Modelspoorwijzer.net - Forum

Algemeen => Mijn baan => Topic gestart door: 1200blauw op 19 Januari 2020, 23:29:03Titel: Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 19 Januari 2020, 23:29:03
Ik weet niet of ik in het hoofdstuk banenbouw helemaal goed zit (daarom was ik hier nog niet begonnen en wel op andere fora), maar het komt het dichtst in de buurt van wat ik wil laten zien.

Bedoeling is dat er uiteindelijk een modelspoorbaan ontstaat aan de hand van een heleboel kleine projectjes. Een erg ervaren bouwer ben ik niet, veel tijd heb ik ook niet, de plannen zijn (te?) groot, dus het is een meerjarenproject dat waarschijnlijk nooit tot een einde wordt gebracht. Daar heb ik vrede mee. Ik ben lekker bezig, soms een hele poos niet en dan weer intensiever. Als ik weer iets zinvols geproduceerd heb neem ik me voor hier het resultaat te plaatsen. Dat is vrij eenvoudig werk, zeker als je kijkt naar wat de pro's hier laten zien, maar wellicht komen er leuke reacties of nuttige tips waar ik wat mee kan.

In mijn jonge jaren heb ik aardig wat vliegtuigmodellen in elkaar geknutseld, gespecialiseerd in 1:72 modellen van vooral Amerikaans en Duits spul, Europees Theater. Daar ga ik nu samen met mijn zoon mee verder. Hij heeft geloof ik meer met de vliegtuigen dan met de treinen en zo zijn we toch leuk samen bezig.
Dit is een resultaat van mijn activiteiten zo'n 20-30 jaar geleden. De foto's zijn trouwens "even snel" uit de hand genomen en hebben daardoor een beperkte scherptediepte. Het onderwerp heeft niets met treinen te maken, maar het mag vast wel hier, gewoon om wat achtergronden te laten zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/49371176428_0eb53af72b_c.jpg)

Het is een North American P-51D Mustang jachtvliegtuig uit 1944/'45, ditmaal toevallig in 1:48. Het is een model van Tamya. Dat merk bevalt me erg goed. De verf die ik gebruikte hiervoor is van Model Master, aangevuld met Enamel verven van Humbrol en Revell. Model Master metallic verf geeft een heel fraaie metaalglans, zonder dat je de flakes nog terugziet. Bedoeling is dat je het opbrengt met een airbrush, laat drogen en vervolgens uitpoetst. Egaal met een grote maat kwast opbrengen, bij voorkeur in één streek, geeft echter hetzelfde resultaat als airbrushen dat is wat ik deed, bij gebrek aan beter. Ik kan Model Master helaas nergens meer kopen, dus ben ik op zoek gegaan naar een vervanger. Met behulp van dit forum kreeg ik een aantal tips. Humbrol levert bijvoorbeeld ook een poetsbare metaallak. Die zijn we nu aan het proberen, maar daarin zie je toch weer flakes.

Dit ben ik nu samen met mijn zoon aan het doen:

(https://live.staticflickr.com/65535/49371634721_90179c7d02_c.jpg)

Het model is een Republic P-47M Thunderbolt. Die uitvoering wordt eigenlijk nooit in model uitgebracht en werd in werkelijkheid alleen door de 356 FG is gebruikt. Hier hebben we de verf van Humbrol gebruikt. Het verschil is duidelijk.
Het 1:72 model is van Revell. Revell levert modellen van een sterk wisselende kwaliteit. We hebben hiervoor een P-51D gebouwd, ook van Revell, die echt waardeloos was. Van de maatvoering klopte weinig, (grove) details zijn gewoon achterwege gelaten en door matige maatvoering lijkt het resultaat hooguit in de verte op de werkelijkheid. Deze is een stuk beter. Dit is niet ons eerste projectje samen, maar wel het eerste waarin mijn zoon een daadwerkelijk aandeel in de bouw heeft. Hiervoor was het meer kaliber roeren in potjes, aangeven van gereedschap en kijken hoe het moet ik het doe. Tegenwoordig zijn alle vliegtuigmodellen, overlevers van "vervlogen tijden" en nieuwbouw, in beheer bij mijn zoon. Hij speelt er ook mee, dus er breekt wel eens wat af of raakt wat zoek.

Mijn modelbaan moet worden gesitueerd in Nederland, Ep.IVa (1968-1981), Twentelijn. Op het gebied van het bouwen van gebouwen heb nog niet zo heel veel om te laten zien. Het beperkt zich vooralsnog tot eenvoudige huisjes van Holland Scale en een resin model van Artitec. Dit is mijn eerste probeersel:

(https://live.staticflickr.com/65535/49371255538_fcd6accc79_c.jpg)

Over de kleur ben ik nog niet heel tevreden, wel acceptabel, en voor een huisje in deze bouwstijl (ca. 1900-'10) ziet het er wat te nieuwbouw uit. Daar ga ik nog verder mee experimenteren. De regenpijp is trouwens nog in mijn bezit. Die wordt binnenkort weer bevestigd.

Bij het nadenken over mijn baan heb ik Hengelo in gedachten.Het is feitelijk het enige spoorwegknooppunt van betekenis in Twente. Mijn tijdperk wordt tussen 1968 en 1981, grofweg Tp.IVa dus. Vrijwel al mijn rollend materieel is in die periode te plaatsen. Dat geeft mogelijkheden tot het inzetten van een heel uiteenlopende range aan materieel, variërend van een Scandinavië Express, met Nederlandse of Duitse (Br.220.0!) tractie, maar ook een DE2 of een buurtgoederentrein. Ik heb een dienstregeling uit die tijd gevonden. Ultime natte droom is het rijden volgens min of meer die dienstregeling, maar daarvoor ontbreekt nog het nodige materieel. Een goede Hk2 is er bijvoorbeeld nog niet (kom op Artitec (y)). Ook de sfeer van bedrijvigheid, industrie en nijverheid wil ik proberen over te gaan brengen. Daarbij horen zeker ook deze arbeidershuisjes. Tegen de grotere gebouwen hik ik nog op, dus ik begin klein.

Hier heb ik nog zo'n huisje:

(https://live.staticflickr.com/65535/49410165177_a8eeecf990_c.jpg)

Op het dak heb ik een poging tot verouderen gedaan. Het lijkt de goede kant op te gaan, maar tevreden ben ik nog niet.

Ook struin ik het www af op zoek naar achtergrondinformatie. Zo heb ik grasduinend op Youtube een schitterende film gevonden waarin de sfeer uit die tijd mooi naar voren komt:

https://www.youtube.com/watch?v=47QSpO3jtgk
Bron: YT,  HCOverijssel

De titel doet vermoeden dat het alleen gaat over het traject Bad Bentheim - Deventer, maar er is veel meer te zien, zelfs het hele traject tot aan Amsterdam, maar ook bijv. de Gothische bogen tussen Utrecht en Hilversum. Het begint bij de MBS, tot ca. 2:30. Als jaartal wordt aangegeven 1973, maar ik vermoed dat het iets later is eerlijk gezegd, vooral vanwege de VW Polo's op een trein (3:45). Die zijn gemaakt vanaf 1975. Aangezien er ook een grijsgele 1113 met omgekeerd L te zien is èn een Hk.4 met A-sein, denk ik "uit de losse pols" dat de film te dateren is rond 1977-'78.

NB: Ik merk dat ik Youtube-films hier niet kan embedden, of ik vind iig de goede tag niet. Iemand suggesties?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 19 Januari 2020, 23:43:32
Ik kan het filmpje niet afspelen, maar is het soms dezelfde als deze (http://forum.modelspoorwijzer.net/grootspoor/filmbeelden-ns-1973/)?
Ik twijfelde daar ook over de jaren. Maar omdat er een DE-5 op de Watergraafsmeer staat, vermoed ik dan een mix van diverse jaren.

Verder ga ik je natuurlijk volgen in dit draadje.

groet, Huub


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 20 Januari 2020, 07:20:14
Vreemd....de originele link doet het bij mij wel...

Ik ga je ook volgen. Ik heb 2 jaar in Hengelo gewoond en heb daar goeie herinneringen aan. Ben benieuwd wat je gaat maken en haast moet je niet hebben. Ik ben nu >10 jaar bezig en de seinen staan sinds kort....
Waren vanaf dag nul gepland.

Heb je een reden voor die grote zwarte vlakken rond je foto's?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 20 Januari 2020, 07:59:03
De foto's komen daardoor beter uit de verf, ze komen als het ware los van de achtergrond en geven meer diepte.

Overigens is niet het voornemen dat ik Hengelo precies ga nabouwen, maar het moet iets worden dat de geest van Hengelo of een vergelijkbare Twentse stad (Almelo, Enschede, Oldenzaal) suggereert, een fictieve plaats die aan de Twentelijn zou kunnen hebben gelegen.

Ik kan het filmpje niet afspelen, maar is het soms dezelfde als deze (http://forum.modelspoorwijzer.net/grootspoor/filmbeelden-ns-1973/)?
Ik twijfelde daar ook over de jaren. Maar omdat er een DE-5 op de Watergraafsmeer staat, vermoed ik dan een mix van diverse jaren.

Het is inderdaad hetzelfde filmpje! Ik heb de link aangepast, omdat het bij mij ook niet meer werkte.

Ik heb toevallig ook een mP en vroeg me af of die ook op de Twentelijn gereden hadden. Daar gaf deze film ook antwoord op: ja dus.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: besselspoor op 20 Januari 2020, 12:29:45
Leuk, en vooral verstandig om kleinschalig te beginnen met een groter plan in gedachte. En mooi om je zoon er zo in te betrekken, die van mij geeft er niks om.
Misschien wel een idee is om een baan in modules te bouwen. dan leg je wel het grotere geheel vast zodat een logisch baanplan ontstaat, maar kun je per segment rustig afbouwen en invullen. Komt dan niet alles af, dan heb je in elk geval een module afgebouwd, wat veel meer bevredigend is dan een grote baan die nooit afkomt.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 20 Januari 2020, 14:20:16
Over modules heb ik wel nagedacht, maar destijds niet voor gekozen. Ik heb een vaste tafel met rails en ik kan rijden. Dat was ooit volledig geautomatiseerd analoog met M- en K-rails (schakelrails en schakelrelais, old skool) en is inmiddels omgebouwd naar C- en K-rails, met een ECoS als aansturing. Ik heb een oude standalone PC (Win7) waarmee ik opnieuw geautomatiseerd wil gaan rijden. Ik denk dat dat iTrain gaat worden. Daarmee ben ik aan het experimenteren, in een beginstadium. De verbinding tussen de PC en de ECoS is gemaakt dmv een switch, ik kan gegevens uit de centrale halen (verbinding lijkt dus OK), maar zie nog geen display op mijn scherm. Dat zou wel moeten, dus daar is nog een puzzeltje op te lossen.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: besselspoor op 20 Januari 2020, 15:11:13
Ik heb een vaste tafel met rails en ik kan rijden.
Juist, dus de rijdende basis is wel aanwezig, het gaat nu om de invulling (y) We blijven kijken hoe dat vorm krijgt...over digitale aansturing kan ik niet adviseren, maar die kennis is elders op het forum zeker aanwezig.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 20 Januari 2020, 20:41:02
Ja. Met analoge Märklin automatisering ben ik goed vertrouwd. Vroeger knutselde ik vooral in mijn jeugd samen met mijn vader. Eenmaal uit huis heeft dat "een paar jaar" stilgelegen en is alles afgebroken en in dozen verdwenen. Een jaar of 25 geleden heb ik het weer opgepakt, maar door omstandigheden binnen 15 jaar vijf keer verhuisd en dus telkens weer moeten afbreken. Inmiddels staat de huidige setting ongeveer 8-9 jaar. De omschakeling naar C-rails ligt er nu een jaar of vijf en het knippen ervan een half jaar. Daarvoor moest alles er natuurlijk weer af  :( Nu moet ik nog een blokverdeling maken en de aangedreven wissels digitaliseren. Ik overweeg de wissels met oude analoge Märklin trafo's te voeden om de "digitale stroom" te ontlasten. Heel ingewikkeld kan dat in mijn beleving niet zijn, zolang ik maar zorg dat het digitale signaal niet in aanraking komt met de fase van de analoge voeding. Analoge 32VA trafo's heb ik in overvloed, dus waarom niet gebruiken wat er al is.

