Door het BNLS-draadje
Rondom Charlois en het boek over de
Havensporen op Zuid kwamen weer veel herinneringen uit mijn kindertijd in Charlois boven drijven.
Mijn eerste levensjaren heb ik op het Charloisse Hoofd gewoond in één van de Maycrete-woningen. Deze woningen zijn op diverse plaatsen gebouwd in de periode na WOII om (tijdelijke) woonruimte te bieden waar door het oorlogsgeweld veel woningen verloren waren gegaan.
Uit
Wikipedia:
Een Maycrete-woning is een prefabwoningtype dat na de Tweede Wereldoorlog op diverse plaatsen in Nederland gebouwd is als noodwoning. De naam is een samenvoeging van de naam van de ontwerper, de Amerikaanse architect Bernard Maybeck en het Engelse woord 'concrete', dat beton betekent. In totaal zijn in Nederland ten minste 930 van deze woningen gebouwd, grotendeels in Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland.
De woningen werden twee-aan-twee in spiegelbeeld gebouwd. Op het Charloisse Hoofd stonden drie paar van deze woningen naast de radarpost bij de ingang van de Maashaven.
Dit alles was voor mij aanleiding om zo'n woning (als mijn eerste
scratchbuild) zelf te bouwen.
Zoekend naar bouwtekeningen kwam ik terecht bij
raadscommissiestukken van de gemeenteraad van Nijmegen uit 2002. Daarin stonden zeer beperkte tekeningen met maatvoering van de Maycrete-woningen.
Door alles op te meten heb ik zelf een schaaltekening gemaakt. In eerste instantie gebruikte ik schaal 1:87, maar daardoor werd de woning erg groot in verhouding tot andere woningen in dezelfde 'wijk' in Cranich, die in de jaren '60 uit Faller- en Pola-bouwpakketten gebouwd waren. Door het opmeten van een garagedeur kwam ik er achter dat deze oude bouwpakketten in schaal 1:100 waren ontworpen. Daarom heb ik de ontwerptekening aangepast.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan in Tinkercad.
Het leverde een aantal ontwerpen op, variërend van gevels tot dakgoten en regenpijpen.
Vrijwel alles is ge-3D-print met een 0,2 mm nozzle met grijs en wit filament.
Voor het dak heb ik styreenplaat beplakt met zwart schuurpapier korrel 600 gebruikt.
De luchtkokers van de wc zijn stalen spijkertjes.
Voorgevel (straatzijde): links twee slaapkamer, rechts woon-/eetkamer.Kopgevel met in het midden de hoofdingang en daarnaast de deur naar de bijkeuken.Achtergevel (tuinzijde): links ouderslaapkamer, rechts keuken en bijkeuken.De woning geplaatst in Alt CranichLeermoment:
Achteraf kwam ik er achter dat de woningen in Rotterdam, in tegenstelling tot de Nijmeegse exemplaren, niet van die hoge ramen hadden in de woonkamer. Maar ik heb het maar zo gelaten.