Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenDigitaalTopic: Draaischijf digitaal maken.
Pagina's: 1 [2] 3   Omlaag
Print
Auteur Topic: Draaischijf digitaal maken.  (gelezen 40776 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #15 Gepost op: 27 November 2013, 12:36:21 »

Gisteren nog weer aan het testen geweest. Knipper licht en verlichting gemaakt. Licht is nog niet fel genoeg, zie je bijna niet.

Verder gespeeld met de instellingen. De schijf kan heel mooi langzaam draaien, maar lijkt dan toch wat minder betrouwbaar. Dus de snelheid maar wat hoog gezet, toch wil ik er nog wel eens verder naar kijken.

En op gegeven moment, niets meer, alle verlichting uit. Ledjes op de print uit. Zekering kapot Sad. En ik had er maar 1 besteld.
Ach ja, je kent het vast wel. Ben je aan het testen, even iets veranderen, opnieuw testen. Elke keer netjes de spanning er eerst af voor je iets doet, tot op een gegeven moment, even snel iets aanpassen, oeps, spanning er nog niet af. Toen deed de zekering dat dus maar even voor mij Sad.

Nu dus op zoek naar nieuwe zekering voor het geheel.

Roelco
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 1787


« Antwoord #16 Gepost op: 27 November 2013, 14:41:25 »

Roelco,

zekering werkt! Check!

mvg,
 Sander
Gelogd

mvg,
 Sander
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #17 Gepost op: 27 November 2013, 22:49:46 »

Sander, Ja zo kun je het natuurlijk ook bekijken Smiley.

Ben gewoon beetje stout geweest, de zekering overbrugt zodat ik toch verder kan met testen Smiley.
Natuurlijk wel met een bepaald risico, maar goed. Hij doet het, dat wisten we. En was niet meer aan het klussen aan de brug zelf. Maar naar de software instellingen kijken hoe dat werkt, en hoe krijg ik het netjes.
Nou dat lijkt op zich gelukt te zijn. Kan nu via de muis de draaischijf prima aansturen, en weet hoe het werkt. Rechts draaien, links draaien. stapje vooruit, stapje achter uit. Naar een bepaald spoor.

Daarnaast wat gespeeld met de tijden van de seinen. Hoe lang zwart tussen in rood en geel. Hoe langzaam de lichten uit moeten gaan.

En als laatste wat gespeeld met de fijn afstelling van de brug, en met name de stopposities. Hij liep iets te ver door. Dat heb ik nu bijgesteld. Lijkt nu behoorlijk goed. Dus deze instellingen maar eens een tijdje houden. Kunnen het heel eenvoudig veranderen als het toch nodig is.

Volgende stap, aansturen vanuit koploper Smiley. (o ja, en weer in de baan bouwen. Heb hem toch helemaal uit de baan gehad om wat makkelijker te kunnen testen )

Roelco
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 1787


« Antwoord #18 Gepost op: 27 November 2013, 23:41:27 »

Roelco,

filmpje?  Grin

mvg,
 Sander
Gelogd

mvg,
 Sander
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #19 Gepost op: 28 November 2013, 08:19:08 »

Had geprobeerd hier een filmpje te uploaden, maar mocht niet, was verkeerde formaat gaf die aan. Was een mp4, en kon zo niet vinden of ik hem ook met een andere extensie kon saven.

Filmpjes is voor mij helemaal nieuw.

Roelco
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 1787


« Antwoord #20 Gepost op: 28 November 2013, 11:22:54 »

Roelco,

het probleem van het filmpje zit hem in onze software. MP4 kan inderdaad niet geupload worden.
Tip voor onze to-do-list.

mvg,
 Sander
Gelogd

mvg,
 Sander
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #21 Gepost op: 29 November 2013, 22:00:24 »

Na weer een paar avonden puzzelen kan ik de schijf nu ook besturen vanuit koploper.
Extra ingewikkeld werd het gemaakt omdat ik voor de test mijn roco MM had gebruikt als centrale.
En die heeft zijn wissel decoders net anders genummerd, maar binnen koploper staan die nummers voor een draaischijf vast.

Het aansturen met de MM zelf was dus op zich wel redelijk snel voor elkaar, maar omdat dan vervolgens ook nog goed te gaan krijgen binnen koploper duurde wel even wat langer. In eerste instantie snapte ik er helemaal niets van wat koploper nu deed. Kwam steeds totaal ergens anders terecht dan ik had verwacht. Maar nu snap ik hoe ik het precies moet definiƫren binnen koploper zodat de decoder ook snapt wat koploper bedoeld.

Uiteindelijk zal het allemaal onder Lenz moeten draaien, dus enkele rare instellingen nu moet ik weer ongedaan gaan maken, maar omdat ik het nu snap is het nu niet meer z'n probleem het goed werkende te krijgen met Lenz.

En dan in koploper eens wat vaste routes maken rond de draaischijf zodat ik wat duurtesten kan laten lopen daaromheen.

Groet,
Roelco
Gelogd
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #22 Gepost op: 3 December 2013, 15:33:52 »

Intussen bezig geweest met aanpassingen binnen koploper. Daar extra blokken toegevoegd. Intussen zitten we op bijna 80 blokken. En moeten er uiteindelijk nog wel een paar bij gaan koen eigenlijk zodat ik op enkele sporen 2 treinen binnen kan krijgen, en de uitloop sporen aan het eind moeten ook nog blokken worden, maar dat is weer voor later.

Me nu bezig gehouden met alle blokken rond de draaischijf, en de schijf zelf natuurlijk. En wisselstraten voor alle combinaties aangegeven.
Daarnaast heb ik ook allemaal ontkoppelrails symbolen weer gegeven bij de sporen zodat ik via handmatig met de muis op z'n ontkoppelrail kan klikken waarna er dus een commando wordt gestuurd die de draaischijf naar dat spoor moet sturen.
En daarnaast nog iets om de richting van de schijf mee om te zetten zodat ik dan handmatig kan regelen hoe deze moet draaien.

Nu dat allemaal ingevoerd is wordt het tijd dat te testen in praktijk, dan wat vaste routes toevoegen zodat ik wat automatische bewegingen rond de draaischijf ga krijgen en ik een soort van duurtest kan laten uitvoeren om te zien of de positionering betrouwbaar blijft.

Omdat de draaischijf decoder ook eigen terugmelders heeft komt die in de S88 lijn te zitten. Echter komt die er tussen in omdat hij ongeveer aan het begin van de keten komt. Dus wordt het alle blokken nalopen en alles er na hernummeren. Gaat nog een hele klus worden voor alles dan weer goed draait. Helaas werkt de hernummer optie in koploper bij Lenz niet.

Groet,
Roelco
Gelogd
Jefftrack
Administrator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Digitaal
Berichten: 1063« Antwoord #23 Gepost op: 3 December 2013, 16:15:05 »

Ik begrijp dat de draaischijf ook te bedienen is met de Multi Maus Huh?

Kun je uitleggen aan een digibeet hoe die bediening dan werkt Huh?

Jeffrey
Gelogd
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #24 Gepost op: 3 December 2013, 17:19:20 »

Ja hoor, hij is ook te bedienen met een MM, en wel door het schakelen van wissels.
Als eerste een tekening, van hoe de DSD2010 geprogrammeerd kan worden ( maar dat doet natuurlijk elke decoder op z'n eigen manier )Hier heb ik aangegeven waar mijn sporen zitten, op de rode punten. De groene zijn de tegenoverliggende sporen, maar zit verder geen aansluiting aan.
Op basis hiervan heeft de decoder de adressen gekregen zoals aangegeven in het scherm ernaast, adressen. Omdat ik de decoder als marklin compatible heb aangegeven begint hij bij adres 225. Voor de roco muis moet je hier 4 bij optellen, dus kom je op 229. (Had er ook voor kunnen kiezen het basisadress met 4 te verlagen)

Maar door nu dus wissel 229 te schakelen kun je kiezen tussen licht aan of licht uit.
Met adres 231 ( 227 + 4 ) kun je de draaischijf 1 stap laten gaan, naar rechts met wissel in de rechtdoor stand, en naar links met wissel in krom stand. (of net anders om)
Met 230 ( 226 + 4 ) kun je de draaischijf 180 draaien, rechtsom of linksom, afhankelijk van wissel recht of krom zetten.
Met 232 ( 228 + 4 ) kun je de richting van je draaischijf bepalen voor de volgende stappen. wissel recht is ene richting, wissel links is andere richting.
Daarna krijg de adressen voor de verschillende aansluitingen.
P4 is dus voor mijn aansluiting op spoor 28.
Om de draaischijf daar te krijgen moet je wissel adres 233 (229+4) schakelen, volgens mij krom.
Afhankelijk van de stand van 232 (228 + 4 ) gaat de draaischijf dan rechts om of links om naar dat spoor.
Voor spoor aansluit 32 moet je spoor aansluiting 8 hebben, en daar hoort adres 234 ( 230 + 4 ) dus bij.
Zo heeft elk spoor zijn eigen adres met bijbehorende wisselstand. En als je die kiest gaat de draaischijf daar naar toe.

Hoop dat dit een beetje duidelijk is, zo niet, vraag rustig wat je niet snapt.

Groet,
Roelco
Gelogd
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #25 Gepost op: 4 December 2013, 12:03:30 »

Gisteren bezig geweest alles in de baan in te bouwen.
Er komt dus vooraan in mijn S88 lijn 24 nieuwe terugmelders bij.
8 met info van de draaibrug.
8 met welke positie de brug heeft,
8 met eventuele foutmeldingen.

Alle volgende schrijven dus 24 op.
Vervolgens van de gelegenheid gebruik gemaakt om er nog maar wat extra terugmelders tussen te zetten omdat ik die ook nodig ga hebben.

Dan komen we op het probleem van opnieuw nummeren binnen koploper. Had 10 X 16 is 160 terugmelders in gebruik nu, niet alle punten, maar op alle terug melders zijn er wel een aantal in gebruik.
Dat is dus een gigantische puzzel om dat weer goed te krijgen, terwijl er gewoon voorgedefinieerde verschuivingen nodig zijn. Dat moet toch anders kunnen.

Dus maar eens een nieuwe database aangemaakt binnen koploper. Klein houden, files analyseren, iets toevoegen, weer files bekijken. En volgens mij moet het mogelijk zijn met een extern programma alles op te schijven.

Waar worden ze gebruikt.
Bij de blokken in de lijst met te verwachten bezetmelders, en er onder in bezet bij.
Bij stopplaats.
Bij bezetmeldpunt voor extern tableau.
in baanontwerp bij punt in blok.

Dit zijn volgens mij voor mij de belangrijkste, al gebruik ik die punten voor extern tableau op moment toch niet, dus die zijn misschien niet eens meer correct en moet ik toch wel handmatig controleren.

Je kunt ze ook nog voor speciale acties gebruiken, maar dat heb ik nog niet echt staan, dus zijn wel handmatig te controleren.
Voor het eiken worden ze gebruikt, maar ook dat is beperkt en met de hand te corrigeren.

Dus volgens mij ben ik een heel eind als ik bovengenoemde punten heb aangepast. En dat moet mogelijk zijn.

Dus maar eens goed over na denken hoe we dat gaan doen.

Roelco

 
Gelogd
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #26 Gepost op: 9 December 2013, 12:26:56 »

Intussen heeft koploper de draaischijf even mogen aansturen. Niet veel meer gedaan. Even wat getest.
Via koploper kan ik het scherm van de draaischijf openen, en door op een spoor te klikken gaat de schijf daar heen, na nog wat kleine aanpassingen werkt dat nu goed.
Ben er alleen nog niet uit hoe ik binnen koploper daar de schrijf 180 graden kan laten draaien.

Groet,
Roelco
Gelogd
Sander Lageveen
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: H0
Systeem: Digitaal
Berichten: 1787


« Antwoord #27 Gepost op: 9 December 2013, 13:10:43 »

Roelco,

lekker bezig!
Staat op andere fora gene duidelijke uitleg hoe men dat heeft gedaan?
Anders bij Karst Drenth even informatie vragen, op zijn baan wordt een loc 180 graden gedraaid, aangestuurd door Koploper. Wel is waar andere elektronica, maar de aansturing zou hetzelfde moeten zijn.

mvg,
 Sander
Gelogd

mvg,
 Sander
Jefftrack
Administrator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Digitaal
Berichten: 1063« Antwoord #28 Gepost op: 9 December 2013, 13:33:31 »

Indruk wekkend mooi...... wil ik ook wel maar ja weet zelf nog niet hoe ik een wissel moet aansturen... Grin Grin Grin

Jeffrey
Gelogd
rjr
Full Member

Offline Offline

Berichten: 101


« Antwoord #29 Gepost op: 9 December 2013, 13:57:51 »

Sander,

Nee heb ik nog nergens kunnen vinden. Maar zoek nog even wat verder, anders even op koploperforum een vraag uitzetten.
Karst heeft het wel gedaan in vol automatisch bedrijf, en dat lijkt bij mij ook te werken.
Wil alleen ook handmatig kunnen rijden, en dan de schijf gewoon 180 graden draaien. Weet intussen wel een oplossing hiervoor, heb op mijn baanplan verschillende ontkoppel railsymbolen aangebracht. Als ik hier op klik wordt het bijbehorende wissel commando gegeven, en dat komt dan overeen met sturen naar het spoor waar dit symbool staat. Via een schakelaar op mijn baanplan kan ik zorgen dat de schijf rechts of links draait naar het gewenste spoor. En daar kan ik ook wel een klop bijvoegen van draai 180 graden. Rechts of links om maakt in dat geval niet zo veel uit, maar zelfs dat is te regelen.
Maar vind het wat vreemd dat het niet zou kunnen vanuit dat scherm om de draaischijf te bedienen:

vanuit dit scherm bedoel ik dus.

En Jeffrey,

Zo moeilijk is het allemaal uiteindelijk niet hoor. Draaischijf of wissel aansturen, manier is het zelfde, alleen wordt de draaischijf gezien als 12 wissels in mijn baan Smiley. Alleen een kwestie van de juiste wisselcommando's laten uitsturen. Alleen kun je voor een wissel dit helemaal zelf configureren, maar voor de draaischijf heeft koploper allemaal voorgedefinieerde waardes, en moet je maar zorgen dat je decoder die ook goed snapt Smiley.

Roelco
Gelogd
Pagina's: 1 [2] 3   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenDigitaalTopic: Draaischijf digitaal maken.
« vorige volgende »
Ga naar: