Bron:
23-10-1988 Apeldoorn WagenmeisterDe bekende in 1988 op het spoor gekomen NS Eanos wagens zijn een bekend verschijnsel op de Nederlandse modelbanen.
Dat is niet vreemd want de fleurige blauwe kleur is een leuke afwisseling tussen het vele goederenwagen bruin, maar ook doordat veel fabrikanten deze hebben uitgebracht in zowel N als H0.
In N zijn het vrijwel alleen de kortere Eaos wagens die in de NS-tooi zijn gehuld.
Alleen HobbyTrain heeft volgens mij de juiste versie uitgebracht.
In H0 zijn de wagens uitgebracht door Lima, Liliput, Roco, Fleischmann, Sachsenmodelle en Märklin.
De eerste twee merken hebben dan ook de gemakkelijke weg gekozen door de Eaos die al in het programma zat, om te toveren tot een NS Eanos.
De andere vier genoemde merken hebben wel de moeite genomen om het model goed weer te geven.
Roco heeft de meeste uitgebracht in sets van drie en twee stuks en een enkele, allemaal verschillende wagennummers.
De laatste uitgebrachte 67299 is een bijzondere.
Volgens de Roco website is het model ‘discontinued’ wat in mijn beleving betekent dat geannuleerd en dus niet verschenen.
Echter, als je gaat zoeken vind je op bijvoorbeeld Catawiki veilingen waar foto’s van de modellen incl. de verpakking nog te zien zijn.
Kortom een nergens te vinden spookuitgave die ik nog zoek…
Fleischmann heeft er 2 uitgebracht met een vaag rek onder de wagen. Het model klopt eigenlijk helemaal op dat rek na. Op de foto dus niet zichtbaar want ik heb ze er al afgesneden.
Sachsenmodelle heeft er drie uitgebracht. Twee blauwe en de rode NS Cargo. Die laatste is van 1995 en later en voor mij niet interessant. De twee blauwe passen prima bij de andere merken.
Märklin heeft ook meerdere sets uitgebracht, waaronder ook één met de rode NS Cargo.
Ook nog een set met één blauwe en 2 bruine Eaos. Deze blauwe heeft dan wel weer hetzelfde nummer als de voornoemde set.
Recentelijk kwam er nog een set uit met twee blauwe wagens met bietenlading.
De set werd met een adviesprijs van rond de €100 gepresenteerd. Momenteel in verschillende winkels te vinden voor zo’n €80 wat ik nog steeds stevig vind voor een plastic bakje met draaistellen.
Hieronder een tabel met de blauwe wagens van de genoemde merken.
De wagens zijn verschillen dusdanig weinig dat ze prima samen in één trein kunnen.
Het blauw verschilt heel weinig en zie je eigenlijk alleen als je twee wagens tegen elkaar houdt. Op de baan valt dat beslist niet op.
Als je de details nog gelijk maakt zoals de remkranen schilderen, de rangeerhaken gelijk geel schilderen alsmede de handrelingen en de rangeertredes aluminiumkleurig, valt er nog minder op dat er vier fabrikanten in één trein staan.