Kort geleden heeft WBooks het boek "Amsterdam Utrecht - Van Rhijnspoor tot Randstadspoor" uitgebracht.
Auteurs zijn Michiel ten Broek en Victor Lansink.
Boeken van WBooks schijnen vooral voor de koffietafel bedoeld te zijn, zorg er dan in dit geval voor dat de koffie heel heet is of dat je gewoon veel koffie drinkt, want er zit behoorlijk veel tekst in het boek.
Als die tekst een prettig te lezen en goed verhaal vormt, is dit wel het soort boeken dat ik het liefste zie, foto's die de tekst ondersteunen, i.p.v. een fotoboek waar de tekst een ondergeschikte rol speelt. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Van de auteurs ken ik Michiel ten Broek als auteur van diverse artikelen in de Op de rails en op basis daarvan heb ik er op vertrouwd dat het met die tekst wel goed zit. Hoewel nog niet helemaal gelezen, lijkt dat inderdaad het geval te zijn.
In een vijftal tijdsblokken wordt beknopt de ontwikkeling van de spoorlijn van de eerste plannen tot het heden beschreven. Daartussendoor hoofdstukken over resp. de voornamelijk vooroorlogse spoorwegwerken in Utrecht en Amsterdam en een hoofdstuk over de tussenstations in de lijn. Dat laatste valt merkwaardig genoeg buiten de hoofdstuknummering. Naast dat hoofdstuk dat door de nummering al als een buitenbeetje (zijspoor?) kan worden beschouwd, zijn er ook nog vijf "zijsporen", waar een specifiek onderwerp wordt aangestipt. Nou ja, eigenlijk meer dan vijf, want vreemd genoeg is zo'n zelfde afgebakend stukje over post T in Abcoude dan ineens weer geen "zijspoor".
Doet allemaal niks af aan het verhaal dat wordt verteld (en in mijn ogen , afgezien van wat taalfoutjes, goed is), maar geeft een onnodig rommelige indruk.
De zwart-witfoto's zijn over het algemeen goed en scherp afgedrukt. Eén foto is teveel opgeblazen, maar omdat dat een titelblad voor een hoofdstuk is (waarbij dwars over de foto een blauwe band loopt), is dit in mijn ogen niet echt storend. Maar die blauwe band loopt dus ook bij de titelpagina's van de andere hoofdstukken over de foto's en bij drie daarvan (hoofdstuk 3, 4 en 5) vind ik dat toch wel heel erg zonde, omdat het juist foto's zijn waar veel op te zien is. Druk de foto op een andere plek dan nog eens af zonder die storende opmaakfrutsels. Ook is het af en toe zoeken naar het juiste bijschrift bij een foto.
De kleurenfoto's kunnen me een stuk minder bekoren. Een beetje lastig te verwoorden, maar de dynamiek ontbreekt. Ik vermoed dat het hier vooral bij de bewerking van de foto's mis is gegaan. Misschien teveel met de contrastknop geschoven?
Daarnaast had een deel van die recente foto's naar mijn mening niet door de selectie voor een boek mogen komen.
Ook in dit boek weer enkele foto's die over de vouw worden afgedrukt, terwijl de bindtechniek daar niet geschikt voor is. Des te opmerkelijker dat aan de andere kant heel veel foto's klein tot zelfs in postzegelformaat in het boek staan. Ook dit geeft het boek een rommelige indruk.
Mijn persoonlijke oordeel: interessant leesvoer met grotendeels mooie foto's, jammer dat ook hier de vorm soms toch weer boven de inhoud gaat, maar ondanks de genoemde minpunten vind ik het wel een aanrader.
groet, Huub