De overgebleven M-rails heeft ook een goede bestemming gekregen. Ik kan zoals gezegd een analoge baan van vrij aardige omvang volledig analoog automatiseren als het moet. Rond de kerst breng ik dat ook in praktijk, tot genoegen van mijn zoon. Dan rijden de oude analoge treinen in de woonkamer. Incidenteel gaat de rails ook mee naar de zgn Stamtafelbijeenkomsten van het 3-railforum, als er behoefte is aan een analoge baan.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: niels b op 24 Januari 2020, 19:57:25
Leuk zo samen met je zoon knutselen. Mijn zoon geeft helaas meer om Fifa dan om de spoorwegen (hoewel hij eigenlijk altijd wel even komt kijken wat ik aan het doen ben). Ook ik knutsel graag af en toe nog een vliegtuigje in elkaar. Vroeger ook veel 1:72 gemaakt, maar onlangs overgestapt op 1:48 vanwege de betere details (en mijn slechter wordende ogen  ;D).

Niet te groot beginnen is een goed plan kan ik je proefondervindelijk melden...  :-\

Ik ga je volgen, Twents, altijd leuk!

Grt,
Niels


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 27 Januari 2020, 22:29:30
Ik heb een seinwachtershuis in elkaar gezet van giethars, van Artitec. Het dak is lichtelijk vervuild en ditmaal de rest ook. Daar ben ik op zich tevreden over, ook dat dakgoten en andere details niet allemaal perfect recht zijn. Dat heeft zo wel z'n charmes. Zeker in de jaren '70 is een beetje verval wel realistisch.

(https://live.staticflickr.com/65535/49451427011_3e89e8485f_c.jpg)

Ik denk toch dat er iets niet helemaal goed is gegaan, want de wanden krullen naar buiten en de (industrie-)lijm laat los. Toen ik 'm in elkaar zette was alles nog mooi recht. Ik vermoed dat eerst in elkaar zetten en daarna verven beter gaat dan andersom. Is er iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen? Verven ging in deze volgorde wèl gemakkelijker trouwens. Ik vermoed dat simpelweg de boel weer aan elkaar lijmen betekent dat de boel na verloop van tijd weer uit elkaar valt, dus eerst de wanden weer recht krijgen is een probleem dat eerst moet worden opgelost. Heeft iemand een suggestie hoe precies?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 27 Januari 2020, 22:39:36
Ziet er mooi uit qua kleur en verwering bedoel ik dan.

Ik ben geen deskundige op het gebied van resin, maar eerst lijmen en dan schilderen was mijn volgorde nadat eerst de boel was recht gemaakt door het spul in heet water te leggen en daarna op een vlak hardstenen aanrecht te koelen. 


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 28 Januari 2020, 21:02:46
Dan probeer ik dat de volgende keer. Alleen heb ik die inmiddels al in de primer gezet...


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 3 Februari 2020, 17:57:34
Villa Zonheuvel (Tilly) was eigenlijk het volgende project, maar ook die is wat krom getrokken. Ik heb 'm voorlopig even opzij gelegd om wat moed te verzamelen. Ik ben in het proces geloof ik ook een raampje kwijtgeraakt. Hopelijk vind ik die nog terug...

Even weer tijd voor wat researchresultaten. Ik had een leuke link gevonden op http://stationsweb.nl/planner.asp. Het is een reisplanner waarmee je ook een reis in een (ver) verleden kunt plannen, dus tijd voor Deventer - Almelo/Hengelo. dat gaf interessante resultaten (1971/'72):

VertrekTreinWeekdagenIn de richting
05:592907ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (06:30) Hengelo (06:46) Enschede (06:55)
07:022913ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (07:34) Hengelo (07:51) Enschede (08:00)
07:47 619ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (08:11) Hengelo (08:23) Enschede (08:32)
07:512919ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (08:24) Hengelo (08:44) Enschede (08:54)
08:22421ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (08:46) Hengelo (08:58) Enschede (09:07)
08:47623ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (09:11) Hengelo (09:23) Enschede (09:32)
08:502923ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (09:24) Hengelo (09:43) Enschede (09:52)
09:24425ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (09:48) Hengelo (10:00) Enschede (10:09)
09:47627ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (10:11) Hengelo (10:23) Enschede (10:32)
09:512927ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (10:23) Hengelo (10:39) Enschede (10:48)
10:21429ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (10:45) Hengelo (10:57) Enschede (11:06)
10:47631ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (11:11) Hengelo (11:23) Enschede (11:32)
10:512931ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (11:23) Hengelo (11:39) Enschede (11:48)
11:21433ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (11:45) Hengelo (11:57) Enschede (12:06)
11:47635ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:11) Hengelo (12:23) Enschede (12:32)
11:512935ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:23) Hengelo (12:39) Enschede (12:48)
12:21437ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (12:45) Hengelo (12:57) Enschede (13:06)
12:47639ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (13:11) Hengelo (13:23) Enschede (13:32)
12:512939ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (13:23) Hengelo (13:39) Enschede (13:48)
13:21441ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (13:45) Hengelo (13:57) Enschede (14:06)
13:47643ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (14:11) Hengelo (14:23) Enschede (14:32)
13:512943ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (14:23) Hengelo (14:39) Enschede (14:48)
14:21445ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (14:45) Hengelo (14:57) Enschede (15:06)
14:47647ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (15:11) Hengelo (15:23) Enschede (15:32)
14:512947ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (15:23) Hengelo (15:39) Enschede (15:48)
15:21449ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (15:45) Hengelo (15:57) Enschede (16:06)
15:47651ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (16:11) Hengelo (16:23) Enschede (16:32)
15:512951ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (16:23) Hengelo (16:39) Enschede (16:51)
16:21453ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (16:45) Hengelo (16:57) Enschede (17:06)
16:47655ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:11) Hengelo (17:23) Enschede (17:32)
16:512955ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:23) Hengelo (17:39) Enschede (17:49)
17:21457ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (17:45) Hengelo (17:57) Enschede (18:06)
17:242957ma   di   wo   do   vr         Almelo (17:56) Hengelo (18:12) Enschede (18:21)
17:47659ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:11) Hengelo (18:23) Enschede (18:32)
17:512959ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:23) Hengelo (18:39) Enschede (18:49)
18:21461ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (18:45) Hengelo (18:57) Enschede (19:06)
18:39239ma   di   wo   do   vr      zo   Hengelo (19:12)
18:47663ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:11) Hengelo (19:23) Enschede (19:32)
18:512963ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:23) Hengelo (19:39) Enschede (19:49)
19:21465ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (19:45) Hengelo (19:57) Enschede (20:06)
19:47667ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:11) Hengelo (20:23) Enschede (20:32)
19:512967ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:23) Hengelo (20:39) Enschede (20:48)
20:21469ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (20:45) Hengelo (20:57) Enschede (21:06)
20:47671ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:11) Hengelo (21:23) Enschede (21:32)
20:512971ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:23) Hengelo (21:39) Enschede (21:48)
21:21473ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (21:45) Hengelo (21:57) Enschede (22:06)
21:47675ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:11) Hengelo (22:23) Enschede (22:32)
21:512975ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:23) Hengelo (22:39) Enschede (22:48)
22:21477ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (22:45) Hengelo (22:57) Enschede (23:06)
22:47679ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (23:11) Hengelo (23:23) Enschede (23:32)
22:512979ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (23:23) Hengelo (23:39) Enschede (23:48)
23:21481ma   di   wo   do   vr   za      Almelo (23:45) Hengelo (23:57) Enschede (00:06)
23:49683ma   di   wo   do   vr   za   zo   Almelo (00:20) Hengelo (00:36) Enschede (00:45)


Dat leek me een mooie uitgangspunt voor een soort van dienstregeling in de toekomst op mijn baan. Natuurlijk is dit niet compleet, want ik mis de internationale treinen (zo te zien staat Nord-West er wel in), de boemels uit Wierden, Mariënberg en Zutphen en de goederentreinen, maar het is een begin. De rest hoop ik er ooit nog eens bij te vinden. Voor Scandex, Nord-West en Nordsee kan ik die achterhalen via http://www.welt-der-modelleisenbahn.com, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ook is wel interessant de precieze samenstelling van deze treinen terug te vinden. Voor bovengenoemde internationale treinen is dat wel gelukt inmiddels. Ik zal ze binnenkort eens plaatsen.
Overigens is dit de dienstregeling in één richting. Aangezien op mijn baan alles rondrijdt komt iedere trein vanzelf weer terug waar hij vandaan kwam, dus één richting lijkt me voldoende.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Henk-Jan op 4 Februari 2020, 11:22:12
Ik had een leuke link gevonden op http://stationsweb.nl/planner.asp. Het is een reisplanner waarmee je ook een reis in een (ver) verleden kunt plannen

Wat leuk zeg.
Als je ver in de tijd gaat kom je er achter dat er toen 18e eeuw geen trein reed van Zaandam-Uitgeest.
was even aan het google en inderdaad Wikipedia geeft na een lange zoek tocht het ook aan.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 22 Februari 2020, 08:34:05
Om een beetje een indruk te geven van hoe het totaalplaatje eruit ziet of gaat zien heb ik in schematische weergave gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49484702562_3839e64ba7_b.jpg)

Het is in de basis een ovaal. Uiteindelijk rijden alle treinen van 1 naar 2 vv. De blauwe sporen zijn in het zicht. Die bestaan uit flexibele K-rails. Uit het zicht is alles C-rails. De letters representeren elk enige opstelsporen uit het zicht. A is er nog niet, maar staat op de planning, ooit. B geeft de mogelijkheid twee wat langere treinen op te stellen. Het pendelspoortje stelt de lijn naar Zutphen, Mariënberg of Zwolle voor. Daarop moet een DE2 of DE3 gaan pendelen. Ik heb niet de ambitie uitgebreid te gaan rangeren of veel aan de knoppen te zitten. Uiteindelijk is de bedoeling alles geheel geautomatiseerd te laten verlopen. Tot voor kort was dat het geval, maar dan analoog en grotendeels met M-rails. Nu is alles minimaal R2 en er komen geen S-bochten, Engelse, drieweg- of meegebogen wissels meer in voor. Daardoor is storingsvrij rijden met lange rijtuigen mogelijk geworden. Onlangs is alles er weer af geweest om de C-rails geschikt te maken voor massadetectie.

De stad ("Hengelo") ligt links op het plaatje. Alle sporen lopen die kant op. Het station van "Hengelo" ligt uit het zicht, maar wordt gesuggereerd door de sporen die daar alle samenkomen. In werkelijkheid verdwijnen de sporen daar uit zicht naar een schaduwstation. De pendeltrein stopt uit zicht en gaat na een tijdje weer terug.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 22 Februari 2020, 09:11:45
Ik begrijpt wat je schrijft....maar een paar ondersteunende foto's van de baan zouden wel helpen denk ik  :-\


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 22 Februari 2020, 11:10:27
Ik zal binnenkort eens wat plaatjes schieten.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 22 Februari 2020, 12:24:00
Origineel bedachte opzet.   :)
Heb je in de schaduwstations ook de mogelijkheid om in te halen of rijdt alles steeds in dezelfde volgorde achter elkaar aan?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 23 Februari 2020, 19:18:13
Dank je.
"Fysiek" kon inhalen altijd al, maar in de analoge tijd reed alles achter elkaar aan. Een schakelrail (slepercontact) zorgde ervoor dat de rijdende trein stopte, de wissel werd omgelegd en de volgende trein ging rijden, altijd in dezelfde volgorde. Dat was voor mij één van de redenen serieuzer naar digitaal rijden te kijken en met name het automatiseren daarvan. Nu wil ik treinen elkaar inderdaad laten inhalen. Daardoor hoop ik verschillende treintypen te kunnen "afvuren" (intercity / stoptrein / goederentrein etc.) om zo een realistisch ogende dienstregeling te kunnen rijden.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 8 Maart 2020, 15:26:27
Ik had nog een projectje liggen van Holland Scale. Ik ben er best tevreden over. De kleuren zijn geslaagd, de verwering ook. De perongeluk iets scheve dakkapel vind ik wel charmant eigenlijk. Toch wil ik een volgend project is proberen te voegen met op kleur gebrachte zilverpoets. Dat schijnt beter te gaan dan met verdunde enamelverf zoals deze nog is gedaan. Nadeel van "mijn" methode is dat de natte verf gemakkelijk ook weer uit de voegen loopt en daardoor wat minder goed gefixeerd is zolang het nog niet droog is.

(https://live.staticflickr.com/65535/49633338788_308f1c28a0_o.jpg)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 13 April 2020, 21:44:27
Dit weekend en het vorige eindelijk de gelegenheid gehad weer wat te doen aan de baan zelf. dat moet overdag, want 's avonds gaan de kinderen naar bed en kan rommelen op zolder niet meer. In documenteren met foto's ben ik niet zo heel goed, dus heel interessant wordt het voor de plaatjeskijkende lezer zo niet.

- Besturing van de baan gebeurt momenteel met een ECoS. Daaraan hangt ter automatisering inmiddels een PC met drie besturingssystemen waarvan ik de voors en tegens tegen elkaar afweeg. Ik ben er meerdere geprobeerd. Deze zijn overgebleven: Koploper, iTrain en WinDigipet. Ik begin een voorkeur voor iTrain te ontwikkelen. Het ligt me het best, de plaats van de functionaliteit vind ik logisch en heb me er daardoor inmiddels ook het meest in verdiept. De hardware komt zoveel mogelijk van ESU, de bezetmelders zijn van het type Detector Standard. Ik wil ze gaan verbinden dmv het ECoS Link systeem. Daartoe heb ik een tweetal Terminals besteld die elk drie bezetmelders groeperen. De Terminals worden door een UTP-kabel met elkaar verbonden. Ik heb voor dat systeem gekozen, omdat ik denk dat componenten van zoveel mogelijk hetzelfde merk vreemde verstoringen als gevolg van niet goed op elkaar aansluitende componenten zouden moeten voorkomen. Of dat ook in de praktijk zo werkt moet nog blijken.

- Massadetectie. Voortgang gemaakt met het aanleggen van fysieke blokken in de baan. Dat betekent isoleren van in mijn geval de rechterrail.  Ik had besloten de draad voor de bezetmelding op de door Märklin voorgeschreven wijze aan de rail te bevestigen, dus met de railschoentjes. Dat werkte voor de ringleiding prima, maar nu ik voor de bezetmelding een wat stuggere draad gebruik schiet de één na de andere weer los. Ik weet nog niet of ik dat op die manier blijf doen. Ik heb de draden bij de railaansluiting zoveel mogelijk gefixeerd met ductape, maar of dat de gewenste resultaten oplevert moet nog blijken. Mocht ik er toch niet tevreden over zijn, dan ga ik alsnog solderen. Ik ben begonnen met te proberen een compleet rondje met blokken te maken, maar dat ging helaas niet zoals ik had gewild: het draad was op. Ik heb dus draad bijbesteld. Zodra dat binnen is kan ik er weer mee verder.

- Solderen van bovenleiding van Sommerfeldt. Dat is een aardige worsteling geworden. Ik heb nog maar weinig soldeerervaring en als ik al gesoldeerd heb, dan vooral draadjes. Dit is het serieuzere werk. Ik heb er nu vier klaar, gemiddeld een uur per stuk aan gewerkt. Ik zie wel progressie, ook door de tips in het draadje van Jakop. De laatste is heel acceptabel geworden, maar ik zie zeker ruimte voor verbetering.

- Opnieuw leggen van een paar stukken flexrail. Er liggen een paar hele flauwe bochten in het zicht, zo op het oog lag het er best aardig in, maar de treinen liepen er toch niet vloeiend door, hobbelden zelfs een beetje. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over, maar het is nu beslist beter. Ik heb de rails gefixeerd met kleine spijkertjes, omdat schroeven niet gaat zonder voorboren vanwege de gekozen ondergrond. Die is van MDF en dat levert wat beperkingen op, maar dat ga ik niet meer veranderen. Doorhangen zal meevallen, omdat er voldoende ondersteuning is.

- Verbeteren overgang K- en C-rails. De meeste overgangen liggen in een helling. Doordat de C-rails bedding heeft en de K-rails niet ontstaat er een soort kuiltje waar de treinen door moeten rijden. Doordat ik standaard alle rijtuigen met Roco-kortkoppelingen heb uitgerust gebeurde het regelmatig dat er een kortere trein omhoog kwam dan er naar beneden was gegaan. De losgeraakte rijtuigen gingen dan op eigen gelegenheid terug naar beneden, met alle gevolgen van dien. Daar moest dus wat aan gebeuren, dus rails losgehaald en beter ondersteund met één of twee laagjes kurk. Het lijkt nu beter te gaan.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 13 April 2020, 22:25:50
Ik zou zeker alle bedrading -en dus ook de massadetectie- aan de railschoenen solderen.
Ik soldeer ze wel vóór ik de rail op z'n plaats leg.
Even een vijltje langs de railschoen, even vertinnen en een draadje er aan solderen en klaar is Klara.
100% bedrijfszeker enneu....ductape is eigenlijk een oplossing van Jan Plakband  ;)

EDIT: ik weet eigenlijk niet precies wat jij met railschoentjes bedoelt, maar ik heb het eigenlijk over de raillassen  ;)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 14 April 2020, 07:51:00
Ik ben inderdaad bang dat ik niet ontkom aan solderen. Tot nu toe heb ik altijd gebouwd met het idee dat het snel weer af te breken moet zijn (in 15 jaar vijf keer verhuisd), maar de bedrijfszekerheid moet niet in het geding komen.

Railschoentjes was inderdaad niet het goede woord. Het woord dat Märklin gebruikt voor artno 74995 is "platte steekhulzen". Op het 3railforum spreekt men van "kabelschoentjes".


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 14 April 2020, 08:27:28
Als je al een voorkeur begint te ontwikkelen voor itrain, zou ik koploper verder laten voor wat het is.
Ik vind het een fantastisch programma, maar zal mensen niet snel meer aanraden om daarvoor te kiezen.
Alleen als je heel specifieke wensen hebt of problemen hebt met de filosofie van andere pakketten, zou ik koploper nog overwegen.

groet, Huub


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Henk-Jan op 14 April 2020, 09:58:01
Hoi Huub,
Zelf rij ik nog met Marklin digitaal (heel simpel nog).
Had me verdiept en veel gelezen hier en bij de buren.
Nu (persoonlijk) zou ik dan ook voor itrain starten.
ook meer omdat ik zeker geen specifieke wensen verder heb.
Hou het simpel 3 blokken,remvertraging,stop-rij bij seinen.
Gr,Henk-Jan.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 April 2020, 10:26:40
Ik ben inderdaad bang dat ik niet ontkom aan solderen. Tot nu toe heb ik altijd gebouwd met het idee dat het snel weer af te breken moet zijn (in 15 jaar vijf keer verhuisd), maar de bedrijfszekerheid moet niet in het geding komen.

Vrees je voor de toekomst ook zo'n verhuispatroon?

Railschoentjes was inderdaad niet het goede woord. Het woord dat Märklin gebruikt voor artno 74995 is "platte steekhulzen". Op het 3railforum spreekt men van "kabelschoentjes".

Waar cq. hoe gebruik je die dan? Toch niet los onder de rail?

 


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 14 April 2020, 11:36:13
Als je al een voorkeur begint te ontwikkelen voor itrain, zou ik koploper verder laten voor wat het is.
Ik vind het een fantastisch programma, maar zal mensen niet snel meer aanraden om daarvoor te kiezen.
Alleen als je heel specifieke wensen hebt of problemen hebt met de filosofie van andere pakketten, zou ik koploper nog overwegen.

groet, Huub

Dat is denk ik ook waar het naartoe gaat. Ik hik alleen nog wel een beetje tegen de prijs aan.

Ik ben inderdaad bang dat ik niet ontkom aan solderen. Tot nu toe heb ik altijd gebouwd met het idee dat het snel weer af te breken moet zijn (in 15 jaar vijf keer verhuisd), maar de bedrijfszekerheid moet niet in het geding komen.

Vrees je voor de toekomst ook zo'n verhuispatroon?


Ik woon nu alweer bijna 10 jaar op hetzelfde adres. Wat mij betreft is het nu wel zo'n beetje klaar, maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt in het leven.

Railschoentjes was inderdaad niet het goede woord. Het woord dat Märklin gebruikt voor artno 74995 is "platte steekhulzen". Op het 3railforum spreekt men van "kabelschoentjes".

Waar cq. hoe gebruik je die dan? Toch niet los onder de rail?


Zoals Märklin het bedoeld heeft: het kabelschoentje schuift over het lipje onder de C-rail. Dat is best een gepriegel en doorgaans gaan die dingen er gemakkelijker af dan erop. Dat lipje is ook wat de meeste mensen gebruiken om een draadje aan te solderen. Daar ga ik ook toe over als de Märklin-methode toch niet blijkt te werken. Daar lijkt het nu op, na jaren naar tevredenheid met de oude, dunnere en soepeler draad ringleidingen te hebben aangelegd.

Die ringleiding heb ik trouwens ook aangelegd met kroonsteentjes ipv solderen, zoals ik bij veel mensen zie, ook met reden dat het dan beter demontabel is. De bezetmeldkabels zijn tot nu toe allen uit één stuk.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 14 April 2020, 12:32:00
Aha...voor C-rail. Ja, daar heb ik geen verstand van. Nog nooit in mijn handen gehad zelfs  ;D
Maar ik zou sowieso voor solderen gaan.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 18 April 2020, 12:53:54
Zoals een heeele poos geleden beloofd een paar plaatjes om een idee te geven van de baan.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414598_bbe63c7588_o.jpg)

Dit is het linkergedeelte van de schematische weergave. De binnenste boog met M-rails is de aanzet voor een pendelspoortje dat ooit naar het industrieterrein moet gaan. Daar zal een Sik en/of een Bakkie gaan pendelen, wellicht zelfs af en toe een 2400. Ik heb geen verbinding voorzien met de hoofdbaan. Op het schema heb ik het ook weggelaten. Aangezien de noodzaak van een lang doodlopend stuk M-rails er niet is heb ik het inmiddels ingekort tot net na de bocht. Zodoende ontstaat er ruimte voor een extra opstelspoor in schaduwstation B.
Links op de foto is trouwens een tijdelijke vangrail van karton te zien die ik na een ernstig ongeval (er is een Roco 1212 zwaar gewond bij geraakt :-[) heb geplaatst totdat er een degelijker constructie tegenaan komt.

(https://live.staticflickr.com/65535/49788275682_bd2f7884ac_o.jpg)

Dit is de rechterzijde van de schematische weergave. Links op het plaatje is een boog te zien. Dat is niet "keerlus" 2 (die ligt een niveau lager), maar een boog naar opstelspoor A (in de schematische weergave recht getekend), die inmiddels ook is aangelegd. Rechtsonder een tweetak Hack-bruggen. Ze zijn uitneembaar, maar tevreden over de constructie die ik bedacht had ben ik bepaald niet. Daar ga ik me nog eens beter in verdiepen en links en rechts op de fora bij anderen spieken.
Sinds het maken van de foto heb ik de PC naar links verplaatst op het werkblad en de boel wat beter geordend. Nu kan ik er ook knutselen.
De vangrail die hier te zien is, links langs de gording, is gemaakt van verticale lamellen van een zonwering. Kinderen, vooral kleine, willen er nog wel eens aan gaan hangen en dan knappen ze af... Het is bijzonder geschikt als vangrail, maar dit materiaal er speciaal voor kopen raad ik toch af, omdat het er gewoon veel te duur voor is.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414623_a9927ddba3_o.jpg)

Dit is "keerlus" 1, op het schema rechtsonder. In het midden van de lus staat de vitrinekast. Dat was ooit een glaswerkkast op een chemische faculteit van een universiteit, waar hij dreigde te worden weggegooid. Tegenwoordig is het mijn locloods :)
Ook hier weer een provisorische vangrail van karton. Dit gedeelte moet uit het zicht verdwijnen door een afdekplaat oid, met de kast er bovenop.

De constructie bestaat uit vurenhout met MDF. Ik heb destijds voor MDF gekozen omdat dat na de bouw van het huis was achtergebleven en dus ruimschoots voorhanden. Het is denk ik voldoende ondersteund om doorhangen te voorkomen. Ik weet niet of ik tegenwoordig nog die keuze zou maken, maar het ligt er eenmaal, dus c'est ça. Op het MDF ligt 2mm dik kurk gelijmd, daarop de K-rails. Uiteindelijk moet de ballast de boel fixeren, maar tot die tijd houden de spijkertjes de boel op de plaats. Dat is de situatie voor het in het zicht liggende gedeelte.
Buiten het zicht ligt er 2mm dikke schuimplastic dat de verhuizers gebruikten toen we hier kwamen wonen. Er was nog een halve rol over die ze hadden achtergelaten, dus andermaal gratis beschikbaar. Het werkt qua geluidsisolatie net zo goed als het kurk, alleen het verlijmen gaat niet omdat ik geen lijm heb kunnen vinden die er grip op had. Dat is ook geen ramp. Er ligt C-rails op die ik heb vastgezet met spijkertjes waarvan ik de kop heb voorzien van een stukje zelfklevend schuimplastic (zelfklevend schuimplastic half tegen de rail plakken, andere helft op de schuimplastic ondergrond, spijkertje erdoorheen op ca. 1mm van de rails). Dat geeft geen contactgeluid door, maar houdt wel de rails mooi op de plaats en tegelijkertijd ook de ondergrond. Je haalt ook eenvoudig de rails weer los als het moet en met wat gepruts krijg je het zelfs weer op de plek. Op de voorgrond is in onderstaande oude foto zo'n spijkertje met zelfklevend schuimplastic te zien. Waarom ik die op die plek destijds heb ingespijkerd weet ik niet meer. Wellicht is hij blijven zitten nadat ik de M-rails had verwijderd. De rails ligt er normaal gesproken tegenaan. Aan de andere kant van de rails zit dan precies zo'n spijkertje. Samen houden ze de rails op de plek. Zo'n rol met zelfklevend schuimplastic (1cm breed) heeft iedere bouwmarkt. Ik knip er telkens een stukje van ca. 1cm van af. Ik hebt aan één rol ruim voldoende voor de gehele baan.

(https://live.staticflickr.com/65535/49169342863_54a2d17834_o.jpg)

Dit is een foto van vlak na het leggen van het eerste tracé in flexrails. Dat heb ik nog geschroefd. Vanwege het moeten voorboren was dat geen handige exercitie. Het ligt er daardoor ook niet strak in. Ik ben er dus gauw vanaf gestapt.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 18 April 2020, 15:40:22
Leuk, nu heb ik er een beeld bij.  (y)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: besselspoor op 20 April 2020, 09:27:39
Dat is een aardige invulling van de beschikbare ruimte (y) Wat betreft je vangrails van karton: hoe dicht komt de volgende laag er boven? Misschien is het handig om triplex plaatjes in een klemrand te steken, dan kun je ze er uit halen voor onderhoud of ingrijpen bij ontsporing, of blijft het stuk zo ook wel bereikbaar?
Ik had bij mijn laatste vaste baan een schaduwstation zonder noodingang gemaakt, daar heeft een loc 3 maanden op z'n kant in gelegen ;D


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 20 April 2020, 10:25:03
Leuk, nu heb ik er een beeld bij.  (y)

Leuk onderschrijf ik, maar dat beeld is bij mij nog niet helemaal helder.  :D

Ik begrijp (denk ik) uit de eerste 3 foto's dat het een T-vormige zolder is of wellicht een X zelfs.
Keerlus 2 kan ik nog niet plaatsen en waar foto 4 dan gemaakt is ook niet.
Kan je een schetsje van de ruimte maken waar e.a. zich bevindt?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 20 April 2020, 21:55:07
Dat is een aardige invulling van de beschikbare ruimte (y) Wat betreft je vangrails van karton: hoe dicht komt de volgende laag er boven? Misschien is het handig om triplex plaatjes in een klemrand te steken, dan kun je ze er uit halen voor onderhoud of ingrijpen bij ontsporing, of blijft het stuk zo ook wel bereikbaar?
Ik had bij mijn laatste vaste baan een schaduwstation zonder noodingang gemaakt, daar heeft een loc 3 maanden op z'n kant in gelegen ;D

De bovenlaag komt ongeveer 10-12 cm boven de schaduwstations, ook omdat ik het idee heb met pantografen op te gaan rijden. Ik wil een geraamte over de schaduwstations maken waarop tegels van architectenkarton (in ieder geval een licht materiaal) rusten met scenery erop. Die moeten afneembaar worden, zodat ik bij de schaduwstations kan komen. Zeker voor het stadsgedeelte kan wwn vlakke plaat prima denk ik.

Ik begrijp (denk ik) uit de eerste 3 foto's dat het een T-vormige zolder is of wellicht een X zelfs.
Keerlus 2 kan ik nog niet plaatsen en waar foto 4 dan gemaakt is ook niet.
Kan je een schetsje van de ruimte maken waar e.a. zich bevindt?

Het is een X inderdaad, bestaande uit twee rechthoeken (ca. 7x1½ en 4½x3m) die elkaar in het midden kruisen. Beide keerlussen bevinden zich in de rechthoek van 4½x3m.

Had je het schetsje gezien dat ik eerder plaatste?

(https://live.staticflickr.com/65535/49484702562_3839e64ba7_b.jpg)

Voor de eerste drie foto's sta ik telkens in het midden. De eerste kijk in naar links op de schets, de tweede naar rechts en de derde naar onderen ("keerlus" 1). De foto met de 1100 + ICR's is ook vanaf die plek gemaakt, allen van een lager standpunt, kijkend naar links. Wellicht is het wat verwarrend omdat het dubbelspoor van de stad door het landbouwgebied en het bos in werkelijkheid niet kaarsrecht is, maar in een flauwe bocht is gelegd. Op die manier kwam de vrije ruimte onder het spoor beter uit en kan ik ook beter bij de wissels van het schaduwstation eronder.
"Keerlus" 2 staat eigenlijk nergens goed op de foto, alleen op foto 2 kun je er een klein stukje van zien, nèt onder de boog op het bovenste niveau, links op de foto.

Duidelijker zo?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 April 2020, 06:04:50
Nee.....totaal niet  ;D

Ik had die schets er bij (linker beeldscherm) terwijl ik je foto's bekeek op het rechter scherm en je uitleg geeft geen extra duidelijkheid. Wat je verteld had ik zelf al gezien/uitgevonden aan wat ik zag.
Behalve dan die dingen die ik vroeg, maar dat is me nu nog niet duideljk hoe dat aan de rest vast zit

Daarom de vraag naar een schetsje van de ruimte met de sporen er in.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 21 April 2020, 11:08:40
Je bent gewoon nog niet goed wakker :P

Ik heb het schetsje even aangepast, met de fotoposities, de uitneembare brug en de ruimte-indeling erin. Ik heb ook het verloop van het bovenste dubbelspoor wat meer in overeenstemming met de werkelijkheid gebracht, al klopt het bochtenverloop nog steeds niet helemaal. Hopelijk is het zo duidelijker.

(https://live.staticflickr.com/65535/49801222797_1d3c91ca83_o.jpg)

Ergens in het midden heb ik een X neergezet op de plaats waar de 1100 stond ten tijde van de laatste foto. Toen lag er alleen dit stukje K-flex, om te proberen. De andere zichtsporen zijn later pas gekomen, over de al op het kurk aangebrachte rode lijn.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: besselspoor op 21 April 2020, 11:55:38
Nu nog een google-earth foto voor het complete overzicht ;) Maar ik moet zeggen dat je een aardige oppervlakte hebt zo bij elkaar. Welke radius heb je bij B gebruikt, is dat gewoon R1?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 April 2020, 13:08:42
Je bent gewoon nog niet goed wakker :P

Ik ben wakker zodra de ogen geopend worden  ;D

Hopelijk is het zo duidelijker.

Helemaal helder nu!  (y)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 21 April 2020, 13:33:35
Welke radius heb je bij B gebruikt, is dat gewoon R1?

De bochten links (en trouwens ook rechts) op het schema zijn R2, R3, R4 en R5. In de praktijk ligt daar nog dat industriespoortje van M-rails 5100 (=R1) binnenin, zoals op foto 1 te zien is. Nergens in de hoofdbaan ligt een volle R1, omdat ik op de hoofdbaan met 1:87-rijtuigen wil kunnen rijden. "Keerlus" 2 is dubbel uitgevoerd, waarbij de binnenbocht deel uitmaakt van een opstelspoor waarop twee lange goederentreinen opgesteld kunnen worden. Dat spoor begint in schaduwstation C en loopt via binnenbocht lus 2 volledig door tot het einde van schaduwstation B. Deze binnenbocht is R1½, om beurten een R1 en een R2 (en, zodat het mooi uitkomt qua geometrie, de buitenbocht op dezelfde manier R2½ - R2 en R3). Aangezien er alleen goederentreinen rijden en geen personentreinen levert dat geen problemen op.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 24 April 2020, 14:44:42
Ik was een poosje geleden aan het worstelen met de loopeigenschappen van mijn bruine Roco 2200. Ze liep haperend, dan weer snel, dan weer langzaam, opeens stilstaan. De decoder werd ook warmer dan gebruikelijk had ik de indruk. Dat is vrij lastig als je de loc gebruikt in een vierspan om een ertstrein te trekken. Ik kon er niet goed de vinger op leggen waar dat nou aan lag, dus uiteindelijk besloten de loc weg te brengen naar de vakman. Na een aantal weken geen bericht doordat er een wachtrij was bij de reparatieafdeling en nog wat meer kwam het hoge woord eruit: de kap is gesneuveld bij het openmaken. Mijn dierbare locje is overleden! :-[Tijd voor een in memoriam.


(https://live.staticflickr.com/65535/49813188277_606cd8cbb7_o.jpg)

Dit is de loc in de staat zoals ik haar kocht, circa 15 jaar geleden. Het is zoals gezegd een model van Roco van NS 2275, de illustere laatste bruine 2200. Op de achtergrond haar twee grijsgele zusters, 2225 en 2305 die oorspronkelijk gedrieën de ertstrein trokken. Die bestaat uit 36 vierassige zelflossers. Het kwam regelmatig voor dat één van de locs op mijn M-rails even stokte een vanwege kortstondige stroomonderbreking. Daarom werden de locs alle voorzien van stroomvoerende koppelingen. Toevallig heb ik van 2275 geen foto's van de aanpassing, maar wel van één van haar zusters. Ik gebruikte blauwe draden, omdat ik geen zwarte draden beschikbaar had op dat moment. Daar heb ik me later nog vaak aan gestoord, maar zodra de combinatie op de rails stond zag je het eigenlijk niet meer. De vierde, later aangeschafte loc heb ik gedaan met dunne zwarte draad. Dat was beter.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74605;image)

Nu heeft Roco dit model niet van erg felle schijnwerpers voorzien. Schemerlampjes of sfeerverlichting zou ik een betere benaming vinden. Daar moest dus ook wat aan gedaan worden. Digikeijs heeft daarvoor hele aardige setjes in de handel en daarvan werd er eentje aangeschaft. De licht-"geleider" werd gedemonteerd en met Micro Kristal Klear nieuwe lensjes vervaardigd.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74609;image)

Het Digikeijs-printje werd gesoldeerd op de printplaatjes van de loc. Ik koos ervoor dat maar aan één zijde te doen, omdat ze toch altijd in vierspan zou rijden. Ik was bijzonder tevreden met het resultaat, omdat het de eerste keer was dat ik zelf aan mijn locs durfde te prutsen.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74620;image)
Frontsein

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74622;image)
Sluitsein

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74624;image)
Rangeersein

Alles functioneerde zoals ik het bedacht had!


Ik besloot haar meteen grondiger aan te pakken, want de plakletters voor het aanduiden van bedrijfsnummer 2275 zijn zò 1990... en ik rijd natuurlijk Tp.IVa. Er moesten dus nummerschildjes komen. Ik koos voor nummer 2311, omdat die in een groot deel van de jaren '70 nog bruin was en bovendien gespot is in combinatie met grijsgele 2200's voor een ertstrein.

Dat laatste is vastgelegd op deze foto van Gerard van Vliet uit 1973:

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74602;image)

De foto geeft mooi het tijdsbeeld weer. Ger Knijff was me terwille door de juiste nummerschildjes beschikbaar te stellen, mits ik daar een geringe vergoeding tegenover zette.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74626;image)

Nadat de oude nummers met een typemachinegumpotlood voorzichtig waren verwijderd werden de schildjes op de plaats van het oude nummer geplakt.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74632;image)

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74630;image)

Ook al het duw- en trekwerk uit de bekende zakjes werd gemonteerd en de uitlaatdemper op het dak volgens het grote voorbeeld omgekeerd. Hoewel ik vrij zeker wist dat 2311 in haar bruine periode geen zwaailicht heeft gehad besloot ik het toch te monteren. Anders bleef er zo'n lelijk gat op haar voorhoofd over.

(https://forum.3rail.nl/index.php?action=dlattach;topic=54041.0;attach=74634;image)

Op de beursbanen van M-Track Groep waren de gezusters altijd een bezienswaardigheid, 2311 trots voorop en haar gezusters er trouw achteraan. Tientallen kinderen hebben het aantal zelflossers geteld dat ze met z'n vieren trokken. Het was een imposant gezicht. De laatste keer op de beurs in Zutphen begonnen de problemen. Toen heb ik het vierspan moeten vervangen door 1206, als achterste te zien op onderstaande foto.

(https://live.staticflickr.com/65535/49158855332_ca09b82d9a_o.jpg)

Nu is ze er niet meer, overleden tijdens een correctieve operatie die juist haar leven had moeten verbeteren. Ze zal nooit meer een ertstrein trekken. Het zijn zware tijden. Haar drie zusters blijven ontredderd achter. Ik zal zonder haar verder moeten. Ze ruste in vrede...


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Matthijs op 24 April 2020, 14:53:32
Ruste in vrede of Roest in vrede??  ;D


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 24 April 2020, 15:07:41
Hoe stuk is stuk denk ik dan?  :-\
Dat kap zal toch niet in 1000 stukjes liggen?
Wellicht een losse kap te scoren ergens


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 24 April 2020, 15:30:25
Ja, dat klopt wel, maar het breken kwam juist door de ouderdom van het plastic. Ook die vervangende kap zal niet nieuw zijn. In combinatie met de mechanische problemen denk ik dat afscheid nemen een betere optie is. De dealer vindt het ook vervelend dat het gebeurd is, ik kom er vaker, dus daar gaan we wel uit komen denk ik. Het gaat tot nu toe iig allemaal in goed overleg.


Ruste in vrede of Roest in vrede??  ;D
Een beetje meer respect is wel op zijn plaats... :-[ ;)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: GerardvV op 24 April 2020, 22:54:15
Omdat een foto van mij je geïnspireerd heeft tot het maken van je geliefde 2311 heb ik nog wel een bruine 2200 van Roco liggen voor je.
helaas wel met hoog (veel te groot) A-sein maar dat is allemaal weer weg te werken.
Ook is het een DC model van de eerste fabricage maar wellicht kan je er wat mee. Hoef er niet tot nauwelijks wat voor te hebben ;D
Ik neem aan dat je alle onderdelen weer terug hebt van de leverancier van het breekwerk dan kan je die overzetten op de kap.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7251/20200424_224748[1]_1587761537.jpg)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 25 April 2020, 23:23:18
Dat is bijzonder aardig van je Gerard, ik houd je aanbod in mijn achterhoofd. Ik heb nog helemaal niets teruggezien van de brokstukken, maar wacht even af waar de detaillist mee komt. Vooralsnog heb ik geen reden aan te nemen dat het niet goed komt. Ik kom er al 20 jaar. Hij heeft ook een vervangende identieke kap beschikbaar, dus dat is een optie als alsnog het mechanisch probleem kan worden opgelost.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 29 April 2020, 12:47:32
Inmiddels zijn de ECoS Terminals gearriveerd en heb ik afgelopen weekend een bezetmelder via zo'n Terminal kunnen aansluiten op de ECoS Centrale. Ik heb drie secties bekendgemaakt in iTrain. Dat was erg grappig: sectie 1 werkt vlekkeloos, sectie 2 geeft nooit een bezetmelding en sectie 3 geeft constant een bezetmelding.

Daaruit vloeien per sectie natuurlijk een paar "todo's" voort:
1. geen actie;
2. op zoek naar onderbreking van de verbinding tussen de sectie en de bezetmelder. Ik gok erop dat er weer een kabelschoentje is losgeschoten. Die ga ik dan solderen;
3. op zoek naar een spookmelding. Dat is vervelender, want daarvoor zal ik waarschijnlijk alle rails moeten loshalen op zoek naar die ene niet volledig doorgeslepen verbinding of niet goed weggebogen doorgeknipte verbinding.

Jammer dat het niet ineens feilloos werkt, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Des te meer voldoening heb ik ervan als het na al het zwoegen wèl werkt.

Het plan voor het vervolg is als volgt. Als eerste sectie voor sectie de baan rond krijgen. Daarmee bedoel ik dat ik een volledig gedetecteerd rondje kan rijden. Vervolgens ga ik alle schaduwstations spoor voor spoor van bezetmelding voorzien. Deels (schaduwstations A en E) kan dat op de nu geïnstalleerde Terminal. De rest gaat op een tweede Terminal die ik met een UTP-kabel aan de eerste kan doorlussen. De volgende stap wordt het werkend krijgen van de wissels. Ik weet dat er drie zijn met een defecte aandrijving, maar niet meer welke. Die moet ik dus eerst opsporen en vervolgens een geschikte decoder vinden om de wissels aan te drijven. Ik wil voor de voeding van de wissels gebruik gaan maken van een analoge trafo die ik toch al ruim voorhanden heb. Op die manier hoop ik de voeding van de baan te ontzien. Ik moet me hier nog beter in verdiepen.

Requirements voor de decoder zijn vooralsnog:
1. Compatible met de ESU ECoS2. ESU-producten hebben mijn voorkeur vanwege de (beste kans op) compatibiliteit;
2. Geschikt om met analoge voeding van de wissels te kunnen omgaan, bij voorkeur zowel fase als 0;
3. Om kunnen gaan met de magneetschakelaars van de wissels. Ik ben van plan de originele aandrijving van Märklin te blijven gebruiken, dus die niet te vervangen door servo's. Ik calculeer in dat er af en toe eentje stuk gaat. Tot nu toe is dat altijd kostenloos omgeruild. Ik zorg om die reden dat ik altijd goed bij de wissels kan;
4. Protocol. Nog niet over nagedacht. De meeste wisseldecoders zijn DCC als ik het goed heb. Locdecoders heb ik in verschillende soorten en maten. Ik heb een voorkeur voor ESU LoPi, voornamelijk gedreven door de compatibiliteit met de centrale.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 29 April 2020, 13:10:32
Requirements voor de decoder zijn vooralsnog:
1. Compatible met de ESU ECoS2. ESU-producten hebben mijn voorkeur vanwege de (beste kans op) compatibiliteit;
2. Geschikt om met analoge voeding van de wissels te kunnen omgaan, bij voorkeur zowel fase als 0;
3. Om kunnen gaan met de magneetschakelaars van de wissels. Ik ben van plan de originele aandrijving van Märklin te blijven gebruiken, dus die niet te vervangen door servo's. Ik calculeer in dat er af en toe eentje stuk gaat. Tot nu toe is dat altijd kostenloos omgeruild. Ik zorg om die reden dat ik altijd goed bij de wissels kan;
4. Protocol. Nog niet over nagedacht. De meeste wisseldecoders zijn DCC als ik het goed heb. Locdecoders heb ik in verschillende soorten en maten. Ik heb een voorkeur voor ESU LoPi, voornamelijk gedreven door de compatibiliteit met de centrale.

ESU SwitchPilot 2.0 (http://www.esu.eu/produkte/switchpilot/switchpilot-v20/)

1. check!
2. check! (wisselstroom of gelijkstroom)
3. check! 4 wissels
4. check! MM en DCC

Bij MTE €35,09 (€8,77 per wissel) wn als je lid bent wellicht nog goedkoper.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 29 April 2020, 19:53:27
Hé, dat gaat gemakkelijk! (y)
Dat inderdaad precies wat ik zoek. Ik heb ze maar gelijk besteld.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 29 April 2020, 19:58:47
 ;D  ;D


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 4 Mei 2020, 18:26:19
Inmiddels is de bestelling onderweg vermoed ik.

Wellicht leuk eens onder het tafeloppervlak een kijkje te nemen. In de analoge periode had ik een systeem bedacht waarbij alle bedrading naast de rails van de schaduwstations liep. Dat ging op zich prima. Zolang de draden niet te dik zijn kun je er rustig rails overheen leggen. De draden zullen dan in de isolatielaag verzinken, dus daar heb je met rijden geen last van. Bovendien gingen de draden toen een korte weg: van een schakelrail naar het sein van het naastliggende spoor en een voedingsdraad van elke trafo naar een specifiek blok (1:1 dus). Nu er flink meer vermogen wordt geleverd door één bron (de ECoS) dan ik ooit met de trafo's zou bereiken heb ik besloten dikkere draden te gebruiken voor de ringleiding en daarnaast ook de terugmelding. Dat betekende dus gaatjes boren en een manier bedenken om de draden mooi onderlangs te geleiden. Ik zie vaak bij anderen dat men van die plastic bindruggen voor boeken gebruikt. Nu heb ik wel eens zitten prutsen met die dingen om een boek ingebonden te krijgen. Dat leek me een boel frustraties op te leveren, dus ik ben op zoek gegaan naar iets anders. Ik zag dat iemand metalen oogjes gebruikte en daar heb ik een variant op bedacht die me wat gemakkelijker leek: oogjes die aan één zijde open zijn.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855462117_cf84250860_o.jpg)

Misschien heb ik het idee wel gejat van iemand, ik weet het niet meer. In ieder geval heeft dat als voordeel dat ik snel draden kan aanleggen en verwijderen zonder een heleboel narigheid. De oplossing met ductape is trouwens ook goed te zien op onderstaande foto. Ik ben hier bezig de eerste bezetmelder aan te sluiten. Fase en 0 moeten er nog aan. Dat is niet de meest handige volgorde weet ik inmiddels: eerst fase en 0 aansluiten verdient de voorkeur, zodat je elke bezetmeldsectie kunt testen zodra je die hebt aangesloten.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855161036_fd23817144_o.jpg)

Verder was er zoals gemeld activiteit op het gebied van produceren van bovenleidingportalen. Meekomen in het geweld van de professionele bovenleidingportaalbouwers (3x woordwaarde) heb ik inmiddels opgegeven. Het bouwen van geloofwaardige Nederlands bovenleidingportalen is de doelstelling. Deze van Sommerfeldt komen vrij aardig in de buurt en dat is vooralsnog genoeg.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855161076_4c2f77a38d_o.jpg)

De rechter is het tweede exemplaar (het eerste leek helemaal nergens op - uit de hand en zonder mal gesoldeerd). Het soldeerwerk is nog veel te grof naar mijn smaak, maar beter kreeg ik het niet. Inmiddels is mijn techniek wat verbeterd. Links is het achtste en daarmee voor nu het laatste exemplaar te zien. Die is ook niet perfect, maar wel een stuk beter. Wellicht krijg ik die met het verf- en schuurwerk wel mooi strak. Ik denk erover de bovenste isolatoren vòòr het verven te verwijderen en daarna de pinnetjes die erdoorheen zitten te verlijmen ipv solderen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49855462057_eddcc8a93a_o.jpg)

Dit is de mal die ik gebruikt heb. De bouwtekening is op een houten balk vastgezet. In werkelijkheid is de tekening niet zo vergeeld. Op de hoekpunten zijn kopspijkertjes ingeslagen, zodanig dat de maststaanders en liggers erdoor gefixeerd worden. Het fabriceren van een H-balk ligger uit twee meegeleverde U-balkjes is nog een hele uitdaging voor me. Ik maak er nu eigenlijk geen H-balk van, maar soldeer de beide U-balkjes aan elkaar waar de isolatorstandaardjes (heten die dingen zo) moeten komen. Uiteindelijk worden ze beter met elkaar verbonden als ze ook aan het verbindingsstuk van de palen worden gesoldeerd. Heeft iemand een tip hoe dat beter kan?

(https://live.staticflickr.com/65535/49855160986_7ebd14851c_o.jpg)

Aan de hand van één rijdraad die ik ooit gekocht heb om een idee te krijgen heb ik de acht portalen eens over de baan uitgelegd om te kijken hoe ver ik er nu mee ben. Ik moet er nog wel een flink aantal bouwen denk ik. Voorlopig heb ik nog voorraad, want mijn wederhelft heeft me er de afgelopen verjaardagen telkens een aantal cadeau gedaan, tweesporig en eensporig. Die laatste zijn voor het aan te leggen industriespoor in de binnenbocht. Daar zal zo af en toe een E-loc worden geparkeerd die in reserve staat om de internationale treinen over te nemen van de Br. 216's en 220's die ermee uit Duitsland aankomen.

Ik kijk vol afgunst naar de activiteiten van sommige profi bouwers hier, die schijnbaar moeiteloos de meest fantastische portalen uit de hoge hoed toveren. Ik wilde dat ik die techniek ook al bezat, zodat ik het viersporige deel van mooie viersporige Nederlandse portalen kon voorzien. Ik ben bang dat dat er nog even niet in zit, dus zal het wel 2x tweesporig worden. Later (als ik groot ben ;D) kan ik het dan nog wel eens aanpassen.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 4 Mei 2020, 19:33:44
Isolator bruggen heten die dingetjes volgens mij  ;)

Als 'professioneel' portalenbouwer kan ik je maar één ding aanraden; bestel wat profielen en begin aan een eind.
Vóór ik de portalen soldeerde, die onlangs in mijn draadje te zien zijn geweest, had ik nul ervaring met messing profielen solderen. De angst voor het onbekende is vaak sterker dan het niet kunnen.
Ik begin met die gedachte aan van alles wat ik nog nooit gedaan heb en moet concluderen dat vrijwel alles me gelukt is met groter en minder groot succes en dat stucadoren en tegels voegen niet mijn ding is....  ;D
Dat laatse kan mijn wederhelft dan wel weer aardig en een stucadoor huren we dan maar in als dat nodig is.

Kortom, gewoon doen.

Overigens zien die portalen er prima uit en een verfje er over doet ook een hoop is mijn ervaring.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 5 Mei 2020, 22:20:51
Dank voor het compliment. Laten we maar zeggen dat er ruimte is voor verbetering.
Hoe ben je tot de maatvoering voor je portalen gekomen? Heb je dat afgeleid van foto's, of heb je ergens een bouwtekening op de kop getikt?
Ik vind die portalen van Wim Mesu ook schitterend, maar daar waag ik me maar helemaal niet aan voorlopig.

Vandaag heb ik me "in alle vrijheid" gestort op baanwerkzaamheden:

- Het aanleggen van de tweede Terminal met drie bezetmelders onder de schaduwstations B en C. Die worden dmv een UTP-kabel verbonden met de eerste Terminal, die op zijn beurt weer in verbinding staat met de ECoS. Helaas net niet helemaal afgekregen voor het kinderbedtijd was: de bezetmelders hangen nog niet fysiek aan de Terminal en de Terminal nog niet aan de UTP-kabel. Alle benodigde bekabeling is wel aangelegd. Ook mist van de voeding van de bezetmelders het laatste stukje van de fase nog, dus een kwestie van draadjes op lengte knippen, gepast strippen en vastschroeven. De 0 is wel volledig aangesloten.
- De spookmelding in de bezetsectie in mijn vorige bericht heb ik gevonden en opgelost. Ik was al bezig de hele sectie te demonteren om alle railstukken stuk voor stuk te inspecteren toen mijn zoon (8 jaar) meende te zien dat het draadje van de melder verkeerd was aangesloten. Hij had gelijk... direct aan de massa :-\ Sectie 2 heb ik nog niet verder bekeken. Ik vermoed dat dat gewoon solderen wordt, dus zodra de bout toch aan staat neem ik dat direct mee.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 8 Mei 2020, 18:44:10
Ik heb sinds vandaag de beschikking over een andere 2200 van Roco. Ik heb 'm nog niet gezien, maar hij schijnt in tiptop-conditie te zijn. Enige probleem is dat het een 2-railer is en dat rijdt zonder wat maatregelen niet zo goed bij mij. Nu kan ik natuurlijk de overleden 2311 als donor gaan gebruiken, maar ik zit even op een ander scenario. Mijn 2311 maakte deel uit van een kwartet 2200's die samen de ertstrein trokken uit IJmuiden over Hengelo Duitsland in (jaja ;D). Die zijn allen met elkaar verbonden dmv stroomvoerende koppelingen. Volgens mij kan ik bij de gelijkstromer één zijde van de stroomafname van de gelijkstromer lossolderen en verbinden met de ski van een volgende loc via de stroomvoerende koppeling, of heb ik het mis? Moet ik daarvoor nog meer aanpassingen doen? Ik heb natuurlijk een voorbeeld van welke draden ik dan moet omleiden. Volgens mij zijn motor en decoder hetzelfde. Ook mijn 2311 heeft een Zimo DCC, dus geen multiprotocol.

Graag feedback, wat denken jullie: mogelijk of onmogelijk?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 8 Mei 2020, 19:00:21
Ik zou de plus-zijde van de lok (die aan de rode draad van de decoder zit) inderdaad lossolderen, maar dan ook aan de min-zijde solderen zodat alle wielen aan de massa 'hangen'.
De rode draad van de decoder komt aan  de plusleiding van je stroomvoerende koppelingen en dan zou het moeten werken met drie slepers en alle wielen aan massa.  (y)
Het enige wat de lok dan minder heeft is de sleper en het draadje naar de plus draad die door je koppelingen over alle 4 loks verbonden is.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 16 Mei 2020, 23:16:36
Inmiddels is de overleden 2311 weer thuis. Ze ligt opgebaard op de eetkamertafel.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902644321_f434efa4b7_c.jpg)

Er is rondom schade, maar vooral het cabinegedeelte is er ernstig aan toe. Opvallend is dat ook het draaistel aan de sleperzijde compleet loshangt. Dat is vooral spijtig omdat dit draaistel ten opzichte van de tweerailer flink afwijkt en dus niet hergebruikt kan worden. Aan die kant is de kap ook niet onbeschadigd gebleven. Het is duidelijk dat ze alleen nog voor onderdelen gebruikt kan worden. Zowel kap als draaistel met sleper lijken verloren. Helaas zijn ook de zwaailichten aan beide kanten afgebroken op een niet herbruikbare manier.

En dan hebben we natuurlijk de vervanger, oorspronkelijk bedoeld als donor, maar dat kan niet anders dan andersom lijkt me.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616331_e82ab7ab81_c.jpg)

Daar is ze. Ze kijkt met enig afgrijzen naar haar overleden soortgenoot. Tiptop is ze niet, maar eerder in vergelijkbare of zelfs iets mindere conditie dan 2311 was. Maar goed, beter gaat het niet worden ben ik bang. De gemonteerde onderdelen uit het bekende onderdelenzakje gaan er gelukkig gemakkelijk af heb ik gemerkt. Dat is vooral fijn omdat ze ehmmm... anders zijn aangebracht dan ik destijds had gedaan ;)

Een verslag van de verdere verbouwing volgt morgen.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 17 Mei 2020, 08:31:02
Wauw!  (https://www.cosgan.de/images/smilie/traurig/a040.gif)

Het lijkt meer op een 'ik ben van de tafel gevallen' dan een 'de kap brak bij het openmaken'.  :-\


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Wesley op 17 Mei 2020, 09:58:22
Lijkt mij ook dat die loc minstens een meter naar beneden is gekeild inderdaad... :-\ Nu kan dat natuurlijk wel tijdens het openmaken zijn gebeurd (en dus is de uitspraak van de winkelier niet perse onwaar), maar het is niet wat je normaal onder "de kap is gesneuveld tijdens het openmaken" verstaat; dan eerder "ik heb de loc uit mijn handen laten donderen tijdens het openmaken".


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 17 Mei 2020, 12:43:18
Jullie zeggen het...

Inmiddels zijn we een stukje opgeschoten. Ik heb de kap van "de nieuwe" gehaald om eens te kijken hoe het er aan de binnenkant uitzag. Aangezien ik daarvoor een deel van de accesoires toch al moest verwijderen heb ik haar maar direct helemaal gestript van de fantasieversiering.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902102013_35e10bb1fb_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902923642_b4cb1aaee1_c.jpg)

Tot mijn verrassing trof ik niet de verwachte Zimo-decoder aan, maar een voor mij onbekend exemplaar. Ik denk dat het een Lenz is. Ik realiseerde me later dat de tweerailers destijds ook zonder decoder zijn uitgeleverd. Dit zal dus waarschijnlijk één van die exemplaren zijn. Omdat ik bij voorkeur alle locs technisch gelijk houd betekent dat een verandering in de plannen. Ik ga de decoder uit 2311 over te zetten in de hoop dat het niet die decoder was die in 2311 de problemen gaf. De test later zal het uitwijzen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923622_3285969b40_c.jpg)
Nog even de losse onderdeeltjes in beeld.

Het plan om de zwaailichten van 2311 ook over te zetten naar de vervangende loc wordt wel wat lastig. Zoals gezegd zijn ze niet netjes van 2311 gekomen. Bij de 2275 zijn ze niet bijgeleverd. Bovendien heeft de vorige eigenaar een poging gedaan de gaatjes te dichten en dat is niet helemaal lekker gegaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101943_4c06f6eb86_c.jpg)

Ik ben er niet tevreden mee hoe dat er nu uitziet, maar eerst maar eens proberen technisch alles op orde te krijgen, dan kijken we daar later wel eens naar.

Aangezien "de nieuwe" geen sleper gaat krijgen, maar gevoed gaat worden via de koppelingen door de andere locs leek het mij een goed idee haar niet vooraan in het kwartet te laten rijden, maar ergens in het midden. Op die manier krijgt ze prik van twee kanten en dat zal de betrouwbaarheid alleen maar ten goede komen. 2311 had aan de voorzijde de Digikeijs-set en het volledige hang- en trekwerk. Bovendien was aan die kant de NEM-schacht verwijderd. Haar vervangster gaat in het midden meerijden, waardoor één van de gezusters de koppositie moet gaan overnemen. Aangezien 2224 en 2225 beiden van A-sein zijn voorzien en het Digikeijs-setje omgekeerd L toont, komt daarvoor alleen 2305 in aanmerking. Dat is altijd de laatste in de rij geweest. Deze exercitie heeft dus gevolgen voor drie locs:

- 2275 krijgt de nummerschildjes van 2311, moet elektrisch worden aangepast voor 3-railbedrijf en wordt aan beide zijden voorzien van stroomvoerende koppelingen. De decoder uit 2311 wordt overgeplaatst naar deze loc.
- 2224 gaat verhuizen naar de laatste positie. Zij moet één van de stroomvoerende koppelingen, die aan cabinezijde, afstaan aan 2275. Aangezien ik dan toch bezig ben vervang ik meteen overblijvende lelijke blauwe draad door een mooie dunne zwarte.
- 2305 wordt het nieuwe boegbeeld. Zij is al aan één zijde van stroomvoerende koppelingen voorzien. Het Digikeijs-verlichtingssetje uit 2311 wordt bij haar ingebouwd.

Het aanpakken van de techniek heeft zoals gezegd prioriteit. Dat betekent dus omzetten van de bedrading van tweerail- naar drierailconfiguratie. Zoals Jakop al suggereerde is het een goed idee de bedrading van de ene zijde van de wielen bij te prikken bij de andere. Op die manier wordt de loc geschikt voor massadetectie en heeft een betere stroomopname. Zo gezegd, zo gedaan. Bovendien blijkt dit ook de oplossing te zijn die Roco zelf heeft toegepast, zo zag ik bij de 2311. Natuurlijk is ook de stroomvoerende koppeling huifzijde overgezet en met een draadje aan de positie op de printplaat gesoldeerd waar voorheen de "tweeraildraad" zat. In tweede instantie volgt ook cabinezijde natuurlijk, met de koppeling van 2224.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101883_27c079f726_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902101923_7cd79cea49_c.jpg)

De decoder uit 2311 wordt ingeprikt in de daarvoor bedoelde socket en een bescheiden proefritje gemaakt, gekoppeld aan 2305. Dat ging prima.

De nummerschildjes van wijlen 2311 moeten worden veiliggesteld. De waren ooit aangebracht met Micro Kristal Klear. De kap, of wat daarvan over was, heeft een nachtje liggen weken in een waterbadje met een drupje Dreft (genoeg voor de hele afwas ;D). Daarna kwamen ze er met lichte overredingskracht keurig netjes af.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923587_797d5fbd15_c.jpg)

Natuurlijk moest 2275 eerst van haar identiteit ontdaan worden. Dat gebeurde met het typmachinepotlood.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616126_221ed804cc_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902616096_e74a975678_c.jpg)

Bij het sluiten van de kap stuitte ik nog op een onvolkomenheid. De kap huifzijde wijkt namelijk naar binnen. Dat heeft twee gevolgen. De belangrijkste is natuurlijk dat de kap daardoor moeizaam sluit, maar optisch heeft het ook consequenties: de seinen liggen een heel stuk naar binnen doordat de lichtgeleider naar binnen wordt gedrukt. Besloten werd de verlichting te verwijderen en van de lichtgeleiders alleen de glaasjes te gebruiken. Op die manier konden ze precies worden gepositioneerd.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616066_3c54b578b2_c.jpg)

Wellicht ga ik de cabinezijde ook op die manier aanpassen, want dat zint me ook niet echt. Aan die kant moet wel meer gebeuren, want ook de plek van het zwaailicht vind ik niet fraai. De schildjes van 2311 werden aangebracht, waarmee 2275 een neiuwe identiteit kreeg. Het resultaat tot dusver:

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923377_cc1feeb496_c.jpg)

Wordt vervolgd.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 17 Mei 2020, 12:55:19
Citaat
Jullie zeggen het...

Eigenlijk niet meer dan dat de schade veel groter is dan ik aanvankelijk had bedacht...

Ondertussen grote stappen vooruit!  (y)

Die zwaailichten waren (zijn?) moeilijk te vinden merkte ik toen ik die voor mijn bruine 2310 zocht en heb ze toen van een forumlid kunnen overnemen. Kan dus even een zoektochtje worden misschien...


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: GerardvV op 17 Mei 2020, 14:33:13
Dat Roco kunststof uit een bepaalde periode soms breekverschijnselen vertoond ken ik wel van horen zeggen. Zelf nog niet meegemaakt.
Het gaat dan altijd om lipjes die afbreken of kleine aangegoten onderdelen.
Wat je hierboven kan zien is grof geweld á la firma Koek/Hollandia. Dit kan je niet wegschuiven onder Rocokrak.
Nu je toch bezig bent; kan je meteen de grijpstangen bij de cabinedeur verlengen, deze horen boven aan de deur te eindigen.
Ik heb de grijpstangen gewoon van de houders afgeknipt, een nieuw gaatje op de juiste hoogte geboord, de houders doorgeboord en nieuwe grijpstangen van hardmetaaldraad gebogen.
(http://upload.modelspoorwijzer.net/user/7251/20200517_142535_1589718751.jpg)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 17 Mei 2020, 17:07:16
Ach, in het groot komt het ook voor:

(http://www.feijenoordsemeesters.nl/Loc%202248.jpg)
www.feijenoordsemeesters.nl

Misschien een idee om te gaan doen met de brokstukken ooit, als ik groot ben en tijd te over heb.
Een andere gedachte is deze stoffelijke resten te gebruiken om eens wat weathering te oefenen. Er zijn genoeg aardige filmpjes te vinden over hoe dat zou moeten, dus wellicht eens wat zelf proberen. Ik heb nu een gratis oefenobject.

Nu je toch bezig bent; kan je meteen de grijpstangen bij de cabinedeur verlengen, deze horen boven aan de deur te eindigen.
Ik heb de grijpstangen gewoon van de houders afgeknipt, een nieuw gaatje op de juiste hoogte geboord, de houders doorgeboord en nieuwe grijpstangen van hardmetaaldraad gebogen.

Tsss, dat is me nog nooit opgevallen... Ik heb de grepen voorlopig even weggelaten. Ze zijn vrij lastig als je de kap wilt lichten, dus als er nog kinderziektes naar boven komen...


Ondertussen is er ook voortgang te melden voor dit project. Na de succesvolle proefrit van de nieuwbakken 2311 was het de beurt aan 2305 om de nieuwe "leader of the pack" te worden. Eerst maar eens de kap eraf.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902616046_c5891ee5c5_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902101363_ccc1383f53_c.jpg)

Tot mijn verrassing bleek hier een ESU-decoder in te zitten. Die heb ik op bovenstaand plaatje even verwijderd om aansluiten van de lichtset mogelijk te maken. Dat had ik al vaker gedaan, dus eigenlijk was het een fluitje van een cent. Daarna werd de NEM-schacht verwijderd en de decoder weer op de plek:

(https://live.staticflickr.com/65535/49902615991_99ec61008c_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49902615946_881854c57c_c.jpg)

Het inpassen in de kap was een ander verhaal. Destijds had ik bij de 2311 verzuimd het rechter sluitlicht even door te boren, waardoor dat sluitlicht altijd iets minder fel was dan de linker.  Ditmaal heb ik met de hand van binnenuit even het gaatje uitgeboord en er het lensje uit 2311 ingezet. Op die manier heb ik nu dus twee transparante sluitseinenglaasjes. Hoewel ik tevreden was over de Micro Kristal Klear frontseinen van de 2311 had ik het idee dat dat beter moest kunnen. Ditmaal heb ik dus voor een andere aanpak gekozen, op een idee gebracht door de problemen met het sluiten van de kap van 2311. Ik heb de lichtgeleider doorgeslepen en de glaasjes los gebruikt. Op die manier kon ik ze heel zorgvuldig positioneren. Ik heb ze gefixeerd met een spoortje houtlijm.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902615966_42f7ae0ffb_c.jpg)

Nu was het de beurt aan het lichtsetje dat moest worden vastgezet in de kap. Oorspronkelijk werd daarvoor door Digikeijs een soort dubbelklevend kussentje meegeleverd. Dat was door de crash van de kap over de lengte doorgescheurd. Er zat dus een deel gekleefd in de resten van de kap en een deel op het Digikeijs-printplaatje. Ik heb de resten op het printje laten zitten en er een drupje lijm op gedaan. Op die manier heb ik het in de cabine vastgezet.

(https://live.staticflickr.com/65535/49902923132_0b59b01dbe_c.jpg)

En natuurlijk zag ik mijn kans dat nare blauwe draadje eindelijk te vervangen door een subtiel dun zwart exemplaar:

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101623_4ffd148ddd_c.jpg)

Tijd om te testen op de hoofdbaan, die speciaal voor deze gelegenheid onder stroom werd gezet:

(https://live.staticflickr.com/65535/49902615601_228ce85c78_c.jpg)
Frontsein

(https://live.staticflickr.com/65535/49902615841_21ba64a02b_c.jpg)
Sluitsein

(https://live.staticflickr.com/65535/49902101593_b0f45de030_c.jpg)
Rangeersein

(https://live.staticflickr.com/65535/49902615776_3dae1e4fc8_c.jpg)
Het viertal weer compleet!

Het lijkt erop dat alles functioneert zoals zou moeten, maar gelegenheid voor duurtesten heb ik nog niet omdat de halve baan overhoop ligt vanwege het aansluiten van de bezetmelders. Dat schiet ook wel op, maar minder hard dan ik zou willen. Het begint ook een vrij saai werkje te worden. In dat opzicht was dit een "welkome" afwisseling ;)
Er is links en rechts nog wel het een en ander te verbeteren, 2305 heeft zonder het hang- en sluitwerk bijvoorbeeld wel een beetje blotebillengezicht, maar hoofdzaak is dat de tractie voor de ertstrein weer geregeld lijkt te zijn.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 17 Mei 2020, 18:21:20
 (y)  (y)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 17 Mei 2020, 18:29:16
(https://live.staticflickr.com/65535/49902615776_3dae1e4fc8_c.jpg)
Het viertal weer compleet!

Mooi  (y)
Maar eigenlijk hoort die bruine voorop (https://flic.kr/p/dRY6MA)...  ;)

groet, Huub


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 17 Mei 2020, 20:21:50
U is slecht...


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 17 Mei 2020, 20:42:16
Heb ik ook soms (http://forum.modelspoorwijzer.net/mijn-trein/containertreinen-door-waldijk/msg30551/#msg30551) last van...


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 19 Mei 2020, 18:16:21
Dat is al verjaard ;)

Ik heb gisteravond geschetst hoe ik de Stad en de Industrie zou kunnen invullen, kortom datgene wat hieronder boven de rails op de witte ondergrond moet komen.

(https://live.staticflickr.com/65535/49787414598_bbe63c7588_o.jpg)

Het is tegelijk ook een mooie manier om te kunnen inschatten hoeveel gebouwen er nog moeten worden aangeschaft en van welk type. Definitief is het nog niet, maar het geeft een indruk.

Er was natuurlijk wat vooronderzoek nodig. Om te beginnen moest ik weten hoe breed wegen zijn in Nederland. Daarvoor heb ik de Wegenwiki (https://www.wegenwiki.nl/Rijstrook) ontdekt. Ook voor de afmetingen van een trottoir kun je er prima terecht.

Type wegrijstrook 1:1 (m)rijstrook 1:87 (cm)
Erftoegangsweg2,50-4,502,9-5,2
Gebiedsontsluitingsweg2,75-3,103,2-3,6
Stroomweg3,00-3,253,5-3,7
Autosnelweg3,25-3,503,7-4,0

Natuurlijk waren er vooraf een aantal requirements:
1. De lelijke (R1-/R5-)bochten moeten netjes worden weggewerkt;
2. Er moet worden gesuggereerd dat de spoorlijn rechtdoor gaat, het Centraal station van de Stad in;
3. De pendeltrein moet onzichtbaar kunnen stoppen;
4. Het gedeelte boven de schaduwstations moet afneembaar gemaakt worden in tegels van 50x50cm; boven de bochten mag vast;
5. Boven de bochten is de stad ca. 5cm hoger dan boven de schaduwstations;
6. Oudere gebouwen in 1:100 staan per definitie achteraan en gebouwen in 1:87 vooraan om zo bij te dragen aan de dieptewerking;
7. Gebouwen met uitstraling (goederenloods, V&D, De Wereld, tankstation Dudok) moeten goed in het zicht van de toeschouwer worden geplaatst;
8. Begroeiing zorgt naast voor verdere aankleding ook voor camouflage van al te plotselinge overgangen.

Met de requirements 4. en 5. heb ik even wat minder rekening gehouden. Door een klein beetje te schuiven verwacht ik de tegels wel op een pragmatische manier te kunnen passen. Ik heb ook nog niet alle gebouwen, dus moet er sowieso nog wel eens geschoven worden verwacht ik.

De vaste afdekking die ik gepland heb boven de bochten links wordt gemaakt van MDF of keukenaftimmering, waar maar het meeste van beschikbaar zal blijken te zijn. De rest van de afdekking, boven de schaduwstations, wordt gemaakt van honingraatkarton.

(https://weststrate.nl/media_cached/600x600/4/8/b/1/honingraat-karton-120x80cm--dikte-1cm--105-stuks--0.jpg)
weststrate.nl

Het is heel licht en toch behoorlijk sterk. Ik heb een stuk van 1m2 kunnen bemachtigen dat iemand over had. Het lijkt me prima geschikt, zolang er niet teveel moet worden gesopt met water. Het stadspark zal dus wel goed komen met zijn kortgemaaide gras, maar een wat wilder weiland niet. Buiten de bebouwde kom ga ik dus naar een andere oplossing op zoek. Dat zijn ook geen grote oppervlakken meer, dus kan een afneembaar stuk multiplex ook prima bijvoorbeeld.

(https://live.staticflickr.com/65535/49912938662_abe98bc45e_b.jpg)
Klik erop voor een vergroting

Allereerst is het belangrijk te weten dat de kijker in principe altijd vanaf rechtsonder dit gedeelte van de baan zal zien.

En dan het plan inhoudelijk.
De allee die prominent meerbaans van boven naar beneden van gording naar gording (aangegeven door de stippellijnen boven en onder) loopt is geïnspireerd door de Pathmos-/Getfert-/Varviksingel in Enschede, zoals ze in Twente wel meer werden aangelegd in de Tuindorpen in de jaren '20/'30 van de vorige eeuw. De scheiding tussen de vaste afdekking van de bochten en de tegels gaat worden gecamoufleerd door deze alle. De overgang gaat lopen precies achter de bomen in de middenberm. Aan de allee horen dus Amsterdamseschool-woningen. Ik vond de bekende Kibri "twee-onder-een-kap"-woningen daar wel aan voldoen, misschien nèt iets te chique om door te gaan voor arbeiderswoningen. Desondanks heb ik toch een heel wijkje gepland linksonder, met tegen de wand de watertoren van Tilly die er al stond toen de woningen gebouwd werden. De brug over de sporen kwam tot eind vorige eeuw ook in de voorbeeldsingel in Enschede voor, namelijk over het oude Zuiderspoor (https://zuiderspoor.nl/index_bestanden/Page2426.htm) (de baan waar ik naar link ga ik nooit evenaren trouwens, maar wel een bijzonder fraai voorbeeld). Bij mij dient de brug vooral voor het camoufleren van de bochten (requirement 1.).
Daartoe dienen ook de beide Faller-gebouwen (B-926 en -927) die links gepland staan. B-926 is het warenhuis van Faller en B-927 een flat met winkels eronder. De eerste is toen ik klein was door mijn vader gebouwd; de tweede is hij nooit aan toe gekomen dus die zal ik zelf moeten doen. Aan de andere kant van de allee is nog ruimte voor een hoog gebouw dat verder moet bijdragen aan de camouflage. Hier heeft 1:87 mijn voorkeur.
Aan de overzijde van het spoor moet de stopplaats van de pendeltrein worden gecamoufleerd. Alle sporen lopen vanaf de start van de gording naar beneden richting schaduwstation, dus ook het pendelspoor. Langs de gording moet een bakstenen muur komen. De gording belemmert een mooi glooiende helling. Die zet ik aan de andere zijde van de brug voort, maar dan een paar centimeter naar voren zodat de pendeltrein erachter kan verdwijnen. Erbovenop komt begroeiing en een seinhuis dat wisselstraten verderop moet suggereren.
Centraal in dit deel van de stad is het huis van de burgemeester, villa Zonheuvel van Tilly. Daaromheen wordt een fraaie tuin aangelegd, waarschijnlijk door een fraai gietijzeren hek omzoomd. Aan de allee staat ook nog een vrijstaande jaren '30 woning van Tilly. Volgen we de "gebiedsontsluitingsweg" ;D naar rechts dan komen er aan de linkerkant van de weg een aantal nader te identificeren winkelpanden en rechts de reeds eerder in dit draadje besproken Holland Scale woningen en er direct naast Hotel De Wereld tegenover de V&D. Bij de V&D komt voldoende parkeerruimte, want ook hier zijn 10 jaar geleden een aantal oude gebouwen afgebroken om plaats te maken voor het heilige blik. Naast de parkeerplaats komt het tankstation van Dudok.
Rechts op deze impressie vinden we de goederenloods van Tilly. Die wordt ooit bevoorraad door een NS 500. Ernaast komen een paar eenvoudige  opstelsporen, zodat er bescheiden kan worden gerangeerd. Ook wordt er een E-loc geparkeerd, volgens het verhaal om een internationale trein te kunnen overnemen van de Duitse collega (telkens een fikse wandeling voor de meester, dat wel), maar in de praktijk om even een defecte loc te kunnen parkeren of wat langer van een pronkstuk te kunnen genieten. Daar moet dus nog een stukje draad boven komen.

Qua stedebouw rammelt het wel een beetje, vooral als je kijkt naar de bouwperiodes van de gebouwen, maar ook als je kijkt naar de functionaliteit. De V&D zou nooit zo dicht bij een goederenoverslag een winkel hebben geopend, zelfs niet in de jaren '70. Zo zijn er wel meer dingen die me nog niet zinnen, dus ik blijf nog wel even schuiven denk ik. Suggesties welkom!


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 Mei 2020, 08:02:55
Na een verduidelijking die je bij de buren plaatste is het me nog wat duidelijker geworden hoe e.a. zit.
Nu geef je al aan dat het hier en daar uitneembare delen worden, maar ga je die extern bebouwen en dan plaatsen of kan je er ook nog bij als ze op hun plaats liggen?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 21 Mei 2020, 12:58:20
Ik plaatste bij de buren dat deze bebouwing boven het gedeelte met de witte ondergrond moest komen en dat alleen de rails op de kurk in zicht blijft voor de "argeloze toeschouwer". De schets moet een kwartslag worden gedraaid om over de foto te passen. De brug komt dan boven de overgang van kurk naar foam, rechtsboven in de foto. Eigenlijk stond het al wel in de bovenstaande tekst (eerste zin), maar goed te weten dat dat niet duidelijk genoeg is. Bij deze dus.

De bedoeling is inderdaad de tegels na het pas maken gewoon aan de woonkamertafel aan te kleden. Het is lastig werken vanwege de beperkte ruimte rond de baan. Een andere reden voor het losse systeem is dat de schaduwstations ten allen tijde bereikbaar moeten blijven.

Ik ben ondertussen begonnen met de bouw van de Roosendaalse watertoren van Tilly Models. Die lijkt erg op exemplaren die je in Twente tegenkomt, dus een goede aanvulling op de baan. Hij is hier en daar al te zien bij de foto's over de 2200's. Erg moeilijk is het bouwen tot nu toe niet, al moet er wel bijzonder veel resin worden weggevijld. De enige uitdaging gaat denk ik de plaatsing van de ramen worden. Ik wil 'm ook een beetje realistisch weatheren. Dat is een beetje "over the top" gegaan, dus dat moet ik proberen te herstellen. Ik had er ook eigenlijk even mee moetn wachten tot het hele model klaar was, maarja... Ik zal er foto's van plaatsen in een volgend bericht.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 21 Mei 2020, 17:24:30
Aangezien Huub vond dat er een bruine 2200 voorop moest heb ik een Piko 2200 aangeschaft.

Nee, geintje - niet van dat aanschaffen, maar wel de reden. Ik heb hier een splinternieuwe 2210 op een onderstel van een 2218, zonder sound. Dat zou al een hoop ellende schelen dacht ik. Vandaag heb ik er een proefritje mee gemaakt op de hoofdbaan, maar ook op mijn analoge programmeerspoortje. Het prachtig uitziende locje heeft de grootste moeite met het interpreteren van de omschakelpuls. Omschakelen gaat wel, maar pas na het nodige aandringen. Is het wellicht mogelijk iets in de decoder aan te passen zodat de omschakelpuls beter begrepen wordt (ik kan me zo niets bedenken) of is dit een gevalletje "mee leren leven"?

Doorgaans zal de loc natuurlijk op de digitale hoofdbaan rijden. Daar werkt dit beestje prima tot dusver. Een grote ramp is het dus niet. Ik moet gewoon niet teveel van die Piko-decoders verwachten denk ik ;)

Overigens heb ik 'm aangeschaft omdat ik er vrij geschikt aan kon komen. Dat ik aan het rondsnuffelen was kwam natuurlijk door de avonturen met de 2311, hierboven beschreven. Deze was bij een winkelier overgebleven vanwege een kapwissel omdat een klant een 2218 met sound wilde (de sukkel ;D).


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 21 Mei 2020, 17:41:11
Aangezien Huub vond dat er een bruine 2200 voorop moest heb ik een Piko 2200 aangeschaft.
Ah, gelukkig iemand die naar me luistert.

Citaat
Nee, geintje - niet van dat aanschaffen, maar wel de reden.

Toch niet...  :'(

 ;D ;D

Gefeliciteerd met je aanwinst, maar het volk wil natuurlijk wel foto's.  ;)
Van schakelpulsen heb ik trouwens geen verstand.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 21 Mei 2020, 18:27:20
Citaat
....maar ook op mijn analoge programmeerspoortje...

Je moet toch eens uitleggen wat je daar analoog programmeerd...  :-\

Citaat
Van schakelpulsen heb ik trouwens geen verstand.

Ik ook niet. Die heb ik allemaal begraven in de tuin van mijn vorige huis en ben toen stiekum verhuist  ;D


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 21 Mei 2020, 21:05:18
Citaat
....maar ook op mijn analoge programmeerspoortje...

Je moet toch eens uitleggen wat je daar analoog programmeerd...  :-\

 ;) Het is gewoon een spoortje parallel aan het programmeerspoor van de ECoS, om analoge locjes te kunnen testen na reparatie of om even snel wat materieel op kwijt te kunnen als ik er meer achter elkaar wil programmeren.

Gefeliciteerd met je aanwinst, maar het volk wil natuurlijk wel foto's.  ;)

Oplettende lezers hadden 'm in vorige berichten al kunnen zien, want ik heb 'm als voorbeeld gebruikt voor de positionering van de schildjes.


Titel: Knooppunt aan de Twentelijn
Bericht door: 1200blauw op 24 Mei 2020, 14:43:16
We hebben een lang weekend, dus er is weer tijd voor wat activiteit.

Allereerst heb ik een poging gedaan de tandem Roco 2200's wat te verfraaien. De vers verbouwde 2311 heb ik geprobeerd van het litteken op haar voorhoofd te ontdoen door voorzichtig masseren met een polijstpapiertje. Dat is niet helemaal gelukt, maar beter vind ik het nu wel. 2305 kreeg ook wat duw- en trekwerk aangemeten.

(https://live.staticflickr.com/65535/49929801006_b1d797b9c0_c.jpg)


Hierboven werd gevraagd om een plaatje van de nieuwe aanwinst. U vraagt wij draaien, dus hierbij een plaatje van deze "schoonheid". Ik zet het tussen aanhalingstekens, want èchte schoonheid zit natuurlijk van binnen... ;D

(https://live.staticflickr.com/65535/49930110912_6ebb11a42d_c.jpg)

Ik heb geleerd van eerdere ervaringen met Piko-sound, dus is deze geluidarm. Ik zeg niet geluidloos, want ze is nogal een herrieschopster. De Roco's maken minder herrie onder het rijden. Het geluid met name bij hogere snelheden niet van de lucht duidelijk aanwezig.

Edit: even teruggelezen. Ik had al eerder gemeld dat ze op de hoofdbaan was geweest. Even de tekst daarop aangepast.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 24 Mei 2020, 22:27:46
Zoals eerder al gemeld was ik begonnen aan de bouw van de watertoren van Roosendaal die Tilly Models heeft uitgebracht. Dat is dus een resin-model en daar had ik al wat problemen mee gehad een poosje terug. Gelukkig hoefde ik bij deze geen wanden recht te maken, want alles is achthoekig. Eigenlijk is het vooral stapelen van blokken en wegzagen en slijpen / vijlen van overbodige brokken hars.
Daarna heb ik de afzonderlijke hoofddelen gespoten met witte Humbrol-enamelverf uit een spuitbus en vervolgens de bakstenen delen met een kwastje uit een potje met Humbrol 37 (baksteenkleur, moet goed zijn) ingevuld. Daarna geprobeerd het baksteendeel wat te verweren zoals ik dat tot nu toe had gedaan: met zwaar verdunde lichtgrijze verf. Dat ging niet helemaal lekker, omdat de verf niet netjes in de voegen bleef zitten. Na een halve omgang zag ik het niet meer en ben voorzichtig overgestapt op de zilverpoetsmethode die ik ergens gelezen had, deels over het eerder behandelde en deels over het onbehandelde. Dat zag er als volgt uit:

(https://live.staticflickr.com/65535/49929289748_f533995c38_c.jpg)

Toen ik zag dat dat goed leek te gaan heb ik de hele toren met zilverpoets ingesmeerd.

(https://live.staticflickr.com/65535/49929804761_b012b3318f_c.jpg)

Dat leek goed te gaan, totdat ik door kreeg dat die zilverpoets daarna ook nog gefixeerd moet worden omdat het er anders bij aanraking alweer af ligt. Dat heb ik gedaan door er blanke lak op te spuiten uit een spuitbus, maar daarmee verdween ook weer een deel van het effect. Ik had misschien weer opnieuw kunnen beginnen, maar ik heb besloten de toren af te bouwen en later beter naar het verweren te kijken, aan de hand van foto's die er voldoende te vinden zijn op het www.
Daarom de ramen gemonteerd. Dat is even oppassen: de ramen in het onderste deel worden van buitenaf gemonteerd, maar de ramen van het deel erboven van binnenuit. Het is dus belangrijk eerst de ramen te monteren en dan pas de onderdelen aan elkaar te lijmen. Volgens het voorbeeld op de doos moeten de ramen van het middendeel een witte sponning krijgen, maar op de foto's zijn ze niet zo dominant aanwezig. Ik heb daarom besloten de ramen allemaal van een zwarte sponning te voorzien, aan te brengen met een watervaste fijnschrijver.

(https://live.staticflickr.com/65535/49931783157_3a2029275a_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49930961468_57d49689b7_c.jpg)

Ook de dakkapellen werden van het nodige glaswerk voorzien en geplaatst op het dak. Op het voorbeeld en de foto's van de werkelijkheid zijn die dakkapellen wit, maar dan werd het allemaal wel erg wit, dus ik heb ze dezelfde kleur als de kozijnen beneden gegeven. Daarna werden de delen op elkaar gestapeld en verlijmd. Dat geeft het (voorlopige) eindresultaat op de tweede foto hieronder:

(https://live.staticflickr.com/65535/49931472566_713d89ed2a_c.jpg)(https://live.staticflickr.com/65535/49931472486_33b4508e3a_c.jpg)

Ik denk er nog over na om de bliksemafleider op het dak een koperkleur te geven en een draad langs de toren naar beneden te laten lopen, maar dat doe ik pas nadat ik moed heb verzameld om het verweren verder op te pakken.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 25 Mei 2020, 06:11:04
Geen idee hoe moeilijk het is de vakken schoon te maken, maar indien dat lukt;
Schilderen in de gewenste steenkleur.
Na drogen schilderen met Faller betonverf en dat met een doekje meteen afnemen
Dan blijft er wel een waas op de stenen zitten
Na droging met een harde kwast de stenen drybrushen in de steenkleur

Wellicht eerst op een afvalstukje steenplaat oefenen  ;)  (y)


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 25 Mei 2020, 09:48:22
Ik gebruik ook de zilverpoetsmethode, maar ik heb geen last dat het zonder te fixeren weer eraf ligt. En de betreffende gebouwen zijn sindsdien toch wel een paar keer opgepakt. Zilverpoets op kleur brengen, ruim aanbrengen, laten drogen en daarna er weer afvegen met een licht vochtig doekje of wattenstaafje.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: 1200blauw op 25 Mei 2020, 13:19:48
De zilverpoets die ik gebruik komt uit een erfenis, dus waarschijnlijk al wat ouder. Misschien helpt dat op kleur brengen ook, want ook de hechting van de verf zal dan meespelen. Welke verf gebruik je? Is dat verf op waterbasis, of op organische basis (terpentine / thinner / wasbenzine)?


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: Jakop de Bruin op 25 Mei 2020, 13:32:19
Geen idee of je mij of Huub bedoelt, maar ik gebruik uitsluitend Humbrol en Revell enamel.
Nu is die Faller betonfarbe wel op waterbasis moet ik bekennen.


Titel: Re:Bouwen met weinig bouwgelegenheid
Bericht door: hubertus op 25 Mei 2020, 13:38:05
En als je mij bedoelt, voor het bijkleuren van de zilverpoets gewoon de goedkope tubes acrylverf van de Action.
De wanden met een enamel (Humbrol/Revell) als ik resin verf en Vallejo bij styreen.