Zoeken

 
Geavanceerd zoeken



Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: 
Wachtwoord:
Sessielengte:

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 27   Omlaag
Print
Auteur Topic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid  (gelezen 206019 keer)
0 geregistreerde gebruikers en 18 gasten bekijken dit topic.
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #90 Gepost op: 21 December 2020, 20:50:37 »

Ik heb een hele poos niets meer geplaatst. Dat komt doordat er ook niet veel te melden was. Ik hik een beetje aan tegen het aanleggen van al die bezetmeldsecties. Ik heb nu een paar weken vrij, dus wie weet komt de motivatie weer terug.
In de woonkamer ligt weer een kerstbaantje. Misschien wel leuk een line-up te plaatsen die ik daarop maakte vorige week.





Van links naar rechts Märklin 1139, Roco 1103, Roco 1113 en Piko 1152.
1139 is een paar jaar geleden voorzien van een eenvoudige Motorola-decoder, om de rijeigenschappen op analoge baan te verbeteren. Dat is niet gelukt. De snelheidsverschillen zijn echt groot. Ooit ga ik er een andere decoder voor zoeken en wellicht een motoraanpassing doen. NS 1103 heeft een mooi recht nummerschildje (Ger Knijff) gekregen. NS 1113 is voorzien van een Digikeijs lichtsetje (eenzijdig), de voorste NEM-schacht is verwijderd en het hang- en sluitwerk aangebracht. Ook 1152, hoewel net een jaar oud, is niet meer origineel. De Piko SMART-decoder waarover ik bepaald ontevreden was is vervangen door een ESU LoPi5.
Wel grappig om te zien hoeveel kleurverschillen er zijn, zowel in het grijs en geel als in het blauw. Ook de weergave van het NS-vignet wijkt eigenlijk best af. Ook valt me nu pas op dat de regengoot boven de machinistenduer bij 1113 veel langer is dan bij de overige locs.
Ze staan overigens zo ook in de juiste volgorde van rijvaardigheid op M-rails.
Gelogd
hubertus
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8737


WWW
« Antwoord #91 Gepost op: 23 December 2020, 11:49:43 »

Leuk rijtje. Als al die fabrikanten zouden samenwerken, zou je een perfect model moeten kunnen krijgen.  Grin

Waar hik je tegenaan bij de bezetmeldsecties? Het werk of het hoe?
Gelogd

Plettenburg, DB jaren '80 in H0
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #92 Gepost op: 23 December 2020, 19:48:28 »

Het is eigenlijk een combi. Het is veel werk, maar ik hik er ook tegenaan dat het pad dat ik gekozen heb waarschijnlijk niet tot het juiste resultaat gaat leiden. Ik heb meer dan 20 opstelsporen, die ik elk wil voorzien van resp. een rem-, stop, rem- en stopsectie, waardoor er dus eigenlijk per opstelspoor twee korte treinen kunnen staan of één lange. Nu vermoed ik dus dat dat tot problemen gaat leiden, omdat ik denk dat de hoeveelheid data die het systeem als geheel moet gaan verwerken wel eens over de limiet zou kunnen gaan. Nu hink ik op twee gedachten: òf doorgaan en er gewoon tegenaan lopen, òf software kiezen die er wellicht mee kan omgaan (proberen info te vinden - is nog niet gelukt). Stel nu dat iTrain er niet tegen blijkt te kunnen, dan gooi ik meer dan €300,- weg. Of ik probeer eerst Rocrail, dat dan gratis is, maar daardoor misschien bug-gevoeliger is of minder efficiënt is geprogrammeerd (want open source, dus iedereen werkt eraan en iedere programmeur heeft zijn eigen stijl) waardoor ik tegen problemen aanloop die ik met iTrain misschien helemaal niet had gehad. Op dit moment heb ik een rondje zonder wissels gereed dat ik met een software-pakket aan het draaien zou kunnen krijgen. Dat zou dus de start kunnen zijn om mee verder te gaan, maar de twijfel is gewoon toegeslagen. C'est ça Undecided

Leuk rijtje. Als al die fabrikanten zouden samenwerken, zou je een perfect model moeten kunnen krijgen. Grin

Helemaal waar. Als ik het Piko-uiterlijk met de Märklin-constructie, ESU-decoder en de Roco-rijeigenschappen zou kunnen combineren was ik een blij mens.
Gelogd
Zilte
Sr. Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Anders
Berichten: 290


« Antwoord #93 Gepost op: 23 December 2020, 20:43:15 »

Je hebt het over misschien wel 40 korte treinen (theoretisch). Ik kan geen inschatting maken over de omvang van je baan, maar waarom zou je zoveel treinen op je baan willen hebben? Als je dit allemaal zou willen automatiseren, krijg je zeker een programma, wat meer dan uur gaat draaien, voordat je terug bent op 0. Het kost je niet het dubbele, ook niet het tienvoudige, maar mogelijke wel het 100-voudige aan tijd om het programma te maken.
En dan maakt het niet uit of je iTrain of Rocrail gebruikt.
Dit was voor mij de reden om juist minder opstelsporen te gaan gebruiken en treincombinaties op te slaan in de diverse Train Safes. Dan kun je binnen een acceptabel tijdspad wel een programma schrijven voor 5-8 combinaties. En dan is er weer tijd om een nieuw programma te schrijven voor andere combinaties. En voor mijn baan zijn 5-8 combinaties al een drukte van belang. Realiseer je ook, dat je tussen de rijdende combinaties een leeg blok moet houden en ook dat beperkt de rotatiesnelheid.
Maar heel eerlijk, ik ben een redelijk beginnende modelspoorder, dus heb nagenoeg geen praktijkervaring.
Gelogd
Jakop de Bruin
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8893


268*


WWW
« Antwoord #94 Gepost op: 23 December 2020, 22:41:22 »

Twee treinen achter elkaar laten stoppen kan heel goed in een dynamisch schaduwstation zoals bijvoorbeeld in Koploper geregeld kan worden.
Een lichtsluis bij inrijden en een lichtsluis bij uitrijden nodig en klaar is Kees.
Kost 2 bezetmelders zonder dat je rails hoeft te onderbreken.
Mijn belevenissen daar mee zijn een paar maanden terug in mijn draadje te lezen.
Vanaf hier  Wink
« Laatste verandering: 23 December 2020, 22:45:01 door Jakop de Bruin » Gelogd

Waldijk '80-'93 en '00-'09
Waldijk on Flickr
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #95 Gepost op: 23 December 2020, 23:00:47 »

Die heb ik met meer dan gemiddelde belangstelling gelezen Duim omhoog De reactie van Huub daarop twee posten lager deed me besluiten het dynamische pad in ieder geval niet op te gaan, maar door te gaan op de ingeslagen weg met twee statische stopsecties in een blok. Tot ik ergens ontdekte dat het aantal treinen op een baan ook begrensd is, afhankelijk van centrale, hard- en software. Bedoeling is dat er tussen de 20 en 30 treinen aanwezig zullen zijn, waarvan er vier tot zes tegelijk rijden. Mijn ideaal is een heel gevarieerd treinbeeld, dus veel verschillende treinen, maar geen krioelende wirwar. Probleem is dus het dataverkeer tussen al die decoders en het softwarepakket. Centrale (ECoS2) zal het probleem niet zijn verwacht ik, maar de verouderde PC (ca. 10 jaar oud met WIN7, geüpgradet uit XP) zal van de software de nodige efficiency vragen...
Gelogd
Jakop de Bruin
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8893


268*


WWW
« Antwoord #96 Gepost op: 23 December 2020, 23:31:48 »

Ik meen daar laatst eens iets over gelezen te hebben dat je bij ca. 30 rijdende treinen tegen die barrière van té veel info over de draad aanloopt.
Volgens mij moet 4-6 geen probleem zijn. Bij mij rijden er max. 5 tegelijk en heb op dat gebied nog geen problemen ondervonden.
Gelogd

Waldijk '80-'93 en '00-'09
Waldijk on Flickr
hubertus
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8737


WWW
« Antwoord #97 Gepost op: 24 December 2020, 10:22:44 »

Misschien kan ik je daarin een beetje geruststellen. Mijn baan heeft normaal gesproken 27 treinen op de baan in automatisch verkeer. Daarnaast staan er her en der locs op de baan te wachten op nieuwe inzet en er zitten ook een paar treinen tussen met meer dan een decoder aan boord. Qua totaal aan decoders zeker 40. Er rijden max. 5 treinen tegelijk.
Mijn baan vereist door alle poespas eromheen best wel wat rekenwerk door de pc, maar dat is een xp-laptop >15 jaar oud die het probleemloos aankan.
Ik vermoed dat itrain eerder efficiënter dan minder efficiënt pc-resources gebruikt.

Groet, Huub
Gelogd

Plettenburg, DB jaren '80 in H0
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #98 Gepost op: 24 December 2020, 13:36:32 »

Dat is een vergelijkbare configuratie Huub, dankjewel. Dan hoef ik het niet meer uit te zoeken.
Ik ben vanochtend weer aan de slag gegaan. Ik dacht helemaal rond te kunnen rijden met bezetmelding, maar zie dat er nog een stukje ongedetecteerd is. Veel te melden daarover is er niet. Het is gewoon meer van hetzelfde.
Tussendoor bekijk ik de Jeroen Bakema-filmpjes opnieuw, zodat ik mijn eerstvolgende doel kan behalen: het beveiligd rijden met drie treinen. De opstelsporen volgen dan later wel, met aansturing van de wissels.
« Laatste verandering: 24 December 2020, 23:18:15 door 1200blauw » Gelogd
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #99 Gepost op: 27 December 2020, 17:00:38 »

Ik ben inmiddels een aantal blokken verder. Nu loop ik tegen een probleempje aan: één van de bezetmeldingen blijft in iTrain constant rood, met een grijs blokje eromheen. Het betreft een vrij lang blok. De aansluiting van de massadetectie zit vrijwel aan het einde van het blok, tussendoor is er een overgang van C-rails naar K en weer terug. In totaal is het blok ongeveer 10m lang. Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat het traject te lang is om met zekerheid te kunnen zeggen of er een trein in het traject staat of niet. Iemand die het weet hier? Ik ga ondertussen verder zoeken op het www.
Gelogd
Zilte
Sr. Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Anders
Berichten: 290


« Antwoord #100 Gepost op: 28 December 2020, 08:54:55 »

Ik heb weinig ervaring met iTrain, maar er wel het nodige over gelezen. Ik ben dan ook een pragmaticus en denk als eerste: 'Hé, het blok staat op bezet, dus staat er een 'trein', want de terugmelder detecteert iets.
Ik zou dus eerst het daarin zoeken. Als het mogelijk is, het blok even loshalen aan één zijde en kijken of het probleem zich blijft voordoen. Daarna andere zijde.
Als tweede - als het met c-rail is - even kijken of er toch niet stiekem toch een contact tussen beide spoorstaven is ontstaan door slecht knippen.
Als derde kijken wat er gebeurd als je de verbinding van de terugmelder meer naar het midden brengt. De terugmelder werkt maar met 5V en een paar matige verbindingen tussen rails kan al roet in het eten gooien.
Gelogd
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #101 Gepost op: 28 December 2020, 21:51:31 »

Probleempje opgelost. De grijze rechthoek gaf aan dat het betreffende veld op een ander niveau lag. Oplossing was dus het hele veld leegmaken en een nieuwe bezetmelder plaatsen. Dat die bezetmelder "bezet" aangaf kwam doordat ik ooit in het analoge tijdperk een uitneembare brug van overvloedige bedrading had voorzien, waardoor de 0 aan de bezetrail werd geknoopt. Even een draadje losgesoldeerd en het probleem was voorbij. Aan de overzijde van de brug moet daardoor wel een nieuw blok worden gemaakt. De brug is ongedetecteerd: vanwege wat problemen met de railverbindingen op de brug zijn beide rails 0.
Gelogd
Jakop de Bruin
Global Moderator
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 8893


268*


WWW
« Antwoord #102 Gepost op: 28 December 2020, 21:58:10 »

 Duim omhoog mooi! Opgelost!  Duim omhoog
Gelogd

Waldijk '80-'93 en '00-'09
Waldijk on Flickr
Zilte
Sr. Member

Offline Offline

Schaal: Anders
Systeem: Anders
Berichten: 290


« Antwoord #103 Gepost op: 30 December 2020, 08:33:52 »

Zoekt en gij zult vinden. Mooi dat het opgelost is.  Duim omhoog
Gelogd
1200blauw
Hero Member

Offline Offline

Berichten: 1767


Benoemd snoodaard


« Antwoord #104 Gepost op: 31 December 2020, 18:14:26 »

Werkt mooi hoor, dat iTrain Duim omhoog Ik heb nu de demoversie en dat betekent dat ik maar drie locs kan rijden en niet geautomatiseerd. Daar is het me nu juist wèl om te doen, maar dat betekent betalen voor een licentie en die blijkt niet misselijk!

Ik vroeg me af of iTrain inderdaad die >€300,- mooier werkt dan een gratis pakket zoals Rocrail. Het is toch de prijs van een complete loc... De moeite waard dus om Rocrail te verkennen. Dat is wel even wennen moet ik zeggen. De editor is wat minder sophisticated dan die in iTrain en de schermpjes zijn wat minder gelikt, maar er is desalniettemin goed mee te werken. Grappig genoeg geldt dat ook voor de instructiefilmpjes op YT. Ene Jeroen Balkema heeft bijna professionele filmpjes over iTrain geplaatst met de stem van een profi DJ als voice over, waar Rocrail het moet doen met films geplaatst en ingesproken door onze collega AlbertG (no offence Smiley - inhoudelijk zijn ze prima uitstekend!). Ik had wat problemen met de connectie tussen Rocrail en de ECoS, maar ook dat is opgelost. Ook de filosofie is wat anders als het gaat om de definitie van blokken en bezetmelders, maar ik denk er wel mee uit de voeten te kunnen. Een ander punt dat wennen is: er worden een hele trits aan invulvelden getoond waarvan ik geen idee heb waarvoor die dienen. Die hadden best "verstopt" mogen worden. Voorlopig ga ik even door met Rocrail om te zien hoe ver ik ermee kom.
Gelogd
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 27   Omhoog
Print
Modelspoorwijzer.net - ForumAlgemeenMijn baanTopic: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
« vorige volgende »
Ga naar: