Zoeken

 
Geavanceerd zoekenWelkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenOntsporenTopic: 20e editie van de smalspoormodelbouwdagen
Pagina's: [1]   Omlaag
Print
Auteur Topic: 20e editie van de smalspoormodelbouwdagen  (gelezen 5082 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 1 gast bekijken dit topic.
Jefftrack
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Digitaal
Berichten: 1083« Gepost op: 23 Augustus 2019, 13:07:51 »

Het programma van de 20e editie van de smalspoormodelbouwdagen biedt weer een gevarieerd aanbod van nationale en internationale topmodelbouwers.  (Onder voorbehoud en stand van zaken 11 augustus 2019)

De nadruk ligt, zoals de naam van het evenement doet vermoeden, op smalspoor. Als het om tramspoor gaat of om een nevenspoorlijn, stellen we ons ruimhartig op. In onze flyer staan vier principes centraal: zelfbouw – sfeer – creativiteit en kleinschalig. Om het aanbod nog verder te vergroten werken we nu ook samen met de organisatie van de A4 dioramawedstrijd. Voor modelspoorliefhebbers is Stoomtrein Katwijk Leiden een uitgelezen locatie om collega-modelbouwers te ontmoeten, van elkaar te leren en vooral ook om inspiratie op te doen. Ik hoop dan ook van harte dat veel lezers van dit forum de weg naar Katwijk weten te vinden in het laatste weekend van september. De stijgende lijn in de bezoekersaantallen moet ik vasthouden om dit evenement ook de komende jaren te kunnen garanderen. Ik ben momenteel nog in gesprek met enkele modelbouwers. Toch wil ik het aanbod van medio augustus vast bekend maken. De komende weken zal ik net als vorig jaar steeds nieuwe informatie en foto’s publiceren op dit forum.

Er zijn maar liefst 9 primeurs te zien:


‘Meandering through the Rocky Montains’ van Stefan Boersma in Nn3. Stefan is met zijn werk nog nooit naar een tentoonstelling gegaan. Door te kiezen voor smalspoor in ‘the Wild West’ in schaal N, was modelbouwer Stefan Boersma aangewezen op ‘scratch building’ van zowel gebouwen als het rijdend materieel op onderstellen in spoor Z.

‘Trameiland’ een fantasie smalspoorbaan in H0 van Robert en Marga van der Burg. Robert verraste ons vorig jaar met een bijzondere Japanse modelbaan. Dit jaar komt hij met een eiland waar noodwoningen bestaan uit oude trams. Op dit eiland rijden geen auto’s, maar oude trams. Als tramliefhebber heeft Robert trams uit de gehele wereld een plekje op deze modelbaan gegeven. Heel bijzonder is dat Robert deze modelbaan samen met zijn moeder heeft gebouwd.

‘Scenes from a Quarry’ van Guillaume Veenhuis in 0e 1;43.5 smalspoor. Dit is de afronding van een langlopend project en bestaat uit vier scenes van een museale leisteengroeve in Wales. Alle scenes zijn gebouwd in geschakelde kisten: leisteenwinning, hellingbanen, demonstraties en natuurlijk veel railverkeer.

‘Innis Mill’ van Valentijn van der Haegen (B) is nog niet in Nederland te zien geweest. Het is een smalspoorbaan in 0n30 naar Schots voorbeeld met de uitbreiding van een whisky stokerij en met wisselend treinverkeer.

‘Industrieel treinverkeer op een eiland’ van Claude Fandel (L) in 0f 1:45 op 12mm spoor. Personen en goederen worden vervoerd van een naar een schip. Deze baan kan aan vier zijden worden bekeken.

‘De Kolk’ het oude luchtspoor van Rotterdam van Bas Vrij in H0. Het gaat hier om een deel van het traject van station Beurs richting CS met een rijdende tram en treinen (normaalspoor)

‘Stadstram ergens in  Duitsland’ in H0m van Don Sibley (B/GB) Don en Val Sibley zijn trouwe deelnemers. Ook Don is een hartstochtelijke tramliefhebber en heeft weer een mini-modelbaantje van 90x30 cm gebouwd. Het spoor, de bovenleiding, de gebouwen en trams zijn allemaal zelf gebouwd.

‘Inglenook en Timesaver’ H0 en 0e van Huub Reijnders. Huub heeft in een minibaantje twee rangeerpuzzels verwerkt. Aan beide zijden kunnen rangeerpuzzels worden opgelost.

