Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenOntsporenTopic: Boek: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches
Pagina's: [1]   Omlaag
Print
Auteur Topic: Boek: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches  (gelezen 5554 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
hubertus
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8457


WWW
« Gepost op: 4 Juli 2021, 11:35:02 »

Onlangs weer iets gekocht om de toch al vrij volle boekenkast nog wat verder te belasten.De titel verklapt al de inhoud, spoorgerelateerde affiches in alle soorten en maten. Vooral de affiches die het spoor zelf onder de aandacht brengen, komen aan bod, maar ook wel reclameposters waar de trein c.q. het spoor eigenlijk maar bijzaak is.
Het boek is grofweg in drie delen opgezet.
Na de inleiding een deel dat aan de hand van enkele affiches diverse Nederlandse spoorwegmaatschappijen voorstelt. Daarbij mis ik eigenlijk wel de NBDS. Weliswaar een kleine maatschappij, maar het lijkt me wel uitgerekend een waar, gezien de boottreinen Vlissingen - Duitsland, affiches een belangrijke rol hebben gespeeld. Misschien een verkeerde aanname of zijn die affiches er gewoon niet meer.
Daarna de thematisch opgezette hoofdmoot en tenslotte nog een kleine afsluiter met biografie├źn van ontwerpers van de affiches.
Vooral die thematische opzet maakt het tot een afwisselend boek. Eigenlijk zie je in vrijwel ieder thema binnen een paar pagina's aan de hand van de affiches de veranderende tijdgeest terug.

Voor de doorgewinterde treinenseksueel is het vermoedelijk niet het meest interessante boek, want de typische treinenfoto zoek je er vergeefs en waar treinen een belangrijke rol spelen op een affiche, heeft de ontwerper er vaak een eigen draai aan gegeven. Zeker niet altijd een verkeerde draai trouwens. Een affiche uit 1927 laat een blokkendoos zien in een kleurstelling die veel weg heeft van de Rheingold uit de jaren 60, het heeft wel wat. Soms gaat het bij de ontwerper echt mis, zoals een reclame voor Rail Europ Junior waar het NS-logo in spiegelbeeld is afgedrukt. 

Voor de wat breder geïnteresseerde, zeker die ook wat grafische en/of geschiedkundige interesses heeft, is het een in mijn ogen een aanrader.
Met bijna 60 euro in absolute zin wel een vrij forse prijs, maar relatief valt het alleszins mee, want je krijgt er 2,3 kilo boek voor terug, verdeeld over ruim 300 pagina's.

Alleen die titel... 150 jaar terwijl je in de inleiding de vraag stelt of de eer van het eerste affiche nu gegund moet worden uit eentje uit 1876 of 1893....? Nou ja, het mag de pret ook niet drukken.

groet, Huub
 
Gelogd

Plettenburg, DB jaren '80 in H0
Pagina's: [1]   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenOntsporenTopic: Boek: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches
« vorige volgende »
Ga naar: