag. Als aanlook naar deze twee sporen is er nog een derde spoor waar kortere goederen treinen binnen kunnen komen. Helemaal rechts achterin komt een grotere loods voor tijdelijke opslag van goederen met 1 of 2 sporen.

De wissels in het midden gaan naar de draaischijf via 2 sporen voor lok verzorging. De andere 2 sporen hiervan is voor rangeer acties. 1 spoor voor kolen verzorging, stoomloks gebruiken natuurlijk wel wat kolen, en die moeten dus ook aangevoerd worden. De andere wil ik denk ik voor hout overslag doen. En dan is het de bedoeling om overslag te doen van locale wagens naar internationale wagens. Er hoeft daar tussen in dus geen mogelijkheid te zijn voor aansluiting van het vrachtverkeer over de weg.

Later meer hierover, en dan kom ik ook nog even terug op de perron bouw van Schwarzburg.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 10 Januari 2013, 14:32:26
Helder verhaal, duidelijke toelichting op het beoogde treinverkeer.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 14 Januari 2013, 17:08:17
Ik zou nog even terugkomen op de bouw van het perron. Bij het station zitten natuurlijk wel onderdelen voor een perron er langs. Echter dat zijn losse onderdelen waardoor je al snel naden tussen de verschillende onderdelen gaat zien. het wordt nooit mooi 1 geheel. En door je eigen sporen plan wil je wel eens net iets anders hebben. Zo was ook mijn wens nu.

Mooi 1 geheel maken, en groter dan er standaard bij zit zodat ik ook een stukje tussen het normaalspoor en het H0m spoor kon maken.

Dus heb ik op basis van de bijgeleverde stuken een nieuw perron deel gemaakt uit 8mm MDF. daar heb ik via ijs stokjes, of beter, roerstokjes, een rand aan gemaakt, zowel rechtopstaand, als liggend:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_bouw2_1358174052.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_bouw2_1358174052.JPG)
Foto 53: De randen van het perron.

heb de stokjes eerst van een motief voorzien, en vervolgens met zeer verdunde verf een kleurtje gegeven. Daar waar ingestapt kan worden liggen ze ook plat, en iets overstekend. Daar waar niet ingestapt kan worden zijn de rechtopstaande iets boven het MDF uit laten komen zodat dit overal gelijk werd aan de liggende planken.
Hierna heb ik de ruimte er tussen in vol gestrooid met iets dat op zand/grind lijkt:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_bouw3_1358174349.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_bouw3_1358174349.JPG)
Foto 54: Het perron opgevuld.

Via het ballast principe is dit vervolgens van verdunde houtlijm voorzien, en langs de rand iets voorzien van wat groen. Het effect komt mij mooi over, en het is 1 geheel. Zowel het perron langs het stationsgebouw en spoor 1 als tussen de sporen 2 en 3 is op deze manier onderhanden genomen. Waren wel heel wat stokjes die bewerkt moesten worden, maar het resultaat mag er zijn.

Ook voor de overweg van het ene naar het andere perron zijn deze plankjes gebruikt en op dezelfde manier behandeld. Verder is het zelfde strooigoed gebruikt zodat het mooi 1 geheel wordt.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_stationskant_1358174914.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_stationskant_1358174914.JPG)
Foto 55: Het perron langs het station.

Hier het perron netjes langs het station geplaatst. De bedding voor de rails moet nog zodat het allemaal mooi aansluit, maar het geeft al wel een mooi beeld zo.

Hierbij twee foto's van de oversteek om op het perron te komen.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_oversteek2_1358175014.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_oversteek2_1358175014.JPG)
Foto 56: De oversteek in vogelvlucht.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_oversteek3_1358175073.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_oversteek3_1358175073.JPG)
Foto 57: De oversteek vanaf de berg gezien.

Hier ook al een stukje van het balastbed gedaan om een totaal indruk te krijgen. Het is hier wel te zien dat dit balastbed de zwarte rand onder mijn houten planken opvult zodat het een mooi geheel wordt.

tenslotte nog een mooie doorkijk richting het station. Het ballasten moet hier nog gebeuren, maar dat komt nog wel:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_stations_zicht_1358175219.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/perron_stations_zicht_1358175219.JPG)
Foto 58: Een doorkijk op het station.Vervolgens ben ik ook nog bezig geweest in de andere hoek wat uiteindelijk onder mijn stad gaat komen.
Hier zit nogal wat hoogte verschil met de baan onderlangs en daardoor een erg stijl stuk berg. Om dit een beetje op te vangen heb ik er een soort balkon gemaakt over 1 van de 2 sporen zodat daarboven de berg een beetje minder stijl kan worden. Door het open karakter kun je de trein er nog wel zien rijden.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/balkon_langs_berg_1358175420.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/balkon_langs_berg_1358175420.JPG)
Foto 59: Balkon over de sporen.

Voorlopig even een proefversie van Karton. Kan ik kijken of alle treinen er goed langs kunnen, en het mij zo een beetje bevalt. Als het goed gaat, en daar lijkt het wel op, dan ga ik van gips een uiteindelijke versie maken.

Tot zo ver, zijn jullie weer bij. De volgende klus is de wissel straat mijn station in aan te sluiten, veel onder de tafel werk dus. Heb afgelopen keer op houten nog een achtergrond mee genomen voor het aller eerste deel van de baan wat "af" was. Het deel wat nu onder het station langs rijd. Hier komt onder de tafel verlichting, met een achtergrond, dan oogt dat daar nog meter.

Heb al wel vast koploper aangepast zodat het nieuwe station daar alvast instaat.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/koploper_scherm_1358175791.jpg) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/koploper_scherm_1358175791.jpg)
Foto 60: Overzicht in koploper

Heb het verdeeld over 2 tabs. Tab 1 heeft een beperkt overzicht van het station, maar de volledige wisselstraten van mijn opberg station. Als ik gewoon even lekker wil ontspannen en naar rijdende treinen kijken is dit het handigst omdat ik de treinen dan niet binnen laat komen op mijn hoofdstation.

Als ik daar wel bezig ben dan heb ik tab 2 waarbij ik nog wel altijd het overzicht heb over de blokken van mijn schaduwstation zodat ik weet wat er leeg is, wat er staat, en eventueel ook nog een trein daarvandaan kan oproepen als nodig is.

Groet,
Roelco
Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 14 Januari 2013, 19:06:10
Je bent prachtig aan het bouwen! Boeiend en inspirerend om je vorderingen te zien.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 16 Januari 2013, 22:07:28
Roelco,

fijn Koploper overzicht. Succes  ;) ;D

mvg,
 Sander


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 17 Januari 2013, 17:57:02
Aan het koploper plan te zien, is dit 'baantje' toch groter dan ik me had voorgesteld.  :P
Zoals Ruud ook al aangeeft, is het een interessant draadje om te volgen.

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 30 Januari 2013, 13:31:08
Intussen weer wat verder gegaan met de aansluitingen het station binnen. Het eerste deel van de wissel straat is nu volledig aangesloten onder de tafel. Vervolgens voor het vervolg deel de wissels/rails definitief neer gelegd zodat ook daar de aansluiting plaats kan vinden.
Ten opzichte van het plan zoals in koploper weergegeven is er een kleine aanpassing.

Rechts onderin zijn 2 kleine kop sporen voor goederen overslag, die eerst via een wissel bij elkaar komen, en dan op de wissel straat aansluiten.
Dat is nu veranderd, ze komen niet meer eerst samen, maar sluiten beide gelijk op de wissel straat aan. Hierdoor kan ik deze sporen bereiken terwijl er ook nog een trein wegrijd / binnen komt op de sporen 1 of 2 van het station:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan4_1359543582.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan4_1359543582.JPG)
Foto 61: Overslag goederen en olie.

Hierbij de twee sporen in die hoek op de foto. Met al vast een loods er bij. De monitor daar moet nog omhoog aan de muur, zodat ik daaronder ruimte krijg het spoor wat beter neer te leggen. Dit spoor wil ik gaan gebruiken voor olie overslag, dus waar de monitor nu staat moeten olie tanken komen.

Hierbij een foto in de lengte richting van het station:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan1_1359543991.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan1_1359543991.JPG)
Foto 62: Stations overzicht Baden-Baden.

Rechts naast het station eerst 2 sporen voor personen, met overloop wissels (de aandrijving hiervan moet er nog af )
Het volgende spoor kan ook nog voor personen gebruikt worden, maar zal ook voor goederen gebruikt gaan worden.
Daarna 2 voor goederen, waarvan er 1 al wel een aansluiting heeft richting rangeersporen/draaischijf.
Deze 3 sporen hebben verder geen overloop wissels om max lengte aan treinen binnen te krijgen.
Wel krijgen ze buiten de baan een optionele overloop maar alle drie. Op het koploper overzicht is dat het driewegwissel met stukjes spoor die los liggen van het station.

Links liggen 2 sporen voor goederen overslag. 1 loopt parallel aan de andere sporen. Ben er nog niet uit of ik het zo moet laten, of deze juist parallel aan het andere spoor moet laten lopen?
Zo heb je wel een mooi stukje er tussen waar in een goederen perron kan maken, en nog wat ruimte voor wegvervoer aansluitingen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan8_1359544462.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan8_1359544462.JPG)
Foto 63: Goederen overslag Baden-Baden
Hier een ander zicht op dat deel van de baan.

De wissels links lopen naar de draaischijf, en de rangeerhoek aan die kant:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan7_1359544538.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/badenrailplan7_1359544538.JPG)
Foto 64: Aansluiting richting draaischijf/rangeer sporen.

2 sporen lopen direct naar de draaischijf, hier komt de lok verzorging langs. Kolen laden, water innemen. ontslakken.
Vanaf de draaischijf komen hier links nog 2 sporen bij, richting het gereedschap zeg maar.

De twee andere sporen zijn voor overslag. Zit hier te denken aan kolen laden/lossen.
Lossen natuurlijk voor eigen gebruik op station, maar ook laden voor vervoer vanaf hier naar de kleine plaatsen in de omgeving.
Het tweede spoor zie ik voor houtoverslag.
Dit wordt hier tijdelijk neergelegd om vervolgens door andere wagens opgehaald te worden voor verder vervoer. Maar zou ook iets van stortgoed kunnen gaan worden. Tijdelijke opslag voor zand/grind of dat soort zaken. In elk geval goederen die uiteindelijk weer met de trein verder moeten, en niet op vrachtwagens geladen. Aangezien ik in deze hoek geen mogelijkheid heb om met de weg weg te kunnen.


Daarnaast had ik hiervoor al aangegeven dat ik een achtergrond gekocht had. Deze ook even op z'n plaats gebracht:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond1_1359545114.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond1_1359545114.JPG)
Foto 65: Achtergrond.

Vervolgens ook even een lok er voor op de foto:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond5_1359545224.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond5_1359545224.JPG)
Foto 66: De NS 7501 komt langs.

De lok ziet er nog wel heel mooi uit, maar ja het is dan ook een nieuwe aanwinst, dus netjes gepoetst afgeleverd. Om toch het rood wat minder rood te laten zijn, nog een sfeer foto om het af te leren:

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/sfeer_achtergrond1_1359545382.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/sfeer_achtergrond1_1359545382.JPG)
Foto 67: De NS 7501 komt langs.

Tot zover weer.
Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 31 Januari 2013, 12:40:25
Er zit lekker tempo in de bouw. Die achtergrond doet het goed op je baan.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 31 Januari 2013, 13:59:16
Ja, kan nu nog even, als het voorjaar en het mooiere weer er weer aan komt zijn er weer een boel andere dingen die tijd vergen ( Zoals de LGB tuin baan :) )
Dus nu even meters maken zodat ik ook in de zomer zo nu en dan kan genieten tijdens rijden.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 13 Februari 2013, 12:22:59
De afgelopen tijd bezig geweest de wissel straat van station Baden-Baden in orde te maken, en terugmelders op de stations sporen. Leek afgelopen vrijdag de wisselstraat in gebruik te kunnen nemen, maar helaas, 1 wissel ging niet goed om, soms wel, soms niet.
Dus maar weer even onder de baan (nou ja, dit deel van de baan is wel modulair opgebouwd, dus dat deel van het spoor op z'n kant gezet ) om te kijken wat er mis was. Spontaan ging ook een ander wissel gek doen. En daarna reageerde de servo decoder voor deze wissels helemaal nergens meer op :(.

Andere servo decoder er onder, helaas 1 zonder relaisschakeling, dus op moment enkele wissels nog zonder puntstuk polarisatie, maar de wisselstraat doet het.
Ook de blokken in koploper in gebruik genomen, en daarna de laatste paar dagen wat kunnen test rijden op station.

Weer leuk rangeerwerk als er een trein binnen komt. Zelfs mijn langste treinen kan ik binnen laten komen. Blokkeren dan max 1 wissel, maar grootste deel van station is dan gewoon te gebruiken. En z'n trein is dan wel goed uit te rangeren.

Ook even een T profiel onder de baan gemaakt omdat een deel van de plaat iets begon door te hangen.

Deel van de wissels voor op de baan richting draaischijf zijn nu nog handmatig, maar rijden daar doe ik toch nog handmatig nu.

Eerste indruk is goed. Treinen kunnen goed binnen komen, ook tijdens rangeerwerk geeft de wisselstraat genoeg mogelijkheden om toch nog treinen binnen te laten komen dan wel te laten vertrekken.

De zogeheten "speel" mogelijkheden lijken ook niet verkeerd. Moeten nog wel wat extra bezetmelders aangesloten zodat een korte trein al iets eerder langs het perron stoppen.

Wel moet je goed opletten als je via 2 muizen 2 treinen hebt rijden op je station. En het is wel fijn als de rest van de baan beetje betrouwbaar is zodat je daar niet te veel aandacht aan moet besteden :).

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 13 Februari 2013, 13:15:34
Altijd beroerd als een wissel niet blijkt te werken en je moet onder de baan duiken om de storing te zoeken en op te lossen. Ik had het laatst op m'n BW ook - dat was een kortsluitingskwestie - en heb heel lang moeten zoeken voor ik het probleem vond.

Fijn dat alles nu goed werkt en de speel- en rijmogelijkheden naar je zin zijn.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Jefftrack op 13 Februari 2013, 13:57:38
Pff ik ben echt een digibeet.... zeker als ik dit hier voobij zie komen.... en ik kan me goed voorstellen dat je soms uren kan zoeken naar de problemen.

Verder een zeer aantrekkelijke baan met veel mogelijkheden.... ik ben benieuwd naar de verdere aan kleding.

Jeffrey


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 18 Februari 2013, 11:55:24
Van het weekend behoorlijk kunnen rijden en daardoor lekker kunnen testen met mijn nieuwe station. En dat gaat eigenlijk best wel goed. Zijn nog wel wat kleine punten waar ik nog eens naar moet kijken of het wat verbeterd kan worden.

De sporen naar de draaischijf voor lokverzorging zijn wat kort. Misschien 1 minder maken zodat ze toch wat langer kunnen worden.
En 1 aanvoer spoor het station is moet nog iets onder handen genomen worden. De loks gaan er allemaal wel door, maar mijn donderbussen gaan er te regelmatig uit. (Zijn wel alleen de donderbussen die er problemen mee hebben, maar wel zo ongeveer elke keer.)

Ook met mijn lange treinen kom ik goed weg op mijn station. lengtes van 230 totaal komt goed weg. Blokkeer ik wel 1 wissel, waardoor 1 ander spoor niet te gebruiken is, maar verder is het station goed te gebruiken. En aangezien de meeste treinen toch wel korter zijn geeft dat geen probleem.

Heb daarnaast nog wat gedaan aan mijn fruitbomen in de wei. Eerst nog wat gras gepoot waar de bomen moesten komen zodat er onder aan de bomen wat langer gras stond, en vervolgens de bomen er in gezet, en de koeien in de wei er onder.
Nog geen foto van gemaakt.

Wel een foto sessie van verschillende loks, zo hier 1 van mijn Nederlandse stomers:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/NS_Stoom2_1361180904.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/NS_Stoom2_1361180904.JPG)
Foto 68: de NS stomers op een rij.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: oetbeem op 18 Februari 2013, 14:28:17
Geweldig mooie foto
Ik mis de echte nl stomer nog de 3737 :D

Mvg Danny


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 18 Februari 2013, 16:00:27
Die valt te veel buiten de toom ten opzichte van de rest van het wagen park:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/zware_stomers_1361195783.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/zware_stomers_1361195783.JPG)
Foto 69: de zware stomers in Baden-Baden

Hier de zware stomers met van achter naar voren:
50.1022 van OBB
4901 (eigen hernummering van de 4904)
50 2840
50 219-5 met geluid
44 151
41 293-2

Zo valt die niet echt op als NS lok, de 3737 zou meer opvallen. Al moet ik zeggen dat de nieuw aangekondigde lok van Art. wel erg indrukwekkend is.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 19 Februari 2013, 00:37:19
Mha, ik heb nog wel een oplossing om de 3737 in te laten passen.

Bij de plaatselijke DHZ zaak hebben ze vast wel een spuitbus met zwart staan.  ;D

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 Februari 2013, 14:44:05
Afgelopen vrijdag op Rail ook nog wat nieuws aangeschaft. Was al tijdje opzoek naar een betaalbare oplossing van gebouwen tegen de achterwant. En dan met name wat industrie/opslag.

En heb het volgende er voor gevonden:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond_gebouw_1361795554.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/achtergrond_gebouw_1361795554.JPG)
Foto 70: Achtergrond gebouw

En set van karton. Komt nog z'n zelfde idee naast, maar dan zonder de deuren, en dan er tussen wat naar achteren ook een gevel, en die loopbrug kan daar eventueel tussen gehangen worden.
Nog eens kijken of ik dat doe, of dat ik het zonder die brug doe.

Gebouw is als half reliëf te maken, 6 cm diep, of als vol gebouw. Die 6 cm paste bij mij nog niet, dus heb het nog een beetje ingekort en op 3.5cm nu zitten. Ziet er op zich niet verkeerd uit zo, en de prijs is ook nog wel leuk. Gezien de locatie kunnen de deuren natuurlijk niet gebruikt worden. Op zich wel te verklaren. In eerste instantie was het station kleiner, en dus 1 binnen komend spoor waardoor er nog ruimte was voor een pad er langs. Station is uitgebreid, en dus moest de weg daar opgeofferd worden. Wordt het gebouw nu alleen vanaf de andere kant gebruikt.

Moet alleen nog eens kijken of ik het ook nog iets kan verweren waardoor het ook echt lijkt of de deuren al langere tijd niet open zijn gemaakt.


Verder wat willen rijden dit weekend, en was op het station wat aan het rangeren. Vervolgens een hoop herrie achter me. De kinderen waren er niet, dus dat kon niet de oorzaak zijn.

Bij omdraaien vond ik een lok en verschillende wagens op de grond :(.
Geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren, maar er reden 3 treinen in 1 blok. En die duwden elkaar de baan af. verschillende wagens volledig uit elkaar liggen. Waren natuurlijk ook niet de meeste eenvoudige wagens, maar de mooiere gedetailleerde wagens.

Vervolgens meer dan een uur bezig geweest alles weer bij elkaar te zoeken en in elkaar te zetten.
Uiteindelijk 1 koppeling afgebroken en weggegooid.
Paar breuken bij trapjes, niet er af, beetje lijm er tussen en recht buigen.
Bij de lok is 1 glaasje van een lampje weg.
Mijn stofzuiger wagen die ook op de grond lag maakt een raar geluid nu, nog eens nakijken.

Verder lijkt de schade mee te vallen, al snap ik echt niet hoe koploper zo de klus kwijt heeft kunnen raken dat dit kon gebeuren.

Daarna heeft het allemaal nog een 45 minuten probleemloos rond gereden.

RoelcoTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 25 Februari 2013, 17:17:46
Nou, Roelco, dat is een wat minder prettige ervaring. De boel op de grond en beschadigd is altijd beroerd. Nog maar eens goed kijken wat er aan de hand geweest kan zijn.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 25 Februari 2013, 22:27:38
wielen reinigen
is er een melder niet geactiveerd
of een weigerend wissel waardoor alles op een verkeerd spoor komt
zet ook eeen beperkte spootrein detectie aan
is het risico minder dat dit gebeurd


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 26 Februari 2013, 11:53:17
Ik had spooktrein detectie aanstaan.
Waarschijnlijk is er wel een wissel dat geweigerd heeft. 1 die het heel enkel wel eens vaker doet, maar dan vangt de spooktrein detectie dit altijd op.
Er was in dit geval theoretisch een kans dat dit nu niet gebeurde als de 3 betrokken treinen elk op het juiste punt een foute melder pakte.

De 94 moet zijn stations spoor goed opgereden zijn, en melder 1 geactiveerd, waarna de 2437 hetzelfde spoor opreed vanaf de andere kant en de stop melder aansprak. De 94 stopte vervolgens, de 2437 reed er vol tegen aan. en duwde de lok terug het vorige blok in. Echter voor de melding daar gepakt werd moet de 64 dat blok dan al vanaf de andere kant ingereden zijn en daar de eerste melder gepakt hebben, waarna de 94 de stop melder van dat blok pakte. De 64 moest niet stoppen, maar doorrijden, en deed dat tegen de wagens van de 94 waarna alles fout liep. Als melders in andere volgorde aangesproken zouden zijn zou volgens mij de spooktrein detectie actief geworden zijn zoals in het verleden ook gebeurde als dat weigerwissel eens weer weigerde.

Toch zaak dit wissel maar snel aan te pakken dus. Want dit moet me niet nog een keer overkomen.

RoelcoTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 26 Februari 2013, 15:44:55
controleer blok bezet eens
als de trein tegenover het blok in kan dan is de melder nog niet gereserveerd
dus een route maken en de lijnen en wissels selecteren
en tevens het blok bezet bij opgeven vanaf de vorige stopmelder of 2 blokken vooruit reserveren


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 28 Februari 2013, 10:26:31
Jerry,

Dat de trein het blok van de andere kant inrijd komt niet omdat koploper dat zo stuurt, maar omdat daar een wissel niet goed omging.

gister avond nog weer gereden, wissel nog niet aangepast, dus inderdaad paar keer gehad dat trein verkeerde spoor, en dus verkeerde blok inreed, maar elke keer komt de spookmelding van koploper dan in beeld en wordt het stop gezet.

Maar goed, kom er misschien wel nooit meer echt achter wat er gebeurd is. Ga het wissel maar gewoon aanpakken en hopen dat het daarmee niet weer kan gebeuren. In al die vele uren dat de baan al in gebruik is was dit ook de enige keer dat het zo mis liep, dus moet ook wel een beetje een uitzonderlijke situatie zijn.

Een ieder in elk geval bedankt voor het meedenken.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 28 Februari 2013, 11:51:39
Roelco,

dat is vervelend en inderdaad wissel aanpakken is het enige wat je kan doen op dit moment. Hopelijk kan je hem makkelijk verwijderen. Daarna weer lekker rijden!\

mvg,
 Sander


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 27 Maart 2013, 11:58:06
Probleem lijkt opgelost, hoefde wissel zelf niet te verwijderen. Het probleem zat in de aandrijving, en die was onder de tafel, dus die heb ik nagekeken, en aangepast, en daarna lijkt het wel goed te werken.

Maar even verder blijven testen hiermee.

Verder ben ik wat bezig geweest met de instellingen in koploper. Hierdoor komen er nu geen treinen meer mijn kopstation binnen op moment dat die al vol staat. Zijn er geen goederensporen meer vrij dan blijven de goederentreinen rond rijden.
En zijn er geen personen sporen meer vrij dan blijven die weg.

Voor foto's is dit allemaal niets, maar voor het genot tijdens het rijden zijn dit wel belangrijke aanpassingen geweest.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 22 April 2013, 12:12:32
Na de problematiek rond het wissel heb ik ook weer even wat tijd aan het landschap besteed.
Het wissel doet het tot dus ver prima verder, dus dat is wel opgelost nu.

Als je naar foto 59 kijkt dan is het daar nog een kale bedoeling. Dit is intussen wat veranderd. Het laatste deel daar is dicht gemaakt, en alles van gips en das klei voorzien voor de vorming.

Ook veel kleine stukjes gips die er nog lagen zijn gebruikt voor een berg stenen op de baan.
Eerst even 2 overzichts foto's van dit deel van de baan:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/totaaloverzicht links_1366624202.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/totaaloverzicht links_1366624202.JPG)
Foto 71: Tunnel overzicht links.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/aansluiting kinderbaan_1366624273.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/aansluiting kinderbaan_1366624273.JPG)
Foto 72: Overgang naar kinderbaan.

Hierbij het overzicht links op de baan, net na de brug voor de deur langs. Vervolgens kan het spoor 2 kanten op. Links de tunnel in en weer terug naar het schaduwstation. Of rechts de tunnel in en daarmee de spiraal naar boven pakken. Na wat intern rondrijden komt de trein er dan uiteindelijk boven weer uit. Het spoor terug naar beneden loopt hier nog onder een balkon langs om vallende stenen van boven op te vangen.

het spoor helemaal voorlangs is van de kinderbaan, en rijd hier onder een overhangend deel van de rotsen heen.

De tweede foto is iets meer naar rechts genomen. waarbij we dus het spoor boven verder zien gaan lans een reeds begroeid onderdeel van de baan. Onderaan zien we de lucht van de kinderbaan boven de bergen uitkomen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnenportalen op het balkon_1366624750.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnenportalen op het balkon_1366624750.JPG)
Foto 73: noodzaak van het balkon

Hier een overzicht van de noodzaak van z'n balkon. Onder aan de bergwand ligt al heel wat gesteente wat anders op de baan terecht wat gekomen.

Het geheel moet natuurlijk nog van groen worden voorzien. De volgende klus is dus ook weer met de begrasser aan de slag.

Verschillende punten blijven rotsen zichtbaar. Hiervoor zijn rotsmallen voor gipsafgietsels gebruikt.
heb eerst met los gips alles dicht gemaakt en dat laten opdrogen. Op enkele punten heb ik daarbij al delen van z'n rotsafgietsel op de berg aangebracht, en dat door gips omsloten.

Echter met z'n gipsafgietsel kun je niet zo veel, dus heb ook een andere manier gevonden om dit te gebruiken. Dit doe ik ook voor de tunnel portalen. Dia zijn van MDF gemaakt, en dan vervolgens van klei voorzien.
Hiervoor gebruik ik das klei. Daar maak ik een dunne plak van, en die druk ik vervolgens in gietmallen voor gips. Hierbij komt het steentjes motief zoals op de foto te zien is op het klein.
Vervolgens smeer ik de MDF in met houtlijm, en breng de klei er op aan. Omdat de klein nog zacht is kun je hiermee alle vormen aan.
Voor rotspartijen doe ik dus hetzelfde. Met Das klei maak ik een dunne plak, die druk ik in de gipsmallen voor rotsen. goed aandrukken zodat de vormen er goed in overkomen. Dan kun je op bestaande gips wat houtlijm smeren en vervolgens de delen van de klei er opplakken.

Je krijgt hierdoor toch de mooie vormen van de rotsen, maar bent wel flexibel in je achtergrond zodat je het eigenlijk overal waar je wilt kunt aanbrengen.

Daarna alles op kleur schilderen met verschillende kleuren die je in de bergen tegen kunt komen.
Geeft een realistisch effect, en als je dan de begroeiing er bij hebt wordt het totaal af.
Op de laatste foto is ook te zien dat ballasten hier nog moet. Ik doe altijd eerst de begroeiing rond de rails, en daarna ballasten zodat er wat grassprietjes echt door het ballastbed heen komen, en er niet boven op liggen.

Tot zover weer mijn update.
Volgend actie, de buiten baan weer op orde maken. Afgelopen weekend op het GrootSpoorGroep Festival 2013 een aantal bestelde wagens in ontvangst genomen. Dus wordt het tijd om de baan rijvaardig te maken zodat we de wagens ook kunnen gaan inzetten.

Al zullen we op de wat mindere dagen best ook nog wel aan deze baan door bouwen.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 24 April 2013, 10:00:34
De afgelopen tijd bezig geweest de wissel straat van station Baden-Baden in orde te maken, en terugmelders op de stations sporen. Leek afgelopen vrijdag de wisselstraat in gebruik te kunnen nemen, maar helaas, 1 wissel ging niet goed om, soms wel, soms niet.
Dus maar weer even onder de baan (nou ja, dit deel van de baan is wel modulair opgebouwd, dus dat deel van het spoor op z'n kant gezet ) om te kijken wat er mis was. Spontaan ging ook een ander wissel gek doen. En daarna reageerde de servo decoder voor deze wissels helemaal nergens meer op :(.

Andere servo decoder er onder, helaas 1 zonder relaisschakeling, dus op moment enkele wissels nog zonder puntstuk polarisatie, maar de wisselstraat doet het.


Even hier op terugkomend. De servo was nog niet zo oud, dus had contact gezocht met de winkelier. Die verwees me door naar de importeur van Uhlenbrock, dat zijn de mensen van Hobbytime. Die wisten zo ook niet wat er aan de hand was, maar of ik ook op OntraX was, dan konden we daar het verhaal voorleggen aan iemand van Uhlenbrock zelf. Dat dus gedaan, maar ook die kon geen verklaring geven, anders dan dat de decoder was overleden.
Vervolgens de vraag vanuit Hobbytime hoe dat zat met garantie. En aangezien de decoder nog niet zo oud was, en ik zelfs de bon nog bij me had was het zeer waarschijnlijk wel garantie. De man van Uhlenbrock heeft de decoder en bon dus meegenomen. En gisteravond ging de deurbel. Stond iemand van Hobbytime die net vanuit duitsland op weg was naar huis, en die had een nieuwe decoder voor mij.

Das dan toch wel weer netjes afgehandeld zo. Nu alleen even weer tijd vinden om deze onder de baan te plaatsen.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 24 April 2013, 17:08:13
Inderdaad perfect afgehandeld met die servodecoder!

Ik vind dat je rotspartijen er prachtig uitzien. Als je de boel op kleur gaat brengen en wat groen en gras toevoegt, wordt het vast erg mooi.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 24 April 2013, 18:08:17
Goed bezig Roelco!

En met een glimlach die servodecoder eronder zetten he!! Service, het bestaat nog  ;)

mvg,
 SanderTitel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 25 April 2013, 08:53:30
Bedankt voor de reacties.

Een beetje groen maakt het inderdaad gelijk heel anders. Nog niet heel uitgebreid bezig geweest, maar toch al vast een eerste groen aankleding is dit het algemene resultaat:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen groen1_1366872102.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen groen1_1366872102.JPG)
Foto 74: Gras groeit op de berg.

Ben hier vooral met de eerste hand nog bezig geweest. En dan werk ik voor iets natuurlijks als hier met verschillende lengtes. Of eerst wat langere sprieten, en dan kortere er achteraan ter opvulling.
Andere punten maak ik eerst een mooie ondergrond met korter gras waarna ik er wat langer overheen doe.
Meestal is het dan toch wel een laag of 2 a 3. Als dat dan droog ik ga ik accenten aanbrengen zoals hier:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen struikontwikkeling_1366872289.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen struikontwikkeling_1366872289.JPG)
Foto 75: Hoger gras/beginnende struiken.

Hier heb ik dan nog wat extra lagen aangebracht met lang gras, en vervolgens iets van bladeren er overheen.

Op andere punten doe ik juist wat meer polvormig gras door druppels lijm op het bestaande gras te laten vallen en daar dan met lange grassprieten boven.

Heel enkel kom ik wel eens te dicht bij en springt de vonk over van de ontlading. Meestal ben je dan toch wel op een kortere afstand dan 1 cm. Het apparaat los, eigenbouw, kan vonken trekken van 1 cm. Maar bij de bouw van dit deel van de baan had ik er 1 van wel 2 cm.
Waarschijnlijk wat ander materiaal tussen gezeten wat ook wat beter kon geleiden als natte grassprieten of zo.

Het resultaat bij mij boven vind ik mooier dan op de foto's uit komt. Heb niet z'n heel uitgebreid toestel, en het kunstlicht geeft op de foto ook een wat ander beeld. Ben zelf wel tevreden, al ben ik in deze hoek nog lang niet klaar.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Ruud K op 25 April 2013, 10:28:35
Op de foto's vind ik het er al prachtig en overtuigend uitzien. In werkelijkheid moet het dan helemaal geweldig zijn.

Groet,
Ruud


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Romar op 27 April 2013, 12:25:57
Het basis laagje groen ziet er al geweldig uit, ben benieuwd hoe het dan na verdere behandelingen uit gaat zien.  :D

Romar


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 27 April 2013, 14:06:31
Roelco,

op de foto lijkt het me 1 soort groen. Op de begroeiing langs het spoor na dan, die is een andere tint. Komt dit door de foto of is het maar 1 kleur strooisel? Zo ja, waarom niet meer kleuren gebruikt, of ga je dat nog doen?

mvg,
 Sander


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: oetbeem op 27 April 2013, 23:37:56
Ziet er erg mooi uit!

Misschien een tip om ook wat bruine korrels te gebruiken als modder?

Mvg Danny


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 28 April 2013, 21:08:47
Sander, Danny,

Het lijkt op de foto wat eentonig inderdaad, maar dat ligt aan de foto, in werkelijkheid heb ik iets van 7 verschillende kleuren gras gebruikt, van verdord geel, via licht groen tot heel donker groen en bruin.
Daarnaast nog 4 verschillende kleuren bladeren, en nog wat andere kleuren strooisel.

En er zijn ook punten waar wat meer bruine korrels gebruikt zijn. Met name bedoeld als ondergrond voor dennen bomen.

Maar op de foto lijkt het meer 1 kleur. Nu is het nog wel de bedoeling dat ik nog wat meer accenten ga aanbrengen in verschillende kleuren groen. Misschien dat het daardoor op de foto ook meer naar voren komt. Maar in werkelijkheid is het nu ook al wel een veelheid aan groen kleuren.

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 14 Oktober 2013, 14:01:00
Hoi allen,

Intussen is de zomer weer een beetje voorbij, en krijgen we dus weer meer tijd beschikbaar voor onze binnen baan. En dus zijn we daar intussen weer wat verder. Stukken baan geballast. Wat groen aangebracht in de hoek waar ik voor de zomer gebleven was. En daar ook gelijk wat bomen geplaatst:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen eerste bos_1381751447.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/tunnelportalen eerste bos_1381751447.JPG)
Foto 76: eerste bos bij de tunnels.

Moet zeggen dat op de foto met de flits er meer rots door het groen komt dan met het blotte oog te zien is. Ook het blauw door de bomen heen is zo erg blauw. Misschien de bomen toch nog eens weghalen en daar eerst wat meer groen aanbrengen op de achtergrond. Al valt het in het echt minder op.

Ook hier wat van de laatste aanwinsten geplaatst. Paar hertjes en een berggeit. Al valt met name die laatste zo niet erg goed op, maar dat is ook beetje de bedoeling van de kleur van die dieren :).

De aandrijving van dit wissel heb ik ook gelijk maar verplaatst naar een aandrijving onder de tafel zodat het geheel goed te ballasten was, en er geen storende aandrijving meer in de weg zat.

Daarnaast 1 en ander aan elektronica besteld voor een digitale aansturing van de draaischijf. Wordt nog een mooi project omdat er veel SMD onderdelen bij zitten. Die zijn intussen ook binnen, nu wachten op de printplaten zodat we kunnen beginnen deze in elkaar te zetten. Gaat wel weer iets worden voor onder de tafel, maar het resultaat er boven mag hopelijk ook gezien worden. Ook wat extra printplaten besteld voor terugmelding zodat we de sporen er omheen ook naar de computer kunnen terugmelden. En als dat dan allemaal weer aangesloten is moeten we koploper nog zo gek zien te krijgen om de treinen ook als zodanig aan te sturen. En tussen door lekker beetje aan klieren met groen.
 
Hier ook een kleine blik achter de schermen van een deel van de bakjes en zakjes met verschillende soorten groen om het geheel zo te maken:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/deel van de benodigdheden_1381751954.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/deel van de benodigdheden_1381751954.JPG)
Foto 77: Deel van de bakjes en zakjes met groen.

Tot zo ver weer even,
Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 14 Oktober 2013, 18:03:52
Roelco,

Ziet er leuk uit!!! Foto geeft vaak een ander beeld. Gewoon lekker doorgaan!

Wanneer is er een rijdag bij jou?  ;D

mvg,
 Sander


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 31 Oktober 2013, 10:03:33
Volgende rijdag is nog niet helemaal zeker. Dat plan ik nooit zo heel erg van te voren. Meestal is er wel ergens in de week even een tijdstip dat we even rijden.

Gisteren niet. Wel verder gegaan. Alleen nog geen foto's van gemaakt. Had nog een ouder project liggen. Een water toren die nog altijd in elkaar moest. En dat heb ik gisteravond maar even gedaan. Natuurlijk gelijk behandeld om de plastic look weg te halen. Moet alleen nog even een naambordje uitprinten. Die er bij zat klopt niet, want deze komt in Baden-Baden te staan. Dus moet die naam er op.

Op eurospoor had ik nog een seinhuis meegenomen, ook voor Baden-Baden. Dus dat is het volgende project op bouwgebied. Ook die moet verweerd worden. En heeft kleine aanpassingen nodig. Komt pal naast de muur en over het spoor te staan. Dan kan. Maar hij moet dan eigenlijk ook over een paar servo's naast de baan staan. En er zit aan die kant van het gebouw nog een balkon, maar die past niet. Dus ook dat moet er afgehaald worden. En wil de deur aan de andere kant van het gebouw hebben, maar dat is waarschijnlijk eenvoudig te doen door de twee gevels te verwisselen.

En daarnaast ligt het project voor de digitalisering van de draaischijf nog te wachten. Daarvoor wil ik alleen eerst kijken naar een mooie loep met lamp. Heb alle onderdelen nu binnen, maar het is wel erg klein allemaal. Merk ik toch dat de ogen er niet beter op worden :(.
En moet nog altijd kijken naar een paar goede seinen voor op de brug. Op eurospoor geen tijd gehad daar uitgebreid naar te zoeken.

Wat landschap betreft heb ik me voorgenomen de bomen van foto 76 toch weg te halen, en hier eerst een "bos" achter te schilderen alvorens de bomen er weer voor te zetten. Nog even een keer moed verzamelen om dat ook daadwerkelijk te gaan doen :).

Foto's gaan nog komen, maar nu even een bijdrage zonder.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: gerard-ns op 31 Oktober 2013, 10:07:20
hoi roelco

jij bent ook mooi bezig

mvg gerard


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 7 November 2013, 13:43:57
hierbij nog een foto van de watertoren:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/watertoren2_1383823495.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/watertoren2_1383823495.JPG)
Foto 78: De watertoren

Daarnaast moet er ook nog een lokloods komen rond de draaischijf. Die had ik al wel, een grote 6 spoors, maar die moet dan wel heel dicht bij de draaischijf komen, en neemt dan heel veel ruimte in beslag. Of je krijgt een hele rare knik in je sporen de loods in. Allebei niet echt mooi. Wat blijft over, een nieuwe kopen, maar ja, past die dan wel precies waar je hem hebben wilt? Of zelf iets maken.

En dus ga ik dat laatste eens proberen. Op basis van de materialen van mijn oude een nieuwe maken:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/oudelokloods_1383823271.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/oudelokloods_1383823271.JPG)
Foto 79: Oude lokloods onderdelen.

Deze week wat tijd gehad voor wat zaag en onderzoek werk, dus een basis gemaakt van hoe die ongeveer moet gaan worden.
Door de bochten er achter en omdat ik ook wel wat ruimte voor de loods wil hebben om een deel van de lok buiten de loods te houden zijn er 2 sporen wat korter gehouden.
Eens kijken of ik met de onderdelen van de oude hier een mooie passende en compacte loods van kan maken voor 6 sporen. De verdeling voor de sporen is nog niet helemaal mooi evenredig verdeeld, al zit er wel wat speling in de uitsparingen. Dus moet nog even kijken of ik daar mee weg kom, of dat nog moet aanpassen. Iets waar we op de lange winteravonden eens rustig aan gaan werken. Het eind resultaat zal nog wel even op zich laten wachten, maar dat maakt niet zo uit. Zolang we ons maar niet hoeven te vervelen :).

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/nieuwe lokloods_1383823535.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/nieuwe lokloods_1383823535.JPG)
Foto 80: Fundering nieuwe lokloods.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: gerard-ns op 12 November 2013, 12:50:47
hoi roelco

ik ben benieuwd hoe het gaat worden die loods

mvg gerard


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 12 November 2013, 13:00:57
Ik ook ;D
(maar wees gerust, als het helemaal niets wordt horen jullie er nooit weer iets van :) )

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 13 November 2013, 18:02:01
ik ben ook benieuwd
kan je de grondplaat eens scannen en de maten er bij zetten
wil eens kijken of het mogelijk is (kosen) om met styreen en muurdelen van auhagen of kibri zelf iets te maken
als de grond maat er is zien we wel weer verder
gr jerry


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Jefftrack op 13 November 2013, 18:35:42
Mooie weathering op de water toren, ziet er goed uit.

Jeffrey


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 9 December 2013, 17:19:08
ik ben ook benieuwd
kan je de grondplaat eens scannen en de maten er bij zetten
wil eens kijken of het mogelijk is (kosen) om met styreen en muurdelen van auhagen of kibri zelf iets te maken
als de grond maat er is zien we wel weer verder
gr jerry

Jerry,

Had dit al wel gelezen, en ligt nog altijd in de planning deze even voor je te scannen, maar nog altijd niet aan toegekomen. Zal als nog kijken wat ik voor je kan doen. De draaischijf besturing lijkt nu te werken, dus dat project loopt op z'n einde nu.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 29 Januari 2014, 21:10:55
Het inscannen van de onderplaat is een beetje een probleem. Past niet onder mijn scanner. En in delen wordt er ook niet echt duidelijker op.

Heb wel even maten bij de foto gemaakt, misschien heb je daar wat aan?
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/draaischijfloods_1391022184.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/draaischijfloods_1391022184.JPG)
Foto 81: maten rond de lokloods

Als je vragen hebt wil ik ze graag proberen te beantwoorden.

Heb verder aan de baan een klein beetje gewerkt. Voornamelijk bezig geweest met de draaischijf en de aansturing daarvan via koploper.

Verder had ik nog een klusje liggen, 1 wissel in zich had in die hoek nog een spoelaandrijving. En een driewegwissel daar gaf beetje veel storingen. Dus deze omgebouwd naar servo. En als decoder deze keer de dr4024 van digirails. Maar wat is dat een handige decoder als om afstellen gaat. Heel eenvoudig om ze een adres te geven. En voor afstellen van de servo kies je het nummer, geeft een opdracht, drukt op de knop voor programmeren.

En vervolgens met de snelheidsknop van je regelaar ( mijn geval de MM van roco ) kun je de ene kant op draaien, en dan op F1 om hem vast te zetten. Dan de andere kant op draaien en op F2 drukken. En klaar is het.
Enige probleem dat ik had was programmeren van een CV waarde via de roco MM. Die kreeg een foutmelding tijdens de programmeer actie, en vervolgens gingen de servo's op hol.

Maar goed, in een uurtje had ik uiteindelijk 4 wissels van servo aandrijving voorzien, geprogrammeerd en in koploper goed ingegeven. Dus met een uurtje konden we weer rijden :).

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 19 Februari 2014, 11:39:04
Ben intussen ook nog weer eens met Koploper aan het spelen geweest.
Had de wissels aan het eind van de stations sporen 60 en 61 digitaal aangestuurd.
In spoor 60 een ontkoppel rail aangebracht.

Vervolgens voor 1 trein een vaste route aangemaakt. Met wat hulp van mede model hobbyisten achterhaald hoe je binnen koploper de lok een klein stukje achteruit kunt laten rijden om de druk van de koppeling af te halen.
Vervolgens ontkoppelen. Trein rijd dan door. naar het uitloop spoor. Via spoor 61 terug richting draaischijf. Daar eerst even wat verzorging, kolen op halen.
Als dat klaar is weer terug de draaischijf op, en weer terug naar spoor 60 om de wagens op te halen.

Was even wat test rijden om op de juiste punten te stoppen. En heb alleen getest met deze ene trein die rijd, verder waren er geen bewegingen op de baan. Maar het werk toch wel mooi hoor. Trein stopt heel netjes boven de ontkoppel rail.
Vervolgens rijd hij netjes richting draaischijf. En bij terugkomst rijd hij heel netjes en zacht tegen de wagens aan om aan te koppelen. Drukt de wagens niet eens naar achteren. Via wat doorrijden in centimeters waarbij vooruit en achteruit verschillende waardes zijn genomen komt dit heel mooi uit.

Wel betekend dit dat er per trein helemaal ingesteld moet worden wat de afstanden zijn die doorgereden moet worden. En dat het dus alleen goed gaat bij deze lengte van wagens. Is de sleep langer dan worden ze wel achteruit geduwd. Is de sleep korter dan zal er niet aangekoppeld worden.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 3 Maart 2014, 15:04:16
Zoals op enkele foto's al wel gezien kon worden is het in station Schwarzburg ook ruimte voor een smalspoor trein. Dit is in de schaal H0m.

Lang is er gewerkt aan de voltooiing van dit deel van de baan. En lang er is over nagedacht welk materiaal er op dit deel van de baan zou moeten gaan ruiden. En ondanks dat de baan nog altijd niet voltooid is heeft de directie afgelopen maand toch een knoop doorgehakt en is er materiaal aangekocht dat op het bestaande deel van de baan vast een dienst kan gaan rijden.

In eerste instantie was er de planning voor elektrificatie van de lijn. Een smalspoor krokodil lag daarbij in lijn voor de tractie op deze baan. Aangezien de bouw niet zo snel ging als wel gewild door de directie, en de elektrificatie nog niet eens begonnen is is er uiteindelijk toch gekozen voor een stoomlok op dit traject.

Hierbij een klein fotoverslag van de eerste binnenkomst van de nieuwe lok:
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen1_1393851139.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen1_1393851139.JPG)
Foto 82: Lok Bemo 1290 114 G 4/5 RhB nadert station Schwarzburg voor de eerste keer.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen2_1393851337.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen2_1393851337.JPG)
Foto 83: Richting het dubbelspoor gedeelte waar tot dus ver alleen de normaalspoor treinen binnen kwamen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen3_1393851374.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen3_1393851374.JPG)
Foto 84: Alles lijkt goed te liggen en de trein rolt rustig binnen.

(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen5_1393851410.JPG) (http://upload.modelspoorwijzer.net/user/205/smalspoorlok loopt binnen5_1393851410.JPG)
Foto 85: Wel op tijd stoppen. 1 van de passagiers is helemaal onderste boven van deze mooie nieuwe lok die binnen rolt.


Deze lok stelt ons wel voor nieuwe uitdagingen. Een H0m lok ijken op een H0 deel van de baan werkt niet. Programmeren op mijn programmeer spoor werkte alleen omdat ik de tender op de rechter spoorstaaf kon zetten en de lok op de linker. Zonder meer digitaal maken. De lok was dan wel voorbereid, maar dan wel voor een n decoder, en dan nog moest er een stukje van de print afgebroken worden. Dat vond ik zonde, en de totale print was ongeveer net zo groot als een Lenz standaard. Dus maar de gehele print vervangen. Ook bij de standaard oplossing was de soldeerbout nodig omdat er geen connector was voor de decoder, maar soldeer punten waar je de decoder op kon zolderen.

Maar wat een mooie lok, ook van binnen ( al zie je daar maar weinig van tijdens rijden )

Groet,
Roelco
Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 23 April 2014, 11:53:43
Intussen voor technisch bezig geweest met de baan. In de nieuwste koploper versie kon je punten voor een handmatige wisselstraat koppelen aan een bezetmeld punt.

Daar ben ik eens wat ingedoken. En dat lijkt toch wel heel mooi te werken.
Heb het op moment redelijk voor elkaar. Rond de draaischijf is het nog een beetje behelpen, maar dat komt nog wel goed. Het werkt op zich al wel.
Wat werkt er dan, nou het volgende:

De baan rijd geheel automatisch. zo nu en dan kiest een trein om binnen te komen op mijn kopstation. Een personen trein alleen als er een spoor langs het perron leeg is, en een goederen trein als er daarvoor een spoor leeg is.

De lok gaat vervolgens naar handmatig rijden.
Ik kan nu via knoppen op mijn bedieningspaneel de wissels goed zetten zodat ik de lok richting de draaischijf kan sturen, handmatig. Hier naar de lok verzorging en de loods in.
Eventueel de lok gedraaid, of een andere lok uit de loods kan ik dan weer voor de wagens zetten op het spoor.
Niet bij elk spoor kan er omgelopen worden. In dat geval blijft de lok er los achterstaan en kan ik een andere lok naar dat spoor sturen om de wagens op te pakken.
Allemaal bediend door knoppen op mijn bedieningspaneel en de roco MM als handregelaar. Staat de lok voor de wagens klaar dan is het een druk op de knop van dat spoor en gaat de betreffende lok automatisch het station verlaten en de baan op. Hij heeft dan trein type en lengte overgenomen van de trein die binnen gekomen was op dat spoor.

Dit alles dus zonder ook maar 1 actie te moeten doen op het scherm van de computer zelf. Alles kan, zoals ik dat vroeger bij analoog rijden ook deed, via knoppen op mijn bedieningspaneel.

Nu wil ik dit in de toekomst nog combineren met een lengte meting in de blokken direct na mijn kopstation. Dan kan ik dus ook veilig de lengte van de trein aanpassen en wordt die gemeten voor de trein echt de baan op gaat. Voorlopig moet ik bij het rangeren de lengte ongeveer gelijk houden.
Maar dat is een beperking waar ik voorlopig prima mee kan leven.

Mijn huidige beperking zit nog bij de draaischijf. Het kiezen van de draairichting is nog niet helemaal optimaal. Daar is een tuimelschakelaar denk ik handiger. Die naar links is links om, die naar rechts is rechts om.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: jerry op 24 April 2014, 19:04:13
ik zoek ook hoe je dat moet instellen
ik heb een rangeerdeel en schijf
wil daar ook alles handmatig doen
maar word je loc dan gevolgd in de blokken met handmatig de wissels zetten en rijden


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Sander Lageveen op 24 April 2014, 22:34:14
Roelco,

ik volg je ontwikkelingen met plezier.
Hetgeen jij hier beschrijft biedt leuke perspectieven met een fictief grensstation. Je kan dan een locwissel laten plaatsvinden.

Blijf je bevindingen posten!  :)

mvg,
 Sander


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 1 Mei 2014, 22:54:19
Jerry,

Ja koploper volgt de acties, en plaatst de lok steeds in het andere blok.
Dat is. je hebt 2 blokken, blok 100 en blok 101.
Daartussen heb je een handmatige wisselstraat.
in blok 100 staat een lok, en dus ook in koploper in dat blok.
Dan druk je op de knop die bij blok 100 hoort, die hou je vast en drukt dan op de knop die bij blok 101 hoort. De wisselstraat wordt dan gezet. Blok 100 wordt leeg gehaald. Blijde blokken zijn dan dus leeg, en de lok wordt blijkbaar bewaard in de wisselstraat.
Om de wisselstraat vrij te geven moet je dan weer op 1 van de twee knoppen drukken.
Druk je op de knop die bij blok 100 hoort dan wordt de lok weer in blok 100 gezet.
Druk je op de knop die bij blok 101 hoort dan wordt de lok in blok 101 gezet.

Zo kun je de lok je hele baan oversturen van blok naar blok waarbij koploper in de gaten houd waar die blijft.

Rond de draaischijf ben ik nog wat aan het puzzelen hoe ik dat het beste kan doen, zie intussen wel dat alle acties nogal zwaar voor koploper kunnen zijn, maar ik ben inderdaad instaat om volledig via bedieningspaneel met drukknoppen en met de roco MM als handregelaar te rijden en een trein weer automatisch weg te sturen. Dus bied inderdaad leuke perspectieven.

Maar is wel allemaal even goed in de gaten houden om het allemaal goed te krijgen. Foutje is snel gemaakt heb ik al wel gemerkt :).

Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: rjr op 12 Mei 2014, 16:37:54
Afgelopen weekend wat aan het rijden geweest. En lijkt allemaal toch best wel mooi te rijden.
Trein komt vol automatisch binnen. Gaat daar naar handmatig. Ik kan dan zelf via mijn bedieningspaneel en de roco MM als handregelaar de lok laten omrijden, of een andere uit de loods halen, die voor de wagens zetten. Druk op de knop, en de trein rijd vervolgens weer automatisch de baan op. Waarbij dus de kenmerken van de wagens meegenomen zijn. Een goederen trein komt hierdoor niet langs het perron tot stilstand waar dat niet mag.

Heb er nog wel ergens 1 klein blok tussen zitten die wat overbodig is geworden. Die kan ik dus nog wel weghalen, geeft net iets minder knop acties die nodig zijn, maar voor de werking gaat het prima.

Heb het nu werkend met mijn digitaal aangestuurde draaischijf, waardoor die in het proces vanzelf de juiste aansluiting opzoekt zodat de lok ook gelijk de baan op of af kan rijden. Zelf moet ik daarbij wel even alert zijn om de juiste richting te kiezen zodat de lok goed in de loods komt te staan. Maar bij goed opletten werkt het dus allemaal prima. Maar dit zou uiteindelijk ook prima kunnen werken met een handmatig bediende draaischijf. Voordeel nu is dat ik ook een automatische omloop actie mee kan nemen tussen het handmatige werk.

Scherm gebruik ik alleen nog als controle, de muis en toetsenbord zijn ook alleen nodig om controle uit te voeren, wat ik zeker nu nog wel doe, maar wat uiteindelijk niet meer echt nodig zal zijn denk ik.

Groet,
Roelco


Titel: Re:van Schwarzburg naar Baden-Baden
Bericht door: Rainbird op 19 Juni 2014, 14:51:32
Lijkt interessant, zal de komende tijd eens het draadje helemaal doorlezen.
Ik ben zelf ook koploper aan het rijden en bevalt prima tot nu toe. Zal in het najaar ook hier mijn baan maar eens plaatsen. praat wat makelijker