‘Pierre de la Haye & Fils’  in 0e (1:43,5) van Peter Soonius. Het werd tijd om zelf ook een met een modelbaan te komen. Deze mini modelbaan van 110x70 cm stelt een Franse maraîcher, een kwekerij, voor uit de late jaren 60. Op deze baan rijdt het smalspoormaterieel van Paul Dirkzwager rond. Alle gebouwen zijn gemaakt van foamboard en ik kon er een deel van mijn collectie Franse oldtimer auto’s op kwijt.

Uit het buitenland komen verder:

Didier Mozer (F) komt met zijn vrienden L’Escadrille St Michel na 10 x Ontraxs voor het eerst naar Katwijk. Daar horen deze smalspoormodelbouwers pur sang uit Frankrijk toch ook geweest te zijn. Zij nemen waarschijnlijk een nieuwe baan mee met als thema de DDR.

Walter Cornelis (B) stond in 2019 met ‘Lebenich’ ook al op On Traxs en brengt zijn smalspoormodelbaan nu naar Stoomtrein Katwijk Leiden.
 
Tim Somers, Erwin Stuyvaert en Guy Froidcouer (B) brengen Chateau Migraine (1:87) mee. Dit kleine baantje beeldt een stukje stad uit. Veel gebouwen zijn gemaakt op basis van de oude wijnhandel wijk in Parijs (Bercy). Voor dit stukje sfeervolle modelbouw in normaalspoor maken we graag plaats in ons smalspoorevenement.

En last but not least komt Samuel de Zutter (B) met ‘Luxor Sugarcane Valley’ in 1:43.5. Smalspoor met een hoofdletter qua sfeer en beleving!

Uit ons eigen land komen:

Henk Wust en Jan van Mourik met ‘Mouville’. Frans smalspoor in H0e.

Pascal Kok komt met ‘Cook Mountain and River Railroad in 0n30.

Hugo Baart
komt met ‘De Niggende Saligheyd’ in H0e met het station van Stoomtrein Katwijk Leiden als blikvanger op deze modelbaan. Hij komt samen met Hans van de Boom die onderdelen van een nieuw te bouwen Franse modelbaan meeneemt en bouwtechnieken demonstreert.

De mannen van ‘Swisstrak” hebben hun grote modulebaan geheel vernieuwd en krijgen alle ruime in onze rijtuigloods.
 
De Feldbahnvrienden bouwen hun LGB modulebaan weer op en komen met nieuwe modules.

Gideon Biesot komt met veldspoor in een spoorbreedte van 32 mm met zelfbouw en verbouwd materieel.

Ook Marco Hendriks komt met LGB materieel in zelfbouw en ombouw.

Marco Balk komt met maar liefst 3 modelbanen (H0e/009) naar Katwijk. ‘Niemendahl’ modulaire baan met Oostenrijks thema; ‘Ober Unter’ een minibaan met wijnthema (Moezel) en, onder voorbehoud, met Wickby Harbour fictief Engels smalspoor. (= dan een primeur)

Gerard van Santen komt met een uitbreiding van ‘Lost Mule Mine’, een smalspoorbaantje ergens in Montana om erts van een mijn naar een stortbunker te brengen in 0n30.

Dirk van Wijk brengt een werkende excavateur mee in schaal 1:10 zoals vroeger gebruikt in de steenfabriek “De Pieterswaard” te Herwijnen.

Lucien Eijdems komt dit jaar niet met een modelbaan. Hij brengt modellen mee van deze nieuwe baan en verzorgt demonstraties.

Sven van der Hart (NL/GB) neemt zijn twee mini-diorama's mee. Ook kunt u bij hem terecht voor aankopen.

René Paul en zijn crew brengen een Amerikaanse H0n3 modelbaan 'Standard Oil Field' mee. Op deze fraaie en gedetailleerde modelbaan kan naar hartenlust worden gerangeerd. Bezoekers aan de smalspoormodelbouwdagen van alle leeftijden worden door hen uitgedaagd de rijregelaar ter hand te nemen.

Aan de lange lijst van deelnemers kan weer een nieuwe naam toegevoegd worden. Ook dit jaar komt Paul Dirkzwager weer en hij gaat dit jaar demo's verzorgen. Na een lange aarzeling, kan ik dat wel, heb ik vorig jaar bij hem een smalspoorlocje gekocht. Tijdens de modelspoordagen in Rijswijk heeft hij mij geholpen dit  locomotiefje te bouwen. Hij blijkt een goede en geduldige leermeester te zijn. Vandaar dat het idee geboren is om tijdens de smalspoormodelbouwdagen op 28 en 29 september demo's te verzorgen.

Peter Soonius
« Laatste verandering: 25 Augustus 2019, 15:29:54 door Jefftrack » Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenOntsporenTopic: 20e editie van de smalspoormodelbouwdagen
« vorige volgende »
Ga naar: